21 January 2010

Black Oscar dah meninggal dunia!


Baru je last 2 weeks saya ada watkan entry pasal oscar fish saya. Kalau tak ingat boleh refer dekat sini. Manalah tahu kut korang yg tengah baca tu baru je first time datang blog saya ni kan.. =)


Exactly after they do the ritual mengawan tu, the Black oscar tu saya tengok macam lain macam sikit.. Cedera parah jugaklah.. Habis tau sisik-sisik dekat badan dia tu macam tertanggal.. Pastu dua-dua belah badan dia macam luka gitu..


Mana taknya, Oscar putih saya tu memang besar sikit dari yg Hitam.. Dah yg putih tu duk senggol-senggolan, gigit-gigitan si hitam tu mana tak cederanya.. Terfikir jugak nak asingkan dorang masa tu, tapi kan biar lahkan dorang nak ngawan.. Takkan nak di sekat2 pulak.. hikhik..


Then, lately tu Black Oscar nampak macam kurang aktif.. Nak swim-swim dalam tank tu macam malas.. Asek selepek je badan dia dekat pokok.. Kadang yang Putih tu macam tak puas kut, ngeh ngeh.. Asek senggol2 badan dekat Black Oscar tu.. Sampai terpaksalah dia nyorok dekat belakang pokok.. Hisshhh, ape daa sekali main sorok-sorok pulak.. ngee..


Everyday saya duk pantau keadaan Black Oscar tu.. Pastu ngadu2 lah kat encip Izhan, kesian tengok dia, macam dah nak mati je.. swim pon senget-senget badan dia.. Sedih oh saya tengok.. Tapi apalah yang saya boleh buat kan.. Makin hari tengok luka badan dia makin teruk pulak.. Sampai berdarah-darah.. Saya macam pelik jugak, kenapa kan.. Sebab hari tu takdelah sampai macam gitu..


Rupenya ada satu hari tu, saya tengok Oscar putih saya yang duk geget-geget badan Black Oscar tu.. Owh patut lah.. Jaat betui.. Rase macam nak lastik je telinge oscar putih tu.. Nasib baik kau tak de telinga.. grrrr..


So, saya decide nak asingkan dorang.. Saya tangkap black oscar letak kat dalam tank bawah.. Tapi lepas 2 hari, saya tengok makin tak sehat keadaan dia..Hmm, saya redha je lah yang memang hidup dia takkan lama.. Hari Selasa lepas, pagi before pegi keje tu saya tengok keadaan Black Oscar saya.. Warna badan dia makin pucat..


Untuk pengetahuan korang warna badan Oscar ni memang boleh berubah2.. Mase dorang tengah mengawan tu saya tengok warna badan Black Oscar saya tersangatlah cantek dan sangat terang hitam dan tompok oren dekat badan dia tu..


Tapi pagi tu pucat gile, lepas tu macam tercungap-cungap je.. Sedih oh tengok.. Tapi masa tu dah lewat nak pergi keje.. Petang sampai umah terus jenguk dia, tengok dah keras kejung dalam tank.. Badan dah pucat lesi.. Sob sob, black Oscar saya dah mati!

Inilah 2 ekor Oscar kesayangan saya.. Saya snap gambar ni masa doran tengah tuuttt.. ehek.. Now, yg Black dah mati tinggal la si putih itu seekor diri.. Almost 6 bulan jugak saya bela mereka.. Sangat sayang mereka tau.. Tapi ajal itu telah memisahkan kita.. =(


Padan muka engkau wahai Oscar putih skang dah tade kawan nak main-main.. Tak koser dah saya nak beli teman untuk dia. Kang mati lagi dikerjakan Oscar putih tu.. Ganas betul engkau ni.. grrr..



11 comments:

fazemy said...

Innalillah...Pasni beli kucing lak. wat teman oscar putih tu. hehu

zaradgreat said...

ye ke...
takziah ek...

Mr.Homosapiensz said...

takziah yer.....
sesetengah haiwan mmg agreasif bila sudah mengawan.....
cth : klu spider..yg betina akan bunuh yg jantan untuk jadikan makanan selepas mengawan..hihi

mYpRecious said...

Fazemy--> haha.. lawak la kak emy.. Boleh gak kan kasi die kawan dgn kucing pulak bru tau langit tu tinggi ke rendah.. haha

Zaradegreat--> dah ajal dorang nk wat cam ne kan.. ehek..


Mr homosapienz--> Owh ye ke, agresif eaa.. itula mcm pelik plk kn.. asek mengganas..

Giler ganas spider tu.. di bunuh terus pasangannye..

mentibang.paku said...

sama la kita... oscar akak kena baham dek lobster..jahat sungguh lobster itu..baru je 5 hari duk dlm aquarium...

Cursive said...

"bilaaa.. aku sudah tiadaaa..
simpan semua laguku jangan dilupakan.. akuuu.." Oscar nyanyi dalam syurga untuk ikan.. hehe..

mYpRecious said...

mentibang paku --> huhu.. ganas betul lobster akak.. besa sgt kut.. ape lagi kaka tngkpa je lobster tu kasi masak sambal.. mesti sdap tuh.. keh keh..

cursive--> huhuhu.. comelnye kalo oscar bley nyanyi sebgitu.. lala

Anonymous said...

I am extremely inspired along with your writing abilities as smartly as
with the structure to your weblog. Is that this a paid subject matter or did
you customize it yourself? Either way keep up the nice high
quality writing, it's rare to look a nice weblog like this one nowadays..
Here is my blog - jung945.hosting.paran.com

Anonymous said...

Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other blogs?
I have a blog centered on the same ideas you discuss and would
really like to have you share some stories/information. I
know my visitors would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me
an e mail.
Have a look at my web-site ... www.rankcek.com

Anonymous said...

Hi my loved one! I wish to say that this post is
awesome, nice written and include approximately all significant infos.
I would like to peer more posts like this .
Have a look at my weblog :: http://theguncommunity.com/

Anonymous said...

each time i used to read smaller content which as well clear their
motive, and that is also happening with this paragraph which I
am reading here.
Feel free to visit my page how to meet women on facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin