25 November 2009

Udang masak lemak cili api

Sape kate org nogori sembilan je reti masak, 'masak lomak cili api'.. Den pon gheti la Na, masakkan mende alah ni.. keh keh.. =P

Malam tadi tekak terasa nak makan masak lemak cili api pastu ade sambal belacan.. Pergghh sejuk2 macam gini memang sodap kan..

So, petang semalam before balik umah singgal kat hypermart jap beli barang basah sket since kat umah memang nan ado brg basah nak di masak.. Mule nye saya dah plan nak masak, 'masak lemak cili api pucuk paku campor udang'.. Tapi dah puas berpusing2 carik pucuk paku, tade jual la pulak.. Kalo ade pucuk paku lagi melotups okes.. hikss..

Inilah diner saya ngan encip Izhan malam tadi.. Setelah gigih bersilat kat dapor hampir sejam ini lah hasilnye yg tak seberapa.. cukuplah untuk kami berdua mencekik samapai kenyang..

Udang masak lemak cili api.. Pedas neh.. saje kasi pedas kaw2 gitu.. huhu..


Tauhu telor goreng ngan ikan kering.. Nak buat cicah ngan sambal belacan.. Since kat umah kehabisan telor ayam ini pun jadik la kan.. huhu

Ini pulak taugeh celur sahaje.. Dah kemalasan nak goreng.. huhu.. Celur pon sodap gak.. Tapi yg ini saya sorang je duk perabiskan.. Encip Izhan adelah kurang memakan sayur-sayuran seperti taugeh neh..


Sambal belacan ni la wat pencicah and penyedap rase bile makan nasik tuh.. Samapai rase nak tambah2 lagi nasik tuh.. huhu..

Malam tadi seme yg saya masak licin di telan oleh kami.. Bagus tak membazir.. Kat sini saya bubuh sekali resepi udang masak lemak cili api neh.. mane la tau ade yg nak try test pulak kan.. Sonang giler je masak neh..

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

Bahan-Bahan

2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit kunyit hidup*
15-20 biji cili api hijau* (kalo pakai yg cili yg jenis pedas melampau tu elok kurangkan la ye, dan kalo nak lagi pedas boleh tambah lagi)

Bahan-bahan di atas hendaklah ditumbuk sehingga lumat ye kalo nak senang pakai le blender sajo..

Udang saiz sederhana dalam 20 ekor
Santan 200ml (saya biasenye pakai yg dalam kotak tu, kalo nak pakai yg perah2 tu lagi sedap wei)
Sebatang serai diketuk
Asam keping 2 ketul
Daun kunyit selai
Garam dan serbuk perasa atau ajinomoto

Cara-Cara
  • Mula-mula sekali tumbuk atau blend bahan-bahan yg bertanda * kat atas nun,
  • Masukkan santan dengan bahan-bahan yg di tumbuk tadi
  • Kacau perlahan2 kasi sebati lepas tu masukkan serai yg dah diketuk
  • Kacau hingga agak2 nak mendidih tu campak la daun kunyit yg dah disiat2 dengan asam keping tuh.
  • Lepas tu terus campak udang
  • Biarkan sehingga mendidih dan kene kacau selalu ye
  • Then perasakan lah dengan garam dan ajinomoto.
  • Siap untuk dihidangkan
P/s Nak tambah serbuk kunyit sikit pun boleh gak sebab nak kasi kaler kuning die tu lagi menyerlah sikit.. Baru le selera nak jamah kan.. Boeh makan dengan nasi panas dan dihidagkan bersama sambal belacan.. Udang tu pulak kalo boleh jangan buang kulit ngan kepala die pasal lagi terasa manis udang kat kuah die nanti.. =)
Selamat mencuba


4 comments:

fazemy said...

Sedapnya udang tuh..terliur pulak.

Cursive said...

kalu mau makan nasik lauk padang yang sgt best, ade satu kedai kat ulu langat, masakan dier fuhh.. sampai lapan pinggan saye tambah

Cursive said...

nasik padang tu same je ngan masakan minang kan? huhu..

mYpRecious said...

Kak emy--> kalo akak jiran sebelah umah saya dah lame saya kim semangkuk kat akak.. hikss.. =P

cursive--> mak aih 8 pinggan.. hurmm patut laa.. lalala..
sdap sangat ke? huhu

sini hok glamer nasi padang erwina tu ah, dekat je ngn jabat saya nie..

Nasi padang ngn nasi minang? dop tau la plok.. mgkin same je kut..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin