08 February 2010

Kepergian ke Temerloh

Last week akhirnya org dari bengkel Siong Fatt Temerloh tempat anto kete lepas eksiden tu tepon.. Huff... Dorang bagitau kete dah siap, dah boleh datang ambek.. Tapi mase tu hari senin wei, so encip Izhan decide nak pegi hari Jumaat sajork..


Sebab kan leceh nak kene amek cuti lagi lah kan.. Lagi pon mase tu tak tau lagi nak pegi ngan sape or naik ape.. Mule2 ingatkan nak naik bas je dari K.Trg. Tapi memandangkan bas ke Temerloh tade time pagi, ade belah petang ngan malam sajork..


So, decide ajak mama ngan abah je lah.. Mama ngan abah pon okey ajew, discus2 seme gerak pagi Jumaat je lah.. Lagi pon K.Trg-Temerloh dalam 4 jam je.


So, pagi Jumaat tu kol 6 am saya ah bangun.. huhu.. Siap2kan ape yg patut.. Kol 7.30 am, start moto gi umah PIL.. Bukan jauh pon, 10 minutes dah sampai.. =)


Pung pang pung pang seme, kol 8.30 am baru betul2 gerak dari umah.. Dalam kete saya tido aje..huhu.. Syok! Kalo jalan jauh ngan encip Izhan berdua sajork jgn harap oh boleh tido.. Asal terlelap je, mesti kene kejut.. ahakss.. Tapi mase bertolak tu encip Izhan jugak yg drive. Lalu jalan Jerangau-Jabor cepat sikit nak tembus highway dari lalu jalan pantai..


Cepat tak cepat dalam kol 11 am je dah tembus highway, padahal encip Izhan drive biase2 aje.. Oh, saya rase paling selamat kalo encip Izhan drive dari org len.. Sebab saya tau die nie bukan jenis kaki pecut.. Kat highway pon busuk2 120km/j.. Kalo nak potong2 tu baru la laju sket.. Org kedua yg saya rase best dan selamat selain abah saya sendiri.. =)


Otw tu ade la berenti sekali aje dekat R&R Gambang, tu pn sebab seme nak kencing and menum sebab tak abwak air kosong pon dari umah =)


Ngam2 sampai kat bengkel Siong Fatt tu dalam kol 12.45 pm camtu ar.. Sesampai je dorang cakap suh datang balik kol2 nanti sebab dorang nak lunch ape seme kan.. So, kiteorg pon gi isi perut dulu lah..


Gediks2 tak gediks nak gi makan pon tgk gps, keh keh.. Last2 gps tu bawak kite org pegi kedai yg tutup.. Hampeh jew.. Stall2 kat situ mungkin bukak belah malam je kut.. So bepusing jugak dalam bandar Temerloh tu, last2 abah ajak makan dekat mapley sajork..


Saya ngan abah makan nasi beriani yg ala-ala aje.. Tak le sesedap mane pon.. Encip Izhan ngan mama oder kuey teow goreng.. Name kedai tu aoe ntah Syed kut, dah lupe lak.. Gamba makan2 pon tade amek eaa.. Malas dan panas..


Sumpah kat Temerloh rase panas die len macam je dari Terengganu.. Jenis panas yg perit and kering.. Tak tau le bape kati peluh jantan betina dah kuar.. keh keh.. Dah le pakai baju hitam hari tuh.. Hoh ini baru panas dunia cube kat akhirat kel;ak cam ne.. takut...


Pukul 2 cam tu terus patah balik gi bengkel Siong Fatt.. Saya kagum giler tgk bengkel tu sebab sunpah besar gedabak dah rupe macam kilang okey... Tak atau le bape puluhu bijik kereta yg ado dorang tgh repair.. Saya ni sakai sket tak pernah tgk bengkel kete beso cam gini, itu yg kagum lebey..

Ni baru bahagian depan ajew.. Kat belakang nin ado lagi.. Pastu belah belakang nun dah rupe gudang tempat simpan kete2 yg dah siap.. Tokey die yg namae Siong Fatt ni mest kaya juta-juta lemon neh.. =P

Ini abah mentua saya.. kesian penat dia menunggu..


Nak nunggu dorang gi amek kete tu ya ampun lame gilos okey.. dorang punye pekerja2 seketui2 membizi giler.. Saya yg duk nunggu ni panas toksah cakap la.. Name pon dalam bengkel, nan ado air-cond nye.. Ade kipas pon mmg tak jalan jugak.. Membahang2 panasnye tu.. Sejam jugak nunggu, lepas dah test drive seme.. Dah okey.. Pastu dah boleh bawak balik..


Fuhhh... Kagum jugak tgk keadaan kete yg macam tak pernah eksiden.. ehek.. Cam ne korang buat ni.. macam baru kuar dari kilang.. huhu.. Tapi kete ya ampun kotor gilak.. Dengan berdebu, berdaki nye.. Iye lah kat situ macam kawasan yg lori2 besa seme lalu lalang kan.. Mesti debu tu seme yg lekat kat kete.. Tapi dalam kete tip top bersih..

Boleh compare dengan gambar ini. Skang dah tak kemik.. winks..

Gambar dari sisi.. Sebenarnya dulu sebelah pintu ni pon ade kemik jugak sket dari sebelum eksiden lagi.. Now, dia dah betulkan.. sokak.. =)


Mama ngan abah pegi Kuantan and tido kat sane sebab nak rehat2 dulu la before balik.. Tapi kite org ni terus je gerak balik K.Trg.. Penat mmg toksah cite lah.. ececey macam saya pulak yg drive kan, padahal duduk je kat sebelah tu.. Paling keji pon suap kan encip Izhan jajan pastu hulur air.. Itu aje.. ehek.. Pastu membebel2 pasal encip Izhan 5 minit sekali duk cucuh rokok.. hahaha.. Takde lah 5 minit sekali pon.. Tapi otw nak sampai K.Trg tu habes jugak la rokok sekotak..


Time balik pon lalu jalan Jerangau-Jabor jugak.. Ngam2 kol, 7.30 pm sampai umah.. Wahh sorgaa dapat mandi.. Sebab badan dah melekit yg melampau2 kan.. Penat tapi macam trak terasa sgt pon..

Mase ni kite org dah otw balik Trg.. Sebab buhsan snap gambo encip Izhan.. Nak snap gambo sendiri mmg tak sangguo sebab dgn berminyak, busuk dan berlengas dan jugak itam sebab sunburn.. huhu.. =P

Langit highway.. Cantek kan.. =P


Malam tu kol 9 sempat lagi kuar makan roti canai kat warung hot-hot.. Malam tu jugak pecah rekod saya tido lagi awal dari encip Izhan.. ngeh ngeh.. Encip Izhan ni ade perangai pelik sikit die kalo penat yg melampau mesti susah nak tido dan tak rase nak makan.. hufff.. pelik sungguh.. Itulah die yg saya kenal dari dulu sampai skang.. =P






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin