30 July 2009

::Hobi Baru Kami::

Hikss.. Saje la aku nak menggediks bagitau yg kami(aku+encip Izhan) sudah mempunyai hobi baru yee... Skang kami gigih duk bela ikan hiasan dalam akuarium tu.. Beshh wooo.. Sangat ralit duk tengok ikan2 yg colorful itu berenang2 dgn seronokss.. eh seronokss ke dorang(ikan2 tu la) duk lam akurium tuh.. huhu

Kami beli akuarium ni pun tade plan2 ke ape ye.. Hari khamis lepas, pas abes keje tetibe 'jom pegi kedai akuarium ngn ikan'.. hikss.. Ingatkan nak survey2 dulu, tengok2 dulu, cuci2 mate dulu.. Sekali terus je beli akuarium dengan ikan2 sekali.. Untuk permulaan ni kami beli akuarium yg kecik2 anak je dulu.. Bele pun ikan-ikan kecik2, cikai2 jew.. huhu.. Kate baru nak belajakan..

Kedai yg kami pegi tu namenye Ming Yu Two Aquarium, best woo kedai tu.. Akuarium pun banyak choices, ikan pun banyak pilihan, harga pun adelah sangat reasonable, dan yang aku paling soke.. Dorang punye layanan adelah superb.. Kami kan baru je nak berjinak2 dalam akuarium ikan hiasan ni, so mane nak tahu nak kene bubuh ape, air cam ne, akuarium cam ne seswai, motor dia pasang cam ne kene pakai lampu ke idak.. seme dia dorang kasi explain gitu..

Itu yg tergoda terus rembat beli tu.. ngeh ngeh.. Yang kami beli adelah sebijik akuarium bentuk macam heksagon gitu,pam air, lampu,batu2 hiasan, ikan, makanan ikan, garam crystal, dan cecair untuk nyahklorin air. Seme abes dalam RM145.00 camtu.. Kire ok la tu, idakle mahal sangat kan..

Sampai umah tak sabar2 nak hias akuarium, bubuh ikan seme dan tengok ikan2 itu berenang.. Tak nyempat mandi ke ape, kami pun duk selongkar le barang yang di beli ikut instruction yg di bagi seme.. Sekali dah masuk2 ikan seme, air akua lak jadik keruh.. Camne tu ek.. Encip Izhan dah runsing pale2 tgk air aqua dia penuh.. huhu..Aku ilek jew.. hiks..

Tapi now, dah ok yew.. Air aqua kami dah jernih woo.. Sebab kami beli ubat ape tah namenye tuk jernihkan air dalam aquarium.. Pas letak ubat tu lam sejam jew gitu, wahh sudah jernih.. Kagum!! hikks.. Baru la senang hati laki aku tu.. hahaha..

Tapi now, dia duk planning macam2 la pasal aqua tu.. Dah macam obses pulak.. hikss.. Hari2 duk hadap ikan2 dia tu.. Siap boleh borak2 lagi ko.. Comel je aku tengok.. huhu.. Hari ni genap ah seminggu kami membela 15 ekor ikan hiasan yg colorful(oren,biru,hitam, silver dan hijau) dan hasilnye 2 ekor telah meninggal dunia, seekor pada hari ke-3 dan lagi sekor pagi tadi.. Terbungkang je ikan guppy aku kat dasar aqua aku tengok pagi tadi.. hehehe..

Dan sekor ikan tiger barb(kaler hijau) putus ekor ngan sirip bawah.. Kesian giler aku tgk ikan neh, nak berenang pun senget2 badan dia.. Sampai hari ni aku ngn encip Izhan duk pikir mcm mane ekor dia boleh putus.. Dorang gaduh2 sesame sendirikah? tersepit celah batu kah? Tersedut dalam pam kah? Sampai aku pun malas dah nak pikir.. huhu.. =p

Dalam mase seminggu tu jugak dah 3 kali kami duk ulang2 gi kedai jual aquarium dan ikan.. hahaha...Kalo ikut encip Izhan tu hari2 pas balik keje nak menyinggah sane.. Pastu tgk aqua cantek2 kat sane, pastu berangan.. Bile aqua kite nak cantek macam tu.. hahaha.. =D
Tu lom campur pagi2 gi pantai Teluk Ketapang(dekat je ngn umah aku neh) carik kayu hanyut(nak wat hiasan dalam aqua) and kutip shells.. hufff, semangat betul.. hahaha..

Pastu skang neh topik borak kami asek ikan, aquarium.. Pusing2, konar2 ikan+aquarium jugak.. huhu.. Tapi besh tau bela ikan ni, balik keje penat2, tengok ikan tu berenang2, main kejar2 celah batu, celah pokok rumpai, fuhhh tenang je rase.. Kire macam satu kepuasan gitu.. Kire macam satu agen untuk menghilangkan stress gitu.. hikks..

Petang tadi dalam kete on the way nak balik umah encip Izhan cakap, nanti kalo kite dah terror bela ikan fresh water kite try yang marine fish pulak.. huhu.. =D



Inilah rupe aquarium kami yg telah di snap pada hari Selasa lepas.. Hikks.. Semalam berubah wajah lagi aqua kami, sebab baru tambah 3 lagi pokok hidup.. Makin sonok la ikan tu main kejar2.. huhu..


Kasi zoom sket dalam air neh.. Aku snap pakai kamera hp jew.. Itu yg blurr semacam jew.. Salah sekor ikan kami.. Yang len bile aku nk snap je dorang lari celah pokok.. Dorang malu agaknye.. Ngeh ngeh.. =D




29 July 2009

Meow.. Meow..Meow..



Sesambil belek2 keje tadi, tetibe je hp aku bunyi ade mesej masuk lorr...
Pastu, kan tetibe je aku denga bos aku en Hassan dari dalam bilik pejabat dia tu duk bunyi syohhh.. syohhhh.. Macam halau sesuatu je..

Aku dah sengeh sorang2 jew.. Eh, eh sekali dia keluar plak gi jenguk2 kat luar pintu pejabat.. Pastu mulut duk bunyi syohh syohh.. Mate duk melilau carik sesuatu..

Upppss.. Ke bunyi msg tone aku neh yg dia carik... huhu.. Terkekek aku gelak depan dia..


Aku pun cakap la ngn en Hassan cam ni, kunun2 nak berbasa basi la;
"En. Hassan halau kucing ke? Bukan kucing la yg bunyik tu, handphone saya ni ade msg masuk.. Saya watkan ringtone bunyi anak kucing, hikkss"

"La, saya ingatkan ade anak kucing masuk tadi.. Dekpung bunyi macam kucing ingatkan nak halau tu, takut kencing berak dalam opis ni"

'en hassan tertipu woo' dengan ringtone handphone aku tuh.. hahaha..

Kesian je kat dia.. Ngeh ngeh... =D



::Mari Belajar Bahasa Jepun::



Tajuk tak bley blahhh weii.. Kire kan adela jugak unsur2 ilmiah blog aku neh.. Kalo idak duk merepek tulis thrash sesado.. huhu.. Sejak 2 menjak neh asek la aku tulis blog merepek2 sket.. update dengan perasaan malas meraja camtu la jadikss.. ahakss.. Dah tau malas tapi nak update jugak.. apekah aku ni.. huh~!!

Oh!! hari ni aku nak ajar korang seme bahasa jepun.. hahaha.. cess, ayat macam aku ni terror sangat je.. huhu.. Aku ingat pun sepatah 2 je... Dulu mase kat uitm amek japanese as a third langguage.. hoho.. Ni aku ajor sepatahh 2 jew wei.. huhu.. Tetibe rindu plak kat Boiiey sensei yg ngajo aku Jepun dolu..

::KOTOBA::

  • kireina --> beautiful
  • purezento --> present
  • koibito --> lover
  • chici --> (my) father
  • haha --> (my) mother
  • shitte imasu --> know
  • hanashimasu --> talk
  • yobimasu --> call
  • muzukashii --> difficult
  • omoshiroi --> interesting
  • shinsetsu --> kind
  • genki --> healthy
  • shizuka --> quiet
  • amai --> sweet
  • kashikomarimashita --> all right/certainly
  • yama --> mountain
  • umi --> sea
  • dekimashita --> ready
  • tomodachi --> friend
  • Kazoku --> family
  • tabemasu --> eat
  • nomimasu --> drink
  • kakimasu --> write
  • benkyo o shimasu --> (to) study
  • shigoto o shimasu --> (to) work
  • shokuji o shimasu --> (to) have a meal
  • ryoko o shimasu --> (to) travel
  • yoyaku --> reservation
  • koku-ken --> air ticket
  • atarashii --> new/fresh

Itu sahaja pelajaran kite hari ini ye.. sampai berjumpa lagi di sesi akan datang.. ngiahahaha..
Tapi sangat besh la dapat belajar bahasa jepun neh.. Even ssh tahap gaban.. Naseb exam aku pass.. dapat B je kut.. Nampak sangat malas study.. hahaha.. winks* winks*

Dan aku sangat respect dan bangge dengan 2 orang kawan sekolah aku yg telah further study kat Jepun.. Mesti korang dah fasih gaban japanese neh kan kan.. Lame betul tak jumpe dorang.. windunye kawan2 lame aku.. sigh~!

27 July 2009

Ikan main bola?? Apekah??

Ape tu weih?? cam mulut nage? cam mulu t ulor?? Mule2 tengok gambo ni giler konpius aku nak menafsirkan apekah binatang itu.. Dan apekah bende merah dalam molot nye itu..


Hambek ko sekali cat fish daa... Bapak beso ikan neh weii.. Goreng pun sodap neh.. Owh yang merah2 itu bola rupenye.. Baru aku tau.. ngeh ngeh.. Awat nye ko ni ikan, lapo nau ke sampai bola pun ko nak ngap..

Dah macam rupe pemangse ganas dah aku nengok.. sumpah scary negok cat fish beso2 cam gini.. Ko makan ape ye ikan sampai jadik cenggini.. makan bola ek? huhu..!! lol


Eh.. eh.. Rupenye dia main tangkap2 bola la.. Cerdik pulak ikan ni reti men tangkap2 cenggitu dah mcam dog pulak.. Tu ha nun tuan ikan tu yg pakai baju putih tu... Pas dia dah tangkap bole lak ko passing2 kat tuan ko ikan.. Tapi kalo aku la, kalo ade ikan sebesor tu dalam air sumpah aku tak masuk dalam air tu.. Gerun weii, buatnye kalo dia serang kaki aku ke ape kan.. Mau melolong aku kat situ jugak.. hiikss... :p





26 July 2009

Rase macam dah lame jew..



Kunun la lame padahal baru 4 hari tak dapat online.. Poyos la mung ning.. Hahaha.. Aku tak pat online sebab modem rosak weii.. Dipercayai rosak keran dipanah petir.. Sebab malam tu macam ribut jew.. Alih2 besok pagi aku masuk opis, elok je nak on modem.. Dia punye lampu sebijik pun tak nyale.. Puas dah aku duk ketuk sane sini.. Tukar pi plug len.. Cam gitu jugak dia..

Cess, hampess betul la.. Ini yang aku nyampah ni.. Pastu pas dah call streamyx wat report seme, tunggu punye tunggu sampai petang tak datang2 jugak techniciannye.. Huh!! Grrrrr.. Geramm betul!!

Besoknye tunggu lagi, tak sampai2 gak.. Last2 aku suh je Nazri bawak modem rosak tu pi tuka kat TM point.. Abes cite.. Petang tu baru la hegeh2 org telekom kol aku nak datang opis.. Cess sudah terlambat kamo.. Aku pun dah nak balik time tu.. So, aku cakap tak yah le datang.. hikss..

Sebab opis aku ni pakai router so, pagi tadi aku still takleh nak connect internet.. Laju2 aku kol ct(akak aku yg keje ngn streamyx) tanye cam ne nak buat.. Rupenye router kene set up balik lepas ko dah tuka modem baru.. Hikkss.. Baru la aku tahu.. hahaha.. Iye saya mmg bute IT.. lalala.. ade masalah ke? huhu.. Dan Ct pun suh aku wat direct connection jew.. Dia suh aku klik sane sini sket.. pastu sap sap soi udah boley online.. huhu..

Dalam kol 10 lebey camtu, Nazri pun masuk opis.. Bengang je dia, pc dia takleh connect.. hahaha.. Aku sorang je yg boley online, terasa macam berkuasa kejap.. Ngiahahaha.. Owh, Nazri datang dengan sorang budak prektikal la tadi.. Student dari Politeknik JB, hurmm aku dengo je care dia dah bercakap kompom ko budak Muor.. huhu.. Dan tekaan aku adelah sangat tepat.. Ini lah hasilnye be'roomate'kan orang Muor selame 2 tahun.. huhu.. Tetibe rindu ngn Kak Erin, rumate aku yg org Muor itula..

Off-topic sudaa aku nie.. Ok, pastu aku pun kol la kawan encip Izhan iaitu Awang.. Hari tu dia gak yg wat networking kat opis aku ni, so mintak tolong kat dia gak ar set up balik router.. huhu.. Tq banyak2 ye Awang.. Nanti suh encip Izhan banje roti canai dekat kas-kas.. ngeh ngeh.. :p


Ini le rupe modem yang sungguh problem itu.. Ramai kut yg pakai modem neh..

Dan inilah encip Awang the saviour.. huhu.. Mampos aku kene maroh kalo awang tau.. hahaha..



21 July 2009

::Bz yg Gaban::

Cam ginilah baru bz tahap gaban namenye.. muahahaha.. Cam gini la rupe aku hari ni weeii.. sigh*penat...

Fuhh fuhh fuhh.. Oksigen plsssssssss.. Tak cukup oksigen aku nak bernapas neh.. Overrr je aku nie.. ahakkss.. Tak nyempat aku nak update lorr hari ni.. Ni pun aku update secare ekspress.. Org BZ la katekan.. Siyess weii, kelang kabut tul aku hari ni.. Dahle pale pening2 tak cukup tido.. Sebab bz yg gaban cerah jew bijik mate aku..

Banyak mende yang aku kene assist hari ni weii.. Penat nye nak kol org sane sini.. Tak soke wei aku nak kene kol org neh.. Pastu ckp kene sopan santun gitu.. Pastu jawab pun kene sopan santun, padahal tangan duk gumpal2 kertas sbb kegeraman plus ketensenan.. sgt plastik di situ okes..

Tade mase kut nak tulis panjang2 wei.. Aku Bz Gaban hari ni.. lalala.. Banyak lagi keje pending.. Sabor la wahai cik puan Rafidah, ingatlah anda adelah puase hari ni.. *winks*winks*


19 July 2009

::'Diamond' in our Mee Megi::

Selamat hari weekend seme.. Tak puas kut cuti 2 hari.. Lalala.. Weekend aku minggu ni adelah buhsan yg amat jew.. Duk umah sesado tak gi mane2.. Aktiviti adelah house keeping dan tgk tb sahaja.. Sekian time kaseh..

Dah ujung2 bulan neh poket pun kempis beb, nak gi jalan2 mane besh.. huhu.. Owh aku tau aku sudah melalut, sampai lupe tajuk entry aku adelah diamond dan megi.. huhu... Diamond tu!! hahaha..

Malam tu aku masak megi, sbb malas nak masak nasik.. kunun2 nak diet la tak nak makan ansik malam2, padahal pemalas nak masak.. hehehe.. Dah siap2 masak 2 bungkus.. Kasi kat encip Izhan semangkuk, aku semangkuk.. Encip Izhan dah siap ngadap makan dah, aku lak hegeh2 nak bancuh teh kat dapur..

Tetibe jew dengo encip Izhan duk jerit "Yangggggggggg.... Amende ni dalam megi hei!!"
Aku pun laju2 la pi tengok wei.. Hamek ko sekali


Ini haaa!! Batu berlian ka?? ngeh ngeh.. Kalo berlian betul takpe gak weiii.. Kayo aku ngn encip Izhan.. Sekali batu yg dekat brooch tu.. Camne lak boley masuk dalam kuah megi neh.. Celah mane plak aku masak kat dapur pakai tudung ngn brooch bagaiii.. Ni mesti yg ade lam paket megi dah ni.. Naseb batu tu jew, kalo mende lain sumpah aku gelikss... euuwww..


Gambar adelah sangat hampeh sbb gune kamera hp aku cikai itu jew.. Kamera aku che mok aku pinjam lorr wat gi Langkawi.. hikkss..


Lepas tu encip Izhan sambung makan megi dengan rakusnye.. siap slurppp slurppp lagi wei.. Siap cakap ngan aku cam ni lagi "Kalo agak2 sayang makan tak abes tu bagi ke orang neh".
Tapi bile aku makan tak abes, aku pass kat dia tak nak plak.. apa daaa yayam neh~!!


16 July 2009

::Present & Pejabat Pos::

Giler pemalas aku nak bungkus cantek2.. balut dalam palstic bag cam gitu pun jadiks.. Pastu just masuk dalam sampul express.. hahaha.. Ala nanti kang kalo balut santek2 dikoyak2 gak kan.. *alasan baik punyeeee*

Dah berjaman aku bungkus present neh.. Tapi bab nak gi post office tu la yang malas bebenor aku rase.. So, aku peram la berminggu lam laci kat table keje aku neh.. hahaha.. Cian ko Na, pat kawan cam aku.. Demi kau Yna, aku rajinkan diri gak gi post office tau.. huhu.. Kau kene sayang aku lebey la cam ni.. hikss.. :p

Ekceli present ni aku nak kasi kat YNA sempena birthday 'beliau' pada 26 June yang lepas.. Hamek kooo, hari ni dah 16 July, gile punyue belated neh.. ahakss..

Present aku tak seberape pun.. Murah murahan sajo.. Tapi aku harap cik Yna suke lah, yang penting aku kasi dengan penuh kasih sayang..*ayat harus manis* Aku just bagi shawl sajo 3 helai..hikkss..

Alang-alang aku dah ade kat pos office tadi, aku ade wat mende yang memang dah lame aku nak wat wei.. Huhu.. Yes, yes, akhirnye berjaye gak wei.. Baru lah aku rase seorang yg bertanggungjawab sket.. lalala.. Nanti next entry la aku cite.. hehehe.. Dah le kene ngurat ngan abg pos tadi.. auww.. Sowy la abg pos ai ni bini org laa.. Ngamuk encip Izhan sat agi.. hikss.. :p




15 July 2009

Kecutian dan ke'mc'an

Semalam aku masuk keje half day.. Itu pun tak sampai half day kut, hikkss.. Masuk opis lam kol 9 camtu.. Belek2 email sket.. usha2 blog(itu adelah harus.. ngeh ngeh) lu.. Pastu dapat kol dari encip Izhan, jom pegi sepital skang.. Kan laki aku tu tak sehat demam dari hari Jumaat tak baik2 wei.. kejap2 panas kejap2 sejuk.. Pastu mase hari Ahad tu ade naik macam rashes merah2 kat seluruh badan dia.. Sampai muka pun dah jadiks merah..

Tapi encip Izhan neh, 'dugil' sket.. Dah sakit2 pun aku ajak pi klinik banyak kali dia tak nak.. Bile dah jadik macam gitu, aku dah bebel2 berkoyan2 barulah nak pegi jumpa doktor.. Tapi kalo aku sakit jew, laju je dia ajak gi klinik.. hikss.. yg ni aku soke nie.. *winks*winks*

So, kiteorang decide pegi hospital terus la mane la tau kan kut2 demam lain ke ape ke kan.. Sampai kat sepital ya ampun, ramai nye manusia.. Aku rase macam nak jerit jew pe ke hei nye yg beramai2 kat spital neh, syuh syuh pi men jauh.. Terus pening pale aku tengok manusia punye sesak cam gitu.. Nak nunggu dapat nombor nak jumpe doktor pun dekat 2 jam kut.. Ke dah 2 jam, gile punye lame weii.. Rase macam nak seret je encip Izhan ajak pi klinik jew.. lalala.. Tak sanggup weii.. Kes ramai pun bukan ape gak, ramai student yg nak wat medical check up kat situ.. Streess aku..

Dalam duk nunggu dorang panggil name encip Izhan tuh, aku boleh lak lelap mate kejap.. Bukan lelap dah kut, siap aku boley mimpi2 lagi wei.. hahaha.. Padahal kejap jew aku terlelap tuh.. huhu.. Muke encip Izhan dari merah nak tuko jadiks kaler ijau baru la dorang panggil name laki aku tuh.. Lepas dah dapat nombor giliran jumpe doktor tu, bukan bole masuk terus wei.. kene tunggu lagi..

Dah sampai giliran tu encip Izhan masuk tu kojap yo, pastu kuar balik cos kene lariks gi bilik yg wat cek darah.. Doktor tu suspect denggi atau campak.. encip Izhan punye sipmtom2 demam, kejap2 suhu badan panas mendadak pastu turun balik, sakit2 sendi, sakit2 tulang, sakit belakang, pening2.. Aku duk survey2 la tadi kat google tu, dia punye simptom sgt similar dengan chikugunya.. Ke encip Izhan kene chikugunya?

Lupe nak gitau yg cek laki aku tuh bukan doktor okes hanya medical asisstant sajork.. So, dia boley cakap encip Izhan kene campak.. Pastu kene campak bagi mc 1 hari? apekah?? aku sampai hari ni tak paham2 lagi.. Pastu dia just kasi ubat paracethamol,ubat selseme ngn ubat batuk.. Hello, laki aku tak selsema dan tak batuk okes!! Mengong betul!!

Hari ni pun encip Izhan still tak pegi keje cos dia tak larat, tak tahan sakit sengal2 tulang ngn sendi tuh.. Hurmm, aku rase mcm kene nak kene pegi kliniklagi la.. Ntah betul ke idak M.A tu cek laki aku.. Bengang je aku rase, takkan berjam duk nunggu semata2 nak dapat paracethamol tu 2 papan.. adeiss.. Cakap campak pun tak bape nak konfiden(yg ni aku rase la) sbb aku tak masuk dalam bilik mase check up tu..

Iye la kalo campak kompom la dpt mc seminggu kan, sampai hari ni laki aku tu tade plak kuar bijik2 kat badan dia.. konpius aku wei.. Camne ek kalo betul2 chikungunya tuh.. Kene wat pembersihan umah la, biar bebas dari segala jenis nyamuk.. Susah hati + risau bile fikir2 orang yg kite sayang tak sehat2 lagi..


13 July 2009

Merci Beaucoup

Pening pale aku wei bile ade minah salleh dari France yang call tuk booking ke Redang.. Bukan apenye dia punye English adelah sangat ssh nak paham sbb slang France dia tu pekat gilers.. Dah la tu tepon opis aku ni mmg jenis slow tahap gaban.. 'Dop cakat nok bang dengo' org Terengganu ckp.. hikss..

Pastu bile dia tak bape dengo sore aku, aku lak tak dengo sore dia duk ulang mende2 yg same jek.. Penat nak explain dah le aku puasa hari ni.. (tetibe hati kecil aku berkate "tak baik merungut Ida" - Baiklah..) Over tu saje nak bagitau aku puasa.. huhu..

Pagi tadi aku lewat masuk opis.. Dekat kol 11 camtu baru sampai.. Encip Izhan demam tak baik lagi, getting worse adelah.. Kesian je aku tengok.. Ajak pi klinik tak moh plak.. Hurmm, hope hari ni he's getting better..

Aku ni kalo ikutkan hati memanglah nak cuti je jage encip Izhan kat umah, tapi kan takde org lak kat opis. Encip Azhar lak kat KL, pastu ade banyak lagi keje2 yg aku kene setel hari ni.. So, terpaksa gak dalam tak sehat encip Izhan tu kene hantar aku gi keje.. :(

Aku tak soke tau wat cam tu, tapi terpaksa.. Tadi before balik, encip Izhan antar cuci kete dulu kat carwash depan opis aku.. Aku pun sempat la tapau nasik bungkus, tuk dia makan tengah hari ti..

Nota kaki : Tajuk macam tade kene mengene pun.. ngeh ngeh.. :p
Nak sambung wat keje dulu.. aisshh tengah2 hari ngantuks la plak.. tido besh neh.. :)


12 July 2009

Huff...

Pagi tadi terbangun lambat la.. Kol 7.03 am baru aku terjage.. Pada hal dah alarm jam kol 6.30am.. Hikkss.. Macam sayup2 dalam mimpi jew dengo bunyi alarm tuh.. Itu yg terlajak sampai kol 7 lebey tu.. Dah tengok cam gitu, ape lagi meloncat la aku dari katil.. Laju2 lariks pi bilik air.. Masuk toilet, cam biase la ku mesti duk menung seminit dua pastu baru la mandi.. hehehe.. Mamai lom hilang lagi wei.. Aku ni bukan boley bangun laju2 ala2 terkejut neh pale mesti pening, pastu mule ah tetibe jadik jadik meremang satu badan.. sigh~!! tak soke tau...

Aku terbangun lewat pun sebab malam tadi tido lewat.. Huhu.. Kol 3 pagi kut baru tido.. Duk tengok HBO Rush Hour 3.. Mula2 tu memang nak tido awal, tapi encip Izhan tak kasi aku tido lagi sebab dia llom ngantukss.. Pisat2 mate aku tahan ngantuk, belek2 channel kol 1am ade Rush Hour 3.. Cantek!! Boley la layan, mule2 kunun2 nak tengok ala-ala jew.. Sekali cite dah besh makin luas bijik mate aku lansung hilang ngantuk ko.. Encip Izhan lak dalam kol 2am camtu, dia dah ala-ala mamai.. Mate kejap pejam bukak, aku ape lagi sekali aku tengok dia ala2 nak tido, aku goyang2 la badan dia.. hahaha.. Tadi tak nak aku tido skang aku takleh tido dia nak tido pulak, mane aci.. Ngeh ngeh... :p


Abes cite kol 3 am baru hegeh2 masuk bilik, tu pun kene pakse ngan aku.. Hikss.. Ikutkan encip Izhan tu, kat depan tv jugak dia nak tido ko.. Aduhai laki aku~!! Hurmm, 2-3 hari ni encip Izhan tak bape sehat lah.. Asek la demam on-off.. Tapi dalam tak sehat tu ko, sempat jamming, tengok bola, makan durian, pegi meeting, lepaq ngan kengkawan.. Pastu balik umah je badan panas, setempek duduk baring jew..

Malam tadi pun, aku tak sedar pukul berape sebab ngantuks sangat, dia kejutkan aku badan panas+menggigil sejuk.. Dah sejuk macam gitu baru reti nak tarik comforter.. Kalo idak duk la bawah kaki tu aje.. Aku pun peluk la kunun2 nak kasi warm gitu.. hehehe.. Berkesan ke idak, idak le aku tahu...
Aku pun ala-ala tak bape sedar kut mase dia kejut aku tuh.. Ngeh ngeh.. Tapi pagi tadi pun nampak macam tak bape sehat, tapi badan dah tak panas.. Tadi ngadu kat aku lagi, gitau selseme.. Pulak dah.. Hurmm, skang ni dah la musim wabak tuttt tu.. Kalo tak sehat lagi, besok kite pegi klinik ek yayam..

Hari ni jugak, aku punyelah niat nak puasa.. Puasa ganti, hehehe.. Iye2 aku tau aku mmg teruk dah ujung2 cam gini baru hegeh2 nak ganti pose.. Tapi aku dah terbuke puase kol 10.30am tadi.. Pagi tadi, pale aku punyela pening berdenyut-denyut.. Rase macam jalan pun huyung hayang jew.. Pastu perut pulak lapar yang tahap loya.. Perut dah masuk angin la tu.. Bile dah tahap loya ni badan mula la meremang satu macam.. Terpakse la aku berbuke.. Itu la, nak pose pastu tak sahur.. Malam tadi dah la tak makan nasik, makan megi je.. Mane la pewut tu idak masuk angin.. Pastu ade hati nak puasa lak tuh..

So, besok Insyaallah aku akan berpuasa straight seminggu terus.. :)
Malam ni kene sahur la, takpun before tido kene makan dolu..
Baru lah boleh tahan.. :) hikss..
Okey, skang aku nak sambung buat keje balik.. Lalala..
Currently bos takde kat opis..
Dengo cite balik KL sebab nak uruskan majlis perkahwinan..
Wah encip Azhar nak kahwin dah.. Gud news~!!

Gambo adelah tade kene mengene ngan cite.. Saje wat penambah perise, huhu.. Happy Weekend seme..

-End-

Perbualan aku dengan encip Izhan dalam kete otw balik umah minggu lepas.. Perbualan ini telah ditukar ke bahase yg lebey formal okek.. Kan aku tulis bahase Terengganu ade yg nganga je bace tak paham.. ngeh ngeh.. :p

Aku : Yayam, cite Harry Potter Half Blood Prince tu nak tayang dah kan.. Bile la kite boleh tengok agaknye.. Tunggu Dvd kuor la nampak gayenye..

Izhan : Ho..

Aku : Yayam, bukan Half Blood Prince tu yang last Harry Porter ork??

Izhan : Ye kut.. Rasenye..

Aku : Eh, bukan sayang pernah bace ke buku dia dulu.. Kan sayang pernah kate sayang bace buku adik(adik ipar aku Izyan punye) dulu.. Yang, cepat ar gitau cam ne ending dia.. orang nak taulah.. (Dengan muke penuh eksaited weiii)

Izhan : Hurmm.. Ade kut bace dulu.. Habis dy E.N.D lah! (sambil gelok syaiton)

Aku : $#%$%^$%%^$#^ Hampeh!! kene lagi aku...



09 July 2009

Seketul Award



Award yang seketul neh Datin Paduka Bokbong a.k.a kak Nik yg kasi.. Tq kak! Nak kene kasi kat sape ek? Kasi kat seme follower aku lah.. hehehe.. Ha, award ni tu korang seme.. :)




08 July 2009

::Disaster's Birthday Bash:: ngeee...

Si Tencik 'disaster' yg disayangi seme org kat umah.. Kalo takde budak neh sunyi rumah tau.. Che De sayang Tencik nomey neh..

Uishh tgk tajuk disaster katenye.. Ape punye Che De la aku ni panggil anak buah 'disaster'.. ngiahaha.. Ala, mmg kat umah kiteorg salu panggil si Tencik neh disaster.. Tapikan, sape lagi yg punye idea kalo bukan aku..Akula yg stat panggil 'Tencik' aku gak yg stat panggil 'Disaster'.. Hahaha.. Mane tak disaster oii, nakal yg amat budak neh.. Hari tu che mok cite kat aku, dy duk semayang kejap, pastu lepas semayang tu dengo macam senyap je, tade bunyi sore dy.. Cari punye cari mak aku tuh.. Bwah katil tade, kat dapor tade, dalam toilet tade.. Merisaula mak aku tuh.. Rupenye korang tau kat mane, hamek ko dy masuk dalam mesin basuh(of cosla mesin basuh tak dipakai time tu), siap dy tutup lagi pintu mesin tu, pastu nyuruk dalam tu.. Bile nenek dy find out dy duk kat situ, punyela dy gelak sakan.. Hai, tencik ko ingat klako ke.. Che De pang kan sebijik..hikkss.. Pastu tu lom panjat sane sini lgi tu, langgar pintu, koyak buku seme.. adeiiss.. Sekali dy men otomen2 habes la kene cepuk sorang2.. Tapi seriyes mmg dy kiut sgt time nak wat otomen2 tuh.. huhu..

Tengok le muke dak samseng neh.. Ni gaya nak wat otomen.. Tencik ni mmg hantu tgk otomen.. Katun lain pun dy layan gak, tp otomen mmg faveret la..

Iyarkk.. Iyarkk.. Tencik neh cakap.. Boley tak dy nak ketuk aku ngn toy kat tangan dy tuh.. Che De gegets pipi baru tau.. ngiahahaha..

Panjang la pulak aku punye mukadimah neh.. hehehe.. Disebabkan hari Sabtu lepas seme ade kat umah so, Kak Nor decide nak buat makan2 sikitla tuk birthday anak dy neh.. Ala, bukan party ape pun, makan2 biase je.. Family2 sajo.. Hari Sabtu tu, kol 2pm camtu aku dah sampai umah aku kat Losong tu.. Balik2 je tgk seme elok je duk lepaq lagi.. Aku ngn encip Izhan pun join the club la.. Bile dgn adik badik aku ni aku pun gelok sesado la.. Uppss lupe nak control sore dpn laki.. hahaha.. Kalo kat umah Losong sumpah volume aku yg paling kuat.. Pastu bile gelak mmg habis-habisan la tadop control2.. Kate family sendiri, hikkss.. Tapi kalo umah FIL, mampos ko aku nak buat cam gitu..ahakks.. Tapi kalo dpn org2 len, harusla control2 sket.. Kan tak manis cam gitu.. hehe.. Kene pandai bawak diri la..


Dalam kol 3 cam tu, baru hegeh2 Ct, Abg Lee(abg ipar aku) & Kak Nor kuar nak gi beli makan2 seme.. Kak Nor tu dah le lom abes pantang, degil nak kuar jugak..Dy cakap ala kojap jew, mak aku dah bebel2.. Tapi dy nak pi beli beskal je tuk present birthday Tencik tuh.. Pastu nak beli kek lagi, pizza lagi, nak amek sate yg dah ditempah lagi.. Kojap apenye, kol 6 gak baru balik.. Pewut aku dah nyanyi2 riang okes..

Encip Izhan lak nak balik awal, cos malam tu ade game bola kat stadium, sbg peminat bola tanah air yg tegar harusla dy mmg ade kat stadium kan.. So, aku pun teman le encip Izhan makan ape yg ade dulu, sementare nak tgu Ct masak pasta.. encip Izhan pn ngap pizza sajo.. Kire encip Izhan tak join la makan secare beramai2 tuh.. kol 6.30pm camtu dy dah balik.. Tapi aku stay la, malam kan abes bola baru dy amek aku..

Dekat2 kol 7pm camtu baru la siap hidang seme.. huhu.. Dah tiup lilin + nyanyi2 riang, ape lagi serang la.. hehehe.. Padahal b4 hidang tu aku dah ngap bercucuk2 sate.. hahaha.. Sambil hidang sambil ngap.. ngeeeee.. So, makan2 itu berakhir dgn jayenye.. Che mok ngan aboh siap2 nak gi masjid lak.. so, mak2 dare sile kemas dapor yee..Mak2 dare tu akula, ct, Kak sue ngn Kak Nor, owh org berpantang tu pun sebok nak kemas gak.. apekah? Kak Nor tu mmg tak reti wei nak duk diam.. aku dah syuh2 dy suh duk diam2, tapi degil wei nak tolong2 jugak..aku pun redha je la.. lalala.. Tapikan sempat je aboh tolong cuci pinggan seme..Sap sap soi, licin sink aboh tolong basuhkan.. Tq aboh kerna meringankan keje kami.. ngeee..

Kol 8pm, rebut2 bilik air, pakat kejor maghrib nak abes dah.. hehe.. owh aku, adelah bendera merah.. so, takyah nak rebut2.. ahakss..


Che mok yg gigih duk potong2 nasi himpit.. seriyes je muke mak aku neh.. cube pi cucuk dy(usik latah), mmg la setempek kat muke kene tonyoh ngn nasi himpit.. silap2 kene pisau.. So, jgn la usik mak anda yg latah bile tgn dy pegang pisau.. hehehe.. Mak aku mmg meltah tp sikit2 je.. aku kdg2 soke gak nyakat.. huhu.. lebiu che mok.. winks*winks*

Aku telah bejaye meng'snap' muke pencurik sate kat dapor neh.. Sate belum hidang dalam pinggan lagi, dah bercucuk2 di cilok.. Muke nak senyum ala2 mesre kunun.. nak cover la tu.. owh, ni abg ipar kesayangan aku, iaitu abg Lee.. ngeh ngeh.. husband ct, org sarawak neh.. dy ni keturunan cina+melayu melanau.. Sekali dy kuarkan bahase melanau dy, langsung aku tak paham satu hape pun.. yg aku tau neh je "sek koyong=siput sedut" & "gan kak au= dekat mane tu?".. betulke neh? huhu..


Inilah rupe kek si Tencik.. Siap ade tulis disaster ko.. ini keje Ct ye, bukan aku.. huhu

Mase aku snap gambo ni, sbnarnye dah tiup lilin pun.. Aku tak nyempat nak snap time tu, sbb si baby Amjad duk atas riba aku.. Time neh, tencik sebok mintak pisau nak potong kek dy..


Ni le rupe pasta yg ct masak.. mmg sodap.. tapi aku ni bukan le seorang pemakan pasta yg berjaye.. hikkss.. Aku kureng skit pasta or spaghetti, mkn ala2 je boley le.. Tapi kak Sue aku mkn sampai bertambah ko, suke nau dy.. abg aku pun same..

Ni lak of cos le sate.. tempah lam 100 cucuk jew.. kojap je abes okes.. Tapi mak aku dah awal2 simpan kan tu encip Izhan, sbelum licin kene sebat dek adik badik aku.. hahaha.. Sate ni tempah kat restoren selera timur, tempat aku pernah keje part time dulu.. mmg kami 1 family soke ngn sate dy..


Ehh.. Amjad pun nak enterprame gak.. hikss.. Atuknye ngah kasi Amjad susu, sbb mummynye kan kuar kojap.. Uishh Kak Nor oii, anak lapor susu ni.. Balik copet.. ngeeeee...

Inilah permata hati dan penyeri kuarge aku.. Damia, Afham dan Danish.. tengok topi pun duk rebut.. alahaiii.. Mia tu kan bolat betul mate dy, geram aku.. Dah le mulut asek mencicit je mcm burung.. ngeh ngeh.. comeykan?

Mia, sempat lagi cilok beskal present Tencik.. Si Tencik tu kasi naik kejpa je, sekali dy buat mcm harte sndiri.. yg peliknye, Tencik tu baikk je ko, tade nak marah ke Mia naik beskal dy.. Tu nak usha la tu.. Jgn ngade2 ye, kamo berdua tu bkn cousin je ok, dah kire adik badik sesusuan..

Gambo aku pun tadekan.. Aku malas le nak bergambo, muke selekeh gile.. eh, mmg selame ni aku selekeh ape.. huhu.. Tapi mase tu extra selekeh le.. Malas nak bergambo.. Kat kamera akak2 aku adela kut.. huhu.. muke2 dorang pun aku tak snap.. hehehe.. Dorang saje tak kasi weii, takut nau aku buh kat blog.. hampeh jew... Ok kat sini je la cite bosan aku neh.. -end-

Cheers~!!


Gud Morning~!!

Gud morning seme.. Mulakan hari ini dengan senyuman yew... :)
Semoga hari ini akan lebih baik dari semalam utk para bloggers seme.. *winks*winks*
blogger-emoticon.blogspot.com

Pagi2 ni pekene Nasi Dagang cik Milah mmg masyuk okes.. Bos masuk pun ko tak sedar.. huhu


Dah ade nasi dagang, tak sah beb kalo tade nescafe tarik, pergghhhh mmg syahdu je rase.. Buih2 dia tu mmg nikmat wooo bile di slurrpp2.. hahaha.. Bile pewut pun dah kenyang baru la ko bley wat keje dgn aman dan tenang tanpe ade bunyi 'lagu keroncong'.. hikkss

Cheers~!!


07 July 2009

::Awards Dari Mereka::

Banyak betul award yg aku lom publish.. Kesian dekat pemberi2 award aku neh.. huhu.. Kan sat agi dy dah tak nak kasi aku award lgiks.. hahaha.. Even agak terlambat aku buat gak satu2..

::1st Award:: Dari Maziah aka cik Bongbong-->tak lamelagik nak jadi Puan dah.. lalala

1. Copy award untuk diletakkan di blog anda.



2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini.

satu:- Seorang yg banyak bercakap kut.. huhu.. Aku salu perasan lam kelas dulu dy cakap pot pet tak benti2 ko.. hahaha.. larikkss..
dua:- Dy seorang gadis yg sgt tinggi ko.. Tinggi plus slim river.. Jelus aii uuu.. aii kan dah numuks skang.. hikss..
tiga:- Ade personaliti tersendiri, dan confident..
empat:- she's got a really beautiful smile.. :)
lima:- Tunang org ni woii.. agk2 la kalo nak usha... :p

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

satu:- Aku dah berkahwin setahun lebeh.. Dan aku bahagia..

dua:- Mase sy kawen umo sy baru 22 tahun kut.. Lalala.. :p

tiga:- Saya keguguran pada akhir bulan May lepas and it was hell sad.. :( Kalo tingat mesti nak nanges je rase.. sob sob..

empat:- Sy soke kaler pink, tapi sy jarang2 beli baju kaler pink.. :)

lima:- Tak tau la nak cakap hobi ape.. hobi tu kan di buat di masa lapang.. hurmm, mungkin hobi sy tgk tv kut.. sbb masa lapang mesti tgk tv.. Hikkss.. Novel or buku dah lame tak bace tade mase kut..

enam:- Encip Izhan husband saya tua 7 tahun dari saya.. ngeeee.. Saya mmg soke laki yg lg matang banyak dari saya.. huhu..

tujuh:- bagi saya org yg tak potong kuku itu adelah sangat selekeh.. sbb tu saya salu potongkan kuku encip Izhan sbb tak nak la dy selekeh2.. huhu..

lapan:- Saya soke picit white head+black head kat muke sendiri dan muke encip Izhan.. Even dy salu marah sbb sakit..huhu.. Tp tetap gak saya nak picit.. Best kut bile dpt picit dn tgk mende tu kuar.. Kdg2 kakak, abg dan adik saya pun jadik mangsa pemicitan ini.. hahaha..

sembilan:- Risau gak sbb berat dah naik le pas kawen.. huhu.. B.A.H.A.G.I.A kut.. fiu fiu

sepuluh:- saya seorang yg sensitip woo plus cengeng lagi.. Ini fakta ye bukan auta.. :P

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka..Ramainye sampai 10..ok2 i try ye.. speaking tu koo.. huhu

a. Warnawanie
Aku stat blogging sbb terinspire ngn blog adik ipar aku neh..

b. Leeya
Ni lagi seketui pun adik ipar aku gak.. Ngah tunggu job skang.. hikkss.. sabor ye Ya, buhsan ye kat umah hamek wat tag neh..

c. Shabri
Encip Beri ni kawan encip Izhan.. kire kawan aku gak la.. asal aku lepaq nak dating je ade dy..Kacau daun sungguh.. hahaha.. Larikkss..

d. Kak Nadia
Wife kepada kawan encip Izhan.. Aku sokmo lepaq kat blog dy kalo ade entri baru.. :P

e. Jiejah
Ex-classmate aku mase kat uitm Melaka dulu.. windu kat mung numuks...

f. Pieyah Aris
Kawan aku mase sek menengah dulu.. Last jumpe piyah, terserempak kat Mydin kut.. hehehe..

g. Kojah
Tak kenal pun, blogger jugak.. aku salu gak bace blog dy.. hehehe..

Sesape la yg rase yg nak buat.. Aku tak kesah pun.. lalala

::2nd Award --> Dari Maziah jugak :p::


Task 1 :

Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.







Task 2:


Pass the award to 15 other blogs that you/ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.

15 tu ko bapak banyak.. I try la ye.. hehehe

1) Fazemy
2)Farie
3)Kojah
4)Nemo
5)Chunk
6)Cherry Berry
7)Aszwan
8)Mummy Ayu
9)Datin Paduka BokBong
10)YnaohYna

::3rd Award -->from Maziah lagiks :p::


Lagi2 Maz kan.. Dy mmg rajin kasi aku award.. hehehe.. Nanti dy kawen la aku aksi dy present betul2.. hehehe

RULES:
1) copy award untuk diletakkan di blog anda
Lom copy lagi.. lepas posting neh, aku buh.. hehehe

2) nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini
Sile rujuk tag di award 1st.. Nampak nau aku pemalas nak tulis balik.. hehehe

3) setiap blogger mesti menyatakan 9 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya
Sile rujuk tag pada ward 1st.. ngeh ngeh.. aku tau aku ngelat.. huhu

4) anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka
a) Fazemy
b)Farie
c)Kojah
d)Nemo
e)Chunk
f)Cherry Berry
7)Aszwan
8)Mummy Ayu
9)Datin Paduka BokBong
10)YnaohYna


::4th Award dari Sis Fazemy::

Dan award kiut kambing seketui ni dari sis Fazemy.. Dy kasik kat seme follower dy.. Tq kak..


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin