05 January 2010

Budak2 yg besa menggalah tapi tade sivik lansung..

Saya hangen betul semalam dengan anak-anak jiran kat perumahan saya duk neh.. Kalo kecik budak umo 6, 7 tahun tu takpelah jugak.. Ni dah besa gajah pon still la bengap tak boleh pakai otak.. Saya tengok dah besa berbulu panjang seme wei.. Agaknye seme dah masuk sekolah menengah takpon mmg dah abes sekolah kut.. Tapi perangai ngalahkan budak2 yg belajar kt kindergarten. Cett...


Petang semalam dalam kol 6 camtu saya kuar umah kedek2 nak gi tapau makan kat restoren mama tomyam.. Dekat sesangat je ngan umah saya.. Nek moto 2 minit dah leh sampai.. Since ade moto ni, boleh le saya gi kuar sendirik je kan.. Encip Izhan pun demam tak baik2 lagi tu.. Takkan nak suh die pulak.. Sebab kedai adelah dekat dan tak perlu nak, lintas jalan ke ape saya pegi sendirik je la..


Pastu saya pun hegeh2 la start moto.. Baru first time nak bawak moto neh, huhu.. Dah lame pulak saya tak bawak moto.. Sampai last time bawak mot dah tak ingat bile.. Pastu time nak kuar dari kawasan perumahan tu adelah segerombolan budak2 duk main bola kat tengah jalan.. Diulangi ni betul2 tgh jalan okey.. Tengah jalan yg org duk lalu lalang moto kete tu ye.. Bolehkah korang imagine sungguh annoying dan tade sivik lansung perangai budak2 tuh..




Bile saya nak lalu tu elok je dorang still duk main2 lagi, tade perasaan nak elakkan saya neh.. Saya pulak yg kene elak2 dorang.. Geram betul okey.. Rase macam nak turun dari moto pastu nak bagi siku ngan pale lutut kat pale seketul2..


Saya pun teruskan lah perjalanan yg tak bape jauh nak gi tapau nasi goreng ayam dengan nasi goreng kampung.. huhu.. Ingat kan time saya balik dah tade dah bebudak tu duk men kat situ.. tapi ade lagi wei duk berkumpul ramai2 kat situ.. Betul2 dorang block jalan masuk tu.. Dengan seketul2 tade rase bersalah lansung tgk org nak kuar masuk ke ape kan.. Like wakluu la suke hati aku nak main kat mane.. Bukan jalan engakau pun..


Hurm, saya tengok dorang duk main baling2 bola dekat botol mineral gitu.. Kalo nak bajet tu men boling korang pi kat boling alley je lah.. Yg duk nyusahkan org nak lalu lalang duk men tgh2 jalan tu KENAPE?? Dorang still wat dunno je bile saya nak lalu okes.. Siap yg sorang tu boleh baling bola lagi wei.. Hambek sekali terkena kat saya yg tgh bawak moto ni..


Nasib saya bawak slow2 ayam, pastu bole control lagi.. Kalo terbalik saya ngan moto.. memang aku pelangkung budak2 tuh.. Pastu dorang boleh gelak2 okey.. Sunggh wtf tau budak2 nie.. Bukan nak mintak maaf kat saya.. Tapi sempat jugak saya cakap bodoh betul main tgh jalan org nak lalu . Sambil bagi jelingan paling maut kat bebudak tuh.. Bukan nak mintak maaf boleh gelak lagi.. Kurang ajar betul.. mmg tade sivik punye budak..


Kalo kecik sekolah rendah ke tadika ke tak abes lagi takpe jugak kan.. Ni dah beso menggalah wei.. Mane saya tak geram.. Budak2 skang mmg seme perangai kacang hantu je.. Jalan depan nak masuk taman perumahan saya tu dah la sempit kan. Dah tau sem[ot dorang boleh main kat situ lagi.. Tak ke tade sivik punye perangai tu..


Tapi jalan kat depan tu mmg port budak2 tu lepaq.. Sebab ade mcm bangsal buruk gitu.. Pastu sangat annoying oket tgk dorang lepaq sambil hisap rokok dengan mot parking sesoke hati.. Bile kete nak masuk baru terhegeh2 nak alih kat tepi jalan.. Tapi yg peliknye, budak taman saya ade la 2,3 org kut yg len2 tu saya tak tau la budak2 mane.. Nyemak sungguh..


Kadang tu dorang boleh main lumbe moto.. Kadang saya terperasan jugak ade yg ponteng sekolah datang duk lepaq kat bangsal tu.. hishh.. Menyemakkan mata jugakla kalo tgk.. Kan aku langgor jugak sekor2.. hahaha...


4 comments:

Sharinginfoz said...

macam2 jenis org kan....

1st Day Danish at School

Link-link ni Bagus….

mYpRecious said...

sharingifoz--> tau takpe.. bebudak skang mcm2 pesen.. pesen yg mnyakitkan hati tu yg ramai.. ishhh..

A.I said...

Elok langgar je!!!! geram plak aku wei..

mYpRecious said...

A.I--> len kali kalo dorang men tgh jalan mmg aku langgar je terus ekor2.. haha.. gilak kijam.. =p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin