28 September 2009

Raya Dah habes laa..

Dari kiri, Kak Nor(akak sulong saya), aboh, baby amjad yg gebus, Ct(akak no 2 saya), pastu saya yg bolat ngeh ngeh, & Che mok
Belakang dari kiri Farah(adik bongsu saya), dan encip Izhan my Love.. huhu..

Amacam ngan raye korang seme?? mesti meriah kan?? Hari ni dah 9 Syawal, tapi mood raye saya tak hilang2 lagi neh.. Hari ni saya dah stat masuk keje.. Malas betul!! Sepatutnye semalam saya dah keje, tapi saya malas nak pegi.. hahaha.. Buley cam tu.. hikss.. Tapi semalam jew dah sebok ade 2,3 customer call saya nak booking.. Sebab saya malas nak layan saya suh dorang call kat opis saya je esok(means hari ni la tu, dah le mat salleh menjawab le aku nak kene speaking London lak)

Hati saya masih lagi rase menyampah kat bos saya sebab tak bagi bonus dan advance gaji tuk raye! T_T huh.. Hari raya org bermaaf-maafan saya boley lak rase menyampah ngan bos saya.. Dulikss!! Hari ni saya datang keje sebab terpakse, tak ikhlas lansung.. Dah lame kut saya bersabar dengan situasi keje saya skang neh.. Sabor je la saya tau.. "Bagus betul saya ni baru je lepas raya saya dah merungut2 macam.. huhu" Citer raye, taun ni macam biase jugak, mesti la havoc.. Walaupun sikit kesal sebab tak dapat nak hulur duit raye tuk che mok ngn aboh.. Ciss!! (Grrr geram lagi ngn bos).. Dan raya taun ni saya punye penat tak tau lah nak cakap.. Rase macam nak patah je pinggang.. hikss.. Padahal tak gi juh pun, layan tetamu datang kat umah jew.. Name pun raye kan.. hehehe.. Bukan salu penat2 mcm ni.. setahun sekali jew.. hikss.. =)

Raya saya tahun ni tema baju kaler merah maroon.. Family belah mentua saya seme kaler merah.. jadik saya sama theme ngn dorang la.. Sebab pagi raya tu kami ade amek photo family kat studio.. Kalo belah family saya lak, dorang soke kaler campor2.. ahakss.. Kalo same tema pun mesti ikut family masing2.. cam Ct kaler purple, abg Jep saya kaler hijau and kak nor kaler coklat.. =) Korang kaler ape? huhu...

Pagi raya tu pas je encip Izhan balik dari semayang raya, saya baru duk hegeh2 pakai tudung lagi.. hikkss.. Pastu kami pon salam2 raya le dulu.. Saya salam raya kan main laju tau.. Tade cakap mintak ampun dan maaf pun.. hahaha.. Siap gelak2 bagai lagi.. Ngeeee.... =) Nanti la kalo saya rajin2 kan saya apdate la cite raye saya laju2.. Ni saya cite sikit2 dulu.. Kunun2 bagi saspen la.. hikss..


P/s Kueh raye berlambak lagi kat umah saya nie.. Mehla datang beraye kat umah habeskan stok kueh raye saya.. huhu.. =p



17 September 2009

Kad Raya dari bloggers

Thanks ye pada bloggers yang kasi e-card Raya kat saya ni.. Sangat bermakna tau bagi saya.. Saya pun tak habes lagi round blog korang2 seme neh.. ni saya capai yg mane sempat jew.. Dan hari ni saya sangat bengang dengan bos saya.. Sebab dia janji nak kasi advance gaji kat saya hari ni, tup tap sampai la ni tak dapat2 gak.. Saya rase macam nak naik hantu jew.. Huh~!!! Name pun raye kan of cos la nak pakai duit lebey sket kan.. Mmg gilos betul la!! Saya dah rase tensen tahap nak makan org dah ni.. (naseb saya tak pose hari ni.. hihi.. kalo tak mesti kurang pahala pose.. huh!!) Kat bawah ni saya taruk e-card Raya dari teman bloggers saya.. Dan saya sekali lagi ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN..




Dari Kojah






Dari mummy Ayu (mama Iris dan Ian)


Kad Raya untuk anda



Tinggal 3 hari lagi sebelum umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri.. Sonokkss ye nak raya.. Confirm perantau kat luar sane dah tak sabar nak balik kampung.. Saya doakan perjalanan anda selamat.. Saya juga doakan untuk kakak saya Ct yg akan bertolak balik dari KL malam ni, dan juge untuk abang saya yg akan bertolak dari Karak besok malam selamat sampai ke rumah.. =) tak sabar nak buke puase ramai2..

Di kesempatan ini jugak saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilftiri Maaf Zahir & Batin, andai ada tulisan2 saya yg tak sedap di baca.. Saya ni khilaf tak lari dari membuat kesilapan.. Kat atas tu saya ada buat kad raya(kunun la saya buat padahal suh encip Izhan.. ngeh ngeh) untuk readers, bloggers2 dan followers saya.. Thanks sebab sudi lepaq2 kat blog saya dan layan tulisan saya yg merapu meraban neh. Sudi2 lah ambek yew kad raya yg tak sebape itu.. Selamat beraye yew semua... saya pun dah tak sabar nak beraya gak neh.. hikkss.. =P

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin


Ikhlas dari,

15 September 2009

'Shopping mopping'

Hari Sabtu lepas, saya ngan encip Izhan kuar shopping brg2 raya sket kat Mydin Mall Terengganu.. Fuhhh, penat toksah cakap la.. Memang rase macam nak putus je kaki saya ni.. Balik umah tu siap sakit2 pinggang lagi.. Sebelum pegi tu harusla buat list dulu.. And budget bape duit yg nak pakai.. Itu le stail encip Izhan.. Kalo ikut stail saya mmg redah ajerrr.. Saya ni jenis yg malas nak list2 bagai.. huhu.. Dari dulu lagi.. Last2 memamg ade la brg2 penting yg terlupe nak beli.. =) Skang NO! NO! takleh wat camtu dah.. Nak kuar soping harus list dulu, baru la tak lupe.. hikkss..

Dah sesiap seme, dalam kol 1.30pm camtu kuar dari umah.. Sampai mydin mall, punye lah sesak sebab org ramai sangat--LOL~!! Iye la seme org nak shopping tuk persiapan raya kan.. Bile dah sesak ni, mmg la payah nau nak cari parking.. Tapi hari tu cam naseb baik gak ar, sedang2 molek kete tu nak kuar kami lalu.. Tapi kan, malang tak berbau betul, mase nak masuk parking, space diam ala secotet jew.. Memang kene terror gile, baru boleh masuk kut.. Sebelah parking kosong tu lori, lagi sebelah Wira, tetibe belakang kete Wira tu ade lak kelisa parking.. Kire cam ruang nak masuk tu sangat terhad.. Encip Izhan, sondol2 kete dia hambek sekali kedegang pintu belah kiri bergesel ngn sagang lori.. Kemek lorrr~!! Kemek sket jew, pastu nampak le calor sket.. Sedey je laki saya tu.. Hikkss.. Terus dia cakap tade mood nak raya sebab kete kemek.. Holoh holoh, syian yayam musyuk2 saya ni yew.. =P

Masuk dalam terus, naik atas.. Sebab nak cari barang2 umah.. hehehe.. Tengok kat tempat langsir, fuhh.. Banyak gak yg cantek2.. Harge pun kire okeylah.. Pilih punye pilih, kejap nak yg ni pastu tuka nak kaler tu.. Last2 amek yg kaler maroon.. Cantek kain dia, suke saya tengok.. Kaler dia pun cantek.. Pastu gi carik alas meja kain, ambal, toiletries seme etc..

Jalan punye jalan tak seda dah kol 6.. Tapi sempat lagi menyinggah kedai kasut.. Nak tengok2 dulu kut mane2 ade yg saya berkenan terus beli.. Hurmm, tilik punye tilik tade lak yg saya suke.. Nampak gayenye kene kuar lagi la gi ke Vincci lak.. Tudung raye saya pun lom beli lagi ni..

Raya dah dekat neh, banyak lagi yg lom setel kat umah saya tu.. Oh, dah lame tak jenguk umah saya kat Losong.. Hari Jumaat Ct dah sampai sini.. Tapi takleh gak balik buke kat umah sebab kawan encip Izhan nak datang berbuke umah saya lagikkss.. So, hari Sabtu saya akan balik berbuke kat Losong sebab abang saya pun sampai hari Sabtu, jadik cukup korum la.. Seme ada.. Rindunye saya saat kumpul ramai2 neh.. Hurmm Tak sabarnye.. hikkss..

Kol 6.30pm, baru hegeh2 gerak dari mydin nak balik umah.. Mase tu badan due2 dah flat giler.. Nak gi bazar lak memang dah tak larat.. Kedai makan sure dah penuh seme, pasal tak booking siap2.. So, kami decide mane ade org jual kuih tepi jalan kan, singgah la beli..

Sampai umah je dah kol 7.00pm.. Lagi 10 minit nak berbuke.. Hari tu berbuke just makan kueh2 je dulu.. Malam sket tu, baru makan nasik.. Tu pon lauk semalam tak abes.. Saya just masak sayur jew.. hehehe.. Jangan membazir makan je dulu ape yg ade.. Malam tu kaki saya memang lenguh2 sampai sengal lak tulang temulang saya neh.. hikkss.. =P
Walaupun penat, tapi syiokk gak dapat shopping penuh troli cam gini.. hehehe..

Huhu.. Hambek, sampai penuh troli tu.. Ish ishh.. Winks*


13 September 2009

Kawan2 encip Izhan nak datang berbuke kat umah??

Hari Jumaat lepas, umah saya terime tetamu tau.. 1st time ade org nak datang umah berbuke puase.. Means bile ade org datang umah tu, kite kene siapkan hidangan.. Sape yg nak siapkan tu kalo bukan saya jugak.. Berpeluh2 ketiak duk bersilat kat dapur.. ngeh ngeh.. Name pun puase kan, dy punye fenat tu over lebey sket.. Cett.. Cakap macam 40 org jew nak datang buke kat umah padahal 2 org je.. Hahaha.. Over tau saya ni..

Sebenarnye yg datang bukan org lain sangat pun.. Kawan baik encip Izhan gak, yg dah biase2 sangat ngan saya, Shabri ngn Awang.. Member jamming merangkap member lepaq2 sambil makan roti canai.. =)

Dah lame gak kut dia request nak makan masakan saya yg tak seberape nie.. Ala org baru belajar masak cam saya ni, masak pun yg simple2 ajew.. Resepi pun duk google2 aje.. Hari2 bawak balik kertas resepi print kat opis.. hikss =P

Saya cakap la ngn encip Izhan ajak la kawan2 tu datang makan hari Jumaat.. Saya ni kalo nak kasi org len makan saya pening sket nak masak ape.. Tapi kalo laki sendiri senang plak keje saya.. Saya tau ape yg dia suke ngn tak suke.. Ape yg wat dy makan banyak ngn makan sikit.. =P

Mule2 pk nak masak tom yam je lah.. Sebab bahan2 seme dah ade.. Pastu nak wat sayur lemak kacang panjang campur ngn sawi, panggang ikan kembung dengan ikan cencaru sumbat goreng.. Uisshh.. Sekali bile dah sampai pasar mase nak beli barang2 tu tetibe lak boleh jadik lain resepi saya.. Encip Izhan ni, tetibe lak request nak makan gulai lemak pucuk paku.. Mak aiihh zaman roman eh lom penah saya masak gulai lemak pucuk paku.. Pastu saya pun iye2 kan je la cakap reti, sbb seingat2 saya ade kut resepi tu dalam buku resepi yg saya beli.. hikkss..
Kalo takde gak, saya campak2 je lah lebeh kurang mcm gulai lemak ayam cili api.. huhu..

Resepi ikan panggang lak mintak kat che mok saya.. Yg ni pun baru 1 st time nak try.. Gilers betul saya, nak kasi tetamu makan masakan baru pertame kali nak try.. Hahaha.. Merase la korang kalo tak sedap.. =P

Dan hari Jumaat tu saya mmg penat betul.. Nak masak lagi nak kemas umah lagi.. Rase macam superwoman lak saya.. Hebat!! Tapi encip Izhan pun tolong2 gak saya ngemas.. Lepas saya dah siap cuci ikan, siapkan bahan2 nak masak seme, terus saya stat keje2 housekeeping lak.. Umah saya dalam 2 minggu lepas mmg cam tak bape nak rupe rumah sket.. huhu.. Bis saya ngemas encip Izhan sepahkan saya ngemas lagi encip Izhan sepahkan lagi, last2 lantak la kat situ sepah2 pun sepah la..

Laki saya tu kan duk sebuk nak set up akuarium bagai kan, pastu duk wat DIY filter akuarium ape ke bende ntah.. Itu yg bersepah tu, dengan paip la, batu la, pasir, tools2 seme.. Adeiis, fenat la kalu saya nak list satu2 ape yg sepah tu.. Saya biar je sampai siap keje2 dia seme baru saya ingat nak kemas.. Niat jugak nak kemas sekali tuk raya terus.. Sekali ade tetamu lak nak datang tu yg terpakse berdesupp saya ngemas laju2.. Nasib saya ni superwoman.. huhu.. (padahal zaman anak dara pemalas pianggg!! ngeh ngeh...Nasib ade gak orang nak pinang saya..=P)

Lepas abes2 ngemas dalam kol 4.30pm camtu terus gigih bersilat kat dapor lak.. kol 6.30pm camtu seme dah siap terhidang atas meja.. Dan lauk berbuke hari tu adelah Gulai Lemak Pucuk Paku campur Udang, sambal belacan tempoyak, ikan kembung panggang dan ikan cencaru sumbat dan ulam-ulaman.. Alhamdulillah.. Rezeki kami tu hari tu.. =)

Gambar saya cilok dari sape ntah.. saje nak jadikan hiasan.. Lebih kurang cam gini gak saya punye gulai lomak tuh.. Hihiihi.. =P

Seme makan bertambah tu, selera betul.. Lauk2 kampung macam ni memang laju je mulut menyuap.. hehehe.. Ade plak ulam raja ngan sambal tempoyak.. mmg la tangkap leleh.. Saya tak amek gambo plak lauk yg saya masak tu.. Tade mood la nak snap gambo pakai hp neh.. Sejak kamera saya rosak nie, dah tak bnyak gambar saya letak kat blog saya ni kan..

Kejap tadi tadi saya refresh blog saya tengok kat cbox dapat msg dari Shabri :

"Da, thanks 4 the iftar ari tu. Kamu sungguh pandai memasakla...wase nok gi makan pulok je kahkahkah..patut pun izhan koho se'eh jalan pun.."

Huhu.. Lawak je saya rase.. "sungguh pandai" tu.. Padahal saya baru je 1st time masak lauk tu dia tak tau ke.. ngeh ngeh.. =P

Ape pun, thanks jugak sebab sudi datang buke puase kat umah saya.. Biase saya berbuke berdue jew, bile ade tetamu ni meriah sikit rase..



Headache!!



Pagi ni memang kemalasan tahap gaban potong 8 betul nak gi keje.. Dah la hujan, uishhh kalo dapat tido sampai kol 10 nyaman neh.. =)

Dahle pale saya ngah pening giler neh, berdenyut2 dari tadi.. Dapat lelap kejap besh neh.. hikss..
Sebab bos tak bagi BONUS, saya nak tido je la kat opis.. Hahaha.. Mogok~!!



10 September 2009

Mamai


Malam tadi pas je buke puase saya pun cam biase la ngemas2 sket.. Dah kenyang2 neh saya pun rehat jap kat sofa sambil tengok 'Are you smarter than than 5th Grader' dekat starworld.. Dalam duk tgk tu saya terlelap beberape second.. Hihi.. Biase la perut kenyang mate pun ngantuk.. Ishhh takleh jadi neh, kene gi mandi dulu nie.. Bisik hati saya (wahhh siap ade bisikan hati lagi ayat saya tu.. haha)

Pas dah siap2 mandi seme, dah wangi2 nie baru la segor sikit bijik mate saya.. hikkss.. Pastu saya teruskan lagi agenda makan2 saya.. Iye la kalo saya tak makan kan takut membazir.. Encip Izhan ni la bawak balik bubur lambuk yg dia ambik kat masjid dekat opis dia.. Mmg dekat masjid tu ade bagi2kan bubur lambuk free hari2 dalam bulan puase nie.. Banyak lak tu.. Dia tu tak makan bubur lambuk, saya ni nak cakap faveret tu tadelah.. Tapi makan nak rase2 tu bolehlah..

Saya makan lah separuh.. Sedap gak sebenarnye bubur lambuk tuh, ni kalo bawak balik umah saya ni kojap yoo licin.. Che mok ngn aboh mmg soke sangat bubur lambuk neh.. Adeiss dah sengkak pewut saya.. Dah 2 kali kenyang neh.. hihi.. Macam mane le muke tu tak tembam cam 'nekbat sire' hahaha.. Pastu saya pun duk la bersandar sambil tengok tv.. Malam ni lak cite tak best jew seme.. Encip izhan lak dah cupp nak tengok movie Blues Brother 2000 kat channel Starmovie kut.. Cite tu lak cam tak menepati citarasa saya.. Dah malas saya nak layan tv.. Saya pun masuk bilik, layan mata lagi bagus... huhu..

Ingatkan nak baring2 kejap jew.. Hambek sekali saya terlelap terus.. Letak je pale kat bantal terusss ZZZzzzz tak sedo diri.. Padahal kol 10 pun belum.. Dalam tido tu roh saya duk bermimpi macam2 la, saya pun tak hengat la mimpi ape.. hikss.. Tetibe tu saya terjage..

Tengok sebelah encip Izhan tade lak.. Ishhh, dah kol bape ni? Rase mcm dah lame je saya tido.. Eh lom sahur ni.. Dah Imsak lom ni? Macam2 duk main dalam pale saya time tu.. Pastu dah pening2 pale saya.. saya memang takeleh kalo terbangun dari tido lam keadaan terkejut mesti pening..

Saya pun kuar dari bilik, tengok kat jam.. Pukul bape ni? Ishhh cube tgk tapi al maklum le mata ni rabun tak pakai spekk mane nak nampak.. Jam tu dah le sayup tinggi kat dinding nun.. Tengok2 encip Izhan rilekss je duk tengok tv lagi..

Saya yang mamai masih bersisa tetibe je mengeluarkan ayat yg mmg confirm macam org mamai.. "Orang baru terjage ke ni?" "Eh nape tak kejutkan orang?" "Eh sahur dop lagi ni?" -->confirm mamai!! boleh tanye baru terjage? dah mmg baru bangun mmg la baru terjage..haha.. bungukss je soklan saya.. Nape tak kejut? dah tido mati tak an tetibe nak gi kejut lak, motipp? hahaha.. Sahur dop lagi ni? Sahur ape nye baru kol 11.30pm kut.. hahaha..

Ape jawapan encip Izhan? hihi.. Aku pun tak ingat dia cakap ape.. yg aku ingat dia cume cakap, "amende la sayang ni".. Aku try tengok jam lagi sekali, eh rupenye baru kol 11.30pm.. hikss.. Sumpah aku mamai time tu.. Cam org mabuk je.. ahakkss.. Last2 aku masuk bilik smule, gosok gigi cuci muke, tarik selimut dan sambung tido dengan beshnye.. Dalam hati siap la ko besok.. Mendapat lah ko kene sindir ngn laki sendiri...

Bangun sahur pagi tadi, tengok encip Izhan terbungkang kat luar depan TV.. tu tertido la tu.. Dan memang saya kene la sindir 4,5,6 dass dari dia.. Duk sebok ulang2 balik ayat saya malam tdi.. Sambil gelok2 syaitonn kat saya.. kejii oh wat binimu ini sebegini rupe.. hiksss..

09 September 2009

Kalo dah kawen compom ek jadi numuks?? huhu..

Huhu.. Tajuk tak leh blahhhhh.. Saje la nak kasi tajuk kontroversi sket pepagi neh.. hikkss.. Sebenarnye saya nak citer la semalam saya jumpe sorang kawan saya dekat bazar Ramadhan dekat opis saya.. Dah lame jugakla saya tak jumpe kawan saya tu..

Semalam tu macam biase la b4 balik umah harus la saya dengan encip Izhan singgah ke bazar dulu.. Maklum la dapat isteri jaman moden neh, lauk pun tunjuk2 je la... Huhu.. Tapi jgn la plak hengat saya pemalas nak masak ke ape tau, saya ni kalo boley hari2 masak pun takpe.. Tapi kalo hari keje mmg tak sempat la nak masak.. Umah saya ngn bandar K.Trg jauh gak le.. Tu tak campur ngn jem kreng kong keng lagi time nak balik.. sampai2 umah je dah 6.30pm.. Buke pose je dah 7.14pm, uisshh masak nasik ngn goreng telor/sayur sompek la... (Punye panjang lebar saya explain tak nak tu org cakap saya pemalas nak masak.. hikss)

Pastu time kat bazar tu jalan punye jalan, pusing punye pusing.. Saya pun nampak la minah ni.. "Eh macam Jijie" saya cakap kat encip Izhan.. Saya pun tegur la.. Saya tak bape konfiden gak sebab takut salah org sebab saya tengok dia sangat lain dari dulu.. Makin chubby dan bulat muke dia..(cakap org tak seda diri yg saya pun same je..hahaha).. Ayat first saye yg terkeluar "Jie pesal ko makin sehat ni? dah kawen ke?" Dan dia cakap dah kawen bulan 6 hari tu.. Cisss!! tak jemput pun saya datang, rase nak lesing je time tu.. hahaha.. Okey saya tak kecik hati pun dia tak jemput saya.. =( (sebenarnye kecik hati jew, sob sob)

Tapi yang ironinye, ayat saya macam same je ngan ayat dia mase dia terserempak ngan saya mase saya bru lepas kawen dalam 6 bulan camtu.. huhu.. Dia pun terkezut gak mase jumpe baru lepas kawen.. Paham2 sendiri la nape dia tekezut tu yee.. kusss semangat agaknye tengok saya gemok sangat.. huhu.. Jijie ni ekceli, kawan mase saya praktikal dulu.. Tapi dia bukan la praktikal kat situ dia staff okes.. Staff yg salu ajak saya ngulorr.. hahaha.. Time office hour tu boley ajak saya pi kedai Vincci.. Saya on sajo, tapi time tade bos la.. Dan time tu saya mmg keding, Jijie pun same.. Skang ni Subhanallah susah la nak cakap.. Tapi yg saya heran tu Jijie mmg keding betul la mase dedulu.. Tapi bentuk muke Jijie mmg jenis yg bulat gitu.. Badan nek sket, mmg terus bley detect kat muke, cam saya laa... hehehe..

Dan saya pun perasan la ramai jugak la, yg saya kenal pas kawen je siap la mesti badan ko naik.. Hormonkah? atau senang hatikah? huhu.. Tapi yg seksenye dah naik tu tak reti plak dia nak turun balik.. Hihi.. Macam saya ni la!!! Stress jugak saya tau kalo 10 org jumpe, 10 org tu la duk tegur pasal berat badan saya.. Siap dalam hati saya cakap lagi "siap la ko dah kawen besok jadi gemoks macam aku jugaknye, kompom!!" hahaha. Macam kawan saya Jijie tu la, dah kene sumpahan saya kut.. Ngeh ngeh =P

Jahat tau saya cakap macam tu.. Takpe nanti hari raye saya mintak maaf la kat Jijie.. hikkss.. =)
Tapi bulan pose ni berat saya dah turun 2 kilo yuuuu.. Nanti raye naik balik la tu... Jangan la nak heppy sangat.. Azam tahun depan saya nak diet sampai kurus la.. hikss.. =P


06 September 2009

Kawan Baru

Saje nak poyo bagitau, saya ngan encip Izhan dah tambah kawan baru kat umah tu.. Namenye encip Tommy & Oscar, encip Ali dan encip Red diamond.. Tommy and Oscar ni berasal dari South America manakala encip Ali dari Tasik Malawi, Africa dan encip Red diamond dari West Africa.. huhu.. sokenye kami bile dah ade ramai kawan kat umah ni.. =)

Poyo betul kan kami, seme hosmate asal dari overseas nun.. ngeh ngeh.. dah lah duk Africa.. huhu.. Ganas2 plak tu sekor2.. hahaha..

Lagi sekali poyo tuk saya!! huhu.. Hosmate baru saya adalah ikan la.. huhu.. Dulu 1, skang dah 3.. Ape bende yg satu pe bende yg 3? Adakah encip Izhan dah tambah bini jadik 3? uisshh nak kene lempang ngan saya boley la kalo nak tambah bini jadi 3 tu.. ngeh ngeh.. =p
Ekceli, tank fish kat umah tu, dulu kan 1 je ade, skang tak agak2 dah jadik 3.. Macam terror sangat je bele ikan nak sampai 3 aquarium.. hahaha..

Padahal ikan duk hari2 je mati.. Semalam je mati lagi 4 ekor.. Name pe ntah ikan tu.. Lupe lak saya.. Sian oh dia, dari 12 ekor tinggal 4 ekor jew.. Ramai oh mati.. Ni sebab kami tak bape peduli ngn aqurium lgi satu tu pasal duk asek set up aquarium baru nak bubuh hosmate baru tuh.. Akibatnye hosmate lame pulak yg meniggal dunia..

Takpe2, ikan yg mati tu takdelah membazir buang, kite kasi si Tommy & Oscar makan.. Cos ikan ni mmg makan anak2 ikan.. Ekceli kan name dy Oscar je, saya saje gedik tambah Tommy & Oscar pasal dy ade sepasang senang saya nk sembang2 ngn dorang.. sekor panggil Tommy sekor panggil Oscar.. huhu.. Tadi saya ade la google pasal ikan Oscar ni, rupenye ikan ni mmg cerdik okes..

Dan dy adelah pandai berlakon buat2 nak mati sebab nak tangkap anak2 ikan untuk di makan.. Pandai oh.. Patutla yg kat umah tu, saya tengok asek baring kat pasir terbongkang terus.. Say siap cakap kut2 nak mati dah ni.. Rupenye mmg tabiat dy mcm gitu..Dan yg saya bace jugak ikan Oscar ni pandai, dia kenal oh tuan dia.. Harap2 dia boley cam saya dengan encip Izhan, pastu lambai2 dengan sirip dia.. hahaha.. Banyak lagi kut pasal si Oscar ni, kan kalu saya cite seme kan jenuh pulak nak bace..

Inilah si Oscar saya.. hihi.. Tapi gambo ni saya cilok dari link kat bawah yg saya bubuh tu.. Say lom snap2 lagi tau gambo si Oscar tu.. Tapi bih kurang macam ni gak rupenye, except for size dia kecik sket dan kaler hitam dy tak terang macam tu la..

Berbalik kepada si Ali ni plak, dia sebenarnye dalam keluarga African cichlids fish yg asal dari Tasek Malawi.. Ikan ni ade sikit agresif, sikit ke? banyak wooo.. Yang saya perati, dia soke amatlah main kejar.. pastu gigit ekor member.. Pastu soke nyorok celah batu2 dan korek2 pasir.. Pastu dia nak ade territory sendiri ko.. ngades2 tau.. means kalo ikan2 len masuk kawasan yg dy dah jage tu siap la ikan tu mmg kompom kene halau main dekat lain.. huhu.. Pastu kalo makan, mmg sap sap soi dy sambar.. gelojoh betul.. ishh ishh.. Ali, Ali sile manner sedikit ye..

Ni plak si Ali haa.. Atau African Cichlids Fish.. Tengok muke dah tau ganas.. huhu.. Kat umah tu saya ade kaler kuning cam gini ha, cekelat belang2 dengan kuning campor2 hitam.. Agresif oh ikan ni.. dia telah berjaya membunuh sekor kawan dia yg saya dah lupe name ape.. Ish ishh.. Cian ikan saya yg tu..

Si red diamond plak, saya tengok dia okey2 ajew.. soke main celah2 batu jugak.. soke main kejar2 gak.. Dan idakle seganas si Ali tu.. Walaupun kami buh Ali ngn red diamond sekali dalm satu tank tapi nampknye Ali takut nak kacau red diamond sebab lgi besar dari dia.. huhu.. Padan muke ko Ali, sape suh ko ganas yg hamat.. ngeh ngeh..

Yang ni plak si red diamond.. Hari khamis tu saya beli sepasang, rege dia RM4.80 je sekor.. ngeh ngeh.. Tapi yg saya pasan yg lagi sekor tu bile bawak balik umah tak jadi red dah, jadi blue pulak.. Naseb la ko cantek ikan oii... =P

Berbalik cite pada 3 tank saya tu, yg 1st kami buh Tommy & Oscar, yg 2nd buh ikan2 africa(ikan ganas seme satu tank) dan tank yg last ikan2 tropika, ade platy, golly(kire cam community tankle).. Gambo sekeping haram saya tak hambek.. Maklum le org dah tade camera skang.. sob sob.. Saya buh gamba2 yg saya google je la .. Nanti la saya snap pakai hp encip Izhan.. sob sob..

Takpe2 korang imagine kan je la cam ne k.. huhu..
Nanti kalau saya rajin saya update pasal cite 'kawan2' baru saya ni.. =)

Credit to: pets1000.blogspot.com for photos and sources




03 September 2009

Berbuke di rumah family

Hari Selasa lepas saya baru lah berkesempatan nak berbuke kat umah family saya.. Tu pun che mok dah call saya pagi tu suh balik berbuke kat umah.. Hikss.. Tapi kalo che mok tak call pun memang saya dah niat nak ke sane petang tuh..

Saya siap oder2 lagi nak makan ape ngan che mok.. huhu.. Rindunye ngan masakan mak saya.. Saya cakap la rase nak makan asam pedas je tak kesah la ikan tongkol ke ikan tenggiri ke.. tapi nak ade kacang bendi.. Nyum nyum (time tulis ni boley lak terimagine, terus lapar aku rase.. hahaha). Dan surprisely, che mok pun mmg dah niat nak masak lauk itu tuk berbuke.. Itu lah kan org cakap instinct sorang ibu.. huhu..

Saya punye lah rase excited yg hamat nak balik umah ni, windu ngn seme org kat umah.. Sebab dah lame gak saya tak nyinggah sane ade la dalam 2 minggu cam tu.. mmg la dasaarrr saya ni kan.. hikkss.. Lebey2 lagi saya excited nak tengok si baby Amjaad.. Che mok cakap budak tuh main tembam dan dah pandai nak ajak org berborak.. means kalo kite agah2 atau cakap2 dgn dia, kan main laju dia bagi respon sambil mulut duk membebel in his own bahase.. hikkss..

Petang tu cam biase kuar opis kol 5, singgah le ke bazar kejap.. Kunun2 la kejap kan, hambek sekali kol 6.30 pm tu duk kat sane lagi.. Kak Nor ngan che mok dah siap duk kol tanye mane tak samapai2 umah lagi nie.. Bukan ape kan, saya duk nunggu ikan pari bakar tu la yg wat lame yg hamat.. Kiteorg dah dtg chupp ikan tu, sekali dia boley kasi kat org lain.. Bukan sekali wei dia wat cam tu, banyak kali.. jadiknye org2 yg dtg lambat dari kami dpt dulu lah.. Hangen jew saya, rase mcm nak berasap jew.. Last2 dapat gak kat kiteorang ikan pari bakar tu, nasib la ko bg diskaun sebab tunggu lame sangat.. Dan naseb jugakla, umah family saya tu 10 minit camtu jew dari bandar K.Trg.. Kalo umah saya, gamaknye mmg la berbuke dalam kete.. huhu..

Sampai2 umah jew, saya terus gi jenguk baby Amjaad.. Mak aiii, kus semangat betul bdk ni.. numuksnye, pipinye gebus betul... dan makin berat, siyes comelnye.. saya rase nak kidnap je bawak balik.. huhu.. Pastu, umo baru 2 bulan lebey dah pandai ajak org bersembang, pastu gelak2.. gerams nye saya.. Mate dah a cepet.. huhu.. encip Izhan cakap macam anak cine jew.. Kulit dia pun makin cerah dari mase dia baru lahir dulu..

Si Amjad y numuks dan tomei.. Geramsnye Che de dekat awok neh.. Gegets pipi kan!!

Dan dapat saya jumpe 3 hero kesayangan saya nie.. hew hew.. Tencik tu, ya ampun makin 'disaster' jadiknye.. Fadan muke dia kene marah ngan encip Izhan.. Org len marah dia tak makan wei, sekali kene hepp ngn uncle A'Ang(panggilan anak buah aku tuk encip Izhan) dia, terus tekup muke dengan mangkuk.. huhu..

Mase tu mase dah semput2 dekat nak buke.. apelagi hidang secara pantas.. Saya tolong2 gitu jew.. huhu.. bile balik umah family saya ni lah baru ade can saya nak malas2.. huhu.. =)
Mase che mok buh asam pedas lam mangkuk saya dah cam omg sedapnye dapat hirup kuah ni..slurrp slurpp.. ngeeeee...

credit to Kak Nor yg rajin amek gambo.. Maklum le kamera saya kan dah rosak, moad nak amek gambo mmg nan adoo.. Peace ye!! Padahal tak sabar nak makan.. haha.. Dalam gambo tu yg baju putih adik bongsu saya Farah, tu tangan abah saya je nampak dan cm bese la encip Izhan..

Lauk simple2 kampung jew.. Tapi saya lebey suke lauk sebegini.. =)
Lom dapat ikan singgang lagi neh..kalo ade mmg masyuk la, tp kalo ikan singgang pun saya memilih gak, ikan singgang mak saya jew yg saya makan.. Kalo kat kedai mmg saya tolak tepi.. hehehe..

Dan hari tu mak saya masak asam pedas ikan tongkol, ikan kembung+kerisi goreng(ikan goreng che mok terbaeekk okey), kangkung belacan, ade budu(umah saya memang seme hantu budu), telor asin, ayam percik, kueh belimbing dan satar.. Burrpp Alhamdulillah.. Banyak kut saya makan.. Lauk len saya tak pandang, duk ceduk asam pedas jew.. Lawan plak ngan budu, pergghhh sorgaaaaa betul..

Tak sabar nak tunggu ct ngn abang Jep balik, tak sabar nak buke ramai2.. mesti lagi meriah.. =)

Lepas maghrib, dalam kol 8.30pm camtu saya ngn encip Izhan pun balik.. Che mok ngn abah tade dah, dorang gi terawih kat masjid.. Saya siap tapau lagi lauk, nak wat sahur malam kang.. huhu.. Tak yah le aii masak.. =p



Cheers~!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin