01 February 2010

Makan pon nak berpeluh-peluh macam lari pecut 100M

Situasi malam Jumaat ketika dinner dekat umah..

Encip Izhan : Yang, pesal yg berpeluh cam gitu tu? (Berpeluh dekat sini adalah di maksudkan sebagai muka ye, means macam ko baru lepas berlari 100 m pecut pastu pegi makan.. ha macam gitu la)

Aku : Errkk.. Ye ke? oloh macam tak biase pulak.. Orang kalo makan kan mmg berpeluh2 gini.. Tak kesah la makan pedas ke, sejuk ke panas ke tgh pans ke dalam air-cond ke..

Encip Izhan : Hurmm.. (Buat muka macam baru teringat macam owh ok macam mane boleh lupe ni)

Aku : (Buat muka tak bersalah sambil sambung makan, pastu lap sket muka kasi nampak senonoh sikit.. huhu)


Sape kat sini ada masalah seperti saya sila angkat tangan.. Tak cukup tangan boleh angkat kaki tak cukup kaki sila lah angkat ape2 yg anda ada.. ngeee...


Hurm, saya pon tak tahukah sejak bile ade problem kuat berpeluh ketika makan nie.. Nampak macam selekeh je kan.. macam euuww, ape ni kuar2 peluh seme ni kan.. Tapi itulah hakikat yg saya mesti terima.. Sebab mmg dah tak tahu nak buat macam mane tak nak kasi kura peluh..

Saje letak gamba tengah makan.. Tade peluh pon.. mmg la kan, sbb dah lap siap2 sebelum snappy.. haha.. =P


Tak kesah la makan makanan macam mana pon, tapi kalo yg pedas dan panas dan keadaan masa makan tu mmg tgh panas.. Mmg menetes2 la peluh kuar.. Dats why kalo before makan saya akan make sure ade tisu or sapu tangan dekat tangan.. Especially kalo makan dekat luar lah.. Baru la nampak semenggah sikit..


Kalo kat umah sendirik tu, kadang2 terlupe jugak tapi kat atas meja makan umah saya mmg selalu standby tisu.. So tak jadi problem la.. =P


Kawan-kawan saya selalu sangat tegur kenapa saya makan sampai berpeluh2 gitu.. Panas sangat ke or pedas sangat ke? Biase yg tegur ni kawan-kawan yg baru kenal sayalah.. Kalo yg dah kenal lame yg memang ko duk tido sebantal makan sepinggan tido seselimut tu mmg nak kene pangg jugak kalo dorang tanye.. huhu.. Sebab dorang duk makan elok je tade kuar peluh setitik pon saya ni pulak duk berhelai2 dah tisu duk gune wat lap peluh.. huhu.. Itu yg dorang pelik tuh..


So, saya akan explain, saya memang macam ni kalo makan.. Tak tahulah kenape.. Keturunan kut.. ahaks.. Pasal adik-badik saya seme spesis macam tu.. Kalo abang saya lagi haibat die punye peluh huishhh dam macam angkat besi dekat gym..Padahal tgh hadap nasik lauk ikan singgang dengan budu je.. Hahaha..


Sebab tu kalo makan dengan dorang saya tak penah rasa kekok.. Tak payah susah nak suap semulut pastu lap peluh dekat dahi, suap semulut lagi lap peluh dekat hidung pulak.. huhu.. Sebab dorang pon same macam saya..


Kadang tu saya terasa segan jugak kalo nak pegi dinner yg ala-ala function ke ape kan.. Sebab kite kadang tu terpaksa makan dengan strangers gitu kan.. So mmg betul2 lambat la makan sbb nk control lap peluh lagi tak nak kasi org perasan lagi.. huhu.. Kene plastik jugakla wat seketika.. hehehe.. Kan tak pasal2 pulaka ada org duk ngumpat sok sek sok sek apesal minah ni makan selekeh gile peluh menetes2 tak lap bini sapa la gamaknye.. ngeee.. haaa kan susah pulak kan gitu.. Org kite ni bukan boleh tgk org yg tak bape nak kene di mate dorang.. suke nak bz body. Padahal diri sendiri tu bukan perfect sangat pon..

Minah yg saya suap big apple ni nama dia wani, dia pon penah tanye why saya makan berpeluh2.. =P hisshh.. Rindu pulak rase dekat wani ni.. Dah lame giler kut tak jumpe...


Saya ada satu pengalaman kene usik dengan kawan lelaki lah pasal kuat berpeluh masa makan neh.. Mase tu saya tengah kerja sambilan dekat kedai makan, mase tu saya baru abes exam SPM tgh tunggu result.. Suasana kerja dekat kedai makan ni mmg lain sikit kut.. Kene betul2 pandai jaga diri sebab ramai yg suke amek kesempatan.. Oh ini pengalaman sendiri lah ye, bukan suke2 nak kondem org yg keje dekat kedai makan eaa..


Masa tu saya tgh makanlah, so dorang mmg dah tau lah saya ni mmg kuat berpeluh masa makan pastu dorang pon gurau ala2 18 sx jugak weii.. Dah le saya innocent baru abes SPM cettt.. Tau dorang cakap ape " Cuba bayangkan Ida ni baru je makan dah berpeluh cam gini cuba bayangkan kalo dia tgh wat mende 'lain' " Sambil gelak gatai secara beramai2.. Vavi betul! saya rase mcam nak sepak je sekor2.. Jokes nak sx ajew budak2 kedai makan neh.. Naseb mase tu pikir keje nak carik duit wat belaja.. Kalo idak dah lame berenti keje.. Tapi dorang tak berani sgt nak usik saya lelebey sebab che mok saya pon ade keje kat situ jugak.. So, agak2 dorang2 over terus pi ngadu.. Terus che mok pi tarik telinge sekor2 tak pon dpt denga la ceramh pree.. keh keh.. Fadan muke kau..


Pernah gak saya terpikir nape ek jadik macam ni.. Ape punca dia kan.. Pastu saya adalah terbaca artikel pasal hyperhydrosis mungkin jugak saya salah seorang dari mereka yg alami masalah ni kut.. ape jadahnye hyperhydrosis tu orang pi leh google ape mende alah tu.. huhu.. Malas pulak nak explain panjang2..


Setakat ni tade la mendatangkana masalah yg serius kut untuk saya.. Cuma dulu2 kan mase mula berchenta ngn encip Izhan ade sedikit segan nak pergi first date.. Sebab yolah kan first impression tu penting kan.. ahakkss.. Habes kaver dah tak nak kasi nampak peluh menetes sikit2 lap2 muka.. Haha.. =P


So sape2 yg ade problem macam saya and macam akak saya Kak Nor and Ct, kite ade geng lah.. huhu.. =P Jangan la segan silu nak bersosial.. And make sure sepaket tisu sentiasa ada dalam bag..

Ini 3 ketul kawan baik saya yg bernama Nad, Yna and wani yg mmg dah paham benar peel saya yg mmg berpeluh2 masa makan.. Saya sungguh rindu dekat mereka pada waktu skang ini.. Di manakah kau wahai my girls... T__T


14 comments:

xnx said...

saye di sini...ekekeke...
feluh2 time mkn adelah amalan yg mmm...sukar tuk ditafsirkn.ekekeke...

saye juge windukn kamu lo... :'(

zaradgreat said...

hehehehe
tape2...
lain orang lain ragam
ade orang peluh2 kat tangan

lieya orange M.I. said...

...kawan saya, tgn dia asyik kuar peluh....basah sampai kene lap ngan tisu..huhuuu

mYpRecious said...

xnx --> itu bukan amalan sayang.. amalan kite boleh suke2 nk buat suke2 buley tinggal.. ini kenyataan yg mesti dihadapi.. heehuu.. suke ke tk suke kene face it jugak.. =))


Zaradegreat --> tapak tgn say pon salu gak basah2 tapi kalo duk dalm air con la.. felik kan.. tp tade la smpai netes2..


lieya orange --> kesiannye kwn u.. hyperhydrosis kronik dah tu..

Redbloodsnow said...

zie x plak ade probs mcm tuh,awak. tp zie kuat berpeluh kat tgn je..hehe. kalau dillah pi pegang tgn time berjalan² or tgh duduk dating ke ape kan...kompom lecun tgn die ekot basah gak akibat tgn zie..kehkehkehkeh.

dulu time 1st dillah pegang tgn org kan....x pasal² org kene chop nervous...cisss cisss. jatuh reputasi mak nokss..hahaha :P

mYpRecious said...

Redbloodsnow --> keh keh.. lansung zie di cop neves.. haha.. =)

xRaafikx said...

saya ada masalah yang sama macam awak. memang agak tak selesa la kan ?

Zulkefli said...

saya pon bepeluh jgk.. tapi sy berfikiran positif... bagi saya, sy berpeluh sbb makanan tu sdp.. lau mknan xsdp mmg sy xberpeluh pon..

Ahmad Faizal Roserun said...

Assalamualaikum...

Saya Faizal..bila cakap pasal kuat berpeluh ni mesti ramai yg tertanya2.apa lagi masa menjamu selera siap ada aircond lagi.comfirm org di skeliling mesti berasa pelik.buat kita tak snng ddk dbuatnya..hahaha...
Saya dah alami kes peluh ni dari zaman knk2 lg sehinggakan ibu bapa saya bawa saya bjmpa doktor risau tkt2 saya ada msalah dlman.. Apa yg doktor tu jawab..dia gelak sambil berkata..Ni bukan penyakit tp tmbah mnyihatkan badan.bila kita makan dan berpeluh bermakna organ kita berkerja dgn baik dn cepat mmbkar kelestrol yg ada dlm darah kita... hummmr...bagi kami sekeluarga peluh2 ni.sihat..tpi ada segelntir org brasa hairan..ramai org sngat ssh untuk berpeluh.golongan ni lah yg patut jmpa doktor dan cek knpa ssh nak bpeluh....
Dont Worry la..

Sehingga sekrang.bila makan ke..nuat kerja ringan je pun tetap berpeluh.tidur je tak bpluh.bila org tnya knpa..

Saya hanya blh jwb. xyah tnya knpa sbb saya sndiri pun tak tahu nak terangkan mcmna...hahhaa..

Mr.Es said...

Saya pon makan berpeluh... kawan smua pelik.. mkn Mcd dlm aircond sejuk pon berpeluh2. Kini..adik bgsu sy mengikuti jejak saya..

mohamad fitri said...

Sy ade masalah yg same..camne nak atasi..hmmm

apies helmie said...

Aku pun mengalami masalah yg sama .. Malah lebih teruk sehinggakan selepas selesai makan makanan yang pedas aq tetap berpeluh .. Masa tengah makan tu jgn ckp la .. Tpi makanan pedas walau pun sikit je aq tetap berpeluh .. Pening jgak kepala ni memikirkan knapa kdg2 .. Tengok kwn yg lain selambe badak je bedal makanan pedas tak berpeluh pun .. Hrmmm

Ediey Xtremers said...

Samalah kita.....x kira dlm aircond ke pe ke ttap peluh klu mkn.

rekuze ree said...

Saya mengalami masalah yang sama.berpeluh kalau makan pedas walau sambal nasi lemak, berjalan, buat kerja ringan, main game pun berpeluh. Tapi kawasan teruk berpeluh dkt bahagian kepala, dahi dan pipi.berpeluh memang menyihatkan badan tapi kalau over berpeluh? Setakat ni berpeluh teruk kalau makan pedas je. Yg lain2 masih normal.okay main badminton kasi peluh lagi.huhu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin