03 February 2010

Mak saya pesan kalau nak cari jodoh...

Mak tengah dukung cucu bongsu si Amjad pipi gembol tak hengat.. heehuuu..

Mak saya suke bercerita pada kami adik-badik tentang pengalaman masa muda2 beliau.. Biasenye cerita2 tu semua akan keluar time saya ngan adik-badik duk membelek album gamba kaler hitam putih mak masa muda2 dulu..
Wahh bukan main lagi mak masa muda2 yuuu, hot giler okey.. Siap pakai mini skirt, baju bareback macam dalam cite hindustan Bobby tu pastu wedges 5 inchi.. Huisshhh.. Dah macam amoi cino pon ade saya tgk gamba mak saya masa muda dulu.. Rambut mak dulu dahlah panjang, lebat dan cantek sampai paras punggung pulak tu.. Mmg hot babe betul! =P


Amacam Gojes tak mak saya masa muda? Yg kecik tu KakNor, akak saya yg sulong.. Rambut mak dah pendek la masa ni..


Mak cerita lagi, dulu mak memang ramai peminat oh.. Keliling pinggang okey.. Masa tu mak umo 20-an macam tu, mak keje dekat supermarket.. Hari-hari ada peminat datang bagi hadiah lah, nak ajak belanja makanlah, ajak tgk wayang lah, ajak datinglah.. Yg gatal2 nak amek kesempatanand jenis lelaki hidung belang pon ramai.. Yg jujur and ikhlas nak berkawan pon ramai.. =P



Fuhh, glamer betul mak saya masa muda2 ye.. Mak cerita lagi kalau ada yg datang ajak makan ke tengok wayang ke mak pegi jugak tapi mak mesti bawak kawan lagi 2,3 org kawan dia. Wahh, hebat ye mak.. Masa tu abah saya pon termasuk antara yg ngorat mak.. Hari-hari datang tempat mak keje ajak pegi lunch.. Abah masa tu kerja dekat panggung wayang, so mak cakap memang dia selalu la dapat tengok wayang free.. Nak tgk citer Bobby, Sangam hari2 pon boley.. Masa zaman mak, cite yg main kat panggung paling best cite hindustan lah.. =P




Mak cerita lagi, antara banyak2 lelaki yg dia jumpa, mak jatuh cinta dengan this guy.. Oh bukan abah saya skang ek.. Mak cakap dia anak org ada-ada.. ehekk.. Keje pon pegawai Imigresen.. Dulu kalau dah keje pegawai Imigresen mmg dah paling hebat oh, pakai pon kete sport.. Lepas tu mak cerita lagi lelaki tu bawak mak pegi jumpa keluarga dia.. Sebab mmg nak suh family dia pi minang mak dah.. Tapi keluarga lelaki tu tak suke mak, sebab mak orang miskin.. Ayah mak keje nelayan je.. Duk pon kat kampung, so tak sama standard oh dengan dorang.. Keluarga lelaki tu tak suke mak. Mak pikir, tak payah teruskan lah sebab keluarga menentang nanti tak dapat restu hidup tak bahagia..

Then, mak putuskan hubungan dengan lelaki tu even hati mak pon kecewa.. Mak frust betul.. Tapi mak tetap tabah...


Mak cerita lagi antara banyak2 lelaki yg paling teruk dia penah jumpa means lelaki yg hidung belang adalah lelaki yg keje askar, polis dan org Kelantan. Mak trauma dgn lelaki yg keje polis. Mak cerita sebabnya.. Satu malam tu mak balik dari kerja macam biasa dgn adik dia, adik mak tu mak ngah saya.. Dorang naik basikal tapi, rantai basikal putus. So, terpaksan jalan kaki lah.. Tibe2 datang kereta polis, mak memang kenal polis tu sebab mmg selalu jugak ngorat2 mak kan. Dia cakap biar dia je yg hantar naik kereta. Basikal boleh tinggal dulu nanti besok boleh ambek..
Sekali dia lalu ikut jalan lain.. And bawak mak and mak ngah pegi jirat Cina.. Mak rase tak sedap hati, mak tanya kenapa dtg sini.. Dia cakap dia nak kencing.. Bile kereta berenti je mak terus kuar dan lari dgn mak ngah.. Siap nyorok dekat batu nisan kubur cina lagi..



Sudahnye mak balik umah jalan kaki.. Besoknye lelaki tu datang mintak maaf dgn mak.. Mak cakap tiada maaf bagimu.. Tiada maaf bg lelaki yg suke amek kesempatan dekat perempuan..
Dan sampai skang mak selalu pesan kalau nak cari jodoh mak tak kesah siapa pon yg kamu pilih tapi tolong jangan pilih org yg keje askar, polis atau org Kelantan.. =P


Mak tak nak anak-anak mak kawen dengan askar, polis atau org Kelantan.. Mak mungkin ada alasan tersendiri.. Mungkin trauma mak masa muda dulu masih berbekas di hati beliau..



Kepada org yg keje askar, polis atau even org Kelantan jgn lah kecik hati dengan mak saya eaa.. Saya tak maksudkan kamu sebegitu.. Tapi itu syarat mak saya.. Dan saya tak jugak cakap mereka2 ini tak baik or wut so ever.. Saya bangga dengan org kerja mempertahankan negara neh.. Dan saya respect keberanian mereka.. So, saya tade racist pun terhadap mereka eaa...



Mak bagi alasan, kalau suami keje polis atau askar nanti anak-anak mak selalu ditinggal2kan.. Mak tak nak anak2 mak jadi macam tu.. Kalau dengan org Kelantan pulak saya pun tak paham sgt kenape.. Tapi mmg saya selalu jugak dengar2 org cakap org Terengganu seteru sikit kalo kene kawen dengan org Kelantan.. dunno why? Tapi kalau dah jodoh tu tak ke mane kan.. Kawan saya ade je yg bertunang dengan org Kelantan, tahun ni nak kahwen dah..



Hajat mak tercapai bile takde pulak anak2 dara mak kahwin dengan 3 larangan jodoh mak tu.. Kak Nor kahwin dengan org Johor, Ct pulak kahwin dengan org jauh nun dari Sarawak, abang kahwin dengan mix of Perak+Trg dan saya pulak dengan org dekat jew, org Terengganu jugak.. Dan tade sorang pon menantu mak yg keje askar/polis.. Suke lah mak.. =)



Tinggal 2 org je anak2 beliau yg belum kahwen lagi, adik lelaki dan perempuan saya.. Saya pun tak boleh nak agak bile.. Lambat lagi kut..
Tapi walu siapa pon pasangan yg kite kahwen yg paling penting adalah restu dari ibu bapa dan keluarga. Itu yg menjadi batu asas atas kebahagiaan anak-anak.. Restu ibu bapa adelah paling essential okes.. So, jgnlah nak kahwin lari ke ape.. Nanti kemudian hari menyesal tak sudah..


Mak saya pon nak posing jugak tu.. Masa ni mak pegi lawatan dekat zoo Melaka.. Weewiittt.. =)
Alhamdulillah dia jodoh saya.. =)




4 comments:

Didi Nadhirah said...

howt nye mak dulu erkk...hehehe

Nyzal Aziz said...

heheheh..glamer cik mok..nnti balik umah aku carik pic glamer cik mok..aku masih ingat lg larangannya itu..luv u cik mok..

Chinatsu Akera said...

hihi..glemer gitu cik mok...maybe sebab tu cik mok dok kesoh aku ikut ke'hot' tan ye zaman2 muda dolu..huhuhu..

mYpRecious said...

Didi --> itu le pasal.. Tpi mase zaman mak dulu mmg ssh jgk nk rik yg berudung.. seme nk pakai bju hot2 je.. tu yg mak cite la.. skang ni je baru ramai org bertudung.. =)

Nyzal --> huhu.. nasib tado sorang pon hok langgar pntang larang cik mok.. haha


chintsu akera --> ala che mok bebel jugop kdg2 kalu mg terlebey hot.. keh keh.. =P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin