12 January 2010

Ikan Oscar saya dah start menggatal.. Ngeee

Minggu lepas saya perasan ikan2 oscar saya macam pelik sikit perangai dorang.. Dah lupe eh saya ade bela ikan oscar, kalo lupe bley klik kat sini.


Oh pelik macam mane tu? Dorang suke tau mcm buat back flip ke pe bende ntah sampai air boleh terloncat2 kuar dari akuarium gitu.. Sampai kadang terpaksa la saya mop lantai yg basah dekat tempat letak akuarium tu.. Hampeh betul punye ikan.. Saya jentik jugak ekor dorang.. keh keh..


Oscar2 saya dah makin besa tau skang.. Sekor2 dah sama size ngan tapak tangan saya.. Dah le makin ganas.. Makan banyak gile, dah macm bela ikan pirana lah pulak.. keh keh.. Hari Jumaat lepas, masa saya nak bagi dorang seme makan boleh ok tak nyempat saya nak campak kan isi ayam yg saya dah potong kecik2 tu dorang boleh main sambar kat tangan saya..


Sampai cuak sekejap saya.. Agaknya kalo saya letak tangan dalam akuariumtu kejap je tinggal tulang kene sambar.. haha.. Oscar saya yg kaler hitam tu saya perasan mmg gelojoh sikit dari yg kaler putih.. Sekali meloncat terus gigi jari tangan sbb tak sabar nak tggu saya camapk isi ayam tu.. Sakit okes die gigit tu.. Mulut sekor2 dah le besa gabak.. Nasib baik tak luke.. grrrr.. Kan saya goreng kunyit jugak dorang neh..

Then lepas bagi dorang makan saya pun tgk TV.. Pastukan tibe saya tgk Oscar saya yg 2 ekor ni macam pelik je.. Agresif semacam.. Dengan berlaga2 badan, berlaga muncung.. Air dalam tank tu mmg berkocak abesla.. Saya cakapla ngan encip Izhan nape ngn Oscar tu..


Mmg dah cuak. sbb mule2 ingatkan dorang gadoh.. Sbb ikan2 tu kan dah makin besa, mane tau la dorang berebut territory ke.. Tank tu dah le kecik aje..


Pastu saya cakap lagi "kut2 dorang ni nak mengawan kut" ngeeee... =D


Laju2 suh encip Izhan surf pasal macam mana Oscar mate.. huhu.. Rupe2 nye mmg confirm lah peri laku ikan2 saya tu sama macam saya bace kat website tu.. Websitu tu cakap kan "A pair of breeding Oscars will go through various rituals such as lip locking, also known as jaw locking, you may also notice them chasing each other around the tank, nipping at each other and performing what sometimes looks like a very rough behaviour."

Kabel tepon pulak tertinggal.. Takleh le nak upload gamba yg saya snap.. Layan gamab google pon jadikla kan.. Same jugak rupenye macam gini.. ehek..

Confirm sebijik same!! Dah pandai menggatal rupenye ikan2 saya neh.. huhu.. Tak sangka pulak Oscar yg saya beli ni mmg sepasang jantan and betina.. Sebab Oscar ni sejenis ikan yg monomorphic means that male and female look the same.. Kire kalo pi kedai nak beli sekor jantan sekor betina mmg idak le buley kan.. Atas nasib la tu kalo dapat jantan ngan betina..


Bact to my oscars again, lame jugak saya tgk dorang wat ritual pelik dorang tu.. Saya syak oscar hitam saya tu jantan while yg pitih adelah betina.. Tapi kan, kalo ikut size oscar hitam saya mmg lagi kecik tau dari betina..


So akibatnya, lepas abes dorang wat ritual tu, habes badan oscar hitam saya macam luke2 gitu.. Kesian pulak saya tengok.. sisik2 siap tertanggal lagi.. Dekat bahagian jaw tu pon namapk macam luka jugak.. Lepas tu tu teris je pasif saya tgk oscar saya yg hitam.. Berenang pun malas, asek landing badan dekat pokok je sebb dia macam malas nak gerakkan sirip tepi tu..


Tapi yg oscar putih tu elok je lagi.. Tapi badan die pon ade luke jugak, tapi tak seteruk yg hitam lah.. Tapi risau juagk la dekat oscar hitam tu sbb mcm nak mati je saya tengok.. Kut luka dia tu dah naik kulat ke ape kan.. Pagi tadi pon saya tengok tetap macam tu jugak.. selepek je duk landing badan dekat pokok..


Kesian pulak saya tengok.. Tapi ape yg boleh saya buat.. Dah die yg menggatal sangat terima la akibatnya.. keh keh..



9 comments:

ery said...

ee... gatalnye...
tuan dia kot yg ngajar..
hehehe

amirah said...

menarik2..hik2

agaknya sudah tiba musim mengawan ;)

mYpRecious said...

Ery--> amboi ko ery tuan die pulak yg dislahakn.. dah naluri dorang mcm tu..

amirah--> agknyelah.. tp ikan mcm ni die tk ikut musim kut.. asal dah cukup umor ngawan la dorang..hikss..

Eyriqazz said...

teringin nak bela ikan arowana

Great Teacher Onizuka

fazemy said...

nnti tunjuk ikan yg dibela. tak aci gmbr google. pemandangn laut tak sama dlm akuarium. haha

mYpRecious said...

Eryqaz --> stat bela dari baby arowanalah.. murah sikit.. kalo nak beli yg dah beso ribu riban oh.. **fengsan

Fazemy--> ehek.. tak aci ek kak.. Nanti2 saya letak la gambo original punye.. Baekkk punyeee.. =))

Cik Nad said...

saya pun bela oscar gak.. gila kan mereka... saya pki pelet ikan emas. dorang demand tak mau..

Abdul Hakiim said...

sama saya pun...
dah siap dapat anak lagi.

http://tinyurl.com/qfm7pyg

tumpang lalu ye .

Anonymous said...

sy da x larat nk bela dorg..ada 4 ekor itam 2, putih 2... nk lepaskn ke sungai.
ada sape2 nk x?????? area bdr teknologi kajang.. 011 26257311 ija :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin