28 May 2009

Bukan Rezeki Saya lagi...

Dah lame tak apdate blog ni.. Rindunye aku.. Tak berkesempatan nak jenguk2 kat sini sbb 4 days aku warded dekat Hospital Sultanah Nur Zahirah, K.Trg.. It was a nightmare kut kat sane.. Seriyes mmg aku takkan lupe sampai bile2..Tapi, Thank God seme dah berakhir, dan aku dah makin sihat.. Even aku takleh wat keje berat2.. Skang encip Izhan jadik Mr Mama kat umah.. Sweet kan.. Besh jugak jadik org sakit neh.. miahahaha...

Why aku masuk ward? maybe ade yg dah tahu.. K, now aku nak story mory la nie.. Ok, cam ni citenye.. hari Jumaat lepas, omg aku bleeding sgt banyak.. Bukan brownish spot dah mmg kompom fresh blood yg kuar.. Gigil tgn aku pegang panties mase tgk tu.. Laju2 aku panggil encip Izhan suh tgk.. Dy blurr, aku pun blurr.. Aku mmg dah leleh air mate mase tu, takut sumthing bad happen to our baby.. Then, aku laju2 mandi.. Terus kite org gi klinik tuk check up..

Mase doktor scan tu, mmg Ya Allah bedebar2 sgt.. Tak tau nak ckp ape.. Doktor tu tekan2 still tak nampak sbb bladder aku tak penuh.. Kene menum air sampai 2 mug, pastu bile rase nk kencing baru gitau dy then baru boley scan... Sesak napas aku nak abeskan air sampai 2 mug tu.. Then, bile dah scan doktor still tak nampak.. So, dy wat decision yg my baby dah keguguran.. Mase tu, sedih sesangat.. Rase mcm kehilangan yg teramat sgt.. Aku speechless tak tau nak ckp ape lgi.. Yg aku tau mase tu, air mate aku tik tik kuar tak berenti2 sepanjang dalam kete otw nak balik umah tu...

It was the most bad feeling that i ever had in my life.. Rase mcm loser sesangat sbb tak reti nak jage kandungan sendiri sampai mende cam ni jadik kat aku.. Rase mcm dunia gelap jew mase tu.. mcm2 perasaan la yg aku rase mase tu, mmg betul2 tak stabil emosi aku.. Tapi skang, jagn risau aku dah boleh terime yg itu bukan rezeki kami lagi.. Semua yg jadik ade hikmahnye kan.. So, aku nak pk mende yg jadik ni secare positif..

Tapi, 2 days before aku bleeding tu mmg aku dah rase tak bape sedap badan.. Even minggu tu mmg minggu yg paling memenatkan bg aku.. 2,3 hari tu mmg aku selalu rase sengal2 dekat perut dan dekat ari2 tu.. Tapi tade lah sakit sgt so, aku diam2 je lah.. Dan aku pk, maybe tu normal je kut.. Dan 2 malam sebelum aku bleeding tu aku ade mimpi yg aku bersalin, dapat baby laki yg numuks dan sgt comey dan sgt sehat.. Mase bersalin tu gak aku mmg tak rase sakit ape2, kate pun mimpi kan.. Dan mase tu aku rase sgt bahagia.. Bile terjage jew dari tido aku dah senyum2 sorang.. Siap ckp ngn diri sendiri lgi, tak sabarnye nak tunggu baby ni kuar, mane tahu same mcm dlam mimpi aku tu kan..

Tapi kan, org2 tua cakap kalo mimpi tu kan mesti terbalik kan.. Mak aku salu ckp cam tu.. Mase visit Kak Nor kat hospital hari khamis tu kau bagitau mak pasal mimpi aku tu.. che mok mcm terkejut, dan dy senyap kejap pastu baru dy senyum2.. sambil cakap "mung ni mcm2 la idah".. Tapi mase tu sikit pun aku tak terpk ape2 pasal mimpi yg ter balik neh.. Bile dah jadik mcm ni, baru aku tringat pasal mimpi aku tu, mungkin it was sign kut..

Tapi aku syukur, seme dah baik2 je.. Aku dah selamat wat proses D&C atau cuci rahim tu.. Dan seme dah berjaya aku lalui.. Even aku cuak giler bile hari ke-3 di hospital sehari selepas aku wat d&c, doktor suspek aku pregnant luar rahim atau epiktomi... Betul ke ni aku eje.. belasah je lah.. Mase tu mmg aku cuak sesangat, sbb ,kalo betul kan nanti pewut kene tebuk cos nak buang kandungan tu cos akan membahayakan nyawa aku nanti.. Tinggal la aku sehari lg kat sane, sbb nak tunggu ujian darah aku.. Syukur sesangat, sbb darah aku ok.. Dan hari ke-4 aku dah boleh balik.. suke2.. Tak sabar nak balik umah ni.. hehehe..

Bile di hospital, buat aku lebih tabah sebab sgt ramai yg senasib dengan aku di sini.. Dan kami saling bercerita dan itu membuat terfikir yg dis is not that bad.. Mungkin hari ni bukan rezeki aku dan encip Izhan lagi..

Cheers~!!

p/s tengah hari tadi encip Izhan masak sup ayam untuk saye.. sedap sedap.. Tak sangke ade bakat terpendam laki aku neh.. hikkss...


21 May 2009

::Kelam Kelibut ku::

Uisshhh.. Penat semalam pun tak hilang lagiks nak kene bangun awal gi keje dah hari ni.. Tak soke betul aku.. Memang dasar pemalas kut.. ngeh ngeh.. Pagi tadi punye la tade mood nak pegi keje, kelam kabut jadinye.. Aku kire bangun on time la 6.30am, biase2 mesti de telajak 10 minit lgiks.. hahaha.. Bangun2 je, terus p iron baju batik encp Izhan. baju sendiri pun aku tak iron, pakai suar dah le ri ni..tak yah aku ssh2 nak gosok.. terus bedesup mandi.. siap2 seme.. skali encip Izhan dah sudah mandi, dy ckp tk nak pakai baju batik tu, nak baju lain.. ngade2 lak laki aku ni, aku pun laju2 la gosok baju batik lain, penat tau pg2 dah peluh2 gosok baju.. salah sendiriks jugak sape suh ko tak siap2 gosok baju malam tadi, ko p terbungkang tido tak hengat tu ape pasal.. Last2 dah pg2 cam ni kelam kelibut..

Time ni aku tak siap lgi ni, aku dah pakai shawl tp tk siap lagi nak selit sane sini.. bile aku dah siap sane sini selit, tgk kat cermin mcm buruk nau la plak.. Bulat gile sbb nmpk tak seswai bile aku pakai spek.. bile bukak spek nampak ok jew.. adeiss, takkan tak pakai spek mau aku jalan langgar tembok.. huhu.. Time tu encip Izhan dah siap tunggu lam kete lgikss.. Aku pe lagi sambar je tudung itam bawal kat hanger, nasib la tak kedut sgt.. pakai pun ala2 jew.. huhu.. terus masuk kete.. cos dah lewat la.. dah kol 8..

The moral of the story, bangun awal, siapkan ape2 yg patut sebelum tido dan tido awal supaye boleh bangun awal.. Lalala..

6


19 May 2009

Tommy & Sarah

Pagi2 tadi otw nak gi keje.. Tetibe tipon bunyi.. Aku tak pasan pun encip Izhan yg pasan so dy suh aku jawab.. Nazri rupenye, dy mintak tolong aku assist 2 org guest mat salleh yg masuk ri ni.. cos dy terbangun lambat.. Hanpeh jew.. nyesal jawab tepon.. hahaha.. Gile keji aku.. muahaha..

So, aku suh la encip Izhan drop aku kat jeti Syahbandar jew.. Sampai sane dah penuh jeti tu dgn mcm2 org.. Pening pale aku.. hikkss.. Mengagau duk carik mane mat salleh 2 ketul neh.. kat luor tade, kat dalam tade.. Mane lak pegi.. Last2 aku fed up gi kauter tikt je lah tanye.. Rupe2 nye dorang dah amek dah dorang punye boarding pass.. Pandai pun tak yah nak tunggu2 aku kan.. Kalo 10 org guest mcm gini kan senang tade nyusahkan idup aku.. ngeh ngeh.. sonang keje..

Ape la aku ni kan, pale pk keje nak senang jew.. no gud la cm tu wahai cik puan Rafidah.. Hikkss.. Guest aku tadi name Sarah Evelyn dgn Tommy Engryst.. Dorang dari Sweeden, dah 2 hari dekat Terengganu.. Gedabak beso beg dorang, kalo aku ni kompom2 tak larat nak angkat.. Dorang ni young couple lagikss.. psstt, korang tau si Tommy siyes hensem, hahahaha.. sempat lagi aku.. mcm pelakon hollywood gitu, sape ntah name dy(dan2 tu aku lupe name pelakon tuh) dan sgt lah friendly.. aku siap puh2 lagi jgn la ko tanye banyak2 sgt kat aku, kan aku tak reti nak jwab spekeng London tu cam ne.. ngeh ngeh.. Tapi gf dy Sarah tu nampak cam sumbung2 sket.. May be sebab letih kut.. yolah dorang ni kan backpackers.

Kut2 la baby lam baby aku kenan muke si Tommy ni baru tau, kuar2 mate biru ko. sape nak jawab tu.. ngeh ngeh.. Kol 8.50am dorang terus angkat bag masuk nak check in.. Aku lak? ape lagi balik opis la.. Pewut dah lapo, tak sabo nak makan mee goreng yg aku tapau dari umah.. Mee goreng tak abes malam tadi.. huhu..


Upps.. sempat koo aku snap pic dorang.. ni pakai hp jew.. tu gambo tak bape best.. kunun2 bace msj.. berlako lebey.. Ini lah sarah & Tommy.. Tahun ni mmg sgt lah kekurang guest mat salleh datang Redang.. tadi kat jeti pun dy neh 2 org jew mat salleh yg len seme chinese dan melayu..

Ni haa Tommy.. ngeh ngeh.. skodeng jgn tak skodeng.. Uppss aku lupe aku dah tawen.. hikkss... ampun yayam.. Dorang first guest mat salleh yg aku assist tahun ni.. Hurmm, nampak sgt ekomi skang tak ok kan, pelancong asing yg datang ke Malaysia pun dah tak ramai.. Kalau tahun lepas, bersepah2 ko mat salleh sane sini nak pegi Redang...


Cheers~!!




Interview Lagikss



Besok, aku ade interview tuk post Penolong Pegawai Tadbir..
dup dap dup dap je aku rase.. hehehe..
Dah le ni open call, temuduga terbuka dah kompom bederet2 org datang..
Itu yg wat aku tambah2 le bedebau2.. lalala..
Nak interview tapi satu hape pun aku tak study lagi ni, cam ne nak dapta keje cam ni..
Malam ni ahrus aku bertungkus lumus bace nota..
Nota apekah? Aku rase yg agk2 ade kaitan tu aku blelasah je lah..
So, besok aku akan gi interview tu ngn Alang(kawan aku)..
Malam ni pun Alang nak tumpang tido umah aku cos dy kan dari Kerteh..
Wish both of us gud luck k.

p/s nak cakap ape ngn encip bos ni, half day besok nie.. ngeh ngeh.. :p



16 May 2009

Young parents: 10 ways to survive stress in pregnancy



Bile dah pregnant ni baru aku rase mcm mane perasaannye.. Dulu duk ngate2 gak kat akak aku(Kak Nor) yg salu emo lebey bile dy peknen.. haa skang hambek koooo.. rasain penangan org mengandung.. Baru ko tau.. ngeh ngeh.. mmg emo yg tahap 88 lah.. Tak caye, sile tanye encip Izhan.. sabo je la laki aku tuh melyan peel aku yg mmg ntah pa pe.. ampunn kan org yayam.. skang mmg org cepat sentap... :p

Tapi aku tau, encip Izhan itu boleh paham dan aku yaki dan aku trust 110% encip Izhan akan sentiasa sokong aku walau cm ne pun kondisi aku.. Hurmm.. Aku duk belek2 la web baby center Malaysia tadi.. so aku search la pasal mood swing + pregnancy blues.. here it comes, ade 10 care nak survive stress mase peknen neh.. Insyallah yg mane aku boleh ikut aku akan cube.. Untuk kebaikan sape ye kawan2, saya baby dan encip Izhan juge.. ngeh ngeh.. Ade aku post kat sini utk peringatan aku dan bloggers2 yg peknen gak yg tetibe ade singgah sini.. Ini kan ilmu harus di share same2.. sharing itu kan loving...

Adeiss, pewut aku ni sik rase cramp jew.. pastu rase mcm skit yg light2 gitu.. pastu kdg2 dy dtg yg mcm nyucuk2 gitu.. apekah ini normal? dan pg tadi ade brownish spot secotet kuar.. Tetibe rase mcm risau.. Hope tade pa pe..

Young parents: 10 ways to survive stress in pregnancy

1. Take some 'me time'. At work, put your feet up with a magazine during your lunch hour, and in the evenings take a relaxing bath.

2. Antenatal yoga. It's great for toning your muscles, and the relaxation techniques will be useful during labour.

3. Talk about it. If you have any worries or concerns, then talk to those around you. Your GP or midwife can also offer reassurance.

4. Get moving. Exercise can relieve tension, so go for a walk or a gentle swim. Or why not try an aqua aerobics class for pregnant women?

5. Preparing for the birth. Knowledge is power, so go to your antenatal classes and read all the information you can find about labour. It will help you to feel more confident and in control when the time comes.

6. Relationship changes. A baby is going to change your relationship with your partner, so if you have concerns as to how you are going to cope, talk to your midwife about local support groups and organisations.

7. Getting from A to B. Speak to your employer about avoiding rush hours. If you use public transport, make sure you always sit down, even if you do have to ask someone else for their seat.

8. Money matters. Make a list of the items you need and see if you can borrow any of them from friends and family. If you are working, talk to your boss, or the human resources (HR) department to make sure you're getting the maternity pay and leave that you're entitled to.

9. Eat right. Try and eat foods that contain B vitamins, like wholegrain bread, as they are stress-busting!

10. Treat yourself. Laughter is a great way to de-stress, so go to the cinema with some friends or get the girls round for an evening of pampering. Whatever, just be good to yourself.


Why has getting pregnant made me so moody?

Progesterone and oestrogen, the female hormones which regulate the reproductive cycle, are thought to be partly responsible, but much of your moodiness is simply due to the fact that pregnancy is a time of tremendous change. You may be overjoyed at the thought of having a baby one day, then just as quickly begin wondering what it is you've gotten yourself into.

Even when a baby is very much wanted, many ecstatic mothers-to-be find that concerns about the future momentarily cloud their happiness. You may be worried about how your relationship will be affected, the health of the baby you're carrying and how you'll handle future financial challenges. Some of the minor problems of pregnancy, such as heartburn, fatigue and frequent urination can also be a burden. All these concerns may take your emotions on a roller-coaster ride.

When are my mood swings most likely to occur?

Mood swings tend to be most pronounced in the first 12 weeks of pregnancy.
They should gradually diminish as you sort things out and as your body adapts to the hormonal onslaught.

How can I manage my mood swings?

Mood swings are part of the pregnancy experience. It's not surprising that you're feeling highs and lows, sometimes from one minute to the next. Knowing that you're behaving as expected (and as your hormones dictate) may reduce some of the guilt you may be feeling.

If you're down in the dumps, do something that makes you feel good. Take a nap, go for a walk or see a film with a friend. Don't be too hard on yourself. One of the best antidotes is talk therapy -- literally. Talk through your feelings with friends and family or if you prefer, to your doctor. Pregnancy is a life-changing event, one that's bound to make anyone -- even a mum who's wanted a baby for years -- feel overwhelmed, irritable and anxious sometimes.

What if I can't shake my moodiness?

If you feel like your mood swings are more than run-of-the-mill, it may be a good idea for you to see a therapist. About 10 per cent of expectant women battle mild to moderate depression
throughout their pregnancies. If you often or consistently feel blue, you may fall into this category.


credit to : www.babycenter.com.my


14 May 2009

::Untitled::

Selamat hari khamis seme.. ntah le aku skang mmg ade sindrom malas tade mood buhsan kekadang benci pun ade tgk blog sendiri.. boley.. mencik sbb aku rase malas nak apdate.. Aku rase nak apdate tp bile aku taip je, mesti cite aku separuh jalan lpas tu malas dah nak sambung.. Pastu bz gak kat opis skang.. Baru nak taip entry tepon bunyi la, itu la ini la.. seme semakkan pale aku.. Ni pun aku still rase semak.. Tapi gigih gak nak taip.. Sebab bile aku menulis sesuatu, aku akan rase lebey lege.. :)
6

Hurmm, mungkin betul kate puan Nadia aku skang di landa pregnant blues kut.. Tapi syukur hari ni baby dah 9 minggu dan 3 hari.. Tak sabar nak tunggu 2nd check up 26hb ni.. Tak sabar sebab nak tau perkembangn baby mcm mane.. Skang ni aku rase lebih kuat sebab baby ni.. Bile aku rase sedih or nak nanges aku tau dy tak penah tinggalkan aku.. Dan bile aku dah nanges sbb terlampau tak tahan, aku akan mcm tersedar sbb baby ni.. Aku tak nak dy tau mama dy bersedih.. Dan aku akan dapat kekuatan aku balik sbb dis little one.. Dan bile aku bersorangan and nobody wants to talk to me or even bother me aku tau aku tak kesorangan, sbb dis little one tak pernah tinggalkan aku.. dan mase tu aku rase bahagia..


Cheers~~~(@@



13 May 2009

::Disorder in Me::

Rase mcm LOSER!!!!
HATI KACAU!blogger-emoticon.blogspot.com

JIWE KACAU!blogger-emoticon.blogspot.com

BADAN KACAU!blogger-emoticon.blogspot.com
PERASAAN AKU PUN KACAU!blogger-emoticon.blogspot.com

Ade sesape kesah???
sob sob sob..
:'(



10 May 2009

Mother's Day...

Baju merah tu la che Mok saya, dan baju kaler grey tu mama saya.. Beshkan ade 2 mama.. and i luv both of u a lot!

Happy mother's day to all mums in the world.. Budi kamo takkan terbalas.. because you are so great2 person.. :) Kepada Che Mok, Selamat hari Ibu.. Love you forever.. Terima kaseh untuk segala yg telah Mok korbankan untuk kami adik badik.. Dan Che Mok adelaha ibu yg terbaekk.. Hugs & kisses from your daughter.. :) Kepada mak mertua saya, Mama, Selamat hari Ibu untuk mama juge.. Sejak hari pertama saya di nikahkan dengan anak lelaki mama, saya dah anggap mama seperti mak saya sendiri.. Dan saya sayang mama seperti saya sayang mak saya.. Hugs & kisses from your daughter in-law.. :)

Kepada kakak(Kak Nor) dan akak ipar saya(Kak Sue), Happy mother's day tuk kamo juge.. Kak Nor u've been such a super wonderful mommy and i really admire u. Dan kepada ibu muda, Kak Sue saya.. Great! saya kene banyak belajar dari kak Sue mcm mane nak jadi ibu dalam usia 23 tahun.. hikkss.. Dan kepada seme ibu2 dan bakal2 ibu(my sis in law wanie) kamo adelah yg wanita2 yg hebat.. Saya salute kamo seme.. :)

P/s Buat saya rase tak sabar nak bergelar ibu.. ngeh ngeh...


06 May 2009

Asek Lapo jew~!!

Aku yg semakin hari semakin kembang semangkuk.. Lalala.. Takpe aii dah kawen yuuuu.. I'm cori.. kui kui kui..

Bace tajuk pun dah mcm.. "dy ni kenape gelojoh nau, tk penah jumpe nasik ke? lapo sesado".. Yes, skang aku punye pewut asek lapo jew.. Mungkin sebab si tencik lam pewut ni dah sedut aku punye zat2 makanan.. hikss.. Ye la asek2 lapo.. Pagi tadi tade la pg bebenor tau, dah kol 11 camtu aku dah melantak kuey teow sup kat pasar payang, lepas frust nak makan mee kari.. Kedai fav aku tutup dowh, tekanan jap aku tgok.. Ye la aku cam mengidam kut nak makan mee kari kat situ, mmg maveles.. encip Izhan la yg introduce kat aku mee kari tu dulu, lau tak sampai sudah aku tak tau sedap.. Now aku dah mengidam mee kari tu sape yg nak bertanggungjawab neh.. Harus la encip Izhan.. hikss.. Dengan ayat sopan lg manis+menggoda "Sayang... jom esok kite gi paso payang plok, nok makan mee kari tu la..kut2 kedai dy bukok doh..Kalo dop bukok gop luse kite mari plok..neh neh.. sian baby dlm pewut nok makan mee kari ni" lalala... :p

Ok, aku dah melalut sampai mee kari padahal nak cite aku ni yg sik lapo.. mmg normal ekk pompuan pregnant cepat lapo? aku kan 1st time ni weih, mane la aku nak tau simptom2 dy.. hikkss.. Lepas dah makan k.t sup tu kenyang la wei kejap.. Sedap gak dy nye k.t sup, len kali bley la beli kat situ.. hehehe.. Balik2 je, pastu sambung wat keje pung pang pung pang, dalam kol1 camtu, adeis pewut aku dah stat nyanyi2 riang.. Gilos ape pewut aku ni tak reti kenyang lansung.. Bini sape la ni.. hahaha.. Bukan hari ni je beb aku rase cam ni, tiap2 hari kut..Stat dari aku pregnant tuh..

Org len biase tade selere nak makan mcm akak aku tu, sebab mabuk2 la..muntah2 la.. pening2 la.. Aku ni selere makin bertambah.. Ape kes?? tapi syukur gak aku tade mabok yg muntah2 tu ape name org panggil tu morning sickness.. hehehe.. Aku pun mcm pelik gak, ke lom tibe mase nye lagi? ke bile dah masuk 3 bulan baru aku mabok2? Banyak nye persoalan lam pale aku ni sejak aku preggy neh.. Aku jadi pelik ngn badan aku sendiri.. Seriyes tak tipu.. Pastu bile aku tanye encip Izhan jew " Yang nape org jadi gini bla bla bla,nape org punye ni bla bla bla" ko tau ape encip Izhan jawab "Mane la org tau yang".. adeiss serupe tak yah tanye kan.. Aku pun satu dah sah2 aku tau encip Izhan tak tahu lgi la aku nak tanye dy.. Atenye kat umah tu ade dy jew.. Takkan aku nak tanye pinggan mangkuk kt dapo kut..kan nampak cm mental lak aku. So, untuk menjawab segale persoalan aku tu aku harus la tanye Kak Nor, org yg lebih berpengalaman..

Bukan takat siang je wei aku lapo.. Malam pun same gak.. Balik jew keje harus aku masak laju2(Badan mmg penat, dlam hati mmg rase nak terbungkang je terus wei..Tapi tanggungjawab tetap kene wat.. Lau tk sape nak kasi laki aku makan.. sian dy wei..takkan nk bungkus jew hari2..Nak gak rase air tgn aku nie..hati kecil aku berkate : baiknye aku..huhu..), lepas tu ape lagi wei.. Jom la dinner.. Dah penat aku masak tu.. Pas makan kemas2, tgk tv jap pastu baru hegeh2 nak mandi.. Aku ni mmg peel suke mandi lewat.. hikss.. Pas mandi jew, alamak pesal rase mcm lapo lagi neh.. Gilos ke ape.. Kire lau makan kol 8pm dalm kol 10/10.30/11 mesti aku rase lapo balik.. Adoii laa.. Kembang la aku cam ni.. So,yg ni utk kenyang kan pewut aku ni aku just minum susu ngn makan biskut jacob.. Baru la leh tido ngn lena.. huhu..

So, la ni aku duk taip entry sambil makan biskut Munchy's mini cracker.. Sedap tau, kecik2 jew biskut dy.. Sebab bisku dy kecik2 aku tak perasan yg aku dah abeskan dua bungkus sekaligus..
Ish ish, buruk lantak betul... Errr, tak pe kut aku kan makan tuk baby sekali.. Lalala..

Biskut ni lah yg telah di bereskan aku sekejapan jew.. huhuhu..



Botol air yg setia menemani aku setiap hari.. hehehe.. Aku mmg suke bawak bekal air skang.. Aku follow peel encip Izhan neh.. hikkss..



Cheers~!!8




04 May 2009

::When Precious meet Mentibang::

Gambo adelah behampiran jeti dan Taman Shahbandar hadapan Istana Maziah, Kuala Terengganu.. Aku sungguh bolat mcm nekbat sire kut.. huhu

Cite dah basi tapi baru nak apdate..hikkss.. Takpe2.. Aku tetap gigih gak mau hapdate gitu.. Last Sunday, aku dapat ke temu ngan blogger Mentibang Paku.. Excited lak aku, ni first time jumpe blogger yg tak penah kenal.. Sebenarnye Mentibang Paku atau aku just panggil Kak Feby(takkan aku nak panggil kak mentibang lak.. hikkss.. agk kurang kesopanan di situ..hahaha) dy ade amek pakej ke redang ngan aku.. So, dari situ la kami terus contact satu sama lain.. hikss..

Peramah orgnye Kak Feby neh.. Soke aku.. Tapi kami jumpe sekejap sgt wei.. Mase ni dorang baru je balik dari Redang.. Aku pun ngekor la Nazri ngan encik Azhar gi jeti. So, dptla jumpe. Dengan keaddan yg sungguh tak selese atenye hari panas bebenor.. Dah la aku tak bape nak sehat time neh.. Mase dah set nak jumpe tu, aku beria2 la kunun nak amek gambo bagai kan.. Last2 aku bole tlupe nak bwak kamera.. sakit je jiwe rage aku rase.. Nasib Kak Feby pnye kamera ade.. Dapt le aku bposing yg tak bape nak sakan.. kui kui kui.. Bukan ape aku malu2 kamben gitu.. huhu..

Meh aku story sket cam ne aku leh kenal ngn blogger Mentibang Paku neh.. Al-kishanye cam gini tau, 1 day tu aku duk ym ngn kwan aku Alang.. Duk bciter pasal mentibang laut.. Pastu terdatang le ide aku nk google cam ne rupe mende alah tu.. Sekali kuar la link mentibang paku neh.. Mase tu blog kak feby masih di yahoo360.. Aku pun ade gak blog tu dulu.. Pastu aku pun add je la kan blog neh.. Pastu ade sekali id ym dy, aku add la sekali kt list ym aku.. Camtu la citenye aku stat kenal kuarge Mentibang Paku neh.. mesti kak Feby senyum2 jew bace kan.. hehehe.. :p

Kak Feby skang ni pun ngah pregnant gak, aku tak sure dah bape bulan.. hikkss.. Anak no. 3 ko, murah rezeki.. hihi.. Congrats tuk akak neh.. Okes tu je la aku nak sok sek hari nie.. Pale aku dah pening2 balik neh.. Tensen je bile pale pening ni, pk nak baring jew..

Cheers~!!

39

03 May 2009

Saje Nak membebel.. ekekeke..

Latest pic, my 7 weeks of pregnancy.. Bolat betul kan.. hahaha

Wahhh.. Hari ni dah 7 minggu 6 hari aku pregnant.. Besok genap dah 2 bulan.. sumpah aku tak sedar bile mase ntah si Tencik ni ade lam womb aku.. Kuase Tuhan seme tuh.. Sekali lagi aku bersyukur sesangat..

Owh ye, last week aku dah pi check up kat klinik kerajaan.. Wat buku merah seme, test amek darah, urine test.. bla bla.. timbang berat.. cess sungguh tak soke tgk timbangan berat aku tu.. hikkss.. Kalo dah sarat agaknye berpusing jarum penimbang tu.. hahaha.. Takpe2 asalkan aku sehat.. Pengalaman pertama aku sbg patient kat klinik tu.. Before ni pun mmg aku penah pegi tp temankan Kak Nor jew.. Skang aku lak yg nak wat check up tu.. Mule2 tu cam cuak pun ade gak..

Aku sampai kat klinik tu dah kol 8 lebey cmtu, sumpah ramai org okes.. Dalam setengah jam gak nunggu bru la hegeh2 nak panggil name aku.. Pastu punye la lambat nak pangil nurse yg assign tuk tulis buku tuk daftar tu.. Nasib la nurse tu baik dan friendly plus santek.. ahakss.. Pastu dah isi pe seme details2 yg patut, then dy tanye la last 1st day menses aku.. huhu.. Yg ni aku ingat2 lupe la tapi aku yakin dlam 10hb March.. hikss.. Then dapat la tau aku punye due date bersalin aku adelah pade 14 Dec 2009. Dan aku dah pregnant dah 7 minggu ye tawan2 bukan 5 minggu mcm aku mention kat entry aku yg lepas tu.. Tahun ni Insyaallah Che Mok ngn aboh(parents aku) dapat 2 cucu(baby aku dan baby Kak nor-yg akan bersalin bulan 6 ti).. Mama ngn Aboh(PIL) pun dapat 2 cucu (baby aku dan baby sis wanie).. Aku lak sekaligus hamek ko dapat 2 lg anak buah plus sorang anak sendiri.. Wut a blessed kan? :)

Gambo adelah gegor dan gediks kan.. huhu..

Jom kite balik pade citer kat klinik tadi.. Pastu kan nurse tu kasi kat aku garam iodin tuk aku buh lam masakan.. Then dy kasi aku 2 tiub kecik, katenye kene amek darah aku 10 ml.. aku dah, alamak banyaknye nurse, nak buat ape tuh.. mesti saket neh.. nurse tu dah senyum2 kat aku.. ahakss.. ade dy gitau tuk ape darah tu seme tp sumpah aku tak ingat.. hahaha.. Then, kne tunggu lagi.. Giler ah mmg tak tersusun lansung dy punye prosedur kat situ.. bole2 pening2 okes.. Kire cam lepas masuk bilik ni ko akan blur la, pas ni aku nk gi tuju tang mane plak neh.. Kire kalau tade nurse yg assist ko kat situ mmg smapai besok pagi la ko tak sudah2.. Lupe nak citer time nurse tu dah cucuk picagari kat tgn aku tuk amek darah, aku rase banyak wei dy amek.. penuh woo satu picagari tu..lebey dar 10 ml aku.. tetibe berkire lak ngn darah sendiri.. hahaha.. tp tade la sakit sgt.. sbb urat2 ijo kat tgn aku ni mmg senang nampak dan mmg timbul la.. So, mmg memudahkan nurse tu la, tak yah nak belek2 lengan aku ni banyak2 kali.. huhu..

Pastu, tgn aku dah rase kebas jew.. kesan dari amek darah tu kut.. dah le lapo bangat.. Aku just menom milo je pagi tu.. Time dah siap check up seme2 tu dlam kol 11 lebey cam tu la.. Laju2 text encip Izhan suh dtg jemput.. Tapi dy mmg sgt bz hari tu, cos sebok dgn sukan jabatan.. Dan dy kene tunggu peserta tuk check in.. Ok, takpela.. Aku pun amek la cab, pk punye pk nak balik opis ke nak balik umah.. tibe2 tanduk nates dah naik.. hikss.. "Pak cik anto ke Losong ye!".. Huhu.. Aku balik umah mak pak aku, dah lame kut tak balik umah.. windu gak ngn mak aku.. hehehe.. Lg pun mmg pale aku ngah pening2 time tu *baik punye alasan.. huhu.. Balik umah jew, sembang2 ngn Che Mok, main2 ngn si Tencik Afham(anak buah aku) pastu bantai tido.. best woo..lame kut aku tak tido siang neh.. Bangun jew perut lapo, tgk dapor Che Mok masak ikan singgang, ade ulam, ade budu.. sgt la sorgaaaaaa... Ikan singgang Che Mok adelah terbaekk.. Sampai 2 kali tmbah kut aku makan.. hahaa.. Dah le aku skang mmg cepat nau lapo.. Takpe aku makan tuk 2 org kan.. huhu..

sempat snap gambo si tencik ni main mase balik umah tu.. geram aku negok dak ni, makin nakal dan makin chumil..

Petang kol 5, encip Izhan pick up kat umah.. Sampai umah penat sesado padahal tak buat ape pun.. hikkss.. Dan aku buat mase ni aku takde loya+muntah ke ape.. Cume pening2 sajo.. Badan je la penat, salu rase panas.. pastu cepat lapo, sikit2 nak ke loo..huhu.. Tu aje.. Tu je kut laporan aku hari ni.. hehehe.. Panjang lebor betul, ade ke yg nak bace ni.. hahaha..

Ok cheers ye seme..

P/s aku nak ucapkan happy birthday tuk kawan aku merangkap ex-rumate aku Asiah Azmi yg menyambut hari kelhiran ke 23 hari ni.. Semoga kau dipanjang kan umor dan di murahkan rezeki As. Aku harap majlis pekhwinan kau next month akan berjalan lancar.. Uikss lgi sebulan jew As, mesti debor tahap gaban kan.. huhu.. cayang ko as..


blogger-emoticon.blogspot.com


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin