09 February 2010

Slumdog Millionaire

P/s Entry ni dikarang semalam.. Tapi tak sempat nak publish.. huhu.. =P






Malam tadi encip izhan kuar jamming ngan bandmates SleepyJeremy.. Sebab penat, malas dan nak tengok Raja Lawak (sebenarnye nak tgk Idlan Pon Pon) saya pun tak ikut sekali..


Lagi pon malam tadi tu, lepas je dinner pinggan seme biar je dalam sink, tak cuci lagi.. Pastu baju lagi tenagh cuci dalam mesin.. Kan balik lewat dah malas pulak nak wat seme tuh.. So, baik tak yah pegikan.. Duduk je umah jadi housewife.. ngeeeee.. =P


Lepas je abes tengok Raja Lawak malam tadi, belek2 le channel movie.. Sebab biasenye kalo hari ahad mesti ade movie best2.. huhu.. Tgk kat channel Starmovie ade cite Slumdog Millionaire.. Dah lame oh nak tgk cite ni.. Sebab dulu pernah gak dengar org cakap cite ni mmg kebaboom sungguh..


Malam-malam layan hindustan sorang2 mmg care betul.. ngeee.. Dan sangat tak sia2 di tonton sebab best yg amat..

Cerita ni mengisahkan bagaimana seorang pemuda yg bernama Jamal yg asal dari setinggan tade pelajaran tak pegi sekolah boleh menang 20 juta rupees dalam Indian version 'Who Wants to be a millionaire'. Sampai kene tangkap polis sebab di tuduh sebagi menipu dalam game tu..


Kes die kene tangkap polis tu sebab host rancangan tu si Prem tu kedengki ngan die sebab satu2 nye org yg pernah menang juta2 dalam game tu cume die sorang jew.. So, die report polis lah cakap Jamal ni main tipu gitu..


Semasa dalam tahanan polis, polis soal siasat la macam mane die tahu semua jawapan2 tu.. Sebab kebetulan mostly soklan2 yg di bagi selalu ade kaitan dengan kisah perjalanan hidup die bergelandangan di jalanan sebagai setinggan.


Masa die cite kat polis tu la die flashback balik cite2 mase die kecik yg saya rasekan sungguh meruntun perasaan gitu.. Actually Jamal ni ade sorang abang yg nama Salim dan kawan perempuan yg die mmg syok habis dari kecik lagi iaitu Latika.


Last-last dorang terpisah, dipendekkan citer si Salim ni jadik gangster dan Latika pulak jadi pompuan simpanan gangster tu.. Sangat wort watching la cite..


Sumpah best, meleleh jugak air mata tgk dekat certain scene.. So, kalo ade lagi main Satrmovie mmg le harus saya tengok lagi, worth-watching. Filem ni pulak arahan director dari British gitu. Sebab tu mostly dalam cite dorang lagi banyak speaking english dari cakap hindi..


Jamal, Latika dan Salim hidup merempat lepas kampung dorang kene anti-muslims attack. Mak doang meninggal kene pukul dengan kayu dalam tragedi tu.. Sedey oh part tu.. tsk tsk.



Latika dan Jamal dekay stesen keretapi lepas kemenangan dalam who wants to be a millionaire. Dan Latika dah bebas dari jadik pompaun simpan an gangster yg nama JAved lepas JAved tu kene bunuh denagn abang Jamal, Salim. Salim pun mati gak kene tembak ngan org2 Javed tuh..


P/s seswai sangat lah filem ni boleh menang 10 Acedemy-Awards!


10 comments:

atreyu strange said...

Citer ni psiko abis. Huhu.

mYpRecious said...

atreyu starnge --> tau takpe kan.. kite yg tgk ni duk dup dap dup dap.. siap jerit ape seme.. ehek.. tp mmg best kan..

fazemy said...

Tak pernah tgk citer ni. Nnti nak tgkla.huhuhu

Aizat Si Lipan said...

yup..mmg best citer ni..menang OSCAR lg tu..filem nye bajet rndah je..tp great film..

*tp agak musykil jgak..smuanya mcm satu kebetulan..huhu

mYpRecious said...

fazemy --> saya sarankan sangt2 akak tgk.. mmg best betul kak..

aizat si lipan --> kan ade part last tu, dia semau tu destiny/takdir.. takdir hidup die..

oh, sy tk tahu film ni bajet ciput jew.. thnks for the info..

zella said...

best sgt cite ni...
tp xsanggup tgk time penjahat tu butakan mata bdk kecik tu...
kesian sgt!!

mummy_ayu said...

best ek cita nie? memang nak tgk coz ada kat astro sekrg but lum tgk lagi..nie yg buat tak sabar nak tgk..tambah tambah bab nangis..kena standby tisu...

♥z@z@♥ said...

xtahu pun citer nie ade..huhu

Sebumbung Fotografik said...

huhuhu.. mmg best gilos citer nih.. saye dah tgk thn lps mase belum kluar kat wayang lagik.. muehehehe.. nangih woo tgk citer nih

mYpRecious said...

Zella --> errkk.. part tu saya tgk sambil tutup2 muke dgn selimut.. gilos ade kje boleh siram asid dlm mata.. sedey betul tgk..


mummy ayu --> wort-watching kak.. mmg sgt best dn mendebarkan.. mmg kene sedia tisu.. bnyk part yg rase, eii enape tragis sgt cite nie..


Zaza --> eheh.. new-mum-to-be, skang dh tau kan.. =)


sebumbung fotografik --> huh, tak aci oh.. ehek.. tp mmg targis betul la.. tsk tsk.. sdia tisu bebanyk eaa..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin