21 December 2009

Lepas ni dah tak payah nak makan sizzling mee kat kedai!!

Thanks pak cik google for the pic

Bini dah pandai masak sizzling mee atenye.. Lepas ni tak payah dah nak makan kat kedai.. keh keh.. Huishhh.. Ayat berlagak ke main.. Padahal baru je sekali masak.. amboi amboi...

Petang semalam ntah macam mane rajin plak rase nak masak sizzling mee untuk dinner.. Wal hal gilos mane pernah masak sebelum ni.. Duk jeling Kak Nor masak kat dapor pernah le.. Tu pon main jeling2 seblah mata je.. Nolongnye idak.. keh keh.. Tapi bab makan laju je.. Dah siap masak laju je cedukkan dalam pinggan.. keh keh..

Petang tu before encip izhan datang jeput saya pi nyinggah kat hypermart kat opis saya neh.. Beli barang2 tuk masak sizzling mee tu.. Saya just beli cendawan shitake, carot, yee mee dgn serbuk lada hitam je.. Bahan2 len seme dah ade kat umah..

Punye eksaited nak masak neh, balik beli barang terus je tipon Kak Nor nak tanye resepi.. Hari tu dah ade Kak Nor gitau tapi mcm dah ingat2 lupe.. Kire mcm nak check balik la betul ke idak resepinye..

Masak kuah sizzling mee ni simple gile la bagi saya.. Kire kalo agak2 malas nak masak lauk banyak2 masak aje sizzling mee neh.. Sonang cite.. sodap2 pon sodap..

Tapi ciss sungguh 44 kali saya duk tipon Kak Nor plak tak angakat.. Cett.. Sampai umah gigih tipon lagi.. Haaa baru le reti nak angkat.. Kak Nor pun pung pang pung pang duk kabo respei kat saya.. keh keh.. Saya pun oh oh, ok ok.. oh macam tu.. ok senang je..... haha

Lepas tu ape lagi berdesup masuk dapor.. Bersilat kung kang kung kang.. Pastu tetibe fulak encip izhan, duk laung kat hall masak cepat sikit ye.. Sebab nanti nak kuar tengok bola lagi kat stadium.. Cett.. Tak abes2 lagi ke bola.. Dari hari Jumaat le laki saya tu duk ulang2 gi stadium hari2..

Saya pon ape lagi kelam kabut jugak la.. Sudahnye saya renihkan kuah sizzling tu tak bape nak lame.. Sudahnye ade yg tak bape empuk la cendawan tuh.. pasal saya beli cendawan shitake yg kering.. Bile die kering mesti kene rendam dulu kan kasi die kembang.. Kalo idak die keras weii.. Dah keras macam mane nak makan tuh..

Bab rase dah boleh tahan dah.. Sodap!!(sendiri masak sendiri ckp sedap mmg nak kene lempang neh) Tapi sepatutnye saya wat kuah lebih sket.. Sebab macam tk cukup kuah aje yee me saya tuh.. tak bape nak banjir weih..

Pastu malam tadi saya pulak baik hati bagi kat jiran sebelah sepinggan.. Kes nak pulangkan pinggan die aje sebenarnye.. Dah berkurun pinggan dia kat umah saya.. Dari lepas raya lagi kut.. haha.. eh bukan raya haji ye raya aidilfitri okes.. Haha.. Malang betul dapat jiran macam saya neh.. keh keh..

Sebab saya dah kebuluran ngan encip Izhan.. Terus ceduk2 masuk pinggan terus ngapp aje.. Dah tinggal separuh baru teringat nak amek gambo tuk buh lam blog.. Alang2 dah tinggal separuh tu, saya santak je la sampai licin.. haha.. so, nan ado la gambonye.. Next time la kalo saya masak saya buh gambonye..


So, next time kalo masak saya dah reti nak anggar2 ape yg kene lebih dan ape yg kene kurang.. Ala biase la kan 1st trial mmg ade je yg tak kene.. Yg pasti nak buat kuah banyakkkkkk.. Sebab nanti boleh hirup2.. Dan kene denga cakap Kak Nor, halia tu tumbuk kasi lumat.. keh keh.. Jgn duk ketuk2 jew.. =P

Ni saya share resepi sizzling mee Kak Nor.. Sonang sesangat wei nak buatnye..

Resepi Sizzling Mee

  • 2-3 mee sanggul / yee mee
  • 5 ulas bawang putih- Ditumbuk lumat
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa( Nak tambah udang/sotong pun sedap jugak)
  • Sawi/carrot
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- Tumbuk lumat
  • Serbuk lada hitam
  • 1 kiub ayam (Nak Pakai stok ayam pun boleh)
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan air - Anggaran sendiri la kalo nak kuah banyak buh banyak sikit.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Sementara tu rebus yee mee berasingan. Rebus sekejap je tau, lepas tu angkat dan toskan. Bile nak makan tuangkan aje kuah kat tas yee mee tuh.. Kalo nak tambah telur lagi sedap wei..

Selamat mencuba ye.. =)






4 comments:

Nyzal Aziz said...

heheheh....bagus..baguss...menjadi ekkk..tapi sentap ahh tgk pic tuh..ayoo..camna nih..eden dah terliur nih..bak mai sepinggan..

mYpRecious said...

haha.. meh jadi jiran seblah rumah lu.. eh sendiri punye resepi sendiri balik sendiri masak lah.. keh keh.. =p

marinahunny said...

huhuu bagus2,,sedaaappp..blh curik resepi x? hahaha

mYpRecious said...

marinahunny--> haha.. fair & square la.. resepi popia akak dh selamat di print pon.. huhu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin