15 December 2010

Dah selamat bersalin!

Errk... Cam dah tak reti pulak nak start cam ne.. dah lame sangat tak update atenye.. huhu...

Just nak inform yg saya telah selamat bersalin pada 9 Nov 2010, jam 9.50 am di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. Dan lahirlah putera sulong saya dan Encip Izhan yg kami namakan Tengku Iskandar Abqary b. Tengku Izhan Azwar.

Berat : 2.3kg
Panjang: 43 cm
Kepala : 31 cm

Sebenarnya saya bersalin 4 minggu awal dari due date.. Kirenya Iskandar ni still termasuk dalam kategori baby prem(36 weeks 2 days)..

Iskandar beberapa jam selepas dilahirkan.. =)


Yang ni pulak masa dah umo sebulan.. tomey kan? huhu..


13 September 2010

So Long!!



Salam Aidilfitri untuk semua.. Harap belum terlambat untuk aku ucapkan untuk blogger semua.. Haisshh lame sungguh tak update.. gilaks betul.. Mase bulan pose ade jugak taip2 entry tapi duk dalam draft tak publish2.. huhu.. =p


Ramadhan tahun ni sangat bermakna bagi aku.. First time merasa puasa sebagai ibu mengandung.. Masa first2 tu cam cuak jugak la, takut tak larat ke ape kan.. Pastu risau jugak kalo effect pe2 kat baby dalam tu..


Tapi Alhamdulillah, semua ok. Even ade jugak hari2 yg aku lembik giler.. Dan terkantoi jugak puasa 3 hari.. huhu.. Raya tahun ni, baby dah masuk 7 bulan.. nak cari baju raya pun susah okey.. Baju kurung dah sah2 zip kain separuh je... so, beli jubah je.. itu pun sendat jugak..


Bile baby dah masuk 7 bulan ni, sakit2 lame yg aku rase masa awal peknen dulu dah slow2 dtg balik, dan makin teruk pun ade gak.. Skang ni sakit belakang tu aku kene deal hari2 okey.. memang tak tahan.. Lenguh dia lain macam sungguh.. Pastu heartburn pun mmg hari2 jugak la aku kene deal.. mmg tak selesa lansung.. tapi sabar je la kan.. nak wat cam mane kan... dugaan org mengandung mcm tu lah.. Kalo sakit belakang time malam tu, encip Izhan la yg jadik mangsa kene gosok2 and urut2 belakang.. huhu.. Lega lah sikit rase tak selesa tu kan..


Hari ni dah raya ke-4, aku balik umah mak aku kat Losong.. Cos, encip Izhan pun dah start keje kan.. Tak planning lagi nak gi mane.. Maybe jap lagfi nak gi beraya kat umah kawan2 aku yg dekat2 sini aje.. Nama je sekampung kan, nak jumpa setahun sekali pun susah.. hehe....


K lah, aku stop sini dululah eaa.. Baby aku ni dari tadi duk kick2 perut, sampai terkujat2 jugak aku.. huhu.. tapi time die tendang tu rase best tau.. rase mcm di geletek2 je.. sgt comel.. =P


Mama, tak sabar nak jumpa awak tau baby.. Sayang kamo sangat2..







01 August 2010

Check up hari ni!

Sudah lama tak update ini blog.. Tapi tadi check analytic kat nuffnang still ade jugak yg sudi melawat.. Tq bebanyak.. Beselah mak buyung skang i bukan ade mood sangat nak update blog.. Kalo datang mood rajin tu okey la.. Kalo dtg mood malas, nak mandi pun malas.. Yang rajin nya tido jew.. huhu.. =P


Hari ni aku de antenatal check up kat klinik.. Dan hari jugak supposenya 1st day aku masuk keje.. Tapi aku nak cite pasal check up dulu ek...


Pagi tadi sampai kat klinik je dah kol 7.45 am.. Okey la tu kire awal lagi, org pun tak ramai sangat, dapat la no giliran 13..


Kat klinik cam biase la kan, mula-mula buat urine test dulu, pastu amek hb.. Urine okey, tapi hb aku adelah trun okey.. Baru je hari tu aku eksen ngan Kak Nor pasal hb aku tinggi2 seme, kadang 13, paling rendah pun 12.. Hambek ko sekali hari ni trun mendadak jadik 10.9. Hb ni tak leh rendah dari 11.0 okey..


Ini mesti sebab aku kurang makan sayur, pastu aku skip makan ferrous(ubat tambah darah).. Pasal kalo makan ubat tu, nanti kalo 'membuang' najis jadik kaler hitam okey... geli aku... huhu.. Pas ni tak nak dah skip makan ferrous tu.. Kan tak pasal2 turun mendadak hb.. Kesian baby aku..


Tekanan darah aku lak normal je 120/70. Dan bile masuk part timbang berat.. Erkkkkk... Terus aku terkujat, hambek ko naik 3 kg bulan ni.. huhu.. Asek duk makan malam je dekpung.. Tapi lately ni mmg selera makin bertambah2.. Al maklumlah mabuk2, muntah2 seme dah hilang.. kui kui..


Dulu duk berdebor pasal selalu time timbang berat tak naik.. Ini ha sekali die naik mencanak-canak pulak.. ehek.. =)


So, lagi 2 minggu kene datang klinik lagi ye.. Cek hb dengan berat.. Kan banyak2 sgt naik tak pasal2 dapat kencing manis pulak.. seram aku.. So, far yg lain okey la.. Takat kaki kebas2, tangan kebas2 tu hari la aku rase..


Tak sampai lagi 2 minggu dah nak masuk Ramadhan.. Tak sabar tunggu Ramadhan bulan keberkatan neh.. Dan aku harap aku mampu berpuasa sebulan.. Insyallah.. =)


Oh lupa nak cakap baby aku dah nak masuk 22 minggu, means dah 5 bulan setengah dah la.. Lagi 2 weeks je genap 6 bulan la aku.. Perut pun dah ala-ala ke depan.. comel je.. huhu.. Ramai kengkawan yg duk suh aku upload latest pic kat FB.. Lalala... Malu aii yuu.. huhu.. dah lame okey aku tak snap gamba diri sendiri.. Ni serius ni... =p


Hurm pasal keje plak.. Sepatutnya aku lapor diri kol 10 am tadi.. Tapi org yg in charge tu cuti pulak.. So, macam tade org yg tau je kan.. So, die suh balik je la, datang besok.. Boleh macam tu pulak kan..


Tu je update tuk hari ni.. Len kali ploks k.. Papai.. =)




22 July 2010

5 bulan sudah!

Lame gile aku tak jenguk blog sendiri.. Ape lg nak update kan.. Huhu.. Rindu tu mmg rindu nk blogging blik, tp keadaan tak mengizinkan spt dulu.. Ececey..

Oh, encip izhan dah lame kuar gi keje.. Aku ni aje yg cerah plak mata tak leh lelap blik. Itu yg tetibe terindu pulak nk update kt sni.. Ehek..

Now, aku pregnant dah masuk 5 bulan.. Syukur sgt2 sbb dah half way kan.. Tp takde la aku rase kejap pun, mcm lame je ade.. Huhu.. Perut pun sudah agk2 besa gtu.. Belly button pn lg skit mmg fully timbul lah. Ngeri pun ad tgk pusat sndiri cmtu.. Dan stretch mark di perut sdh ibarat peta dunia ye.. Aku pn dh tk tau nk wt cmner.. Redha kan je la.. Perut pn skit2 gtal, ble dpt garu bkn men sdap lg.. Huhu

Aku pun dah leh rase baby gerak2.. Tapi takde la rase kuat sgt.. Just mcm getaran2 gtu, kdg2 mcm bdenyut2.. Nak rase die gerak kne feel2 dulu, gosok2 sket, bru dpt rase.. Encip izhan pn dah sebuk duk tanye ble die rase baby kick.. Haha.. Maybe msk 6 bln nanti lg kuat die tendang, aku pn x sbr.. Huhu

so far, spnjang 5 bln pregnant ni berat aku bru je naik 2 kilo.. Tp kan, aku punye kaki mkin kembng ok. Sandal dh tuka size 8 dr 6.. Mybe water retention kut. Muka pn nampak sembab.. Cincin kawen pun dah tk muat nk pakai.. Tsk tsk..

Yg paling skit jiwa, jerawat smpai skang msh bermaharaja lela.. Pfftt.. Dem u jerawat! Baby boy agknye kan.. Huhu..

Selera mkn skang jugak makin up up gtu.. Check up next mnth jgn tlebey berat sudaa..

Pe lg ek nk cite.. Oh next mnth jgk kami terpaksa pindah rumah.. Next mnth hape, mggu dpn la kan.. Sbb tuan rumah nk blik umah die.. Brg2 bru kmas sket2.. Sbb aku tk larat ok. Aku stat kemas sket x smpai stgah jam dah rase mengah.. Pas2 leh rase kan men laju jntg aku neh.. Pas2 skit pnggang lah, kaki kebas lah.. Huish, tk penah2 tau aku jd lembik cm gni..


Last week, ad pegi scan baby. Tapi time tu bby tido kut, pasal x bnyk gerak pn.. Dr. Ckp baby tgh rest ni.. Dan dr. jgk ckp uri aku rendah sket.. So, x leh angkat berat2 ke ape kan.. Hrap2 le die reti naik nanti..

Itu je kut nak cite.. K, papai.. :-)




11 June 2010

Saya insomnia

Huhu.. Lame gler aku tak update.. Gile pemalas kan.. Ade lg ke yg dtg jenguk sini.. Mintak maap bnyk2 sbb mmg malas gler lah nk pk nak tulis ape..

Banyak things yg jadik kat aku skang.. Aku dah berenti keje bulan lepas, tp last gaji aku smpai hari ni dorang byar tak habes.. Tiap kali mintak je, ad je alasan.. Pegi kursus lah, cek tak clearlah, bos ad dkt pulau so tade org sign cek, nanti mgu dpn lah bnk in dn mcm2 lg alasan yg buat aku rasa mcm sgt menyampah dn meluat dgn mereka.. Dah hlang respect aku semua kat dorang..

Cukup lah cite pasal keje lame aku tu.. Oh, sekarang aku dah 14 weeks, dah msuk 2nd trimester pun.. Baby bump pn dah ad sikit..tp still x nampak mcm pregnant pn. Mcm aku ni buncit ad la.. Huhu..

Dah msuk 14 weeks ni mcm2 la yg aku rase.. Skang dah mula rase skit2 belakang dkt vontot tu.. Kalo tido kan, ble nk bgn tu kne slow motion skali tertarik dkt bhagian skt tu mmg mcm nenek tua lah.. Huhu.. Duduk lame2, bring lame2 seme xleh.. Mmg skitlah..

Pastu dgn muka naik jerawat sesuke hatinye.. Tensen btul, agknye bdk ni lelaki kut.. Eheh.. Dan skang aku mmg selebet gle, kalo kuar mmg mlas nk mekap ke ape..

Lagi satu ni ha, mlm2 ssh gile nak tido.. Mata tak ngantuk lansung.. Ni rajin duk update pn pasal smpai skang aku xleh tido.. Dah nak msuk subuh pun kejap lg.. Skit hati je tgk laki aku syok je dibuai mimpi.. Tak elok kan pompuan pregnant tido lewat, tp nk wat cam ne.. Pfftt..

Sampai sini dulu.. Nanti kalo rajin adelah updatenye kalo tak, mmg nan adolah.. Huhu


28 April 2010

Edisi Rare!!

Pagi tadi bile aku bukak je gmail aku.. Tengok banyak pualk kawan sekolah aku tag gamab aku dekat facebook.. Sebab perasaan ingin tahu yg menebal terus aku log in facebook.. Sekali tgk OMG, kenapekah gamba-gamba ini semua.. Siapa mereka ini kerana aku rase sungguh comel mereka-mereka ini..


Sudah hampir 8 tahun aku tidak melihat wajah-wajah mereka.. Wajah-wajah innocent itu.. huhu..


Giler rare aku rase! Sebab aku tadok simpan pun gambo2 ni seme.. Yelah dulu kan gambo nak kene cuci.. sekeping dah 50 sen, aku mane ade duit nak cuci gambo banyak2.. huhu.. Thanks kepada ex-classmate aku mase high school dulu sebab masih simpan foto-foto comel ini..


Sungguh mengimabau kenangan masa zaman sekolah okey.. Aku rase mcm nak nangis pun ade bile tgk gambo2 ni balik.. Siap ade yg aku tak ingat lagi, ni kat mane plok ni.. huhu.. Cepat sungguh masa berlalu..


Aku share kat sini untuk kenangan dan simpanan aku.. eheh.. Sila gelak tgk aku yg sungguh koru masa zamn sekolah dulu.. Dahla hitam berkilat.. huhu.. =P


p/s encip Izhan kalo dah tgk ni, balik umoh karang jgn nok kutuk2 org plok.. tau la die zaman sekolah dulu kiut..



Ni seme bukan budak kelas aku pon.. Campur2 ni.. Besela time rehat cikgu tadok je terus budak kelas Sains 1,2,3 buat bulatan sambil bergosip.. Mase ni aku ingat lagi kut, bdk laki duk canar kite org suh tangkap gambo sambil lipat tudung paling bulat dan paling hodoh.. Itu yg rupe selenge je seme.. Tapi ade jugop yg ngelat.. Tak aci sungguh.. huhu.. Yg tanda anak panah tu le aku.. ngeh ngeh..


Ni aku dop ingatlah jamuan ape.. tapi mase ni form 4 lah.. gi makan ramai2 kat KFC bandor K.Trg sebelah pizza hut.. eheh.. Dulu kalo nak wa makan2 je tadok doh tempat lain duk tuju kfc aje.. haha.. typical betul.. =) Aku hitam giler kut dalam gambo ni.. Ni hangus terbakor sebab mase tu aku tgh aktif olahraga wakil sekolah seme.. Dengan kawad lagi..


Gambo yg ini pulok masa gi klenduri kawen cikgu sekolah kami.. Cikgu kawen dengan cikgu.. Meriah.. Kite org duk menyebok sampai petang kat situ...


Gambo yg ni pulak aku tak bape ingat tapi aku rase mase time sekolah aku banjir kut.. pAsal mcm semua duk angkat kain tinggi je... Mmg ade pon sekali tu sekola aku banjir.. kalo kelas bawah tu mmg samapai dalam kelas air masuk.. Kami mcm biase, sempat lagi bergambo.. =P


Ini pulak kat umah kawan aku zura yg baju kuning tu.. masa kite org menyibuk datang masa kenduri kawen pak cik die.. Kami bab2 makan nasi minyak pree ni laju je panning.. haha.. Aku tgh tunggu gak nak makan nasi minyak bebudak dalam gamba ni.. Tapi tak sampai2 lagi kad weih.. weih bile nok kawen belake ning?


Ini gambo masa aku form 5.. Tu ha 4 ketul je budak laki kat kelas aku.. dah jadik spesis terancam dah budak laki neh..


Kenangan terindah zaman sekolah ni bukan boleh beli pon.. So, bile tgk balik gambo zaman bebudak neh.. Rindunya zaman dulu-dulu.. Skang seme dah ade kerjaya masing2 life masing-masing.. Aku sentiasa doakan yg terbaek untuk korang... SMKSA (1999-2003)


27 April 2010

Nasi Ayam yg sedap!

Tengah hari tadi pegi explore kedai makan kat seberang jalan dekat dgn area opis.. Tengok salu kalo time tgh hari selalu je penuh kedai.. So, tadi aku pun nekad nak pegi jenguk lah.. Jenguk katenye.. Perut pulak mmg dah mendidih baik punye..


Rupenye kedai tu jual char kuey teow dgn nasi ayam hainan aje.. Tapi cahr kuey teow die jual belah petang aje.. Yang ade cuma nasi ayam hainan.. Tanpa pikir panjang terus tapau sebungkus wat makan kat opis..


Inilah rupenye Nasi ayam Hainan tu.. eheh.. sedap okey..

Sampai opis terus teruja gile ni nak makan.. Pasal skang ni kalo lapar je harus kene makan cepat kalo tak terus tangkap kepala dgn tekak.. Maksud aku kat sini, kepala otometik akan pening, tekak pulak loya dan terus lembiklah gamaknya.. =)


Bile makan, sungguh hooo liaooooooo okes.. Nasi ayam tu wangey betul bau dia.. Dia punye sos adelah sedap okey.. Salad ngan timun pun seme fresh tadelah stok layu aje baru kuar es box kan.. Tapi sos dia sikit sgt oh, tak cukup je aku rase..


Sesape yg duk Trg kalo nak try boleh la gi kedai Pak Awi Nasi Ayam Hainan dekat simpang 3 area Jalan Pejabat.. sodapp.. =)





Fobia dengan susu




Saya ni boleh dikatakan penggemar susu ok.. Sebab saya susu adelah sangat sedap.. Tak kesah la yg perisa coklat ke, strawbery ke vanilla ke lagi yg putih fresh milk tu owez la jadi my faveret..



But now, since i get pregnant.. Aku rasa susu ni dah jadik macam musuh aku pulak.. Aduii.. Masa mula-mula pregnant start tahu aku pregnant so start la minum susu.. Untuk tulang kan.. Since, mase tu aku dah rase sakit and sengal-sengal tulang aje.. Masa tu mcm ok je, boleh aje minum, mmg la tekak rase loya, kembang semua.. Standard la kan.. Tapi takdelah sampai muntah..


Tapi masuk minggu kedua, masa tu aku dah start muntah-muntah semua.. Tapi belah pagi and malam saje.. Tapi exactly aku boleh kate aku ni spesis evening sickness kut.. Asal malam je terus rase lembik aje.. Time tu aku barulah perasan sesuatu yg once bile aku minum aje susu.. Dalam setengah ke 15 minit harus ok terus muntah..


Dah nama pun muntah, harus kuar semua yg ko makan time dinner tu.. Mmg sakit la, pedih ulu hati semua kan.. Sampai mata pon berair-ari, berhingus semua.. Tapi tang yg paling tak best bile sibuk gak nak terselit kuar kut hidung.. Cett tak vogue lansung.. huh.. Harus lepas tu, perut pun kosong, dah lapa balik.. Minum air sejuk je la.. Kalo rajin makan la Jacob Wheetmeal 2 keping buat alas. Lepas muntah nak kene makan balik, lansung le mmg takde selere ok..


Besoknye, pun mcm tu jugak lepas minum susu terus muntah, lusenye pun mcm tu.. Last-last 2,3 malam jugak aku skip minum susu.. Pasal fobia giler takut muntah.. Tapi muntah jugak.. Sabau je lah.. Malam tadi pun skip minum susu.. Huhu.. Resultnye, berjaya okes.. Lansung tak muntah.. =)


Sebab asek muntah je, minum susu putih beli la susu peisa coklat.. So, hari tu pegi mydin ade la beli susu Anlene perisa coklat yg dalam kotak kecik2 tu.. Time minum sejuk2 tu mmg la sedap.. Sebab sumpah mmg sedap pun susu perisa coklat die.. Ingatkan takde lah muntah kan.. Hurmm, takde makna itu semua weiii..


Pagi tadi, pon aku macam malas je nak buat milo.. Sebab selama ni kalau aku tak minum susu, milo tu la yg aku hadap hari-hari.. So, bukak peti ais cucuk straw terus sedut Anlene kotak.. Huhu.. mmg le extreme pagi2 sejuk dah sedut air kotak sejuk.. Kunun-kunun, nak wat alas perut la before breakfast kat opis nanti..


Elok je sampai opis dah bukak segala pintu, baru je nak duduk.. Terus je datang mcm satu paksaan gitu, laju-laju aku larik gi toilet... Hambek kau.. Habes segala isi perut yg ade terkeluar.. Meleleh jugak air mata aku.. Naseb gak tade org sampai lagi.. Kalo idak segan jugak aku..


Terpikir gak aku why la mende macam ni jadik kat aku means bukan akulah.. Org2 mengandung lah kan.. Sebab ramai je org yg aku kenal time pregnant takleh minum susu, mesti muntah.. Lepas ni aku rase aku kene makan tablet kalsiu lah kut.. Aku ni mcm dah tak cukup kalsium je.. Sat agi anak aku lahir tulang tak kuat kan.. Dah le aku ni asek sengal-sengal lutut aje.. Malam tadi kan sejuk bertambah-tambah sengal aku rase.. Dah rase macam mak cik-mak cik dah.. Takpe sikit je ujian ni, aku boleh je tahan lagi.. Takdelah aku merungut-rungut ke ape kan..


Time macam gini baru nak teringat pengorbanan mak kan.. huhu.. Nanti balik umah nak tanye che mok la die mabuk2 tak mase ngandungkan aku.. hehehe..



Hari ni dah nak masuk 10 weeks kandungan aku ni.. Ni kalo kire dari tarikh 1st day, period terakhir aku lah.. Tapi aku rase the baby exactly baru usia dalam 8 minggu kut.. Sebab kawan aku yg nurse ajar, nak tau baby besa mane tolak 2 minggu gitu.. Next week 3hb nak pegi scan.. Tak tahulah nak cakap tak sabar ke tak.. Sebab aku rase banyak lagi rase takut dari tak sabar tu.. Takut la kalo baby aku ni takde heart beat lagi, lansung tak nampak ke, ade kantung kosong je ke.. Tgk2 kantung dah kempis ke.. Trauma jugak teringatkan kisah lame ni..


Sebab masa kes aku gugur dulu, scan perut mmg dah tak nampak.. Kene la scan TVS, tau ape tu.. Scan dari bawah okey.. Ngeri jugak, tapi takdelah sakit pun cuma tak selesa sketlah.. Mase tu baru la nampak kantung, tapi dah kempis.. Macam bocor doktor cakap.. Iyela mase tu aku dah la bleeding banyak giler jugak kan.. Harus la kempis kan.. Ada yg duk katil kat sebelah aku tu lagi ngeri, janin die setempek jatuh kat tapak tangan masa kat toilet.. Masa tu doktor cakap mmg baby tu tak progress pun dats why jadik mcm tu.. Blighted ovum! Nak tahu google la sendiri..


Sekarang ni pun, aku duk terpikir jugak jgn la jadik mcm tu lagi.. Tak kuat dah aku nak hadapi benda ni sekali lagi.. Tapi Insyallah kan dengan izin Allh tu ada rezeki aku.. Korang doa2kanlah untuk aku jugak.. Tapi perut rase macam makin besa jugak neh.. Erkk ke mmg dah besa.. eheh..


Tapikan org cakap, kalo ada alahan muntah-muntah tu seme time pregnant itu yg bagus.. Itu maknanya hormon mengandung kite tu tinggi lah.. Tapi kalo nak ikutkan, yg 1st pregnant aku dulu mmg lansung tade alahan pun.. Segar-bugar je aku rase.. Cume asek lapar je lah.. Sekarang pun asek lapar.. huhu.. Cakap pasal lapar skang ni pon aku dah lapar balik.. ngeh ngeh.. =)



Rasa macam panjang lebar giler pulak aku tulis.. Dah la banyak melalut.. huhu.. Ok papai.. Selamat ber'lunch' ye.. Nak dekat pukul 1 dah pon ni.. =)



25 April 2010

API Pelita




Best okey lagu ni.. Gabungan suara Noh-Hujan dan Azlan & The Typewriter tu adelah sangat seswai gitu.. Lemak merdu je aku denga.. sorang sore ala-ala sempoi, sorang lagi sore stok jerit2 tinggi melampau.. huhu..


First time dengar dekat x-fresh fm, mase tu tau pon lagi lagu tu OST filem Hooperz neh.. Lepas encip Izhan bagi tahu, barulah saya tahu.. ehek.. Korang dah tgk ke filem Hooperz neh.. Macam best pulakkan.. Agak-agak dah bosan layan filem cinta, filem seram layan filem ala-ala sukan pulak.. Nanti kalo dah tgk tu buat la review dekat blog ye..


Saya ni kan kat K.Terengganu, nan ado panggung wayang kat sini.. Lame sungguh.. Ape nak buek kan.. Enjoy the song guys~!!





Jerawat comel!

Macam ade je kan jerawat comel.. Kalo jerawat tu comle ramai je kan nak ade jerawat.. ehek.. Tak laku le ubt-ubt jerawat kat kedai tu.. Name pun ade jerawat jadi comel..


Sebenarnya saje je nak sedapkan hati sendiri, kununlah jerawat tu comel.. Lately ni, means dalam 2,3 hari saya perasan lah kulit muka saya makin berminyak.. Lagi teruk dari dulu.. Lepas jerawat pulak naik tak nak surut2.. Banyak pulak tu... Pffftttt...


Terus rase macam malas nak tengok muke dekat cermin dah.. Naseb gak bukan jerawat batu beso gajah tu.. Tapi jerawat halus-halus yg kiut miut tu.. Kiut la sangat kan.. saya rase annoying je okes.. Kalo naik sikit-sikit takpe jugak..


Ini haa tak, dagu, pipi kat dahi seme dah ade memenuhi ruang gitu..


Agaknya sebab hormon mengandung kut.. Sebab mula-mula ingatkan sebab tuka produk kan.. Sebab dulu pakai sabun eumora tapi skang tetibe gatai nak try safi Rania gold pasal tgk Kak Nor mcm best je pakai produk tu.. huhu..


Nanti nak cari ubat jerawat lah, tapi tak tau yg mane seswai untuk org2 pregnant sebab ome product ade mcm bahan kimia yg boleh effect baby kan.. Any suggestion?


Kalo dalam 2 minggu jerawat tak surut-surut jugak, terpaksa lah beli sabun eumora balik.. Sebab rasanya sabun tu seswai jugak untuk org2 pregant pasal tade chemical bahaya kan..


Korang yg pernah pregnant pernah ke naik jerawat secara banyak time mengadung dulu?



p/s sekarang ni, saya memang stok vomit hari2 time malam dengan pagi.. Sakit tekak oh, yg best bile kuar ikut hidung sekali.. pergghhh.. Rase die mmg rare.. =P


19 April 2010

Kena tunggu 2 minggu..

Pagi ni saya ada appointment dengan doktor dekat Klinik Seberang Takir yg dekat umah saya je.. Tapi disebabkan pagi ni encip Izhan cakap kena kuar inspection, so saya decide pegi drop saya dekat Klinik Air Jernih je lah.. Klinik Air Jernih tu dalam bandar K.trg je, so mmg dekat jelah kalo nak balik opis saya.


Tapi dalam duk dekat tu jauh jugak sebenarnya.. Kalo nak jalan kaki tu, aihhh.. mmg berpeluh jugak.. Kalo berpeluh aje tu takpe jugak takut membahayakan diri sedniri dan baby aje.. Itu yg saya risaua sangat sebenaranya.


Last week kan saya dah buat buku pink tu, tapi time hari saya buat tu doktor plak tak ada. Itu yg kena jumpa doktor jugak minggu ni.. Nak menunggu jumpa doktor tu bukan main dugaan lagi saya rasa.. Sampai je dah pukul 8 lebey.. Klinik tu mmg dah penuh sepenuhnya dengan org seme kan.


Ingat sampai tu terus boleh jumpe doktor ke, jgn harap lah.. Nak kene pegi dengar ceramah dululah.. Pastu cek tekanan darah, berat ngan air kencing dulu.. Berat turun sekilo lah minggu ni.. Cik mesi tegur jugak, dia cakap kalo boleh jgn kasi turun.. Dah pepagi asek muntah aje kan mana berat nak naik.. Macam pagi tadi terkujat okey saya muntah kaler kuning pekat lagi.. Pelik sungguh.. Tapi rasanya tu maybe asid folic yg saya telan malam tadi kut.. (Muntah kaler ape pun nak cite.. keh keh.. ade jugak muntah ijau baca neh.. huhu)


Dah settle itu seme baru lah tunggu nak jumpa doktor pulak.. Lama jugak kut, adalah dalam sejam jugak.. Dah masuk dalam bilik doktor, suke gile sebab doktor adelah super nice. Sangat baik, even patient kat luar mmg ramai. Saya pun bagi tau lah kat doktor yg minggu lepas macam tu saya ade kuar discharge coklat2 gitu.. Macam darah gitu.. Tapi sangat sedikit lah..


Masa kuar tu risau jugak, duk tanya lah kawan-kawan yg kerja nurse doktor seme.. Bahaya ke tak kan.. Risau jugak kan pasal kan dah ada sejarah miscarriage dulu. Tapi mostly cakap kadang mmg normal kan mcm tu. So, kuranglah sikit risau.. Lepas 3 hari camtu dah tade..


Pastu tadi doktor scan lagi kandungan saya.. Hurmm, kecik lagi tak berape nak nampak lagi kan. So, doktor pun tak boleh nak cakap sama ada ok ke tak kan.. Dalam keadaan sekarang apa-apa pun boleh jadi gitu.. Doktor suh datang lagi 2 minggu untuk ultrasound lagi.. Tang nak kene nuggu ni lah yg wat susah hati ni.. =(


Saya harap boleh nampak la baby tu progress.. Sebab doktor cakap tadi bergantung jugak atas jenis mesin ultrasound yg di guna tu.. Tak sabarnya saya nak dengar heart beat baby.. Baby membesar lah jangan buat mama risau ---> kekoknye rase nak gunekan ayat ni.. eheh


Doakan yg terbaikk untuk saya dan baby.. =)



18 April 2010

Simptom minggu ini!

Morning semua.. =))

Pagi ni malas giler nak pegi keje.. Baju pun tak iron lansung.. Baju encip Izhan naseb ade balance lagi 2 helai yg terlebey iron minggu lepas.. Saya pun sambar baju kurung yg jenis tak berkedut aje.. Tak payah hegeh-hegeh nak gosok kan.. keh keh..


Masuk mingu ni dah lebey kurang 2 bulan kandungan saya ni.. 4 weeks more to go untuk lepas critical time for 2nd trimester.. Insyallah saya harap kali ini tak akan ada sesuatu yang tak baik akan berlaku.. Tapi dalam kepala saya, saya selalu beringat tentang yg negatif tu.. Trauma mmglah kan.. who don't kan? Tapi Insyallah kali ni saya yakin..


Minggu ni, mengada-ngada betul asek muntah aje.. Especially lah bile baru bangun tido tu.. Masuk toilet je terus tekak loya.. Terus je wekkk... Errrrkk, imagine lah pepagi macam tu kalo muntah ape je yg kuar... Muntah kosong yg kelat-kelat masam tu.. uwekkkk.. Tak cukup time pagi time tgh malam pun kadang-kadang saya muntah..


Macam hari Jumaat lepas.. Lepas je minum susu abes segelas, terus tekak dah rasa kembang semacam.. Masa tu dah la saya sorang2 kat umah kan.. Encip Izhan kuar jamming ngn kawan-kawan die.. Saya dah mcm gini mmg tak koser la nak ngekor.. Duk umah lagi best.. Masuk je toilet terus muntah.. Siap berdarah2 lagi.. Maybe sebab tekak terluka kut.. Rasa die, mmg tak best sungguh.. Sebab malam tu mmg ada makan nasi kan.. Boleh rasa ok, die terkeluar2 dari dalam perut tu.. Pedih giler.. Terus rasa sadis.. Tsk tsk..


Terus call encip Izhan, tanye nape tak balik lagi.. Dah pukul 1 am nie.. Pastu terus ngadu-ngadu kat die muntah banyak seme.. Terus rase tak puas hati sebab time muntah teruk macam tu die takde kan.. Haha.. teruk betul siap tak puas hati lagi tu.. keh keh..


Dulu masa before pregnant saya ni mmg suke gile minum susu.. Bukan susu perisa coklat or strawberry tu tapi susu putih tu lah.. Tapi sejak kebelakangan ni, nak minum susu tu mcm nak kene pakse diri sendiri pulak.. Yang tak bestnye sebab lepas minum susu harus rasa loya die lain macam aje.. Erkkk, kalo minum susu coklat aci ke tak ek? Milo je ke? huhu.. Sebab saya skang mmg hantu milo.. Pagi2 harus nak minum milo peng.. Sodap.. =)


2,3 hari ni saya punye badan pun macam dah boleh adapt dengan naik turun hormon ni kut.. Slow-slow saya dah boleh masuk dapor, masak sket2 dulu.. Pastu takat nak wat air mmg bolehlah.. Nak cuci pinggan semua.. Compare to past 2 weeks yg mmg lemah longlai aje.. Tapi nak wat keje berat2 tu mmg tak leh lagi lah.. Saya pun dah pening tgk umah bersepah mcm rumah bujang aje.. =P


Ok, nanti story lagi neh.. Pray the best for me..

P/s Al-Fatihah untuk arwah Achik Spin, yg meniggal sebab kemalangan semalam.. Muda- muda dah meninggal, ini yg buat saya makin takut.. Mungkin bila-bila masa saje tibe giliran saya..



15 April 2010

Blogger Award from Chinatsu Akera



Huhu.. Bile dah tade idea and tade cerite nak update ape.. Layan tag adelah sesuatu yg paling best. keh keh.. Dari sunyi sepi nan ado update, ok jugak kalo wat tag kan? Saya pun mcm dah lame sangat kut tak buat mende alah ni..


Kali yg rajin tag saya adelah my own sis, Ct/ Chinatsu Akera ---> name nak glamer aje.. cettt.. kui kui..



1. Thank & link the person that gave you the award.

Thanks Tie.. Bagi2 award pulok.. Kalo berani bagi ah Blackberry Storm mung ke aku ah.. Barulah boleh jadi kakak paling mithali.. keh keh..

2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic

Korang yg ada dalam link list saya semua fantastic mista loba loba oh.. so, feel free untuk do this tag.. =P


3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award

Sape yg jengah kat sini tu taulah nanti.. huhu..


4. State 7 things about yourself.
  • Saya kahwen pada usia baru masuk 22 tahun.. Tahun ni saya dah 24 tahun means dat dah 2 tahun saya jadik bini orang.. Adorable journey.. =))
  • Saya pernah keguguran tahun lepas May(2009).. tsk tsk.. sedey tak hengat time tu.. tapi apekan daya kan.. Bukan rezeki saya..
  • Now, saya pregnant lagi.. Syukur Alhamdullilah.. Hope this time is the 'time'..
  • Saya kalo makan mesti berpeluh-peluh.. Peluh jantan betina semua rebut2 nak keluar.. Nape ntah..
  • Saya dah gemok skang.. tsk tsk..
  • Saya suke ikan panggang che mok tersangat2 yg amat... Huhu..
  • Saya dah reti masak sikit2.. ehek.. Tapi tak terror pun.. Kene banyak sgt lagi belajar.. Dan saya mmg eksaited sgt bile nak masak resepi baru.. eheh.. Tapi sejak preggy ni, jarang bebenor masak.. eh ke tak masak lansung.. Tak larat oh.. Masuk dapor je pening kepale.. pastu diri lame2 je sakit pinggang.. so how tu?



14 April 2010

Tolong tinggalkan link anda untuk saya!

Ehem ehem...

saya dah tuka layout tu... ade perasan tak.. comel tak.. keh keh.. Saya dah naik muak tgk layout lame yg hitam pekat likat tu.. Sampai nak update pun suam2 kuku rajinnya.. Dan saya decide untk paka 2 colum saja.. Cepat sikit nak loading kan.. Malas dah nak wat semak2 banyak2 gamba ke apekan.. huhu.. =P


Dan sebab saya dah tuka layout baru ni.. Habes seme la korang2 semua punye link yg saya dah elok2 duk buh kat situ pun hilang sekali.. Nanti please ye tolong tinggalkan link anda.. Please please ye...


Saya janji lepas ni saya rajin sikit nak update blog.. eheh.. Oh, malam ni encip Izhan dah balik.. Balik dari KL le.. Laki saya ada exam yoo kat Putrajaya hari ni, start dari pagi sampai petang.. Alahai baru tinggal sehari dah rindu pulak rase.. Over gitu kan..


Eh jangan lupe tau tinggal link kamo eaa.. =))


Ok nak pukul 5 dah ni, jap agi nak balik dah.. Later k..


12 April 2010

Baru ku tahu sungguh tidak best 'mabuk' itu

Lame pulak tak update kan.. saya malas oh.. Pastu skang badan ni bukan nya ok sangat pun.. Tekak tak kire pagi petang siang malam asek nak meloya aje.. Kepala plak asek stoned je.. Tak sangka plak bile pregnant kali kedua ni alahan saya teruk sket dari yg dulu.. Kalu yg dulu rileks aje mane ade loya2 muntah jauh sekali.. Siap segar bugar, duk weng sane weng sini lagi..


Tapi yg ni alahai cik temah sungguh saya rase.. Pagi-pagi alahai, lepas mandi tu, kepale confirm pening berpusing2.. Dalam kete otw nak gi keje tu, selalu lah duk beringat please jgn muntah.. Tapi tadelah saya sepanjang masa aje mabuk cam gini.. Ada jugak time ok nye.. Boleh aje saya masuk dapur, buat air sendiri.. Cuci pinggan sket.. Tapi mmg takleh nak diri lame2 sebab nanti sakit pinggang...


Lutut saya pun masih sakit.. Time solat tu kalo nak sujud rase macam merangkak2 je.. Terpkasa turunkan kaki satu2.. Macam-macam sakit yg dapat.. Lagi satu kan, kaki tangan saya skang cepat sangat2 rasa kebas.. Macam kalo duk lame tu confirm kaki jadi kebas.. Bangun dari tido plak takleh terus bangun jek.. Sebab kene ketuk2 dulu kaki tu kasi hilang kebas.


Tak nak saya jadik macam semalam.. Hampir2 saya nak jatuh tersembam.. Bahaya sungguh.. Mcam gini citernye.. Semalam saya laki bini tak gi keje.. Sebabnya semalam saya ada check up kat klinik and nak buat buku pink tu sekali kan.. Sekali encip Izhan plak E.L kan, so saya pun cuti gak ar.. Balik dari klinik tu terus dua2 membongkang tido sebab penat..


Tetibe terjaga, dengar ada org ketuk2 pintu kuat.. Saya pun terus bingkas bangun nak pi jenguk lah.. Sekali bile dah jejak kaki kat lantai terus jatuh terjelepuk saya. Nasib gak saya sempat pegang dekat katil, so mmg tade la tersembam bontot dulu.. Kire mcm saya jatuh separuh badan sampai lutut je sebab i managed to get my balanced back gitu.. Kaki saya kebas dua2 belah oh, itu yg mcm paralysed terus tu.. Bahaya sungguh! Kalaulah saya tak sempat nak berpaut dekat katil tak tau lah.. Dalam keadaan saya skang yg sungguh fragile. Anything could happen kan? oh saya tak nak imagine pun.. Trauma sangat...


One more thing yg i couldn't bare is cepat lapar... Bile dah lapar tu mmg takleh nak tunggu2 dah terus kena makan.. Kalo tak, perut masuk angin dan mmg sakit perut sangat-sangat.. Lepas tu bile dah sakit perut otomatik terus naik ke kepala dan terus jadik pening gitu.. Everyday kol 1 pm je kene lunch.. Pastu in between dinner tu kene ada snack mcm buah2 or yougart or biskuit.. Lepas dinner tu, malam sikit tu perut lapar lagi... Kadang dah malam sangat saya malas jugak nak makan, so end up saya togok air masak banyak2.. eheh..


Thanks jugak kepada encip Izhan yg banyak tolong saya dekat umah.. Yg paham keadaan saya skang neh.. Thanks banyak2 sayang... Lebiu..


Errkk.. tetibe dah habes.. huhu....





06 April 2010

It's 2 lines! It's positive!




Morning~!!

Pagi ni saya nak announce berita gembira.. Semalam saya buat UPT Test, dan keputusannya... Tadaaaaaaaaaaa...


I'm pregnant again.. Syukur Alhamdulillah ke hadrat Ilahi sebab makbulkan doa saya.. Dan yg bestnya, sekali buat je dah naik 2 lines terang benderang macam gini..


Sebenarnya before buat test ni saya dah rasa tak bape sedap badan dah dari minggu lepas lagi.. Yang paling ketara, hari2 okey saya sakit perut.. Yang jenis memulas macam senggugut tu.. Lepas tu saya cepat penat, dan tetibe asek lapar je... Sejam lepas makan nasik pun lapar lagi.. Period pulak mmg dah lewat sesangat.. Dengan tetibe sakit lutut, sakit pinggang, padahal saya memang duk umah tak gi memana pun.. Apehal kan nak sakit seme tu.. ehek.. Rupenya pasala sebab ini... =)


Awal pregnancy ni sangatlah kritikal time saya tak nak jadi macam dulu lagi.. So, kali ni saya akan lebih hati-hati. Dan selalu beringat dan selalu berdoa agar semuanya selamat.. 6 weeks is too early kan.. Biarlah masa tu cepat berlalu.. 1st trimester sangat2 menakutkan saya..


Saya baru je breakfast sejam lepas, and now dah terasa macam lapar balik.. ape punye perut daaa.. dan pagi ni i'm having this

Nasi kerabu danging bakar!Totally awesome dan super sedap.. Plus die punye kerabu taugeh yg krup krap, ade plak budu pedas.. mmg licin saya makan.. Lepas dah licin makan dan sendawe seme, datang balik loya neh.. adeis.. Dulu tade pun mcm gini.. =P


I can feel that alahan saya teruk sket kali ni.. Dulu saya mmg suke sangat minum susu.. Tapi semalam, nak abeskan segelas tu rasa macam dah siksa sangat.. Tapi kene paksa diri jugak walau mcm mane pun.. Syukur jugak saya belum ada muntah2 lagi, i mean not yet.. mungkin soon kan.. eheh... =P


Nak stop sini dulu.. Later k.. =P

04 April 2010

How to start eaa? =P

Salam semua.. Setelah 2 minggu lebey blog saya menjadi begitu kusam dan bersawang.. Hari ni akhirnya barulah saya dapat online dengan pc.. Terase sungguh indah sekali.. huhu.. =P


Saya pun tak reti nak start dari mana sebenarnya nie.. eheh.. =P


Hari ni baru saya masuk keje.. Opis baru was totally still in messed.. Gilos.. MAsuk2 opis tadi tgk semua fail duk ado lam kotak lagi.. Pc pun tak pasang lagiks..


So, saya dengan rajin nya, adelah sapu sikit2.. Kemas meja ala-ala sikit.. Sementara tunggu technician (Awang-kawan encip Izhan) datang wat networking line internet.. Tapi now saya still guna broadband.. Maybe besok dah boleh pakai kut line streamyx.. Ini pun line kat sini ade macam harems sikit.. Kojap2 ado, kojap2 hilang.. Penat dah acik nak refresh.. haishhh..


Lame betul kan saya cuti.. Heaven betul duk umah.. Lepas je encip Izhan pegi keje.. Terus berdesup sambung tido.. huhu.. Tak senonoh betul.. Ala malam2 selalu kol 3 pagi baru dapat lelap.. Tapi ade jugak hari2 rajin datang.. abes satu rumah kasi bersih.. huhu.. Lepas tu, dah tgh hari sikit mulelah tetido kat sofa.. =P



Dah petang2 dalam kol 2-3 cam tu baru masak tuk lunch and dinner sekali.. masak pun simple aje.. So, encip Izhan balik keje kan terus boleh santap gitu.. =)



Skang saya dah macam tak tahu nak tulis ape.. macam dah blur2 nak tulis entry sebab dah lame sangat kan.. Will update again later.. =)





25 March 2010

On hiatus..


Lame bejaman saya tak update ini belog.. Huhu.. Bukan malas ke ape kan.. Tapi skang saya tengah cuti.. Lame jgk oh.. 1hb bru msuk keje blik. Dan insyallah will active blogging lg.. Skang keje saya duk umah je, ngemas2, tgk tv smpai bosan.. Dah bosan sgt tido.. Huhu.. Pastu mlm2 buntang aje mata tak ngantuk.. Itu ajelah..

Saya cuti pn bukan saje2.. Tapi opis baru tengah renovate seme, so mmg takleh msuk lagi..

Ok, will blog lagi later k.. Papai.. Ngantuk sudah.. Mau tido.


11 March 2010

Ole-ole Bali contest





Soalan2 nya :

1) Saya ke Bali atas tujuan apa?

Awak pegi HONEYMOON dengan encik ZUL.. Bestnya.. Saya teringin gak nak gi BALI. Insyallah ada rezeki lebey boleh pegi romantik2 kat sane ngn encip Izhan.. Ngeeee...


2) Di Malaysia, 'Ikan Gurami' dikenali sebagai apa?
Ikan Kaloi

3) Merujuk kepada gambar di bawah, yang mana satu kopi jantan dan yang mana satu kopi betina?
Satu jantan satu betina.. Yang belah kiri Jantan yg belah kanan betina.. =)



Syarat2 penyertaan :

1) Jadi follower blog ini.
Dah lame pon jadi follower..

2)Letakkan banner contest di side bar blog dan link kan terus ke http://desirequeen.blogspot.com
Will do.. =)

3)Buat satu entry khas bertajuk "Ole-ole Bali Contest" yang mengandungi jawapan soalan di atas, dan gambar honeymoon percutian (jalan-jalan biasa selepas baru2 kahwin pun dikira honeymoon ok!) kamu yang paling kreatif kamu rasa best. Tak kisahlah percutian keluarga ke, percutian solo ke, berdua ke, bertiga empat lima pun tak apa...


Gambar di atas adalah percutian saya dan encip Izhan (hubby) ke Langkawi.. Ini adalah kali ke-4 saya ke Langkawi tapi saya rasakan itulah percutian yg paling best sebab pergi dengan orang kita sayang.. Dapat spend time sama-sama.. Best sangat-sangat.. Dan gambar ni lebih kurang 2 tahun lepas, tahun 2008. Kami baru je lepas kahwin dalam sebulan macam tu.. Inai pu merah lagi tau. =)


5)Nyatakan kenapa kamu patut menang ole-ole khas dari Bali yang saya belikan.... tak payahla..memang nak bagi kat semua...

4)Letakkan banner contest di entry kamu serta linkkan ke blog http://desirequeen.blogspot.com
Baiklah.. =)

5)Sila tinggalkan comment di comment box ini beserta dengan link direct ke entry "ole-ole bali contest" kamu.



Pemenang-pemenang akan di pilih berdasarkan jawapan yang paling tepat, sebab yang paling best, serta gambar yang paling kreatif best oleh juri khas NIk dan Dzul...ekekeke

Hadiah nya ialah OLe-Ole khas dari Bali!


Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 March 2010....






Saya budak gonjeng!



Ape daaa Kak Nor gambo kurun ke-18 zaman gonjeng monjeng ni pon nak upload kat FB.. huhu.. Kakak saya tu semau jenis gambo die nak kasi upload kat Fb.. huhu.. upsss, terkutuk pulakss...


Mari kite terjah gamab saya untuk satu kepastian yg nyata, betapa gonjeng dan koru nya saya di zaman kana-kanak ribena suatu ketika dulu.. Ceyyy bajet skang tak koru lah tu.. Hahaha..


Rasenya kan ni lah first and last amek gambo family dekat studio.. Uiikss anak2 cik aziz seme ayuhlah kite amek gambo family dekat studio time beso2 ni pulok.. Hurmm, time ni seingat saya umur saya 6 tahun kut.. Adik bongsu saya Farah baru je lahir, masa ni umur die 4-5 bulan kut.. Dulku mase kecik saya paling suke potong rambut macam gini.. Bajet macam jepun lah kunun.. huhu..

Gambo ini sangat kenangan oh.. Yg dak laki seblah tu adik saya lah.. Masa ni umur 9 tahun kut, darjah 3.. Gamba ni kak nor kut yg snap dekat kawasan sekolah(MCKK, Kuala Kangsar) abang saya.. Masa ni kite org satu family datang sini nak jemput abang balik Terengganu.. Dia baru abes SPM.. Ntah dah lupe lah.. Tapi yg pasti paling bestlah.. Sebab dapat jalan2 dekat Perak.. Pegi Kuala Kangsar, Taiping, jakun betul.. Itulah last time pegi Perak.. Teringin nak jalan-jalan dekat Perak lagi.. =)


Masa ni kite org baru sampai dari Terengganu okey.. Kat belakang tu hostel abang saya.. Tengok bangunan hostel pon dah rase seram, ape lagi nak kene duduk situ.. Abang saya selalu cerita banyak sangat kisah seram dekat sekolah dia nie.. Kisah hantu jepun lah paling femes, hantu lilin bawak lilin kaler hijaulah, setakat kene tindih time tido tu dah jadik rutin harian.. Pastu hantu pontianak dekat pokok besar lah.. uisshh macam2 lah ado..


Ini pon gambo dekat Perak jugak.. Time ni jalan2 dekat Taiping kut.. Mase ni dekat area coffehouse mane ntah.. Tak ingat sanagt pun.. Tapi suke lah tiang2 batu tu.. Nampak unik je kan..

Dan gambar gonjeng paling last ni pulak snap dekat umah sajo.. Dengan che mok Kak Nor dan adik bonsu saya Farah.. Result SPM Farah kuar hari ni.. Dia bagi tau saya tadi dapat lah jugak 1A1B4C3D. Ok lah tu takde paper fail pon,ade jugak 1A, saya ingat kan tengok pada budak tu belajar lansung tak dapat A.. Hahaha.. saya memang kakak yg kijam.. Dan adik saya Farah ni ade sedikit nakal.. biaselah bdk2 zaman sekarang, asek dengan tepon 24 jam ko.. Nak tido pun asek duk bersms, abes bile mase nak belajornye.. ter 'off' topic pulaks..


Owh mase ni pulak saya darjah 4, umor 10 tahun.. giler koru.. haha.. =P


09 March 2010

Sleepyjeremy di Taman Syahbandar pulak!!

Weekend last week saya laki bini adelah membizi dan memang tak lekat kat umah.. Sampai nak ngemas umah pun tak nyempat.. Basuh baju pun belah malam and sidai pun dalam rumah aje.. =P Rumah toksah cakaple, nak buang sawang lelabah kat siling pun nan ado masa.. Cettt kunun la kan alasan bizi, cakap je la pemalas.. keh keh..


Sebabnya kan, last week band encip Izhan, Sleepyjeremy dapat 2 jemputan untuk show okey.. Hari Jumaat dekat Taman Syahbandar dan hari Sabtu pulak dekat Universiti Malaysia Terengganu (UMT).. Ececey dah seakan artis pulak laki aku nie.. keh keh..


So, stat hari Rabu tu dah stat la aktiviti jamming dekat studio.. Saya ni, nak tak nak kene lah ngekor aje.. Kalo tak, kan kene duk umah sorang2 lagilah tak sanggup.. huhu..
Dipendekkan cite, hari Jumaat show dorang malam.. Ala show biase2 aje.. Dekat Taman Syahbandar tu ada karnival ape ntah.. Adelah org jual2 barang murah2 semua.. Pastu ade jugak karaokelah ape semua kat situ.. Malamnya pulak ada live band.. gitulah kirenya.. Petang Jumaat tu dorang jam lagi sekali, sebabnya vokalis dorang si Sedang tu baru sampai dari KL hari tuh.. Gigih tu balik dari KL semata-mata nak nyanyi.. A good team spirit gitu... =)

Sound check dan aksi makan-makan.. Gitar hitam itulah Greco yg tibe buat hal.. Nasib gak ade gitar back up.. eheh.. =)


Dah sudah jamming semua gegas2 pegi Taman Syahbandar pulak pasal dorang nak sound check dulu.. Lame jugak nak tunggu sound check.. Sempat lagi saya pi jalan2 dekat karnival tu.. Tapi kan, dah tak nampak barang lansung nampak org je penuh duk kerumun.. Masuk kejap je, terus saya larik kuar lepaq dengan dorang balik.. Tak kuase oh nak sesak2 macam tu.. Boleh pitam mak noks...



Pastu ada kejadian tak best jugak, masa encip Izhan testing gitar Greco dia.. Macam problem pulak ada buzzing ngn humming seme..So, tak dapeklah nak main pakai gitar tu.. Masa jamm elok pulak dia.. Terpaksa lah pakai Fender Tele dia.. Dan kesian jugak dekat Ujay yg pening nak carik org nak pinjam gitar.. Sebab supposenye encip Izhan bagi Ujay pakai Fender dia.. eheh.. Last-last Ujay dapat gak pinjam gitar dari sape ntah... Fender Tele vs Squire = boleh tahan jugak soundnyee.. besttt..


Show malam tu start dalam kol 9pm gitu.. Ada 5 band semua, Tunelari, Archimedes, Someone, Generation 92 and Sleepyjeremy.. Lepas je Sleepyjeremy sudah soundcheck ngam2 dalam kol 9 gitu.. Terus band 1st naik stage buat show...Kalo tak silap saya band Tunelari kut.. Comel giler tengok dorang nyanyi, siap ngan gaya tangan semua pastu ade pulak adengan henjut2 bahu.. usik2 pipi bassist, pastu main2 rambut guitarist.. keh keh.. betul-betul comel lah.. ahakss..


Band Sleepyjeremy main paling last okey.. Tapi tadelah lame sangat tunggu.. Sebab semua band main 2 lagu je pon.. Sorylah tade snap pic band lain pasal duk jauh jugak dari stage.. Malas nak gi depan.. Tengok crowd seme macam malu2.. semua nak duk jauh2 jew.. huhu..

SJ onboard.. huhu.. Terbaekk punyee... =P


Dalam kol 10pm lebey camtu band Sleepyjeremy plak yg naik stage.. Best giler kut dorang setting sound.. Pastu suara pun clear giler.. memang bestlah.. Malam tu dorang main lagu Katakan padaku dengan Jalan.Jatuh.Bangun. Ada gak saya amek video, tapi adui malas pulak le nak upload.. Tunggu sok2 kalo rerajin saya upload le.. keh keh..
Lepas dah abes dorang nyanyi seme, ada la organizer kasi makan2 ngan minum2.. Bihun goreng dengan tea o peng je pun.. Tapi ok je, sebab bihun adelah sedap dan saya pulak super lapar time tuh.. mmg licin la.. Kunun ambek banyak nak share satu pinggan ngn encip Izhan.. Encip Izhan makan semulut dua pastu dah cucuh rokok, so ends up saya habiskan semua tanpa disedari.. Kunun la tanpa disedari.. cet.. Lakonan palsu betul.. huhu..


Tetibe kan masa tengah makan tu, organizer tanya lepas ni kalo Sleepyjeremy naik stage main lagi 2,3 lagu boleh.. Hahaha.. Wahh siap ade request lagi sekali tu.. Dorang pun apa lagi happy seakan la.. Pasal besoknya memang ada show dekat UMT pulak kan.. Kire dah jadik macam jamming free sekali untuk besok la pulak.. =P



The show habes ngam2 pukul 12 tgh malam.. Dalam kol 12.30am macam tu terus saya ngan encip Izhan shot balik umah.. Penat oh satu hari suntuk tu.. Dengan busuknye lagi.. Besok nak kene bangun awal lagi.. haih.. Sampai je rumah terus mandi tade melepaq kat sofa ke dulu tgk tv ke, sebab dah tahu kalo dah duk rileks dulu nanti mesti malas nak mandi.. hehe..



Hari yg hectic tapi best.. Rasanya saya takkan jemu2 tengok Sleepyjeremy buat show/gig even berpuluh ratus kali pon.. I'm their die hard fan, and I'll give all my support to them.. Dan saya ingatkn lagi sekali they play music bukan sebab gile nak jadi artis tapi sebab minat and its in their blood.. Itu hobi yg buatkan dorang happy dan saya jugak sagat adore dorang punye team spirit.. Go go chayok!!



Ini budak gemok dukung budak comel nama Alya.. Alya yg sudah gondol ini anak vokalis si Sedang tu.. tiut miut kan, rase macam nak gegets pipi tapi takut papa dia marah saya.. huhu.. =P


p/s later story dekat umt pulak.. =)

08 March 2010

Edward Scissors hand dan Raja Lawak

Balik dari keje petang semalam saya adelah memasak secara pantas giler.. Nak tengok tv punye pasal.. keh keh.. memang tak senonoh betul perangai macam ni..


Sebenarnya malam tu memang dah niat nak tengok Raja Lawak final kan.. Yang tu kol 9 la kan.. Tapi tetibe encip Izhan duk belek channel2 movie.. Tengok kat info kol 7.40 pm ada cite Edward Scissors hand.. Terus excited giler weih..


Edward scissors hand yg muke memang retard.. huhu.. Tapi comel oh dia.. Innocent jew... =P

Pasal saya pun tak ingat dah bile last time tengok movie tu.. Rasenya memang dah lama giler2 kut.. masa tu kecik2 budak lagi kut.. Jalan cerita macam mana pun dah tak ingat.. Yang saya ingatnya kat tanga dia ada gunting banyak2 and die adelah terror gunting pokok jadik bentuk dinosor.. huhu..


Dan bile tengok tu feel die dah lain seh.. Ahakss.. Dah kurang sikit perasaan kagum.. Seingat sayalah masa kecik2 dulu tengok cite ni bukan main kagum lagi.. Sampai ternganga mulut tengok die gunting pokok jadik bentuk tapak tangan.. Haha.. =P


Siap berangan2 lagi, kalo lah terjumpa dengan mamat Edward nie boleh suh potong belukar kat belakang umah jadik bentuk kucing ke, kek coklat ke.. huhu.. Nama pon budak-budak kan.. ahakss.. =P


Ngam-ngam abes cite Edward Scissors hand ni kol 9 pm.. Terus je tukar channel 105 nak tengok Raja Lawak final..


Hurm, malam tadi semua persembahan best je bagi saya.. Paling best persembahan kedua Idalan pasal juri-juri yg senget semua tu pon duk naik stage menari sama dengan Idlan.. Lawak giler tengok Afdlin, Din Beramboi dgn Bob Lukman tuh..


Sebenarnya saya mengharapkan Idlan menang malam tadi.. Tapi Kechik jadik juara.. ok jugak.. Tapi saya tengok Kechik macam blur lebey2 lagi Chot.. Muke blur macam terkejut tak percaya.. Sampai tak senyum lansung.. Mungkin dorang tak sangka kut.. Tapi dah rezeki dorang kan.. Best gilak dapat kereta oh..


Kechik Juara Raja Lawak 4

Idlan, Abang kassim Ponpon! Milah di dunia realiti Idlan rupenye seekor kera yg comel giler.. huhu..

Alex megi kembang.. Huhu.. Cam ne die leh terpikir nak wat ayat megi kembang tu.. haha


Tapi kan, masa yg tunjuk slot dorang balik umah tu.. Baru saya tahu yg dorang seme ni bukan org senang2, rumah besar semua.. Ketiga-tiga peserta final punya niat di hati untuk merubah nasib keluarga.. Semua cakap nanti nak buat rumah besar untuk mak ayah.. Terharu oh saya..


Apa-apa pun Kechik asal dari kampung, Idlan abang Kasim pon pon dan Alex megi kembang korang memang best dan memang lawak.. =P




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin