28 April 2010

Edisi Rare!!

Pagi tadi bile aku bukak je gmail aku.. Tengok banyak pualk kawan sekolah aku tag gamab aku dekat facebook.. Sebab perasaan ingin tahu yg menebal terus aku log in facebook.. Sekali tgk OMG, kenapekah gamba-gamba ini semua.. Siapa mereka ini kerana aku rase sungguh comel mereka-mereka ini..


Sudah hampir 8 tahun aku tidak melihat wajah-wajah mereka.. Wajah-wajah innocent itu.. huhu..


Giler rare aku rase! Sebab aku tadok simpan pun gambo2 ni seme.. Yelah dulu kan gambo nak kene cuci.. sekeping dah 50 sen, aku mane ade duit nak cuci gambo banyak2.. huhu.. Thanks kepada ex-classmate aku mase high school dulu sebab masih simpan foto-foto comel ini..


Sungguh mengimabau kenangan masa zaman sekolah okey.. Aku rase mcm nak nangis pun ade bile tgk gambo2 ni balik.. Siap ade yg aku tak ingat lagi, ni kat mane plok ni.. huhu.. Cepat sungguh masa berlalu..


Aku share kat sini untuk kenangan dan simpanan aku.. eheh.. Sila gelak tgk aku yg sungguh koru masa zamn sekolah dulu.. Dahla hitam berkilat.. huhu.. =P


p/s encip Izhan kalo dah tgk ni, balik umoh karang jgn nok kutuk2 org plok.. tau la die zaman sekolah dulu kiut..



Ni seme bukan budak kelas aku pon.. Campur2 ni.. Besela time rehat cikgu tadok je terus budak kelas Sains 1,2,3 buat bulatan sambil bergosip.. Mase ni aku ingat lagi kut, bdk laki duk canar kite org suh tangkap gambo sambil lipat tudung paling bulat dan paling hodoh.. Itu yg rupe selenge je seme.. Tapi ade jugop yg ngelat.. Tak aci sungguh.. huhu.. Yg tanda anak panah tu le aku.. ngeh ngeh..


Ni aku dop ingatlah jamuan ape.. tapi mase ni form 4 lah.. gi makan ramai2 kat KFC bandor K.Trg sebelah pizza hut.. eheh.. Dulu kalo nak wa makan2 je tadok doh tempat lain duk tuju kfc aje.. haha.. typical betul.. =) Aku hitam giler kut dalam gambo ni.. Ni hangus terbakor sebab mase tu aku tgh aktif olahraga wakil sekolah seme.. Dengan kawad lagi..


Gambo yg ini pulok masa gi klenduri kawen cikgu sekolah kami.. Cikgu kawen dengan cikgu.. Meriah.. Kite org duk menyebok sampai petang kat situ...


Gambo yg ni pulak aku tak bape ingat tapi aku rase mase time sekolah aku banjir kut.. pAsal mcm semua duk angkat kain tinggi je... Mmg ade pon sekali tu sekola aku banjir.. kalo kelas bawah tu mmg samapai dalam kelas air masuk.. Kami mcm biase, sempat lagi bergambo.. =P


Ini pulak kat umah kawan aku zura yg baju kuning tu.. masa kite org menyibuk datang masa kenduri kawen pak cik die.. Kami bab2 makan nasi minyak pree ni laju je panning.. haha.. Aku tgh tunggu gak nak makan nasi minyak bebudak dalam gamba ni.. Tapi tak sampai2 lagi kad weih.. weih bile nok kawen belake ning?


Ini gambo masa aku form 5.. Tu ha 4 ketul je budak laki kat kelas aku.. dah jadik spesis terancam dah budak laki neh..


Kenangan terindah zaman sekolah ni bukan boleh beli pon.. So, bile tgk balik gambo zaman bebudak neh.. Rindunya zaman dulu-dulu.. Skang seme dah ade kerjaya masing2 life masing-masing.. Aku sentiasa doakan yg terbaek untuk korang... SMKSA (1999-2003)


27 April 2010

Nasi Ayam yg sedap!

Tengah hari tadi pegi explore kedai makan kat seberang jalan dekat dgn area opis.. Tengok salu kalo time tgh hari selalu je penuh kedai.. So, tadi aku pun nekad nak pegi jenguk lah.. Jenguk katenye.. Perut pulak mmg dah mendidih baik punye..


Rupenye kedai tu jual char kuey teow dgn nasi ayam hainan aje.. Tapi cahr kuey teow die jual belah petang aje.. Yang ade cuma nasi ayam hainan.. Tanpa pikir panjang terus tapau sebungkus wat makan kat opis..


Inilah rupenye Nasi ayam Hainan tu.. eheh.. sedap okey..

Sampai opis terus teruja gile ni nak makan.. Pasal skang ni kalo lapar je harus kene makan cepat kalo tak terus tangkap kepala dgn tekak.. Maksud aku kat sini, kepala otometik akan pening, tekak pulak loya dan terus lembiklah gamaknya.. =)


Bile makan, sungguh hooo liaooooooo okes.. Nasi ayam tu wangey betul bau dia.. Dia punye sos adelah sedap okey.. Salad ngan timun pun seme fresh tadelah stok layu aje baru kuar es box kan.. Tapi sos dia sikit sgt oh, tak cukup je aku rase..


Sesape yg duk Trg kalo nak try boleh la gi kedai Pak Awi Nasi Ayam Hainan dekat simpang 3 area Jalan Pejabat.. sodapp.. =)





Fobia dengan susu




Saya ni boleh dikatakan penggemar susu ok.. Sebab saya susu adelah sangat sedap.. Tak kesah la yg perisa coklat ke, strawbery ke vanilla ke lagi yg putih fresh milk tu owez la jadi my faveret..



But now, since i get pregnant.. Aku rasa susu ni dah jadik macam musuh aku pulak.. Aduii.. Masa mula-mula pregnant start tahu aku pregnant so start la minum susu.. Untuk tulang kan.. Since, mase tu aku dah rase sakit and sengal-sengal tulang aje.. Masa tu mcm ok je, boleh aje minum, mmg la tekak rase loya, kembang semua.. Standard la kan.. Tapi takdelah sampai muntah..


Tapi masuk minggu kedua, masa tu aku dah start muntah-muntah semua.. Tapi belah pagi and malam saje.. Tapi exactly aku boleh kate aku ni spesis evening sickness kut.. Asal malam je terus rase lembik aje.. Time tu aku barulah perasan sesuatu yg once bile aku minum aje susu.. Dalam setengah ke 15 minit harus ok terus muntah..


Dah nama pun muntah, harus kuar semua yg ko makan time dinner tu.. Mmg sakit la, pedih ulu hati semua kan.. Sampai mata pon berair-ari, berhingus semua.. Tapi tang yg paling tak best bile sibuk gak nak terselit kuar kut hidung.. Cett tak vogue lansung.. huh.. Harus lepas tu, perut pun kosong, dah lapa balik.. Minum air sejuk je la.. Kalo rajin makan la Jacob Wheetmeal 2 keping buat alas. Lepas muntah nak kene makan balik, lansung le mmg takde selere ok..


Besoknye, pun mcm tu jugak lepas minum susu terus muntah, lusenye pun mcm tu.. Last-last 2,3 malam jugak aku skip minum susu.. Pasal fobia giler takut muntah.. Tapi muntah jugak.. Sabau je lah.. Malam tadi pun skip minum susu.. Huhu.. Resultnye, berjaya okes.. Lansung tak muntah.. =)


Sebab asek muntah je, minum susu putih beli la susu peisa coklat.. So, hari tu pegi mydin ade la beli susu Anlene perisa coklat yg dalam kotak kecik2 tu.. Time minum sejuk2 tu mmg la sedap.. Sebab sumpah mmg sedap pun susu perisa coklat die.. Ingatkan takde lah muntah kan.. Hurmm, takde makna itu semua weiii..


Pagi tadi, pon aku macam malas je nak buat milo.. Sebab selama ni kalau aku tak minum susu, milo tu la yg aku hadap hari-hari.. So, bukak peti ais cucuk straw terus sedut Anlene kotak.. Huhu.. mmg le extreme pagi2 sejuk dah sedut air kotak sejuk.. Kunun-kunun, nak wat alas perut la before breakfast kat opis nanti..


Elok je sampai opis dah bukak segala pintu, baru je nak duduk.. Terus je datang mcm satu paksaan gitu, laju-laju aku larik gi toilet... Hambek kau.. Habes segala isi perut yg ade terkeluar.. Meleleh jugak air mata aku.. Naseb gak tade org sampai lagi.. Kalo idak segan jugak aku..


Terpikir gak aku why la mende macam ni jadik kat aku means bukan akulah.. Org2 mengandung lah kan.. Sebab ramai je org yg aku kenal time pregnant takleh minum susu, mesti muntah.. Lepas ni aku rase aku kene makan tablet kalsiu lah kut.. Aku ni mcm dah tak cukup kalsium je.. Sat agi anak aku lahir tulang tak kuat kan.. Dah le aku ni asek sengal-sengal lutut aje.. Malam tadi kan sejuk bertambah-tambah sengal aku rase.. Dah rase macam mak cik-mak cik dah.. Takpe sikit je ujian ni, aku boleh je tahan lagi.. Takdelah aku merungut-rungut ke ape kan..


Time macam gini baru nak teringat pengorbanan mak kan.. huhu.. Nanti balik umah nak tanye che mok la die mabuk2 tak mase ngandungkan aku.. hehehe..



Hari ni dah nak masuk 10 weeks kandungan aku ni.. Ni kalo kire dari tarikh 1st day, period terakhir aku lah.. Tapi aku rase the baby exactly baru usia dalam 8 minggu kut.. Sebab kawan aku yg nurse ajar, nak tau baby besa mane tolak 2 minggu gitu.. Next week 3hb nak pegi scan.. Tak tahulah nak cakap tak sabar ke tak.. Sebab aku rase banyak lagi rase takut dari tak sabar tu.. Takut la kalo baby aku ni takde heart beat lagi, lansung tak nampak ke, ade kantung kosong je ke.. Tgk2 kantung dah kempis ke.. Trauma jugak teringatkan kisah lame ni..


Sebab masa kes aku gugur dulu, scan perut mmg dah tak nampak.. Kene la scan TVS, tau ape tu.. Scan dari bawah okey.. Ngeri jugak, tapi takdelah sakit pun cuma tak selesa sketlah.. Mase tu baru la nampak kantung, tapi dah kempis.. Macam bocor doktor cakap.. Iyela mase tu aku dah la bleeding banyak giler jugak kan.. Harus la kempis kan.. Ada yg duk katil kat sebelah aku tu lagi ngeri, janin die setempek jatuh kat tapak tangan masa kat toilet.. Masa tu doktor cakap mmg baby tu tak progress pun dats why jadik mcm tu.. Blighted ovum! Nak tahu google la sendiri..


Sekarang ni pun, aku duk terpikir jugak jgn la jadik mcm tu lagi.. Tak kuat dah aku nak hadapi benda ni sekali lagi.. Tapi Insyallah kan dengan izin Allh tu ada rezeki aku.. Korang doa2kanlah untuk aku jugak.. Tapi perut rase macam makin besa jugak neh.. Erkk ke mmg dah besa.. eheh..


Tapikan org cakap, kalo ada alahan muntah-muntah tu seme time pregnant itu yg bagus.. Itu maknanya hormon mengandung kite tu tinggi lah.. Tapi kalo nak ikutkan, yg 1st pregnant aku dulu mmg lansung tade alahan pun.. Segar-bugar je aku rase.. Cume asek lapar je lah.. Sekarang pun asek lapar.. huhu.. Cakap pasal lapar skang ni pon aku dah lapar balik.. ngeh ngeh.. =)



Rasa macam panjang lebar giler pulak aku tulis.. Dah la banyak melalut.. huhu.. Ok papai.. Selamat ber'lunch' ye.. Nak dekat pukul 1 dah pon ni.. =)



25 April 2010

API Pelita




Best okey lagu ni.. Gabungan suara Noh-Hujan dan Azlan & The Typewriter tu adelah sangat seswai gitu.. Lemak merdu je aku denga.. sorang sore ala-ala sempoi, sorang lagi sore stok jerit2 tinggi melampau.. huhu..


First time dengar dekat x-fresh fm, mase tu tau pon lagi lagu tu OST filem Hooperz neh.. Lepas encip Izhan bagi tahu, barulah saya tahu.. ehek.. Korang dah tgk ke filem Hooperz neh.. Macam best pulakkan.. Agak-agak dah bosan layan filem cinta, filem seram layan filem ala-ala sukan pulak.. Nanti kalo dah tgk tu buat la review dekat blog ye..


Saya ni kan kat K.Terengganu, nan ado panggung wayang kat sini.. Lame sungguh.. Ape nak buek kan.. Enjoy the song guys~!!





Jerawat comel!

Macam ade je kan jerawat comel.. Kalo jerawat tu comle ramai je kan nak ade jerawat.. ehek.. Tak laku le ubt-ubt jerawat kat kedai tu.. Name pun ade jerawat jadi comel..


Sebenarnya saje je nak sedapkan hati sendiri, kununlah jerawat tu comel.. Lately ni, means dalam 2,3 hari saya perasan lah kulit muka saya makin berminyak.. Lagi teruk dari dulu.. Lepas jerawat pulak naik tak nak surut2.. Banyak pulak tu... Pffftttt...


Terus rase macam malas nak tengok muke dekat cermin dah.. Naseb gak bukan jerawat batu beso gajah tu.. Tapi jerawat halus-halus yg kiut miut tu.. Kiut la sangat kan.. saya rase annoying je okes.. Kalo naik sikit-sikit takpe jugak..


Ini haa tak, dagu, pipi kat dahi seme dah ade memenuhi ruang gitu..


Agaknya sebab hormon mengandung kut.. Sebab mula-mula ingatkan sebab tuka produk kan.. Sebab dulu pakai sabun eumora tapi skang tetibe gatai nak try safi Rania gold pasal tgk Kak Nor mcm best je pakai produk tu.. huhu..


Nanti nak cari ubat jerawat lah, tapi tak tau yg mane seswai untuk org2 pregnant sebab ome product ade mcm bahan kimia yg boleh effect baby kan.. Any suggestion?


Kalo dalam 2 minggu jerawat tak surut-surut jugak, terpaksa lah beli sabun eumora balik.. Sebab rasanya sabun tu seswai jugak untuk org2 pregant pasal tade chemical bahaya kan..


Korang yg pernah pregnant pernah ke naik jerawat secara banyak time mengadung dulu?



p/s sekarang ni, saya memang stok vomit hari2 time malam dengan pagi.. Sakit tekak oh, yg best bile kuar ikut hidung sekali.. pergghhh.. Rase die mmg rare.. =P


19 April 2010

Kena tunggu 2 minggu..

Pagi ni saya ada appointment dengan doktor dekat Klinik Seberang Takir yg dekat umah saya je.. Tapi disebabkan pagi ni encip Izhan cakap kena kuar inspection, so saya decide pegi drop saya dekat Klinik Air Jernih je lah.. Klinik Air Jernih tu dalam bandar K.trg je, so mmg dekat jelah kalo nak balik opis saya.


Tapi dalam duk dekat tu jauh jugak sebenarnya.. Kalo nak jalan kaki tu, aihhh.. mmg berpeluh jugak.. Kalo berpeluh aje tu takpe jugak takut membahayakan diri sedniri dan baby aje.. Itu yg saya risaua sangat sebenaranya.


Last week kan saya dah buat buku pink tu, tapi time hari saya buat tu doktor plak tak ada. Itu yg kena jumpa doktor jugak minggu ni.. Nak menunggu jumpa doktor tu bukan main dugaan lagi saya rasa.. Sampai je dah pukul 8 lebey.. Klinik tu mmg dah penuh sepenuhnya dengan org seme kan.


Ingat sampai tu terus boleh jumpe doktor ke, jgn harap lah.. Nak kene pegi dengar ceramah dululah.. Pastu cek tekanan darah, berat ngan air kencing dulu.. Berat turun sekilo lah minggu ni.. Cik mesi tegur jugak, dia cakap kalo boleh jgn kasi turun.. Dah pepagi asek muntah aje kan mana berat nak naik.. Macam pagi tadi terkujat okey saya muntah kaler kuning pekat lagi.. Pelik sungguh.. Tapi rasanya tu maybe asid folic yg saya telan malam tadi kut.. (Muntah kaler ape pun nak cite.. keh keh.. ade jugak muntah ijau baca neh.. huhu)


Dah settle itu seme baru lah tunggu nak jumpa doktor pulak.. Lama jugak kut, adalah dalam sejam jugak.. Dah masuk dalam bilik doktor, suke gile sebab doktor adelah super nice. Sangat baik, even patient kat luar mmg ramai. Saya pun bagi tau lah kat doktor yg minggu lepas macam tu saya ade kuar discharge coklat2 gitu.. Macam darah gitu.. Tapi sangat sedikit lah..


Masa kuar tu risau jugak, duk tanya lah kawan-kawan yg kerja nurse doktor seme.. Bahaya ke tak kan.. Risau jugak kan pasal kan dah ada sejarah miscarriage dulu. Tapi mostly cakap kadang mmg normal kan mcm tu. So, kuranglah sikit risau.. Lepas 3 hari camtu dah tade..


Pastu tadi doktor scan lagi kandungan saya.. Hurmm, kecik lagi tak berape nak nampak lagi kan. So, doktor pun tak boleh nak cakap sama ada ok ke tak kan.. Dalam keadaan sekarang apa-apa pun boleh jadi gitu.. Doktor suh datang lagi 2 minggu untuk ultrasound lagi.. Tang nak kene nuggu ni lah yg wat susah hati ni.. =(


Saya harap boleh nampak la baby tu progress.. Sebab doktor cakap tadi bergantung jugak atas jenis mesin ultrasound yg di guna tu.. Tak sabarnya saya nak dengar heart beat baby.. Baby membesar lah jangan buat mama risau ---> kekoknye rase nak gunekan ayat ni.. eheh


Doakan yg terbaikk untuk saya dan baby.. =)



18 April 2010

Simptom minggu ini!

Morning semua.. =))

Pagi ni malas giler nak pegi keje.. Baju pun tak iron lansung.. Baju encip Izhan naseb ade balance lagi 2 helai yg terlebey iron minggu lepas.. Saya pun sambar baju kurung yg jenis tak berkedut aje.. Tak payah hegeh-hegeh nak gosok kan.. keh keh..


Masuk mingu ni dah lebey kurang 2 bulan kandungan saya ni.. 4 weeks more to go untuk lepas critical time for 2nd trimester.. Insyallah saya harap kali ini tak akan ada sesuatu yang tak baik akan berlaku.. Tapi dalam kepala saya, saya selalu beringat tentang yg negatif tu.. Trauma mmglah kan.. who don't kan? Tapi Insyallah kali ni saya yakin..


Minggu ni, mengada-ngada betul asek muntah aje.. Especially lah bile baru bangun tido tu.. Masuk toilet je terus tekak loya.. Terus je wekkk... Errrrkk, imagine lah pepagi macam tu kalo muntah ape je yg kuar... Muntah kosong yg kelat-kelat masam tu.. uwekkkk.. Tak cukup time pagi time tgh malam pun kadang-kadang saya muntah..


Macam hari Jumaat lepas.. Lepas je minum susu abes segelas, terus tekak dah rasa kembang semacam.. Masa tu dah la saya sorang2 kat umah kan.. Encip Izhan kuar jamming ngn kawan-kawan die.. Saya dah mcm gini mmg tak koser la nak ngekor.. Duk umah lagi best.. Masuk je toilet terus muntah.. Siap berdarah2 lagi.. Maybe sebab tekak terluka kut.. Rasa die, mmg tak best sungguh.. Sebab malam tu mmg ada makan nasi kan.. Boleh rasa ok, die terkeluar2 dari dalam perut tu.. Pedih giler.. Terus rasa sadis.. Tsk tsk..


Terus call encip Izhan, tanye nape tak balik lagi.. Dah pukul 1 am nie.. Pastu terus ngadu-ngadu kat die muntah banyak seme.. Terus rase tak puas hati sebab time muntah teruk macam tu die takde kan.. Haha.. teruk betul siap tak puas hati lagi tu.. keh keh..


Dulu masa before pregnant saya ni mmg suke gile minum susu.. Bukan susu perisa coklat or strawberry tu tapi susu putih tu lah.. Tapi sejak kebelakangan ni, nak minum susu tu mcm nak kene pakse diri sendiri pulak.. Yang tak bestnye sebab lepas minum susu harus rasa loya die lain macam aje.. Erkkk, kalo minum susu coklat aci ke tak ek? Milo je ke? huhu.. Sebab saya skang mmg hantu milo.. Pagi2 harus nak minum milo peng.. Sodap.. =)


2,3 hari ni saya punye badan pun macam dah boleh adapt dengan naik turun hormon ni kut.. Slow-slow saya dah boleh masuk dapor, masak sket2 dulu.. Pastu takat nak wat air mmg bolehlah.. Nak cuci pinggan semua.. Compare to past 2 weeks yg mmg lemah longlai aje.. Tapi nak wat keje berat2 tu mmg tak leh lagi lah.. Saya pun dah pening tgk umah bersepah mcm rumah bujang aje.. =P


Ok, nanti story lagi neh.. Pray the best for me..

P/s Al-Fatihah untuk arwah Achik Spin, yg meniggal sebab kemalangan semalam.. Muda- muda dah meninggal, ini yg buat saya makin takut.. Mungkin bila-bila masa saje tibe giliran saya..



15 April 2010

Blogger Award from Chinatsu Akera



Huhu.. Bile dah tade idea and tade cerite nak update ape.. Layan tag adelah sesuatu yg paling best. keh keh.. Dari sunyi sepi nan ado update, ok jugak kalo wat tag kan? Saya pun mcm dah lame sangat kut tak buat mende alah ni..


Kali yg rajin tag saya adelah my own sis, Ct/ Chinatsu Akera ---> name nak glamer aje.. cettt.. kui kui..



1. Thank & link the person that gave you the award.

Thanks Tie.. Bagi2 award pulok.. Kalo berani bagi ah Blackberry Storm mung ke aku ah.. Barulah boleh jadi kakak paling mithali.. keh keh..

2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic

Korang yg ada dalam link list saya semua fantastic mista loba loba oh.. so, feel free untuk do this tag.. =P


3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award

Sape yg jengah kat sini tu taulah nanti.. huhu..


4. State 7 things about yourself.
  • Saya kahwen pada usia baru masuk 22 tahun.. Tahun ni saya dah 24 tahun means dat dah 2 tahun saya jadik bini orang.. Adorable journey.. =))
  • Saya pernah keguguran tahun lepas May(2009).. tsk tsk.. sedey tak hengat time tu.. tapi apekan daya kan.. Bukan rezeki saya..
  • Now, saya pregnant lagi.. Syukur Alhamdullilah.. Hope this time is the 'time'..
  • Saya kalo makan mesti berpeluh-peluh.. Peluh jantan betina semua rebut2 nak keluar.. Nape ntah..
  • Saya dah gemok skang.. tsk tsk..
  • Saya suke ikan panggang che mok tersangat2 yg amat... Huhu..
  • Saya dah reti masak sikit2.. ehek.. Tapi tak terror pun.. Kene banyak sgt lagi belajar.. Dan saya mmg eksaited sgt bile nak masak resepi baru.. eheh.. Tapi sejak preggy ni, jarang bebenor masak.. eh ke tak masak lansung.. Tak larat oh.. Masuk dapor je pening kepale.. pastu diri lame2 je sakit pinggang.. so how tu?



14 April 2010

Tolong tinggalkan link anda untuk saya!

Ehem ehem...

saya dah tuka layout tu... ade perasan tak.. comel tak.. keh keh.. Saya dah naik muak tgk layout lame yg hitam pekat likat tu.. Sampai nak update pun suam2 kuku rajinnya.. Dan saya decide untk paka 2 colum saja.. Cepat sikit nak loading kan.. Malas dah nak wat semak2 banyak2 gamba ke apekan.. huhu.. =P


Dan sebab saya dah tuka layout baru ni.. Habes seme la korang2 semua punye link yg saya dah elok2 duk buh kat situ pun hilang sekali.. Nanti please ye tolong tinggalkan link anda.. Please please ye...


Saya janji lepas ni saya rajin sikit nak update blog.. eheh.. Oh, malam ni encip Izhan dah balik.. Balik dari KL le.. Laki saya ada exam yoo kat Putrajaya hari ni, start dari pagi sampai petang.. Alahai baru tinggal sehari dah rindu pulak rase.. Over gitu kan..


Eh jangan lupe tau tinggal link kamo eaa.. =))


Ok nak pukul 5 dah ni, jap agi nak balik dah.. Later k..


12 April 2010

Baru ku tahu sungguh tidak best 'mabuk' itu

Lame pulak tak update kan.. saya malas oh.. Pastu skang badan ni bukan nya ok sangat pun.. Tekak tak kire pagi petang siang malam asek nak meloya aje.. Kepala plak asek stoned je.. Tak sangka plak bile pregnant kali kedua ni alahan saya teruk sket dari yg dulu.. Kalu yg dulu rileks aje mane ade loya2 muntah jauh sekali.. Siap segar bugar, duk weng sane weng sini lagi..


Tapi yg ni alahai cik temah sungguh saya rase.. Pagi-pagi alahai, lepas mandi tu, kepale confirm pening berpusing2.. Dalam kete otw nak gi keje tu, selalu lah duk beringat please jgn muntah.. Tapi tadelah saya sepanjang masa aje mabuk cam gini.. Ada jugak time ok nye.. Boleh aje saya masuk dapur, buat air sendiri.. Cuci pinggan sket.. Tapi mmg takleh nak diri lame2 sebab nanti sakit pinggang...


Lutut saya pun masih sakit.. Time solat tu kalo nak sujud rase macam merangkak2 je.. Terpkasa turunkan kaki satu2.. Macam-macam sakit yg dapat.. Lagi satu kan, kaki tangan saya skang cepat sangat2 rasa kebas.. Macam kalo duk lame tu confirm kaki jadi kebas.. Bangun dari tido plak takleh terus bangun jek.. Sebab kene ketuk2 dulu kaki tu kasi hilang kebas.


Tak nak saya jadik macam semalam.. Hampir2 saya nak jatuh tersembam.. Bahaya sungguh.. Mcam gini citernye.. Semalam saya laki bini tak gi keje.. Sebabnya semalam saya ada check up kat klinik and nak buat buku pink tu sekali kan.. Sekali encip Izhan plak E.L kan, so saya pun cuti gak ar.. Balik dari klinik tu terus dua2 membongkang tido sebab penat..


Tetibe terjaga, dengar ada org ketuk2 pintu kuat.. Saya pun terus bingkas bangun nak pi jenguk lah.. Sekali bile dah jejak kaki kat lantai terus jatuh terjelepuk saya. Nasib gak saya sempat pegang dekat katil, so mmg tade la tersembam bontot dulu.. Kire mcm saya jatuh separuh badan sampai lutut je sebab i managed to get my balanced back gitu.. Kaki saya kebas dua2 belah oh, itu yg mcm paralysed terus tu.. Bahaya sungguh! Kalaulah saya tak sempat nak berpaut dekat katil tak tau lah.. Dalam keadaan saya skang yg sungguh fragile. Anything could happen kan? oh saya tak nak imagine pun.. Trauma sangat...


One more thing yg i couldn't bare is cepat lapar... Bile dah lapar tu mmg takleh nak tunggu2 dah terus kena makan.. Kalo tak, perut masuk angin dan mmg sakit perut sangat-sangat.. Lepas tu bile dah sakit perut otomatik terus naik ke kepala dan terus jadik pening gitu.. Everyday kol 1 pm je kene lunch.. Pastu in between dinner tu kene ada snack mcm buah2 or yougart or biskuit.. Lepas dinner tu, malam sikit tu perut lapar lagi... Kadang dah malam sangat saya malas jugak nak makan, so end up saya togok air masak banyak2.. eheh..


Thanks jugak kepada encip Izhan yg banyak tolong saya dekat umah.. Yg paham keadaan saya skang neh.. Thanks banyak2 sayang... Lebiu..


Errkk.. tetibe dah habes.. huhu....





06 April 2010

It's 2 lines! It's positive!




Morning~!!

Pagi ni saya nak announce berita gembira.. Semalam saya buat UPT Test, dan keputusannya... Tadaaaaaaaaaaa...


I'm pregnant again.. Syukur Alhamdulillah ke hadrat Ilahi sebab makbulkan doa saya.. Dan yg bestnya, sekali buat je dah naik 2 lines terang benderang macam gini..


Sebenarnya before buat test ni saya dah rasa tak bape sedap badan dah dari minggu lepas lagi.. Yang paling ketara, hari2 okey saya sakit perut.. Yang jenis memulas macam senggugut tu.. Lepas tu saya cepat penat, dan tetibe asek lapar je... Sejam lepas makan nasik pun lapar lagi.. Period pulak mmg dah lewat sesangat.. Dengan tetibe sakit lutut, sakit pinggang, padahal saya memang duk umah tak gi memana pun.. Apehal kan nak sakit seme tu.. ehek.. Rupenya pasala sebab ini... =)


Awal pregnancy ni sangatlah kritikal time saya tak nak jadi macam dulu lagi.. So, kali ni saya akan lebih hati-hati. Dan selalu beringat dan selalu berdoa agar semuanya selamat.. 6 weeks is too early kan.. Biarlah masa tu cepat berlalu.. 1st trimester sangat2 menakutkan saya..


Saya baru je breakfast sejam lepas, and now dah terasa macam lapar balik.. ape punye perut daaa.. dan pagi ni i'm having this

Nasi kerabu danging bakar!Totally awesome dan super sedap.. Plus die punye kerabu taugeh yg krup krap, ade plak budu pedas.. mmg licin saya makan.. Lepas dah licin makan dan sendawe seme, datang balik loya neh.. adeis.. Dulu tade pun mcm gini.. =P


I can feel that alahan saya teruk sket kali ni.. Dulu saya mmg suke sangat minum susu.. Tapi semalam, nak abeskan segelas tu rasa macam dah siksa sangat.. Tapi kene paksa diri jugak walau mcm mane pun.. Syukur jugak saya belum ada muntah2 lagi, i mean not yet.. mungkin soon kan.. eheh... =P


Nak stop sini dulu.. Later k.. =P

04 April 2010

How to start eaa? =P

Salam semua.. Setelah 2 minggu lebey blog saya menjadi begitu kusam dan bersawang.. Hari ni akhirnya barulah saya dapat online dengan pc.. Terase sungguh indah sekali.. huhu.. =P


Saya pun tak reti nak start dari mana sebenarnya nie.. eheh.. =P


Hari ni baru saya masuk keje.. Opis baru was totally still in messed.. Gilos.. MAsuk2 opis tadi tgk semua fail duk ado lam kotak lagi.. Pc pun tak pasang lagiks..


So, saya dengan rajin nya, adelah sapu sikit2.. Kemas meja ala-ala sikit.. Sementara tunggu technician (Awang-kawan encip Izhan) datang wat networking line internet.. Tapi now saya still guna broadband.. Maybe besok dah boleh pakai kut line streamyx.. Ini pun line kat sini ade macam harems sikit.. Kojap2 ado, kojap2 hilang.. Penat dah acik nak refresh.. haishhh..


Lame betul kan saya cuti.. Heaven betul duk umah.. Lepas je encip Izhan pegi keje.. Terus berdesup sambung tido.. huhu.. Tak senonoh betul.. Ala malam2 selalu kol 3 pagi baru dapat lelap.. Tapi ade jugak hari2 rajin datang.. abes satu rumah kasi bersih.. huhu.. Lepas tu, dah tgh hari sikit mulelah tetido kat sofa.. =P



Dah petang2 dalam kol 2-3 cam tu baru masak tuk lunch and dinner sekali.. masak pun simple aje.. So, encip Izhan balik keje kan terus boleh santap gitu.. =)



Skang saya dah macam tak tahu nak tulis ape.. macam dah blur2 nak tulis entry sebab dah lame sangat kan.. Will update again later.. =)





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin