25 January 2010

Cerita cuci mencuci dah macam gadis cuci pun ade gak.. =P

** Entry in adelah di taip pada hari Sabtu lepas, 23 Jan 2010**


Tengah bersandar kepenatan.. fuhhhh.. Perut dah la kelaparan.. mmg dasar kau perut malam2 dah dekat pukul 11 macam ni la kau menyanyi lagu keroncong kan.. Saje je nak suh segala lelemak saya ni makin bertambah.. =P


Hari ni satu hari kerja keras membanting tulang bersihkan segala tank fish yg ada kat umah ni.. Membela ikan ni mmg lah seronok.. Tapi sebelum seronok2 dapat tgk hasilnye tu..Mesti kena kerja keras dulu wei.. Oh seronok tu maksudnye bila dapat tgk air dalam tank fish yg jernih, clear, bersih dan cantek.. Dan dapat tengok ikan-ikan tu berenang dgn gumbira.. Cett bajet tau je ikan tu gumbira kan.. hihi.. Gitu lah.. Kire macam satu kepuasan lah..


Pagi tadi encip Izhan ntah ape mimpi angin rajin die datang ajak bersihkan tank fish tu.. Since the last time kite org bersihkan tank fish adelah a few days before raya puasa.. keh keh.. Mmg berkulat la kan.. haha.. Terus dari 3 tank fish, yg 2 tu mmg dah mati la segala ikan2 dalam tu.. Now, yg tinggal hanya Oscar sahaja seekor..

Muke monyok dan stress sebab kene kuarantin dalam bekas kecik dulu.. Dah la ganas masa nak tangkap tu dia punye menggelupur sampai abes air seme tumpah.. Kan ade jugak yg kene goreng kunyit baru tau.. =P


Memang leceh tau nak cuci tank fish ni.. Nak kene pam dulu air kotor tu keluar.. Pastu ikan tu kena kuarantin dalam bekas lain.. Pam2 air tu nak kene bersihkan.. Batu2 dalam tank yg dah berkeladak tu nak kene cuci pastu rendam dalam air panas.. Nak kasi terhapus segala alga2 yg dah bertempek kat situ kan..

Ini meja makan ye kawan2, tapi dah macam tade rupe meja makan pon ade.. Umah kecik yoo so segala mende pon letak atas ni.. Gunting, playar, teko, tin biskut, ashtray, kain buruk, erkkk pesal beg make up say pon ade ala yg kaler pink tuh.. ngeee.. Pendek kate seme benda la nak taruk atas ni...


Pastu tank fish yg dah kosong lagi 2 yg kotor berkulat dan berkeladak itu nak kena cuci wei.. fuhh penat.. Dah la berat gile nak kene angkat sopan2 lagi, letak perlahan2.. Adeiss.. Dengan bau dia yg mmg boleh pengsan wei..Bau kepam, hanyir, hapak seme ade.. Sabau je lah saya..

yang hijau tu filter sponge ank letak dalam sum untuk tapis air.. Kire mende alah ni berfungsi nak aksi air jadik jernih dan cun la.. Yg hijau lagi selai tu kain tuala baru yg dijadokankain burukk.. huhu.. Kat umah saya mmg melambak towel, agak2 kaler yg tak bape nak berkenan tu saya amek wat lap lantai le.. hehehe.. =P


By the time kami duk bersih kan seme mende alah ni, tak sedar tengok2 jam dah pukul 3.. Patut la lapar tak hengat punyee.. Setelkan apa yg penting dulu.. So yg sepah2 seme kat lantai tu mmg tak kemas lagilah.. Memang dah tak larat sebab lemah longlai tak makan kan.. hikss.. =P


Terus je shot gi mandi semua, keluar carik makan.. Sampai kat kedai of cosla segala lauk pauk seme dah abes wei.. Tak boleh gak nak marah2 ke ape kan.. Terpaksa lah makan masakan panas je.. Elok dah licin abes makan semua, nak pi bayar sekali hujan turun lebat tak hengat punye..


Tunggu sekejap, hurmm tapi sebab bosan nak nuggu decide redah sajorklah.. Sebab tak jauh mane pon dari rumah.. Tapi dalam tak jauh tu mmg basah kuyup jugak.. Tapi yg pelik tu elok je sampai simpang nak masuk ke kawasan taman umah saya terus kat situ panas tak hujan setitik pun wei.. Jalan raya pun kering kontang.. Kite org ni je yg basah kuyup gile.. Sampai budak2 yg main dekat situ pelik2 tgk kiteorg yg dah basah lencun neh..


Macam tak logik pon ade.. ahakss.. Awan hujan tu lom sampai tang area umah saya lagi tu.. Sampai umah je terus tuka baju seme kedebum baring atas sofa.. Penat weihh.. Sekali terlelap pulak.. Siap mimpi2 lagi.. Aisehh.. Tak senonoh betul tido maghrib2.. Anak sape lah ni.. =P


Dalam kol 7.30pm encip Izhan kejutkan suh bangun.. Dia dah siap2 mandi mintak baju ngan suar.. Laki saya tu bukan reti pon nak amek baju sendiri.. Sekali kalo dia yg amek baju sendiri dalam gobok habes wei segala baju2 lain senget-menget jatuh.. Mmg kene bebel jugak la 2,3 bakul kan.. huff, ingat lipat kain tu tak penat ke.. Memerlukan skill yg tinggi ohh.. Lalala..


Sampai skang kalo nak ambek baju mesti suh saya, sebab takut kene bebel la tu.. haha.. Org laki ni buat keje tu kadang bukan reti nak sopan santun.. huhu.. Macam diri sendiri sopan sangat je.. keh keh.. =P


Lepas encip Izhan keluar.. Biaselah kan macam tak tau malam ni malam sabtu kan.. Gi stadium tengok bola la tu.. Typical la laki saya kan.. Bola dengan dia of cos tak dapat dipisahkan.. Ade game Terengganu vs Selangor.. Terengganu menang oh 4-0 lagiks.. Ngeee..


Lepas encip Izhan kuar je, saya terus sambung kemas2 and bersihkan segala baldi, mop lantai, cuci tank fish yg dah tak di pakai.. Susun elok2 sbb nak simpan dalam stor nanti..


Fuuhhhh, akhirnya siap jugak.. Tgk jam dah kol11, laju2 pegi mandi dulu sebab badan dah busuk dan hanyir.. pffttt..


Lepas mandi baring minum tea O tgk tv sambil buat entry ini.. =)


Taddaaa dan inilah hasilnya.. tank fish dan bersih dan shinningberkilau-kilauan bleh nampak dari jauh.. Air pon dah jernih giler sebab pakai sum yg agak besar untuk filter air.. huhu.. Puas hati.. Tapi kesian pualk tgk dia tinggal sekor2 kan..



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin