15 February 2010

Saya yg cuai, rase kan.. tsk tsk..

Malam tadi time dinner saya masak sambal sardin sajork.. Sebab malas nak tgu ayam melted.. Dah keras kejung duk lam esbox, buat baling anjing pon saya rase boleh terbunuh kut.. ngeee..


Dah la sampai umah dah agak lewat dalam kol 7.30pm camtu, sebabnye singgah umah mama ngan abah dulu (PIL)..


Saya kalo dah lewat2 gitu nak masak pon dah ala2 malas gitu.. =P


Dah siap potong2 bawang, cili seme, terus je amek sardin nak kopak le isi kandungan die tu.. Nak amek ikan sardin tu nak kasi goreng garing2 dulu.. Pastu baru campak dalam kuah sambal kan..


Biasenye lah kerje2 kopak tin saya serahkan kat encip Izhan sajork.. Tak koser weih nak gigih bebenor nak kopak tin tu.. Kan tak pasal2 le tercedera.. Saya dah la insan yg lemah.. weeewittt.. =)


Tapi malam tadi ntah ape pesal, tibe terase nak kopak sendiri tanpa bantuan encip izhan yg gagah lagi perkasa itu.. huhu.. tapi bukan calang2 wei.. Tak main la kopak pakai pembuka botol yg tajam kat ujung tu atau yg jenis pakai pusing2 (tapi ade je yg jenis pusing2 tu tapi sampai k sudah saya ngan encip Izhan tak reti nak gune mende alah tu.. sakai betui.. ngeee..)


Saya terlebey canggih manggih wei, pakai pisau sajork wat kopak tin.. Bahaya kan.. Tapi pisau ni jenis bergerigi ala yg beli kat Ikea murahan saje, ade 4 jenis satu set tu.. Saya pakai of cos le yg paling kecik.. Pisau ni kan bergerigi best pulak bile wat kerat2 tin sardin tu.. Seba rase macam senang giler..


Sekali duk ralik saya tenyeh pisau dekat tin sardin yg dah separuh etrbukak tu macam mane ntah boleh terlucut pulak pisau tu terus zas zas zas ibu jari kene tin yg bergerigi tu..


Senak kejap saya rase.. Terus terloncat2 pegang ibu jari cuci kat air paip nak kasi darah stop.. Kebas kejap rase ibu jari, pedih toksah cakap le.. Bergenang jugak air mata.. Saya mmg tak tahan sakit weih..


Dah cuci2 seme bungkus ngan tisu, pastu cuci lagi then baru le sapu antispetik dettol kaler kuning.. Then terus buh palster sebab nak sambung masak.. Terbengkalai keje masak2 saya.. cett..


Akibatnye terbelah jugakle kuku saya dek kene tin yg tajam tu.. ciss kau tin sardin.. Pedih jugakle bile terkene air weih..

Inilah tin durjana yg telah mencederakan jari saya.. ceaayy nak salahkan tin, padahal diri sendiri yg cuai.. Penutup tin belah atas tu le yg telah menzassss kan jariku...

Mase ni dah cuci2 luka tu, dats why darah dah tak banyak and macam dah kering.. Tapi mmg kene balut jugak sebab kuku terbelah pastu bile terbelah yg ujung tu die jadik tajam.. Pastu senang nak tersangkut dekat kain ke baju ke.. Macam malam tadi, masa nak tido tu ingat malas la nak balut kunun pengudaraan la kan, sekali kuku tu tersangkut dekat baju wei.. dah elok kering darah, abes berdarh balik weii.. dah le rase senak gile... tsk tsk


Tak taule ade darah mentik ke tak dalam sos sardin tu.. Kalu ade matikla encip izhan jadik raja bersiung karang.. Kan tak pasal hari2 kene titik darah pulak.. ngeeeee.. Tapi dekat tin tu mmg ade sket kesan darah saya.. huhu..


Sumpah len kali keje2 kopak tin saya tak buat dah.. Nasib sikit je, kalo terputus jari sape nak jawab tuh..



Malam tadi ini aje yg kami nom nom.. Sambal sardin, ikan kering mama bagi, dari Sabah katenye and sambal hati 2 hari lepas punye lauk.. huhu.. Burrppp Alhamdulillah cukup le utk makan berdua ajew... =)



8 comments:

zella said...

adui...
kat jr sy ni pn ade bekas kena tin sardin...xilang...

mYpRecious said...

Zella --> awak pon kene tin sardin jugak.. boleh geng la kite.. aaa sudaj tak hilang jugk le nmpknye parut sy neh..

Liyanaa. said...

terasa betul ngilunye tu T_____________T

Queen said...

erk..ngerinya...berhati2 ya lain kali...kita masuk dapur nie macam nak gi perang jugak..lebih2 lagi bila nak tumbuk sambal belacan....saya siap pakai glove motor hubby dgn helmet lagi..ekekekke

Wahidah said...

i also hate it..i mean mencik nak buka tin sardin..tk suke..huhuhu

mYpRecious said...

Liyana --> mmg nilu plus perit2 gitu.. ehek..

Queen --> ayarkk.. siap pakai helmet dgn glove lagiks.. kite redho aje la tumbuk smabal belcan pakai spek aje.. tapi lps tu mmg pijar habes tgn.. lepas tu dpt pakej sekali dgn gatal2.. sbb kite mmg alah dgn cili lah..


Wahidah --> mmg menyusahkan kan.. ade tak ek tin sardin yg boleh bukak just tarik bhgin at tu.. yg tu lg senang kan..

MiSZuE said...

oh goshh lapa..
haha saya suke sardin :)

puterikurekure said...

hati2 k len kali. ngeri tau!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin