25 February 2010

Jantan terhangat di pasaran.. ngeeee.. =P




Artis manekah mereka2 ini.. Kelihatan sungguh kacak, tampan bergaya dan tidak ketinggalan agak koya di situ.. Keh keh.. **matiklah kutuk band laki sendiri.. huhu...


Officially saya introducekan band mates encip Izhan, SLEEPYJEREMY.. Skang ni tengah membizi utk recording second Ep yg akan ada 10 lagu dalam tu.. Dorang membizi saya pon membizi sama.. Haha.. Sanggup tu stay kat studio dari kol 12 sampai 6 pagi okey.. Sile bayangkan muka saya macam mane lepas kuar dari studio setelah stay up sama selama 6 jam.. baik tak payah imagine sebab takut anda fengsan.. ehekk..


Dah rupe macam cover album pulaks.. haha.. Thanks kepada kawan encip Izhan yg shoot gamba neh.. Mmg nice.. Sampai tertonggeng2 photogrpaher tu, gigih tak gigih nak amek angle terbaekk punye.. hahaha.. Pic ni di amek hari Jumaat lepas. Lokasi, depan stadium runtuh. Ok let me introduce them k, yg lead kat tengah2 tu Rasydan namenye.. Memang terbaek punye vokalis k, kalah le sore Sam bunkface tu.. huhu.. Oh, dia sudah jadik bapak org k.. Anak die comel gile nama Alya.. Alya, untie rindu sama kamo.. =) Dari kanan baju putih Ujay on guitar, baju hitam pulak Yoe, terbaekk punye die neh kalo ketuk drum. Dari kanan yg mcm rukuk tu Pok Jue, tapi name die Zulkifli, haha.. Name comel2 panggil Pok Jue apekah sungguh! Oh die adelah sessionist bassist ye.. Dan yg paling comel itu haruslah encip Izhan saya, lead guitar yg kalo dah gereng gitar tu harsu bini kat seblah pon die tak perasan. Merangkap jugak tukang buat lagu dan lirik for Sleepyjeremy..


Saya nak cite gak, hari Sabtu lepas band encip Izhan join audition Rentak Juara yg tayang kat RTM 1 tu.. Sesaje la nak mencabar diri sendiri sebab before ni dorang mane pernah join mane2 battle of the band pon.. Mostly band yg join hari tu adelah rock kapak ye, me not likey at all.. Dengan pakaian ntah pape, dah la banyak yg dah tua2 semua.. Tadelah tua sangat, tapi mcm dah tak seswai la kalo nak pakai baju macam zaman Search dgn Wings tu.. Korang duk zaman mane ni? It's 2010 already okey..


Audition hari tu ade 14 band semua.. Kite org dtg pepagi weih, kol 10 am dah terpacak dekat stesen RTM punye semangat kan.. So dpat lah turn awal kan no. 5 kut.. Tak sangke plak die ade interview semua, pastu dorang siap suh berlakon berjalan lah, berlakon bosanlah.. Keh keh.. Comel jew.. Tak tahulah bile kuar tv tu.. Tapi bile saya tahu bile dorang akan tayang kan kat tv tu of cos akan ku war2kan kat sini..


So far audition tu ok lah, Sleepy main lagu Katakan Padaku originally compose by encip Izhan.. Lagu ni mmg best.. Pernah jadik lagu tema tuk drama Radio Gaga main dekat RTM jugak.. Dan first time jugak dapat denga komen dari juri prefessional.. Huhu.. Saya yg tereksaited lebey okey.. Juri cakap lagu seme ade potential utk pegi jauh.. Arrangment lagu adelah bagus, dan kalao band ni dapat masuk ke saringan akak jadi salah satu competitor lah.. Pastu komen negatif plak kena mantapkan lagi internal balancing antara mereka.. Weeewittt... =P

Keputusan sama ada boleh masuk saringan atau tidak, lom tahu lagi.. Sebab lepas abes audition kat seme negeri baru dorang akan hubungi sama ada boleh masuk saringan atau tak..


Gamba ni saya snap dari jauh ye.. Masa ni dorang kat stage baru nak stat nyanyi.. =)


Gamba ini jugak saya yg snapa pakai hp Ujay.. Masa ni dorang tengah kena interview dengan wartawan.. Macam artis gitu.. Keh keh..


Akhir kata dari saya, sokong lah muzik tempatan kita.. Walu tak hot tapi cool.. =)
Winkss ***

CNY punye aktiviti.. **updated photo



Cuti CNY last week, saya rasa tersangatlah pack dan tersangatlah penatnya.. Setiap hari ade je aktiviti nak di buat.. Dah la kene bahagikan masa antara family saya, family mentua dan planning encip Izhan sendiri.. Mmg agak kelang kabut dan ke hulur ke hilir jugak..


Adik-adik ipar saya pon semua ada balik jugak, pastu kakak ngn abang saya pon semua balik.. Family masing2 ada planning masing2.. Family mentua saya ada wat family day dekat Marang Village Chalet.. Owh yang tu saya dgn encip Izhan pegi singgah aje petangnye tu. Sempat jugak join dorang buat poco-poco.. Best jugak tau buat poco-poco nie..


Spot me which one? huhu.. tgk le laki saya tu ha, gigih berpoco-poco okey.. poyo jek, sebenarnye kedengki sebab saya failed bab2 hapal step ni.. huhu.. oh gambar bawah baju biru adik ipar saya Wanie, Kak Jue (cousin), urs truly and adik ipar saya jugak Lia.. =)

Saya ni dah la tak reti nak menari die tu, dgn stepnye salah tapi saya belasah aje.. Hahaha.. Sampai terlanggar mak cik encip Izhan.. Keh keh.. Encip Izhan pulak bukan main terror lagi, adik ipar saya ajar sekali je terus die dah ingat step.. Sampai tergelek laki aku tu.. haha.. Kawan-kawan encip Izhan sile bayanagkan skang mcm mane encip Izhan menari poco-poco.. Comel giler! haha..


Dan baru saya tahu yg menari poco-poco ni penat jugak tau.. Sampai berpeluh2 jugak saya.. Siap malam tu lenguh2 lagi badan neh... Org tak pernah bersenam macam tu le jadiknye.. huhu..


Tapi sayang tak sempat nak join dorang BBQ.. Rugi2 tak pat makan.. Malam tu pulak encip Izhan ade reunion sekolah die.. So, otw tu just drop saya kat umah mak abah sayalah.. Sebab saya belum jumpe lagi oh akak Ct saya.. Petang tu family saya seronok2 gi makan sotong celup tepung dekat Mengabang Telipot.. Sedeh oh tak dapat ikut.. tsk tsk..


Sebab tak puas hati dorang seronok2 kuar makan beramai-ramai so, saya paksa2 dorang ajak dinner kat luar.. huhu.. Tapi abang saya tak pat join sebab dia nak eknelapor diri dekat umah mentua pulak.. ahaks.. Encip Izhan pun tade kan, jdik kurang best sikit lah..

Photo gediks2 dgn Ct harus ado.. huhu.. Bukan selalu bley jumpe oh...

Abah dgn mak nak makan western tu.. huhu.. layankan aje.. Dorang ni mmg paling feveret dgn chicken chop, lagi2 abah saya tu.. licin pinggan.. Kite org pon pegi kedai yg dekat aje ngan umah.. nek kete tak samapai 10 minit pon dah sampai kat Zie's Corner..


Tak sangka meriah betul Zie's Corner time malam-malam neh.. Tempat die letak dekat Waterfront mengadap laut gitu.. Itu yg best tu.. Punyelah ramai org kat sane.. Biaselah, cuti2 macam tu mmg tetibe je bandar K.Trg jadi traffic jam.. Pastu last day cuti before keje, kampung (saya naka jati Kampung Losong) saya mesti jam jugak dekat kawasan org jual kopok lekor tu.. Sesak dgn kereta, bas, van seme ada.. Seme pakat2 nak borong kopok lekor.. huhu.. Taulah femes kopok lekor kat kampung aii neh.. huhu..

Before balik amek gambo dulu.. Kat belakang nun laut weih.. Tapi gelap kan mg tak nampak le..

Tak lame pun kite org duk sane.. Dalam kol 11 gitu dah gerak balik umah.. Memang seronok kalau dapat luangkan our precious time tu dgn kelurga.. Tambah2 pulak bile seme adik badik ade.. Wahhh makin kecoh la jadiknye.. Dah le family saya ni mmg jenis mulut bising pot pet pot dgn gelak sesado tak sudah-sudah.. Sungguh saya sayangkan mereka dgn full of my heart.. winks..


Malam tu encip Izhan pick up say kat umah dalm kol 11.30 pm camtu.. Tapi mmg tak balik umah terus pon wei.. Kite org melencong ke lain lagi.. Ke mane lagi kalo bukan studio jamming.. Sleepyjeremy nak record new EP, tu yg gigih jamming tu.. Doarng booking studio kol 12 am.. Tapi paham2le mesti lambat jugak masuk.. 12.30 am baru masuk studio, abes kol 1.3o am lebey..


Pastu lepaq minum2 dulu dgn bandmates encip Izhan.. Pukul 3.30 am jugak baru sampai umah weii.. Penat toksah cite la.. Tapi tersangatlah happy gitu.. =P


24 February 2010

Melompat Lebih Tinggi!!!



Nothing can be happier than this! Kami adik badik mmg senget sikit.. Oh ini idea saya la nak amek gamba lompat-lompat neh.. Kunun2 nampak cool sangat.. Padahal org seme duk pandang time neh.. Haha.. Tapi ado kami kesah. Saya kalo dah dgn akak Ct saya sorang neh, mmg tak dulik dah org lain.. Huhu..



Haha.. Abg Lee yg jadik mangsa photographer tak bertauliah kene amek gambo.. First shot tak jadik.. keh keh.. Adik je yg melambung tinggi, saya lak dah jatuh ke tanah.. huhu

Lompat si katak lompat.. huhu.. Sebab adik lompat terlmapua tinggi abes nampak separuh kje muke ko.. haha.. Itu le sape suh kaki ko panjang bebenor dik oiii.. Ct buat muke pelik.. Saya pulak erkk, nasib baik tak terselak baju.. Kalo tak fengsan***


Ini shot terbaekk.. Tapi muke saya ala-ala kene tutup dgn tudung pulak.. tapi saya mmg suke gile oh gamba nie.. Nampak kami adik badik happy seakn je kan.. =P Saya sangat sayangkan mereka... =)


23 February 2010

Updated Testimoni Sabun Eumora

So, far dah masuk minggu kedua saya pakai sabun Eumora neh.. Dan setakat ni puas hati lah..

Saya nak cite masa minggu pertama saya pakai si eumora neh.. Dalam 2-3 hari mula2 pakai tu muka saya macam ok jek lagi.. Tapi kulit dah stat rase tegang giler okey.. Lepas je cuci muke mmg tegang, macam baru lepas pakai masker gitu.. Tapi tegang die tu jenis yg rase mcm tak selesa pon ado jugak..


Masuk hari ke-4 terus muka dah jadik macam makin kusam,pastu nampak gelap gitu.. Pastu dekat sekitar hidung nie habes menggelupas.. Teruk betul rupe saya time tu.. macam org tak siap jew.. Nak pakai mende len takleh kan.. so muke biar kosong mcm tu je lah.. Redha je aku.. huhu..


Mmg jelas sangat nak menggelupas tu.. Tak cukup ngan hidung dekat sekitar mulut pulak.. Pastu muke rase mcm ade gatal2 sikit.. pastu naik pulak jerawat kecik2.. Tapi mase tu perasan jugak yg pores saya mcm dah makin mengecil..


Punye teruk muka saya time tu sampai encip Izhan dengan mak saya sekali tegur kenape muke nampak gelap dari biase and menggelupas.. Oh menggelupas ni dekat sekitar hidung je tau. Dekat kawasan white head saya yg melambak tuh.. Saya cakap lah ngan encip Izhan ni kesan dari healing crisis and tanda kat muka saya ni banyak toksin.. Hambek sekali encip Izhan punye annoying bergurau2 dgn ckp saya muke bertoksin.. ahakss.. 2-3 hari jugaklah duk tahan telinge kene ejek tuh.. huhu


Tapi saya teruskan jugak pakai tak stop pon.. Saya biase pakai 3 kali sehari tau.. Lepas je seminggu, muka saya dah makin ok.. kesan menggelupas pon dah makin kuarang.. pastu after 2 weeks muke rase makin glowing and licin.. even still ade lagi sesikit menggelupas kat hidung..


Dan yg pastinye skang pagi2 kejap je saya bersiap pasal tak banyak bende pon nak ditempek kat muke.. just taruk moisturiser sikit, pastu foundation sikit, bedak sikit.. Dah siap.. Dan yg paling wat saya suke, eye bag bawah mata nampak makin pudar, dan kesan kedut2 bawah mata pon makin kurang jugak... Yippie..


Dan saya sangat rekemen pada kamo, kamo di luar sana.. Lain org lain kesannya.. Tapi bagi saya eumora ni mmg best okey.. so, jgn lah cepat panik kalo dapat kesan negatif mcm saya masa minggu pertama pakai eumora.. Healing crisis je tu.. Bawak2 bersabar...





Welcome onboard Faiika Nurliyana

Si cinonet yg baru lahir, usia Ika 2hari.. Runcing betul dagu tu.. =P


Huhu.. Exited tak hilang lagi neh.. Saya sangat happy semalam sebab akak ipar saya, Kak Sue dah selamat melahirkan seorang baby girl yg comel sangat seberat 2.34 Kg.. Kecik je kan.. name pon baby gegirl haruslah kecik sket kan..


Yg ironinye, mmg kesian sgt dekat Kak Sue, saat melahirkan baby no 2 nye tu abang saya pulak kene kursus induksi kat Genting Highlands nun.. Dahle masa masuk spital tu, kiteorg satu family tak tahu pon.. Pasal tade yg inform.. Pasal mase tu Kak Sue dekat umah mak paknye.. Abang plak dah dekat Genting..


Malamnye tu Kak Sue masuk spital dalm kol 8-9 pm camtu.. Kol 12 terus bersalin.. Alhamdulillah, syukur sesangat Allah permudahkah utk Kak Sue bersalin.. Dahle suami tade kan time tu.. Kalaulah berlaku komplikasi ape2 ke, kene c-zer ke, sakit lame tapi baby tak kuar jugak.. mmg parah jugak.. Kesian die sorang2..


Saya tau Kak Sue bersalin pon ikut facebook okey.. Baca status Kak Nor.. Ape lagi terus menggelupur call Kak Nor.. Then, tengah hari tu terus gi spital tgk Kak Sue and tolong die check out dan hantar die balik umah mak paknye.. susahkan laki tade time2 cm gitu.. Kalo sayalah kan mase nak bersalin encip Izhan tade mmg le aku meraung2 kut.. ahakss.. upps terverangan sudey... ngeeeee...


I just can't resist to see new-bron, they just so cute and sangat suci dan sangat wangey juge.. huhu.. Kamo sangat comel Ika.. =))


Now, Amjad dah ade geng ngorat.. Huhu.. Cepat besar ye Ika, tak sabar Che De nak main2 dgn kamo.. =)


Sesampai kat spital terus tgk baby.. comel betul tau.. geram giler tgk rase nak picit2 jew.. Dahle putih budaknye.. Ikut kulit abang saya mmg putihlah.. Adik badik saya pon abang saya le kulit paling cerah tau.. Kami yg pompuan2 ni seme kulit kaler tan-tan.. nyampah.. Salu cakap ngan mak, tak puas hati pasal kulit hitam.. haha...


Ape2 pon tahniah utk abang Jepp dan Kak Sue utk new-born baby neh.. Bertambahla sorang lagi anak buah gegirl.. Kuarang sikit 'disaster'.. huhu.. Dan thanks kernan menjadi penyumbang anak buha gegirl kpd adik2 mu ini.. huhu.. Nanti kedengkilah Damia tu dgn adik die neh.. huhu...

Welcome onboard Faiika Nurliyana bt Mohd Jeffri.. From Che De dan Uncle A' Ang!!


Errkk.. Ini bukan org dalam pantang ye.. Jgn salah org sudey.. huhu.. Tapi rupe dah mcm org dalm panatng pon ade kan.. hishhss.... Saya dah berani pegang and dukung new-born baby, kalo dulu jgn harap saya nak pegang sebab takut sangat.. Sebab fragile lagi kan.. Kene belajar kan nak timang anak sendiri pulak.. Hurmm tak sabar rase weihh.. tsk tskk..


Ini lah Kak Sue saya.. Kak Sue ni tua setahun je dari saya.. Tapi die matured banyak dari saya.. huhu.. Bab2 pantang larang nenek moyang dulu2 Kak Sue mmg terbaekk lah.. huhu..





Alasan saya.. =P



Lame betul saya berhibernasi.. rindu sungguh pada kamo, kamo dan juge kamo.. ececey...



Hari ni baru dapat internet connection pakai pc okes.. Kalo tak selalu pakai hp cabuk jew.. Mane best.. Nak tulis entry pon tak feel lansung...


Macam malam tadi, gigih duk tulis panjang lebar okes.. Sumpah panjang.. Dah le pakai hp kan.. Jadi gigih tu lebeh sket la dari paka pc.. Pasal excited nak cite pasal dpt anak buah baru sanggup tu tulis entry pakai hp sajo.. Sekali bile nak publish, kuar window suh sign in belog. Wtf sungguh!!!


Stress okey.. Dah buntang2 mata duk taip panjang2 kan.. Sekali jadi macam tu.. Pastu bile sign in je balik, lansung hilang ape yg pajang lebar saya duk taip tu.. Ke laut terus mood.. Terus aku exit opera mini yg tara guna tu.. Dah 2 kali kut jadi macam tu..


So, itu lah sebabnya saya malas bebenor nak update entry pakai hp.. Menyakitkan hati sajo... Iyelah pakai pun bukan hp BB ke, Iphone ke Experia ke kan.. Itu yg mcm haremss sikit.. Tsk tsk..


Oh, later after this nak entry pasal my cute anak buah yg baru lahir.. cekidaut after this yaa...


17 February 2010

Emo



Fuhh.. Penat gle duk taip pjg2 td tetibe nk publsh skali die kuar box suh log in.. Arggh tensen! Kalu ad dlm draft tk pe lg, ni dah hlang terus.. Meroyan weih..

Oh, entry ni di tlis paka hp weih.. Itu pasal yg meroyan terus ble dah taip pjg2 pas2 hlang..


Tak tau dh nk story ape.. Later la eaa..



15 February 2010

Happy anniversary for us!

Happy 2nd Anniversary untuk saya dan encip Izhan..
Tak sangka dah 2 tahun oready kami kahwin. Fuhhh cepat betul masa berlalu..


Syukur Alhamdullilah kami masih bersama hingga ke hari ini.. Hope for many more years for us.. :-)


Semoga kami dikurniakan anak-anak yg soleh dan solehah.. Insyallah.. Rezeki kami aje yg lum sampai lagi.. Harap2 tahun ni adalah rezeki kami..


Love you to bits Yayam.. =)




Saya yg cuai, rase kan.. tsk tsk..

Malam tadi time dinner saya masak sambal sardin sajork.. Sebab malas nak tgu ayam melted.. Dah keras kejung duk lam esbox, buat baling anjing pon saya rase boleh terbunuh kut.. ngeee..


Dah la sampai umah dah agak lewat dalam kol 7.30pm camtu, sebabnye singgah umah mama ngan abah dulu (PIL)..


Saya kalo dah lewat2 gitu nak masak pon dah ala2 malas gitu.. =P


Dah siap potong2 bawang, cili seme, terus je amek sardin nak kopak le isi kandungan die tu.. Nak amek ikan sardin tu nak kasi goreng garing2 dulu.. Pastu baru campak dalam kuah sambal kan..


Biasenye lah kerje2 kopak tin saya serahkan kat encip Izhan sajork.. Tak koser weih nak gigih bebenor nak kopak tin tu.. Kan tak pasal2 le tercedera.. Saya dah la insan yg lemah.. weeewittt.. =)


Tapi malam tadi ntah ape pesal, tibe terase nak kopak sendiri tanpa bantuan encip izhan yg gagah lagi perkasa itu.. huhu.. tapi bukan calang2 wei.. Tak main la kopak pakai pembuka botol yg tajam kat ujung tu atau yg jenis pakai pusing2 (tapi ade je yg jenis pusing2 tu tapi sampai k sudah saya ngan encip Izhan tak reti nak gune mende alah tu.. sakai betui.. ngeee..)


Saya terlebey canggih manggih wei, pakai pisau sajork wat kopak tin.. Bahaya kan.. Tapi pisau ni jenis bergerigi ala yg beli kat Ikea murahan saje, ade 4 jenis satu set tu.. Saya pakai of cos le yg paling kecik.. Pisau ni kan bergerigi best pulak bile wat kerat2 tin sardin tu.. Seba rase macam senang giler..


Sekali duk ralik saya tenyeh pisau dekat tin sardin yg dah separuh etrbukak tu macam mane ntah boleh terlucut pulak pisau tu terus zas zas zas ibu jari kene tin yg bergerigi tu..


Senak kejap saya rase.. Terus terloncat2 pegang ibu jari cuci kat air paip nak kasi darah stop.. Kebas kejap rase ibu jari, pedih toksah cakap le.. Bergenang jugak air mata.. Saya mmg tak tahan sakit weih..


Dah cuci2 seme bungkus ngan tisu, pastu cuci lagi then baru le sapu antispetik dettol kaler kuning.. Then terus buh palster sebab nak sambung masak.. Terbengkalai keje masak2 saya.. cett..


Akibatnye terbelah jugakle kuku saya dek kene tin yg tajam tu.. ciss kau tin sardin.. Pedih jugakle bile terkene air weih..

Inilah tin durjana yg telah mencederakan jari saya.. ceaayy nak salahkan tin, padahal diri sendiri yg cuai.. Penutup tin belah atas tu le yg telah menzassss kan jariku...

Mase ni dah cuci2 luka tu, dats why darah dah tak banyak and macam dah kering.. Tapi mmg kene balut jugak sebab kuku terbelah pastu bile terbelah yg ujung tu die jadik tajam.. Pastu senang nak tersangkut dekat kain ke baju ke.. Macam malam tadi, masa nak tido tu ingat malas la nak balut kunun pengudaraan la kan, sekali kuku tu tersangkut dekat baju wei.. dah elok kering darah, abes berdarh balik weii.. dah le rase senak gile... tsk tsk


Tak taule ade darah mentik ke tak dalam sos sardin tu.. Kalu ade matikla encip izhan jadik raja bersiung karang.. Kan tak pasal hari2 kene titik darah pulak.. ngeeeee.. Tapi dekat tin tu mmg ade sket kesan darah saya.. huhu..


Sumpah len kali keje2 kopak tin saya tak buat dah.. Nasib sikit je, kalo terputus jari sape nak jawab tuh..



Malam tadi ini aje yg kami nom nom.. Sambal sardin, ikan kering mama bagi, dari Sabah katenye and sambal hati 2 hari lepas punye lauk.. huhu.. Burrppp Alhamdulillah cukup le utk makan berdua ajew... =)



11 February 2010

Shopping2 di petang hari..



Memandangkan stok barangan personal saya seme dah licin lincau.. Syampu pun tinggal botol kosong ajew..


So, petang semalam lepas balik dari kerje terus zas zas ajak encip izhan gi Mydin Mall.. Saya suke je shopping brg2 kat mydin nie pasal regenye lagi murah dari Giant, especially kalo brg2 mcm toiletries seme tu.. Ntah pe pasal la kat Giant tu mahal bebenor.. Dah standard harga macam dekat Watson pulak..


So takde merembat penuh troley beli yg penting2 aje weih.. sebab last week stok brg2 dapor dah pi soping dah..


Banyak pulak sale dekat Mydin Mall sempena CNY neh.. sokak je saya.. Beli pantyliner kotex yg paket beso tu and die kembor pulak 2, baru je RM9.88. Murah weihh.. Seketui RM7.20, baik beli 2 terus kan lagi jimat.. Pastu syampu clairol Herbal essence ala syampu si mamat kelapa dan orkid tu le pon ade discount gak.. Salu kalo tgk symp[u tu kalo size beso belas-belas ringgit jugak weih.. Terus sepantas kilat zas zas saya rembat sekali dgn conditioner nye..


Say ni mmg jenis pakai syampu suke tuka2 takleh nak stick to one brand sajork.. Pasal rambut jenis tak boleh la kalo pakai yg tu aje.. So, every month kene beli brand lain.. Last mont dah try head & shoulders, so far tak bape best sgt pon.. huhu.. Pantene pon ok2 aje, Dove wat rambut berminyak sikit tapi wangi bau die.. Sunsilk pon best jugak.. Lagi2 yg kaler ijau tu terus hilang segala kegatalan kat kepale..


Inile barabg2 hasil rembatan.. Sikit aje weih.. Hambek sekali kuali pon ado maaa.. Ngeee.. Pasal kuali kat umah saya tu dah berkarat.. Cam ne ntah boleh karat.. So, mak saya cakap beli kuali cap eagle ni tahan lasak sikit.. Murah sajo weih, RM17.90 sahaja..


So cute kan dis pink rice cooker.. Jatuh chenta terus tgk.. Masa wedding saya dulu tade pulak org kasi rice cooker kaler pink, kalo ado mesti terloncat2 kegumbiraan.. Pink stuff dgn pompuan itu sudah sinonimkan? Oh pink rice cooker ni, encip Izhan beli nak kasi present kat offiec mate die yg kahwin besok.. Die duk blur nak beli ape, selalu asek beli dapor gas aje.. So saya pilih yg ni suh beli.. Mesti kompom punye opis mate die soke, org pompaun mane tak suke pink weih... Errk,ade je kan pompua tak suke pink.. =p



Saya jugak sudah beli itu miracle bar, sabun Eumora.. Sudah lame hasrat terpendam mau beli.. Gigil tangan nak bayor.. Tgk size sabun tu yg cinonet lagi le wat parkinson weih.. Tapi takpe mungkin worth it dengan hargakan.. Pasal selama ni duk baca testimonial org yg pakai aje kan..


So, far dah pakai wat cuci muka sebanyak 3 kali.. best giler kut sabun ni.. Abes kecut mecut jerawat2 saya yg baru nak tumbuh tu.. Terus bantut pembesaran die.. Hahaha.. Fadan muke ko wahai jerawat.. =P


Pastu muke rase macam licin and tegang je.. Baru pakai 3 kali so, takleh lah nak komen panjang lebor seme.. Harap saya dapat kesan positif, sebab mmg nak sangat eye bag bawah mata ni hilang.. Eye bag saya memang teruk.. Tambah2 sebab pakai spek pulak kan, lagi le.. Dah macam lebam pulak.. Tapi naseb gak pakai spek buley le cover2 sket gitu.. winks.. =P


If ada perubahan lain nanti saya update lagi k. Besok dah start cuti.. Yippie.. Ceayyy macam saya pulak yg raya kan.. 15hb means Isnin depan adelah 2nd wedding anniversary saya ngan encip Izhan.. Masih buntu mahu kasi present ape pade encip Yayamku tu.. =)


Korang pon Selamat bercuti eaa.. Yang drive balik kampung tu sila hati-hati jalan raya k..

Bubbye..... =)



09 February 2010

Slumdog Millionaire

P/s Entry ni dikarang semalam.. Tapi tak sempat nak publish.. huhu.. =P






Malam tadi encip izhan kuar jamming ngan bandmates SleepyJeremy.. Sebab penat, malas dan nak tengok Raja Lawak (sebenarnye nak tgk Idlan Pon Pon) saya pun tak ikut sekali..


Lagi pon malam tadi tu, lepas je dinner pinggan seme biar je dalam sink, tak cuci lagi.. Pastu baju lagi tenagh cuci dalam mesin.. Kan balik lewat dah malas pulak nak wat seme tuh.. So, baik tak yah pegikan.. Duduk je umah jadi housewife.. ngeeeee.. =P


Lepas je abes tengok Raja Lawak malam tadi, belek2 le channel movie.. Sebab biasenye kalo hari ahad mesti ade movie best2.. huhu.. Tgk kat channel Starmovie ade cite Slumdog Millionaire.. Dah lame oh nak tgk cite ni.. Sebab dulu pernah gak dengar org cakap cite ni mmg kebaboom sungguh..


Malam-malam layan hindustan sorang2 mmg care betul.. ngeee.. Dan sangat tak sia2 di tonton sebab best yg amat..

Cerita ni mengisahkan bagaimana seorang pemuda yg bernama Jamal yg asal dari setinggan tade pelajaran tak pegi sekolah boleh menang 20 juta rupees dalam Indian version 'Who Wants to be a millionaire'. Sampai kene tangkap polis sebab di tuduh sebagi menipu dalam game tu..


Kes die kene tangkap polis tu sebab host rancangan tu si Prem tu kedengki ngan die sebab satu2 nye org yg pernah menang juta2 dalam game tu cume die sorang jew.. So, die report polis lah cakap Jamal ni main tipu gitu..


Semasa dalam tahanan polis, polis soal siasat la macam mane die tahu semua jawapan2 tu.. Sebab kebetulan mostly soklan2 yg di bagi selalu ade kaitan dengan kisah perjalanan hidup die bergelandangan di jalanan sebagai setinggan.


Masa die cite kat polis tu la die flashback balik cite2 mase die kecik yg saya rasekan sungguh meruntun perasaan gitu.. Actually Jamal ni ade sorang abang yg nama Salim dan kawan perempuan yg die mmg syok habis dari kecik lagi iaitu Latika.


Last-last dorang terpisah, dipendekkan citer si Salim ni jadik gangster dan Latika pulak jadi pompuan simpanan gangster tu.. Sangat wort watching la cite..


Sumpah best, meleleh jugak air mata tgk dekat certain scene.. So, kalo ade lagi main Satrmovie mmg le harus saya tengok lagi, worth-watching. Filem ni pulak arahan director dari British gitu. Sebab tu mostly dalam cite dorang lagi banyak speaking english dari cakap hindi..


Jamal, Latika dan Salim hidup merempat lepas kampung dorang kene anti-muslims attack. Mak doang meninggal kene pukul dengan kayu dalam tragedi tu.. Sedey oh part tu.. tsk tsk.



Latika dan Jamal dekay stesen keretapi lepas kemenangan dalam who wants to be a millionaire. Dan Latika dah bebas dari jadik pompaun simpan an gangster yg nama JAved lepas JAved tu kene bunuh denagn abang Jamal, Salim. Salim pun mati gak kene tembak ngan org2 Javed tuh..


P/s seswai sangat lah filem ni boleh menang 10 Acedemy-Awards!


08 February 2010

Kepergian ke Temerloh

Last week akhirnya org dari bengkel Siong Fatt Temerloh tempat anto kete lepas eksiden tu tepon.. Huff... Dorang bagitau kete dah siap, dah boleh datang ambek.. Tapi mase tu hari senin wei, so encip Izhan decide nak pegi hari Jumaat sajork..


Sebab kan leceh nak kene amek cuti lagi lah kan.. Lagi pon mase tu tak tau lagi nak pegi ngan sape or naik ape.. Mule2 ingatkan nak naik bas je dari K.Trg. Tapi memandangkan bas ke Temerloh tade time pagi, ade belah petang ngan malam sajork..


So, decide ajak mama ngan abah je lah.. Mama ngan abah pon okey ajew, discus2 seme gerak pagi Jumaat je lah.. Lagi pon K.Trg-Temerloh dalam 4 jam je.


So, pagi Jumaat tu kol 6 am saya ah bangun.. huhu.. Siap2kan ape yg patut.. Kol 7.30 am, start moto gi umah PIL.. Bukan jauh pon, 10 minutes dah sampai.. =)


Pung pang pung pang seme, kol 8.30 am baru betul2 gerak dari umah.. Dalam kete saya tido aje..huhu.. Syok! Kalo jalan jauh ngan encip Izhan berdua sajork jgn harap oh boleh tido.. Asal terlelap je, mesti kene kejut.. ahakss.. Tapi mase bertolak tu encip Izhan jugak yg drive. Lalu jalan Jerangau-Jabor cepat sikit nak tembus highway dari lalu jalan pantai..


Cepat tak cepat dalam kol 11 am je dah tembus highway, padahal encip Izhan drive biase2 aje.. Oh, saya rase paling selamat kalo encip Izhan drive dari org len.. Sebab saya tau die nie bukan jenis kaki pecut.. Kat highway pon busuk2 120km/j.. Kalo nak potong2 tu baru la laju sket.. Org kedua yg saya rase best dan selamat selain abah saya sendiri.. =)


Otw tu ade la berenti sekali aje dekat R&R Gambang, tu pn sebab seme nak kencing and menum sebab tak abwak air kosong pon dari umah =)


Ngam2 sampai kat bengkel Siong Fatt tu dalam kol 12.45 pm camtu ar.. Sesampai je dorang cakap suh datang balik kol2 nanti sebab dorang nak lunch ape seme kan.. So, kiteorg pon gi isi perut dulu lah..


Gediks2 tak gediks nak gi makan pon tgk gps, keh keh.. Last2 gps tu bawak kite org pegi kedai yg tutup.. Hampeh jew.. Stall2 kat situ mungkin bukak belah malam je kut.. So bepusing jugak dalam bandar Temerloh tu, last2 abah ajak makan dekat mapley sajork..


Saya ngan abah makan nasi beriani yg ala-ala aje.. Tak le sesedap mane pon.. Encip Izhan ngan mama oder kuey teow goreng.. Name kedai tu aoe ntah Syed kut, dah lupe lak.. Gamba makan2 pon tade amek eaa.. Malas dan panas..


Sumpah kat Temerloh rase panas die len macam je dari Terengganu.. Jenis panas yg perit and kering.. Tak tau le bape kati peluh jantan betina dah kuar.. keh keh.. Dah le pakai baju hitam hari tuh.. Hoh ini baru panas dunia cube kat akhirat kel;ak cam ne.. takut...


Pukul 2 cam tu terus patah balik gi bengkel Siong Fatt.. Saya kagum giler tgk bengkel tu sebab sunpah besar gedabak dah rupe macam kilang okey... Tak atau le bape puluhu bijik kereta yg ado dorang tgh repair.. Saya ni sakai sket tak pernah tgk bengkel kete beso cam gini, itu yg kagum lebey..

Ni baru bahagian depan ajew.. Kat belakang nin ado lagi.. Pastu belah belakang nun dah rupe gudang tempat simpan kete2 yg dah siap.. Tokey die yg namae Siong Fatt ni mest kaya juta-juta lemon neh.. =P

Ini abah mentua saya.. kesian penat dia menunggu..


Nak nunggu dorang gi amek kete tu ya ampun lame gilos okey.. dorang punye pekerja2 seketui2 membizi giler.. Saya yg duk nunggu ni panas toksah cakap la.. Name pon dalam bengkel, nan ado air-cond nye.. Ade kipas pon mmg tak jalan jugak.. Membahang2 panasnye tu.. Sejam jugak nunggu, lepas dah test drive seme.. Dah okey.. Pastu dah boleh bawak balik..


Fuhhh... Kagum jugak tgk keadaan kete yg macam tak pernah eksiden.. ehek.. Cam ne korang buat ni.. macam baru kuar dari kilang.. huhu.. Tapi kete ya ampun kotor gilak.. Dengan berdebu, berdaki nye.. Iye lah kat situ macam kawasan yg lori2 besa seme lalu lalang kan.. Mesti debu tu seme yg lekat kat kete.. Tapi dalam kete tip top bersih..

Boleh compare dengan gambar ini. Skang dah tak kemik.. winks..

Gambar dari sisi.. Sebenarnya dulu sebelah pintu ni pon ade kemik jugak sket dari sebelum eksiden lagi.. Now, dia dah betulkan.. sokak.. =)


Mama ngan abah pegi Kuantan and tido kat sane sebab nak rehat2 dulu la before balik.. Tapi kite org ni terus je gerak balik K.Trg.. Penat mmg toksah cite lah.. ececey macam saya pulak yg drive kan, padahal duduk je kat sebelah tu.. Paling keji pon suap kan encip Izhan jajan pastu hulur air.. Itu aje.. ehek.. Pastu membebel2 pasal encip Izhan 5 minit sekali duk cucuh rokok.. hahaha.. Takde lah 5 minit sekali pon.. Tapi otw nak sampai K.Trg tu habes jugak la rokok sekotak..


Time balik pon lalu jalan Jerangau-Jabor jugak.. Ngam2 kol, 7.30 pm sampai umah.. Wahh sorgaa dapat mandi.. Sebab badan dah melekit yg melampau2 kan.. Penat tapi macam trak terasa sgt pon..

Mase ni kite org dah otw balik Trg.. Sebab buhsan snap gambo encip Izhan.. Nak snap gambo sendiri mmg tak sangguo sebab dgn berminyak, busuk dan berlengas dan jugak itam sebab sunburn.. huhu.. =P

Langit highway.. Cantek kan.. =P


Malam tu kol 9 sempat lagi kuar makan roti canai kat warung hot-hot.. Malam tu jugak pecah rekod saya tido lagi awal dari encip Izhan.. ngeh ngeh.. Encip Izhan ni ade perangai pelik sikit die kalo penat yg melampau mesti susah nak tido dan tak rase nak makan.. hufff.. pelik sungguh.. Itulah die yg saya kenal dari dulu sampai skang.. =P






07 February 2010

Bubble Talk..


Kesian.. Dah a few days blog ni terabai.. Sumpah mood nak blogging ke laut weih.. Dah la posting terakhir tu emo semacam je.. Siyes dah mmg cannot go keje kat sini.. End of this month dah buat keputusan i will quit.. Sabar-sabar jugak tapi mesti ada hadnye kan.. So lebih baik kut aku quit saje.. pfftt...


Dari hari2 datang keje, tapi merungut hati tak ikhlas baik tak payah kan.. So, skang ni mmg tgh gigih carik koje baru lah.. Tapi kat Terengganu ni mmg ssh wei nak cari keje.. Itu yg masalah tu.. tsk tsk..


Errr sesape yg org Trg yg bace blog saya neh, mane tau kut2 ade kat opis bos nak pakai org ke kerani ke PA ke sudi2 lah roger saya.. =P


Hari ni datang keje dah tak merempit lagi.. Sokak! Sebab tadelak kebas vontot lagi.. huhu..
Tapi azabnye petang karang merase lah stuck dalam jem mcm selalu, tskk T__T.. Haha..Itu yg tak bape nak best tu..


Encip Izhan punye kereta akhirnye siap jugak.. Setelah 2 bulan berkampung dekat workshop kat Temerloh tu.. Bapak lah lame kan.. So far sangat puas hati tgk keadaan kereta.. Macam tak caye pon ade gak, cam ne dorang boleh repair ekk.. Dari hancur barai, tapi bile dah siap repair seme dah bling bling macam kete baru pulak.. hikkss.. Kagum kagum.. Lepas tu kagum jugak sebab bengkel tu bapak besar mcm kilang or gudang gitu.. Hebat, hebat!


Nanti la eaa cite kat entry lain pasal gi amek kereta kat Temerloh tu.. Till then sampai sini je kut dulu.. nanti kalo rajin will update lagiks.. =P


Dan selamat berweekend untuk uols yg kat belah pantai barat nun yaaa.. =)




04 February 2010

Serabut



Asal jejak kaki masuk opis je hati aku msti rase tak tenang..

Gile berserabut!

Dengan masalah2 dalaman yg tak sudah2 dari tahun lepas.. I wish i could just share with everyone here.. Tapi rasenye tak perlu kut.. Aku risau takut ada customer baca blog aku ni.. So, aku tak nak effect ape2 pada persepsi dorang..


Pagi2 tadi samapai opis je terus on PC.. HUrmm, dunno lah wut happen seems macam ada problem PC tu.. Dari tadi non stopping rsetart diri sendiri.. Window tak kuar2 gak.. Gilos betul.. Sakit hati aku.. Rase macam penerajang 8 bijik.. Rasenye dah mmg kene format balik tuh..


Now, i'm using the other pc yg lembab gile okey.. Tapi nak wat cam ner terpaksa...


I feel like balik rumah now.. Bukan umah sendiri but umah mak.. Terasa macam nak peluk2 mak skang.. tsskkk.. T__T


Ok bye, nak balik umah skang.. lantak lah... aku dah serabut tahap babai neh!



03 February 2010

Mak saya pesan kalau nak cari jodoh...

Mak tengah dukung cucu bongsu si Amjad pipi gembol tak hengat.. heehuuu..

Mak saya suke bercerita pada kami adik-badik tentang pengalaman masa muda2 beliau.. Biasenye cerita2 tu semua akan keluar time saya ngan adik-badik duk membelek album gamba kaler hitam putih mak masa muda2 dulu..
Wahh bukan main lagi mak masa muda2 yuuu, hot giler okey.. Siap pakai mini skirt, baju bareback macam dalam cite hindustan Bobby tu pastu wedges 5 inchi.. Huisshhh.. Dah macam amoi cino pon ade saya tgk gamba mak saya masa muda dulu.. Rambut mak dulu dahlah panjang, lebat dan cantek sampai paras punggung pulak tu.. Mmg hot babe betul! =P


Amacam Gojes tak mak saya masa muda? Yg kecik tu KakNor, akak saya yg sulong.. Rambut mak dah pendek la masa ni..


Mak cerita lagi, dulu mak memang ramai peminat oh.. Keliling pinggang okey.. Masa tu mak umo 20-an macam tu, mak keje dekat supermarket.. Hari-hari ada peminat datang bagi hadiah lah, nak ajak belanja makanlah, ajak tgk wayang lah, ajak datinglah.. Yg gatal2 nak amek kesempatanand jenis lelaki hidung belang pon ramai.. Yg jujur and ikhlas nak berkawan pon ramai.. =P



Fuhh, glamer betul mak saya masa muda2 ye.. Mak cerita lagi kalau ada yg datang ajak makan ke tengok wayang ke mak pegi jugak tapi mak mesti bawak kawan lagi 2,3 org kawan dia. Wahh, hebat ye mak.. Masa tu abah saya pon termasuk antara yg ngorat mak.. Hari-hari datang tempat mak keje ajak pegi lunch.. Abah masa tu kerja dekat panggung wayang, so mak cakap memang dia selalu la dapat tengok wayang free.. Nak tgk citer Bobby, Sangam hari2 pon boley.. Masa zaman mak, cite yg main kat panggung paling best cite hindustan lah.. =P




Mak cerita lagi, antara banyak2 lelaki yg dia jumpa, mak jatuh cinta dengan this guy.. Oh bukan abah saya skang ek.. Mak cakap dia anak org ada-ada.. ehekk.. Keje pon pegawai Imigresen.. Dulu kalau dah keje pegawai Imigresen mmg dah paling hebat oh, pakai pon kete sport.. Lepas tu mak cerita lagi lelaki tu bawak mak pegi jumpa keluarga dia.. Sebab mmg nak suh family dia pi minang mak dah.. Tapi keluarga lelaki tu tak suke mak, sebab mak orang miskin.. Ayah mak keje nelayan je.. Duk pon kat kampung, so tak sama standard oh dengan dorang.. Keluarga lelaki tu tak suke mak. Mak pikir, tak payah teruskan lah sebab keluarga menentang nanti tak dapat restu hidup tak bahagia..

Then, mak putuskan hubungan dengan lelaki tu even hati mak pon kecewa.. Mak frust betul.. Tapi mak tetap tabah...


Mak cerita lagi antara banyak2 lelaki yg paling teruk dia penah jumpa means lelaki yg hidung belang adalah lelaki yg keje askar, polis dan org Kelantan. Mak trauma dgn lelaki yg keje polis. Mak cerita sebabnya.. Satu malam tu mak balik dari kerja macam biasa dgn adik dia, adik mak tu mak ngah saya.. Dorang naik basikal tapi, rantai basikal putus. So, terpaksan jalan kaki lah.. Tibe2 datang kereta polis, mak memang kenal polis tu sebab mmg selalu jugak ngorat2 mak kan. Dia cakap biar dia je yg hantar naik kereta. Basikal boleh tinggal dulu nanti besok boleh ambek..
Sekali dia lalu ikut jalan lain.. And bawak mak and mak ngah pegi jirat Cina.. Mak rase tak sedap hati, mak tanya kenapa dtg sini.. Dia cakap dia nak kencing.. Bile kereta berenti je mak terus kuar dan lari dgn mak ngah.. Siap nyorok dekat batu nisan kubur cina lagi..



Sudahnye mak balik umah jalan kaki.. Besoknye lelaki tu datang mintak maaf dgn mak.. Mak cakap tiada maaf bagimu.. Tiada maaf bg lelaki yg suke amek kesempatan dekat perempuan..
Dan sampai skang mak selalu pesan kalau nak cari jodoh mak tak kesah siapa pon yg kamu pilih tapi tolong jangan pilih org yg keje askar, polis atau org Kelantan.. =P


Mak tak nak anak-anak mak kawen dengan askar, polis atau org Kelantan.. Mak mungkin ada alasan tersendiri.. Mungkin trauma mak masa muda dulu masih berbekas di hati beliau..



Kepada org yg keje askar, polis atau even org Kelantan jgn lah kecik hati dengan mak saya eaa.. Saya tak maksudkan kamu sebegitu.. Tapi itu syarat mak saya.. Dan saya tak jugak cakap mereka2 ini tak baik or wut so ever.. Saya bangga dengan org kerja mempertahankan negara neh.. Dan saya respect keberanian mereka.. So, saya tade racist pun terhadap mereka eaa...



Mak bagi alasan, kalau suami keje polis atau askar nanti anak-anak mak selalu ditinggal2kan.. Mak tak nak anak2 mak jadi macam tu.. Kalau dengan org Kelantan pulak saya pun tak paham sgt kenape.. Tapi mmg saya selalu jugak dengar2 org cakap org Terengganu seteru sikit kalo kene kawen dengan org Kelantan.. dunno why? Tapi kalau dah jodoh tu tak ke mane kan.. Kawan saya ade je yg bertunang dengan org Kelantan, tahun ni nak kahwen dah..



Hajat mak tercapai bile takde pulak anak2 dara mak kahwin dengan 3 larangan jodoh mak tu.. Kak Nor kahwin dengan org Johor, Ct pulak kahwin dengan org jauh nun dari Sarawak, abang kahwin dengan mix of Perak+Trg dan saya pulak dengan org dekat jew, org Terengganu jugak.. Dan tade sorang pon menantu mak yg keje askar/polis.. Suke lah mak.. =)



Tinggal 2 org je anak2 beliau yg belum kahwen lagi, adik lelaki dan perempuan saya.. Saya pun tak boleh nak agak bile.. Lambat lagi kut..
Tapi walu siapa pon pasangan yg kite kahwen yg paling penting adalah restu dari ibu bapa dan keluarga. Itu yg menjadi batu asas atas kebahagiaan anak-anak.. Restu ibu bapa adelah paling essential okes.. So, jgnlah nak kahwin lari ke ape.. Nanti kemudian hari menyesal tak sudah..


Mak saya pon nak posing jugak tu.. Masa ni mak pegi lawatan dekat zoo Melaka.. Weewiittt.. =)
Alhamdulillah dia jodoh saya.. =)




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin