28 January 2010

On my Way...

Tajuk entry dah macam tajuk belog Kojah pulak.. ahakss.. Akak pinjam lah ye tajuk belog kau neh Jah yerkk.. =P


Petang semalam balik dari keja gatal2 tangan plak pi snap gamba on the way nak sampai ke rumah tu.. Dah le duk atas moto kan.. ahakss.. Tapi tetap gigih jugak wei nak snap..


Tak nampak orang, namapk bayang pon jadiks la kan.. ahakss.. Owh mase ni dah tak jauh mane pon ank sampai umah.. Dah sampai dekat jalan Pantai Tok Jembal pon..


For ur informationlah kan.. Jalan yg kami lalu ni sebenarnya dulu adelah laut ye.. Laut tu di tambak sebab nak besarkan landasan kapal terbang.. Sebelah kiri saya tu airport K.Trg tau.. Umah saya kan mmg belkang epot sajork.. Tu yg banyak duk adelagi menantang2 kuning tu duk wat keje susun batu kat tepi laut le tu.. Nak jadikan macam benteng kut..


Haa baru nampak laut kan.. Pemandangan kat sini kalo tgk sayup2 ke tengah laut tu memang cantek weii.. Denga kaki langit yg biru pastu air laut pulak biru.. Memang biru lah bijik mate.. tapi menatang2 mende alah kuning tu mmg la merosakkan pemandagna sket.. Saya pon tak tahulah ble keje2 dorang seme ni siap.. huhu



Korang nampak kan tanah luas terbentang tu seme kan.. Oh dulu sini seme laut wei.. Saya pon tak tau macam mane dorang buley tambak sampai jadi sebegini.. Sayup2 kat hujung nun adelah kawasan hostel bebudak UMT(dulunye Kustem).


Yang korang nampak tu adelah pagar airport dari belakang ye.. Time ni tade pulak kapal terbang.. Iyolah biase time dekat2 maghrib camtu adelah kapal terbang turun landing..


Sayup-sayup tu landasan kapal terbang ye.. Yg namapk atap kaler kuning tulah airport K.Trg


Kasi zoom dekat sikit, baru nampak kan.. hoho.. Dulu mase musim org gi haji mmg ramai giler org ntah dari mane pon saya tak tau duk piknik siap ngan tikar bagai lagi kat tepi pagar landasan ni.. Siap ade org bukak gerai jual2 air ngn kopok lagi..


Oh kat situ ade 2 bijik kapal terbang kecik.. Yg ni eaa, kadet pilot yg gune tuk wat training.. Sebab pagi2 masa nak gi keje and lalu kat sini mesti nampak dorang baru sampai naik van putih.




Ini pulak warung jual goreng pisang, kopok2 ngan air nyor(kelapa) yg super mabeles tau.. Fresh baru kopek dari buah.. Kat sini gak banyak gerai2 yg jual makanan laut celup tepung yg sungguh to die for.. Kire kalo datang Terengganu tak makan celup tepung sotong,ikan,udang,ketam mmg tak sah lah ye.. Mmg sodap.. Saya punye feveret adelah pari celup tepung and of cos sotong celup tepung.. Sorgaa weihh.. =) warung ni jugak dah dekat giler ngan umah saya..



Ini simpang nak masuk taman perumahan saya, Taman Makmur.. Kat depan ni lah yg saya ade hangen ngan bebudak yg duk main bola tengah jalan tu.. Boleh rujuk kat entry ini kalo nak tahu.


Now dah sampai pon umah saya.. Kaler kuning menyala lagi.. Umah saya ni mmg corner lot.. Best gak sebab tadelah terhimpit sangat kan.. Dah dekat setahun saya tinggal kat umah ni.. Macam tak caye pulak sekejap je mase berlalu.. ececey.. Ter'feeling' pulak.. ngee.. =)


Ok END.. =)

Katil saya empuk sangat kut..



Katil pink ni adelah sangat cantek.. Idaman hati saya oh nak dapat bedsheet pink tterang macam gini.. Comel je.. Tapi jgn harap kut encip Izhan soke..


Morning peeps!! Dah bekpes lom ni? Kalo belum, nanti pegi makan eaa.. Tak elok skip bekpes tau.. =)


Pagi tadi punye kelang-kabut kat umah.. Mandi pon serupa org tak mandi dah saya rasa.. Sabun pon ala-ala kadar sajork.. Mane taknye, masa saya terjaga pagi tadi blur dulu 5 saat pastu tgk mcm cerah semacam je kat luar.. Carik handphone bawah bantal, tgk jam dah pukul 7.50 am!! haa sudahh subuh pon dah ke laut la ni...


Memang dari mamai tu terus saya meloncat dari katil tak pikir panjang terus mandi selaju yg mungkin.. Itu yg rase mcm org tak serupe mandi tu.. Pecah rekod dapat mandi selama 5 minti sajork.. Lewat punye pasal kan..


Ini kes encip Izhan tgk bola la ni... Ceayyy terus nak salahkan org len tu, haha.. Saya terjage kol 3.40 am sebab laki saya adelah gediks nak tengok bola kate team kesayangan Arsengal uppss Arsenal yg main kan.. Harus ko, gigih bangun awal giler macam tu..


Sebab malam tadi tilam bantal seme angkut pegi hall, biaselah mmg kami suke tido kat ruang tamu depan tv... beshhh.. huhu.. boleh tgk tv sambil baring2 kan.. pastu tak yah nak bangun masuk bilik dah.. Tutup Tv boleh terus tido.. keje org pemals memang macam ni.. keh keh..


Dah name nye laki say duk hadap bola pepagi macam tu, haruslah bising kan, so saya lariks gi masuk tido lam bilik.. Itu yg langsung tak sedo diri, punyelah sedap dan empuk katil saya kan.. =P


Keluar umah tadi ngam2 kol 8.10 am.. Saya ni takpe pon masuk lambat sebab opis hour saya kol 9 am stat, tapi encip Izhan tu kena punch card kol 8.3o am.. Itu yg kelang kabut sikit.. Saya pakai tudung pon tade pin2 cantek.. Bedak pon ala2 tempek je.. eyeliner pon tak sempat nak pakai.. Sambar pon t shirt ngan jeans je tadi.. Opis say okey je kalo pakai t shirt ngan jeans pon.. =P

Teddy bear comel yg tgh sleepy.. hoho..


Laju gak encip Izhan bawak moto tadi, dengan aksi cilok mencilok dan beserta potong-memotong lagiks.. Sesampai kat opis saya dah pukul 8.30 am lebey.. Huhu.. kesian encip Izhan mesti merah punch card dia..


Korang yg tengah bace tu, hari ni ade ke yg sekapal dengan saya terbangun lewat? ehek.. =P


27 January 2010

Mandi HUJAN sebelum pergi keje.. Bukankah itu sesuatu yg menarik?

Semalam saya adelah tak pegi keje.. Encip Izhan pon same.. Dua2 mood dah suam2 kuku nak gi keje.. pfftttt..



Mane taknye.. Pagi-pagi dah mandi hujan wei.. Bukan takat mandi hujan yg renyai2 punya ni hujan yg lebat tak hengat yg kalo ko naik kete memang kabur tak nampak jalan.. Memang 'best' sesangat kan.. Dengan sejuk menggigil lagi sungguh romatik dapat memeluk encip Izhan sambil merempit dalam kebasahan itu kan kan.. 'Indah' sungguh suasana yg dapat dirasakan pada ketika itu..


Ok fine tak nak berbahasa sarcastic lagi.. Pagi semalam kite orag bersiap pergi keje macam biase lah.. Masa nak kuar umah tu tgk langit macam mendung suram2 jekk.. Tapi masa tu kat luar mmg tak hujan pon.. Elok je cerah.. So, dalam hati sempat la ni sampai opis sebelum hujan..


Merempitlah macam biase, dah name pon kete bile jaman nak siap dan boleh ambik dekat Temerloh tu pun tak tahu kan.. Tapi dalam hati still duk rase was-was.. Takpe2 tawakal je la kan.. Kalo hujan renyai2 sikit2 tu dah baise sgt kiteorang main redah aje..



Ini adelah jambatan Sultan Mahmud, korang ade ke nampak sepanjang jambatan ni mane2 pondok telifon ke pondok polis ke, pondok jual eskrem ke.. Tade kan.. Nanti nak suh MB Trg buat satulah.. kalo tak nak buat jugak ugut2 nanti tak nak pangkah BN.. huhu..


Mase tu dah nak naik Jambatan Sultan Mahmud tu, dah nampak dah langit kat belah nak gi ke bandar tu mmg gelap gile.. Dalam hati saya confirm kat bando hujan ni.. Elok je kami naik jambatan terus hujan lebat gile ya ampun mmg tade maap bagi mu..


Nak patah balik belah tak hujan nun kan lawan arus pulak, dah le kete2 banyak.. Bayangkan lah atas jambatan tu celah mane nak berteduh weii.. Mmg nan ado lah kan.. So, redah je la kami dalam kebasahan yg amat kuyup yg mmg dah boleh perah luar dan dalam okes..


Badan saya dah menggigil okes, sejuk ya ampun tak tau nak cakap.. Dah la atas jambatan tu angin mmg kuat, dengan hujan yg lebat yg amat lagi..

Gambar ni saya amek dekat blog yg ade watermark tu.. Tq la tuan blog.. Macam ginilah lebatnye hujan tu.. Nampak tak divider jalan tu.. Betul2 je lepas divider tu hujan ters lebat wei.. kesian kan kat saya.. Tau nak mandi hujan, baik tak payah mandi dah pagi tu.. ehek..


Sampai hujung jambatan tu terus cari tempat nak teduh, gilos nak pegi keje dengan basah kuyup macam gini.. Mmg kalo masuk opis tu confirm kene halau ngn bos suh balik umah salin baju.. Pastu terus tak jadik nak carik tempat nak teduh sebab terase macam dah terlambat je sebab dah mmg basah kuyup pon..


Terus je patah balik, shot balik umah sajorklah.. Mase otw patah balik tuh, hujan pon dah reda skit cuma renyai2 je. Kalaulah kami terlambat skit mesti tak kuyup macam gini..


Haishh nak wat macam mane kan.. Inilah pengalaman bersama yg mungkin susah nak lupe.. ahakss..


Sampai umah je terus tuka baju yg mmg dah lencun tu.. Kasut masing2 pun dah penuh air hujan..


Akibatnye abes le laptop laki saya pon basah lencun sekali.. Langsung tak boleh nak on sampai hari ni.. Tak taulah tu macam mane nanti.. Ok ke tak ok.. Kalo still tak boleh on juakkk,hurmm sigh.. Nak pakai duit lagi ler tu.. Dugaan lagi untuk kami..



25 January 2010

Cerita cuci mencuci dah macam gadis cuci pun ade gak.. =P

** Entry in adelah di taip pada hari Sabtu lepas, 23 Jan 2010**


Tengah bersandar kepenatan.. fuhhhh.. Perut dah la kelaparan.. mmg dasar kau perut malam2 dah dekat pukul 11 macam ni la kau menyanyi lagu keroncong kan.. Saje je nak suh segala lelemak saya ni makin bertambah.. =P


Hari ni satu hari kerja keras membanting tulang bersihkan segala tank fish yg ada kat umah ni.. Membela ikan ni mmg lah seronok.. Tapi sebelum seronok2 dapat tgk hasilnye tu..Mesti kena kerja keras dulu wei.. Oh seronok tu maksudnye bila dapat tgk air dalam tank fish yg jernih, clear, bersih dan cantek.. Dan dapat tengok ikan-ikan tu berenang dgn gumbira.. Cett bajet tau je ikan tu gumbira kan.. hihi.. Gitu lah.. Kire macam satu kepuasan lah..


Pagi tadi encip Izhan ntah ape mimpi angin rajin die datang ajak bersihkan tank fish tu.. Since the last time kite org bersihkan tank fish adelah a few days before raya puasa.. keh keh.. Mmg berkulat la kan.. haha.. Terus dari 3 tank fish, yg 2 tu mmg dah mati la segala ikan2 dalam tu.. Now, yg tinggal hanya Oscar sahaja seekor..

Muke monyok dan stress sebab kene kuarantin dalam bekas kecik dulu.. Dah la ganas masa nak tangkap tu dia punye menggelupur sampai abes air seme tumpah.. Kan ade jugak yg kene goreng kunyit baru tau.. =P


Memang leceh tau nak cuci tank fish ni.. Nak kene pam dulu air kotor tu keluar.. Pastu ikan tu kena kuarantin dalam bekas lain.. Pam2 air tu nak kene bersihkan.. Batu2 dalam tank yg dah berkeladak tu nak kene cuci pastu rendam dalam air panas.. Nak kasi terhapus segala alga2 yg dah bertempek kat situ kan..

Ini meja makan ye kawan2, tapi dah macam tade rupe meja makan pon ade.. Umah kecik yoo so segala mende pon letak atas ni.. Gunting, playar, teko, tin biskut, ashtray, kain buruk, erkkk pesal beg make up say pon ade ala yg kaler pink tuh.. ngeee.. Pendek kate seme benda la nak taruk atas ni...


Pastu tank fish yg dah kosong lagi 2 yg kotor berkulat dan berkeladak itu nak kena cuci wei.. fuhh penat.. Dah la berat gile nak kene angkat sopan2 lagi, letak perlahan2.. Adeiss.. Dengan bau dia yg mmg boleh pengsan wei..Bau kepam, hanyir, hapak seme ade.. Sabau je lah saya..

yang hijau tu filter sponge ank letak dalam sum untuk tapis air.. Kire mende alah ni berfungsi nak aksi air jadik jernih dan cun la.. Yg hijau lagi selai tu kain tuala baru yg dijadokankain burukk.. huhu.. Kat umah saya mmg melambak towel, agak2 kaler yg tak bape nak berkenan tu saya amek wat lap lantai le.. hehehe.. =P


By the time kami duk bersih kan seme mende alah ni, tak sedar tengok2 jam dah pukul 3.. Patut la lapar tak hengat punyee.. Setelkan apa yg penting dulu.. So yg sepah2 seme kat lantai tu mmg tak kemas lagilah.. Memang dah tak larat sebab lemah longlai tak makan kan.. hikss.. =P


Terus je shot gi mandi semua, keluar carik makan.. Sampai kat kedai of cosla segala lauk pauk seme dah abes wei.. Tak boleh gak nak marah2 ke ape kan.. Terpaksa lah makan masakan panas je.. Elok dah licin abes makan semua, nak pi bayar sekali hujan turun lebat tak hengat punye..


Tunggu sekejap, hurmm tapi sebab bosan nak nuggu decide redah sajorklah.. Sebab tak jauh mane pon dari rumah.. Tapi dalam tak jauh tu mmg basah kuyup jugak.. Tapi yg pelik tu elok je sampai simpang nak masuk ke kawasan taman umah saya terus kat situ panas tak hujan setitik pun wei.. Jalan raya pun kering kontang.. Kite org ni je yg basah kuyup gile.. Sampai budak2 yg main dekat situ pelik2 tgk kiteorg yg dah basah lencun neh..


Macam tak logik pon ade.. ahakss.. Awan hujan tu lom sampai tang area umah saya lagi tu.. Sampai umah je terus tuka baju seme kedebum baring atas sofa.. Penat weihh.. Sekali terlelap pulak.. Siap mimpi2 lagi.. Aisehh.. Tak senonoh betul tido maghrib2.. Anak sape lah ni.. =P


Dalam kol 7.30pm encip Izhan kejutkan suh bangun.. Dia dah siap2 mandi mintak baju ngan suar.. Laki saya tu bukan reti pon nak amek baju sendiri.. Sekali kalo dia yg amek baju sendiri dalam gobok habes wei segala baju2 lain senget-menget jatuh.. Mmg kene bebel jugak la 2,3 bakul kan.. huff, ingat lipat kain tu tak penat ke.. Memerlukan skill yg tinggi ohh.. Lalala..


Sampai skang kalo nak ambek baju mesti suh saya, sebab takut kene bebel la tu.. haha.. Org laki ni buat keje tu kadang bukan reti nak sopan santun.. huhu.. Macam diri sendiri sopan sangat je.. keh keh.. =P


Lepas encip Izhan keluar.. Biaselah kan macam tak tau malam ni malam sabtu kan.. Gi stadium tengok bola la tu.. Typical la laki saya kan.. Bola dengan dia of cos tak dapat dipisahkan.. Ade game Terengganu vs Selangor.. Terengganu menang oh 4-0 lagiks.. Ngeee..


Lepas encip Izhan kuar je, saya terus sambung kemas2 and bersihkan segala baldi, mop lantai, cuci tank fish yg dah tak di pakai.. Susun elok2 sbb nak simpan dalam stor nanti..


Fuuhhhh, akhirnya siap jugak.. Tgk jam dah kol11, laju2 pegi mandi dulu sebab badan dah busuk dan hanyir.. pffttt..


Lepas mandi baring minum tea O tgk tv sambil buat entry ini.. =)


Taddaaa dan inilah hasilnya.. tank fish dan bersih dan shinningberkilau-kilauan bleh nampak dari jauh.. Air pon dah jernih giler sebab pakai sum yg agak besar untuk filter air.. huhu.. Puas hati.. Tapi kesian pualk tgk dia tinggal sekor2 kan..



Saya panggil mak saya Che mok..

Malam tadi Che mok kol saya.. Tapi sebab leka ngemas2 umah tak perasan pulak.. Dahle tepon saya tu dia punye speaker rosak.. So, kalo org tepon mmg haram le nak dengar.. Hanya vibrate semata-mata.. Dah le saya ni kalo kat umah bukn jenis tepon duk kata tangan 24 jam.. ahakkss.


Baru perasan rupenye dah lame jugak tak tepon che mok.. Pastu dah lame giler jugak tak balik umah kat Losong tu.. Nasiblah Che mok ngan abah paham situasi saya ngan encip Izhan skang... Wahai kereta bilakah engkau mahu keluar dari bengkel.. pffttt..


Ingatkan nak kol balik tapi memandangkan kredit pun tinggal nyawa2 ikan.. Setakat nak cakap hello2, ape kabo tu boleylah.. Nak gosip2 ngan che mok pun tak nyempat... ngeee.. So, decide kol besok pagi je lah..


Inilah Che mok saya yg gojes, cantek menawan.. Umur Che mok tahun ni dah nak masuk 59 tahun tahu! Tapi masih anggun menawan kalah Rozita Che Wan.. huhu.. Masih terpikir kalau saya kulit putih macam Che mok mesti cun.. ahakss..

So, tadi pegi top up 10 hengget dengan niat nak bergayut dgn emak terchenta.. Huhu.. Bile che mok angkat je terus je membebel kenape senyap lame tak tipon.. huhu.. Che mok cakap rindu kat saya.. ngeee.. =))



Abah dan che mok tengah berdating sedap2 tu.. huhu.. Abah saya muka dia mmg garang abes.. Tapi masa saya kecik2 dulu abahlah org paling saya tkut sebab dia mmg garang okes.. Kalau dia balik rumah kau tak mandi lagi mmg kene piat dgn hanger baju lah nampaknya.. Lepas tu dulu masa saya kecik2 jugak abah suke membebel, tapi skang abah dah banyak berubah.. Abah dah jadik sorang abah yg sporting sangat, tak garang dan boleh gurau2 dah.. Dulu jgn harap lah.. Mungkin sebab usia abah pon dah makin bertambah, tahun ni umur abah nak masuk 65 tahun dah.. Tapi abah tetap mat smart, baju tight in dalam dari muda sampai skang.. Abah saya mmg sorang yg kemas kain pelikat pakai nak pegi masjid pon dia gosok.. Ahaks.. Comel betul..



Pastu che mok membebel lagi, "malam mok tepon mung dok akat, tepon ct pon dok akat gop.. Gi mane gok belake" Huhu..


Borak-borak ngan che mok adelah dalam 15 minit gitu.. Tanye lah org kat umah cam ne, abah sehat ke tidak and bla bla.. Terpaksa letak sebab anak buah saya si Amjad tu berak pastu dah nanges2 sebab bontot dia geli.. So Che mok kene pi cebok and mandikan sekali lah budak tencik itu..


Hari ni rase rindu sangat ngan Che mok.. Sayang Che mok sesangat tak dapt bayangkan macam manalah hidup saya tanpa dia.. Kasih ibu itu tiada galang gantinya.. Sayang Che mok sokmo..





24 January 2010

Siapa makan petai kentut dialah yg. lebih busuk.. Euuwww.. =P



EEuuwww sapa kentut ni.. busuk okes.. Dah macam kombinasi bau telor tembelang campur petai pon ade.. Tak senonoh tau korang kentut sepah-sepah ni.. =P


Korang ni tau kentut je tau, asal-usul segala kejadian gas-gas kentut korang tu korang tau ke? hahaha.. Meh sini ha saya nak bagitau sikit sejarah dia macam mane.. ngeh ngeh..


Selekeh betul entry saya hari ni kan, macam dah tade cite sangat nak tulis, pasal kentut pon kire boleh kan.. huhu.. Tapi say for sure la mesti ade ramai y tak tau, macam saya dulu jugak.. huhu


First time saya bace artikel pasal ni, adelah dari laki saya encip Izhan.. Die lah yg copy paste kasi saya baca.. Laki saya tu memang ade je bende2 pelik nak kasi saya baca.. Dan first time baca memang teruja.. Sebab bende kita tak tahu kan.. ahakss.. Kire menghayati setiap bait2 patah perkataan tu dengan penuh kuysuk sambil angakat2 kening.. hoho..

So here's the article, enjoy reading =P



1.Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus.Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.


2.Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.


3.Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut & makin busuklah kentut anda. Telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut bukan dalam kebusukannya.


4.Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas.


5.Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)


6..Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.


7.Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar `anus` lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar `anus`. Dalam perjalanan ke arah `anus` gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.


8.Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung kepada kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti ianya mengalami pengcernaan di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding.


9.Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut.


10.Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender.... Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, & apabila mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.


11.Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.


12.Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?
Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).


13.Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).


14.Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak.... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.


15.Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan..tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor..Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.


16.Mungkinkah kentut terbakar?
Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.


17.Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.


18.Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau.


19.Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.


20.Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya `orange` seperti gas nitrogen oksida, aka tahulah siapa yang kentut..hehehe


21.Apakah kentut itu asid atau neutral?
Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).


22.Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya. Wallahu`alam

Sumber: Tak taulah encip Izhan dia cilok dekat mana, saya ambek dari dia sajork.. =))


21 January 2010

Black Oscar dah meninggal dunia!


Baru je last 2 weeks saya ada watkan entry pasal oscar fish saya. Kalau tak ingat boleh refer dekat sini. Manalah tahu kut korang yg tengah baca tu baru je first time datang blog saya ni kan.. =)


Exactly after they do the ritual mengawan tu, the Black oscar tu saya tengok macam lain macam sikit.. Cedera parah jugaklah.. Habis tau sisik-sisik dekat badan dia tu macam tertanggal.. Pastu dua-dua belah badan dia macam luka gitu..


Mana taknya, Oscar putih saya tu memang besar sikit dari yg Hitam.. Dah yg putih tu duk senggol-senggolan, gigit-gigitan si hitam tu mana tak cederanya.. Terfikir jugak nak asingkan dorang masa tu, tapi kan biar lahkan dorang nak ngawan.. Takkan nak di sekat2 pulak.. hikhik..


Then, lately tu Black Oscar nampak macam kurang aktif.. Nak swim-swim dalam tank tu macam malas.. Asek selepek je badan dia dekat pokok.. Kadang yang Putih tu macam tak puas kut, ngeh ngeh.. Asek senggol2 badan dekat Black Oscar tu.. Sampai terpaksalah dia nyorok dekat belakang pokok.. Hisshhh, ape daa sekali main sorok-sorok pulak.. ngee..


Everyday saya duk pantau keadaan Black Oscar tu.. Pastu ngadu2 lah kat encip Izhan, kesian tengok dia, macam dah nak mati je.. swim pon senget-senget badan dia.. Sedih oh saya tengok.. Tapi apalah yang saya boleh buat kan.. Makin hari tengok luka badan dia makin teruk pulak.. Sampai berdarah-darah.. Saya macam pelik jugak, kenapa kan.. Sebab hari tu takdelah sampai macam gitu..


Rupenya ada satu hari tu, saya tengok Oscar putih saya yang duk geget-geget badan Black Oscar tu.. Owh patut lah.. Jaat betui.. Rase macam nak lastik je telinge oscar putih tu.. Nasib baik kau tak de telinga.. grrrr..


So, saya decide nak asingkan dorang.. Saya tangkap black oscar letak kat dalam tank bawah.. Tapi lepas 2 hari, saya tengok makin tak sehat keadaan dia..Hmm, saya redha je lah yang memang hidup dia takkan lama.. Hari Selasa lepas, pagi before pegi keje tu saya tengok keadaan Black Oscar saya.. Warna badan dia makin pucat..


Untuk pengetahuan korang warna badan Oscar ni memang boleh berubah2.. Mase dorang tengah mengawan tu saya tengok warna badan Black Oscar saya tersangatlah cantek dan sangat terang hitam dan tompok oren dekat badan dia tu..


Tapi pagi tu pucat gile, lepas tu macam tercungap-cungap je.. Sedih oh tengok.. Tapi masa tu dah lewat nak pergi keje.. Petang sampai umah terus jenguk dia, tengok dah keras kejung dalam tank.. Badan dah pucat lesi.. Sob sob, black Oscar saya dah mati!

Inilah 2 ekor Oscar kesayangan saya.. Saya snap gambar ni masa doran tengah tuuttt.. ehek.. Now, yg Black dah mati tinggal la si putih itu seekor diri.. Almost 6 bulan jugak saya bela mereka.. Sangat sayang mereka tau.. Tapi ajal itu telah memisahkan kita.. =(


Padan muka engkau wahai Oscar putih skang dah tade kawan nak main-main.. Tak koser dah saya nak beli teman untuk dia. Kang mati lagi dikerjakan Oscar putih tu.. Ganas betul engkau ni.. grrr..



20 January 2010

Jemput2 yg gemok

Saya tengah kekenyangan lepas belasah beberapa bijik jemput2 yang sungguh gemok, kembang dan gebus.. Sodap tau.. Makan panas2 pastu cicah plak dengan sos nya tu.. huishhh.. Kalo dah sedap rupe itu dengan bos2 saya lah join makan sekali.. huhu.. =P


Pastu minum pulak dengan teh peng, fuhhh sorgaaa.. Tapi part tgh sedap2 makan tepon pulak bunyi kring kring.. Memang ikutkan hati malas je saya nak angkat.. Tapi nak ngelat tak leh pasal bos ada kat depan.. Haha.. =)





Ini dia jemput2 gemok, gebus kembang dan sungguh hensem rasenye bile di ngap secara panas2.. Bile dah sejuk kureng sikit rasenya pasal dah kureng rangup.. Mak cik yg jual ni mmg terbaekk lah.. Cayalah mak cik.. =P




Why dear?




You know you always can count on me my dear N****e..
Is there anything that i missed? or is there anything you want to share with me?

I miss my old N***e

Loves,
ida

Hai dear, sorry..
So many things that i keep inside by myself, never share with anyone
too complicated, thanks sebab concern ya babe..



Sometimes we tend to keep up all those sadness and misery without telling others what we felt. It's like a defensive thingy, that actually we hate that people looking at us as a lame person. I guess..

But, for how long? Hope that you'll recover from what you've been keeping soon.. Cheer up.. My pray always be with you.. and i always care for you no matter what.. That's why i call myself your BFF.. =)

Take care dear..

P/s This entry special dedication to my BFF.. Hoping that she'll be fine soon..


19 January 2010

Bizzare food with Andrew Zimmern


Korang layan tak channel Travel & Living kat astro tu? Kat channel tu banyak jugak kan citer2 yg best.. huhu.. Ala Project Runaway pon kat channel ni gak kan.. Tapi almost seme show kat chanel tu tayang cite pasal travel2 je kan.. Pastu ade cite makan2 jugak kan.. Ha gitulah.. Kalo dah buhsan sgt tade movie ke ape kan saya layan jugak channel 707 neh..


Oh adelah malam tu(tak ingat dah malam bile, huhu) saya adelah tengok "Bizarre Food with Andrew Zimmern".. Korang penah tgk tak? Host die si Andrew Zimmern tu kadang saya tgk mcm retarded je wei.. Seme mede die nak ngap masuk molot.. sangat gross ok! Tapi dah name pun show die macam gitu kan..

Haa itu baru ulat gemuks yang dia makan, korang belum tgk lagi dia makan tenggiling masak sup tu.. Dan part paling best bila dia meng'explain'kan pada audience tentang how the food taste like.. Terasa macama kita yg tengok ni turut makan sama mende alah tu..

Kadang saya tak miss gak tgk show ni tau.. kalo tak sempat tgk yg malam Selasa Kol 10 tu, tgk yg ulangan.. Uols tau la Astro ni die punye ulangan sampai berjuta kali.. keh keh..

Bagi pak cik Andrew semua mende dia pikir sedap.. hohoho.. Tak de yang tak sedap.. Good thing la sebab selalu berpikiran positif.. keh keh..

Ok, Bizarre Food with Andrew Zimmern ni kire macam documentary travel and cuisine program gitula.. Cuma bezanye, he tends to find the food yg gross, unique and bizarre of cos lah.. haha.. Itu yg menjadi tarikan saya tuh.. Sebab bile tengok kan, macam tak sangka oh org2 kat dunia ni banyak makan mende pelik2..


Macam malam tu saya tgk die buat dekat samoa kan, sangat gross ok dorang makan kelawar yg di smoke gitu jew.. Dah la tade air nak cuci ape seme kan.. Pastu tgk lagi dia pegi fishing, pastu dapat ikan name yellow fin tuna kut.. Pastu bole lak die potong2 isi ikan tu and just makan mentah2 cam gitu.. euwww.. Siap ade darah2 ikan tu lagi melekat kat tangan.. Melekat kat isi ikan tu, ishhh tak hanyir ke.. Ok fine memangalah dia ade juga perah lemonkan.. Tapi still gross ok..



Banyak lagi kut mende2 yg bizarre dia makan, macam hari tu jugak tak tau kat negara mane Sweeden kut lupe lah plak.. Darah kambing yg fresh tu dorang boleh masak buat pie.. Tu tak campor yg die makan segala macam jenis serangga mcm labah-labah, lipas, cengkerik, semut and etc masa dekat Thailand kut.. Cik Epal selalu sebut dia selalu terlupe sebab makan semut cicah coklat, mungkin kalo bagi semut cicah coklat dekat si Andrew betul2 punye dia mesti cakap wow it's looks good and delicious.. haha..


Just name it ape je lagi yang mamat ni tak pernah telan, buaya, segala binatang punye testicle (ehek), ulat, ular, beaver, mengkarung, iguana, tenggiling,penyu, kura-kura semua dah wei.. =P.. Kalo nak list mmg cicah lantai la bak kate Cik epal kan..



Kan betul saya cakap dia memang paling suke makan animal's punye testicles tak kesah la lembu ke kambing ke camel ke sheep ke semua dia kasi ngap oh..


Tapi one good thing la about this show, bukan semata-mata feature si Andrew ni trying bizarre foods, but it also looks into the history and culture of the delicacies tu.. Dan secara otomatik la dapat perkenalkan tempat tu to the whole world.. That's what i like the most, banyak new things boleh tahu oh even kita sendir tak pernah jejak kaki kat tempat tu..


Rasenye setakat ni lom lagi ade episode yg feature bizzare foods kat Malaysia tapi kalo Singapore dengan Indonesia tuh mmg pernah saya tengoklah.. Harap-harap lepas ni uncle Andrew boleh datang Malaysia, nanti boleh ajak dia makan kopok lekor kat kampung saya.. Bizzare jugak tu.. keh keh.. =P


Akhir kata-kata dari saya, "If it looks good, just eat it" ayat pinjam dari Uncle Andrew.. huhu.. =P







18 January 2010

Today's lunch at Killiney

Pagi tadi saya text Yen dekat Fb ajak kuar lunch this afternoon.. Minah tu macam biase la kan, mesti OK aje..

Paling2 busuk pon mesti die tanye kat mane.. Bab tempat ni budak ni mmg fail sikit. Asek2 saya je yg kena berfikir utk dia nak pegi makan dekat mana.. Haishhh.. Dan macam selalu jugak saya pon mesti lah jughak blur.. eheh..


Pastu baru teringat dekat sebelah Astaka shopping complex tu ade warung jual mee sup.. so saya decide nak pegi kat situ je lah.. Since tekak terase nak nelan mende2 bersup neh.. =))


So, pukul 1 tadi macam biasela.. Tunggu Yen dtg, then terus same2 jalan kaki gi sane.. Since tempat dekat sekangkang kera je kan.. =)


Sekali tgk dari jauh, tutuplah pulak warung tu.. Kacau mood nak makan betul lah.. Since warung tu tutup we just decide pegi Killiney-Kopitiam ajelah.. Itu je yg paling dekat.. Nak jalan patah balik ke belah sanun yg banyak kedai makan pon dah malas kan..


Dah a few time jugak makan kat sini.. Dah beberape menu jugaklah yg di oder.. Ade yg sedap, ade yg ok2 je ade yg tak sedap.. eheh.. =P


Tadi, saya decide nak try nasi lemak ayam dia lah.. Sebab hari tu adalah pegi makan kat situ dengan encip Izhan. Pastu dia oder mende alah ni lah, nampak macam sedap je.. Dah la mase encip izhan makan tu tak sempat nak senduk2 sesuap dua, tahu2 tgk dah licin.. Tapi encip izhan saya cakap mmg sedap lah.. Itu yg sebok gak nak oder nasi lemak ayam die neh.. So, sesape yg duk area K.Trg neh kalo pi Killiney oder lah nasi lemak ayam dia mmg berbaloi2 tau.. Sedap okes.. =) Aym die dah la beso oh, mmg kenyang sengkak perut la lepas makan.. ngee..




Untuk minum lak saya order la air Barley Lemon.. Baru first time oh try oder air ni.. Tersangatlah tidak nyesal sebab airnye adelah maveles gilos.. Saya rase macam tak cukup pulak segelas.. Hahaha.. Saya memang soke nau air stok rase masam2 neh.. So far, luch untuk hari ni saya rase mmg maveles,sedap dan berbaloi2.. =P


Yen plak, tetibe menggediks nak makan western, so dia oder fish and chips.. Saya takde pulak rase so tak tau sedap ke tak.. Saya pernah makan chicken chop je kat situ.. Portion kecik giler, ayam tu ade rase lemau sket.. Sos dia ok lah.. Boleh tahan lah.. Lagi sedap chicken chop dekat Yee Stall Pantai Batu Buruk.. eheh.. Tu ikut tekak saya lah, kalo ikut tekak org len tu tak tau lah kan..



Macam biase lah kalo dah jumpe Yen ni banyak je oh gosip2 terkini yg saya tahu.. Dia ni kire macam informer saya jugaklah.. Habes semua stok cite kawan2 die update kat saya.. ehek.. Bagus lah kau Yen.. Dari tak tau ape2 terus dapat infomasi gitu.. hehe..


Ape yg korang makan utk lunch utk hari ni? Kongsi lah.. =)



17 January 2010

Yeah Yeah Yeahs...

Grrrrrrowl...

Korang pernah denga pasal band Yeah Yeah Yeahs? ehek.. Mase zaman saya still study dekat Uitm sangat lah layan mendengar lagu2 mereka yg growlll itu.. Satu2nye band yg nyanyi mcm suare kene rasuk setan yg saya layan.. Satu-satunye okey.. Yg lain sumpah aku tak suke.. Tapi takdelah seme lagu die nyanyi mcm kene rasuk setan, ae sesetengah lagu dan maybe dekat chorus je kut.. That's why saya suke denga lagu dorang..

Maybe sebab voxes mereka Karen O mempunyai suara yg sungguh menarik saya rasekan.. Bile denga si Karen O ni nyanyi giler betul terase nak menjerit mcm dia jugak.. Mungkin jugak dulu, selalu rase stress pasal belajar so music is one of the theraphy yg sungguh berjaya saya rasekan dari mende2 lain.. Dahla rumate salu tak ade kat bilik(ini pon stress jugak sbb i hate duk alone dekat bilik, takutt), dan saya memang jenis pompuan yg suke pasang lagu sekuat2 yg boleh.. Bile dah sorang2 tu, cucuk mp4 dekat speaker lepas tu tune volume ke max then carik playlist YYY lepas tu ambek kau, terus moshing sorang2 dalam bilik sampai berpeluh2.. haha.. Aktiviti itu biase dilakukan apabila bergaduh manja2 dgn encip Izhan(mase tu tunang baru weih) atau group mate asignment cri pasal dgn anda.. Atau saje boring2 nak keluarkan peluh.. keh keh..


Mase tu mmg pedulik hape dekat jiran2 bilik sebelah.. hak hak.. Siape berani tegur senior yg sombong mcm saya neh.. huhu.. sungguh saya tak amek port lansung dgn bebudak satu level ngan saya dulu.. masing2 buat hal sendirik.. keh keh.. tapi time baca yassin malam Jumaat saya mmg org first yg tercongok kat koridar dengan telukung tak bukak2 ok.. =))


Actually my classmate Wani yg first2 kenalkna saya dengan YYY neh.. dulu sumpah tak kenal sape dorang.. Mase tu Wani adelah sleep over dekat my room so, dia ade pasang lagu YYY ni kat laptop die.. Terus jatuh chenta okes.. Bile dengar si Karen ni nyanyi, rase macam ha ambek ko.. bagi lagi ha lagi.. Die growll giler ahhh.. Besh je saya denga.. hak hak..


Mase tu saya denga satu album gak lagu2 dorang.. Tapi tak sure lah pulak album mane.. Tapi the most feveret song saya macam Black Tongue(ini lgu mmg gile2 betul, my feveret okes), Rich, Art Star, Date with the night, gold lion etc.. Banyal lagi kut lagu2 yg besh.. Skang saya layan lagu2 dorang kat Youtube je.. Sambil tgk dorang perform.. Karen O kamo rock betul la.. Dan sexy babe auww...

Dari kiri Nick Zinner, Karen O dan Brian Chase.. CComel la cutting rambut kau wahai Karen O..


Sheena is a Punk rocker (cover from Ramones)
-ini saya jumpe tadi.. Comel nye suare Karen O nyanyi lagu dari Ramones ni.. Mesti dengar okey!!






Kiss kiss
-Ini lagu pon best oh..




Art Star
-growll yg sungguh yeah yeah yeahs.. =))




P/s Sedang mendengar Black Tongue dari Yeah yeah yeahs... =))


15 January 2010

Sedap pulak lepaq2 kat umah time org seme pegi keje..=D

Hari ni satu haram entry pon saya tak update kan.. hoh, atenye saya tak gi keje lah hari ni.. Syok jugak lepaq2 kat umah time org gi keje kan.. huhu.. Terasa diri mcm full time housewife puloks.. =))

Saya tak gi keje pon ade sebab oh.. Bukan saje2 malas ke ape.. Malam tadi saya di attack oleh virus flu plus pakej dengan demam sekali.. Ingat senang ke nak dapat pakej mcm tu.. Cuma org yg suke mandi lewat2 malam je salu dapat pakej macam tuh.. Tapi mmg dah dasar kepala batu degil tu, dah kene mcm tu tetap jugak le saya mandi lewat2 malam..


Dekpung balik keje kan nak kene masak dulu, sapu2 rumah dulu, kadang kalo rajin cuci baju sekali, lepas tu makan.. Ngam2 lepas makan baru la pegi mandi.. Haa mcm gitulah kirenye kan.. Time tu tak pukul 9.30 pm mesti pukol 10 pm.. Iye lah kan abes lpas makan takkan terus nak pegi siram badan tu.. Mesti nak duk rileks2 dulu.. *** Ceayy banyak je alasan saya kan.. ngeeee..


So, akibatnye merasalah terkena virus flu neh.. Sebenarnye dari ptg tu lagi dah rase tak sedap badan.. Dari opis lagi oh.. Asek bersin sesado.. Sampai merah2 hidung, dah rupe hidung badut pon ade.. Lepas tu hingus cair plak duk lumbe2 sapa nak turun dulu.. Hoh..Rimas oh rase..


Satu je yg bagusnye saya ni, kalo sakit mmg tak culas nak makan ubat.. So, balik keje tu singgah farmasi kat bawah opis tu e beli ubat selsema.. RM1 oh sebijik, mahal la pulak.. Sebab kedekut so beli 3 bijik je.. keh keh.. Sebab selalu jugak beli ubat tu.. Mmg elok.. Let say kalo selsema hingus meleleh pastu hidung tersumbat once ko dah telan sebijik, setngah jam lepas tu otomatikla mcm dah kurang sikit oh rase.. Ubat tu namenye clarinase, mmg berkesan betul bagi saya tau..

Malam tadi saya telan sebijik.. Pastu terus tido sebab ubat tu agak mengantuk.. ngee.. Bangun pagi esok tu rase selsema mcm hilang dah.. Tapi risau plak takut tetibe kan kat opis rase pening ke ape ke kan.. Sebab pernah oh jadik mcm tu.. Kat umah elok je dah rase sehat tapi bile sampai opis terus lemah longlai oh badan ni..

Sebab tak nak jadik macam tu lah dats why amek keputusan cuti je lah hari ni.. =)

Tapi bile duk umah elok je pulak, terus sehat.. ngeeeee.. =) sokeeee...


Dah datang angin rajin terus cuci kain terus la.. Baju2 seme dah penuh bakul laundry tu.. Lepas tu trud msduk dapor masak.. Rajin gile berkobar2 nak masak, belum pukol 12 saya dah tercongok potong bawang seme.. Hari ni terase nak makan kari ayam.. Hari tu ade tgk kat blog Peejburhan, mama dia masak kari ayam mcm sedap pulak.. Terus saya rase teringin..


Pung pang pung pang bersilat kat dapor dalam sejam gitu dah siap kari ayam saya.. Saya wat ikut resepi lain, stail masak macam gulai ayam.. Cuma beza guna rempah kari je.. Encip izhan cakap rase macam gulai ayam kampung, kembang vontot kejap.. ahakss.. =D


Sebabnye selalukan kalo saya masak kari mesti asek kene kritik.. Sebab kari saya mesti terover pekat kalah kari mamak.. haha.. Tapi hari ni elok aje tau tak pekat sgt tak cair sgt.. Sedang2 gitu.. huhu.. Lepas tu lauk lain adelah ikan kering aje, sambal belacan dgn timun wat ulam.. Giler sempoi kan.. Cukuplah nak mkan pon berdua ajekan.. Jimat sikit..=)


Mata dah ngantuklah.. Ok lah tu je kut nak update, huhu.. Gud nite lah ye pada yg belum tido lagi tu.. =)

P/s Kensel terus nak upload gambo pasal lambat gilaks okey.. pffttt..


13 January 2010

My aquarium

Kalo bercerita pasal pet fish saya kat umah tu selalunye mesti saya letak gambar google je kan.. Cett.. Tak real betul.. Kalo saya cakap tipu pon org tak tau kan.. =P

Ni ha nak tunjuk bahan bukti.. Ngee.. Kak emy ade comment saya bile nak letak gambar yg real.. ahakkss.. Memang la dah lame nak upload tapi asek terlupe nak copy dari lappy mnasuk pendrive.. So malam tadi saya adelah tidak lupe.. ehek.. Bagus2.. Lepas ni kalo tak nak kasi lupe kene telan kismis banyak2 lah.. huhu..




Saya pernah cakap kat entry saya yg lepas yg saya ada 3 tank fish kat umah.. Ini ha buktinyer.. See saya tak tiou kan.. Yg tingkat paling bawah tu ikan tropika kecik colourful, tngkat 2 Malawi chiclids yg ganas2 betul sekor dan tingkat 3 of cos my beloved oscar.. Oscar ni lah yg saya paling sayang tau.. Nampak sangat pilih kaseh.. keh keh.. =P

Kite kasi zoom sikit pulak eh.. Ni yg ikan tropika kecik2 kaler tuh.. Dalam ni ade lah dalam 10 ekor kut takpon lebey.. Harmoni je dorang hidup bersame2.. huhu.. =P

Ni si chiclids seme kat dlm neh.. Tak padan ngan kecik ganas seme.. Saya tangkap kasi oscar ngap baru tau.. ngee...

My beloved Oscar.. Nampak yg putih je, yg sekor lagi tu kan kaler hitam background belakng pulak mmg batu2 kaler hitam.. Mmg tak nampak le gamaknye..


Ini pulak 2 or pompuan gemokcomel duk jakun posing depan tank fish.. eheh.. Eh yg saya peluk tu blogger Chinatsu Akera lah, sape lagi kalao bukan my sis.. eheh.. =)

Ini ape pesen pose pon saya konpius.. Kunun2 nampak cool lah tu.. Padahal tgh tahan napas tak nak kasi nampak perut muncit.. keh keh.. =P



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin