22 October 2009

Dinner semalam

Malam tadi saya pemalas nak masak lauk yg susah2.. (bukan selalu ke pemalas? ekekeke)..

So, sampai umah lagi 10 minit nak pukul 7, encip Izhan lak dari dalam kete duk rengek2.. "Sayang lapo.. Sayang nak masak ape malam ni?" Dalam kepale saya lansung tade idea nak masak ape..

Bile sampai je umah terus kuarkan ayam yg kojung dalam peti ais tu.. Pastu masuk bilik tukar baju pastu terus bersilat kat dapor.. Badan penat toksah cakap la.. Tapi dah tanggungjawab saya kan.. Harusla saya masak dengan ikhlas tuk encip Izhan ter'bucuk' saya neh.. ekeke.. =P

Mule saya tengok2 dulu ape bahan yg ade kat dapor saya tuh.. Belek dalam bekas yg saya letak segala rempah dan kiub, owh ade rempah kurma la.. So, saya pun pikir masak ayam kurma je lah.. Sodap jugak.. Dah siap2 kuarkan bahan2 seme, tetibe tukar pikiran lak saya..

Baru saya teringat ayam yg saya beli minggu lepas tu, masa saya cuci minggu lepas dah ade bau sikit.. Beli minggu lepas, minggu ni baru nak masak mesti tak bape sedap kalo masak gulai2 camtu.. So, saya teringat la kate2 mak saya.. Ayam kalo dah lame, cara terbaik nak masak dan tak nak kasi ade rase lame tuh, kite goreng kunyit/ goreng kentucky/goreng kicap saje..

Saya nie mmg takleh makan le kalo ayam tu ade rase pelik2 ke.. So, ayam tu saya goreng kunyit jew.. Sodap pun sodap..**Tapi takleh lawan la ayam goreng kunyit mama(mak mentua saya), terbaekkk wokkk.. Mmg sodap.. Saya try gak wat mcm mama buat, tapi tak jadi ler.. Felik saya.. Tapi takdela felik nau, itula namenye air tangan seorang ibu kan..Kalo balik umah mentua, tengok mama duk goreng ayam, saya dah senyum sorang2.. Dalam hati kalo kat umah sendiri, sambil2 goreng sambil2 tu jugak saya ngap, buat ratah2.. huhu.. Tapi umah mentua kene behave la, jgn le wat pangai tk senonoh.. Hikkss..** Encip Izhan neh, kalo ayam goreng neh mmg la feveret die.. Kasik ayam goreng kuah sos cili pun die sosah sampai 2 pinggan.. ekekeke.. Tapi takde la saya sekejam itukan, masak itu aje kat laki.. Harus dapat tittle bini derhaka kan..

Saya pun masak la jugak sayur lemak kacang panjang ala yg kuah santan putih tu.. Sayur ni mmg sonang je nak masaknye.. Kalo tak reti gak nak masak mmg tak tau le nak cakap ape kan.. Confirm la tak leh kawen lagi.. Ngeeee.. Berlagak.. huhu.. Pastu tambah la ngan telur dadar(yg ni mmg confirm ade, tak kesah la saya masak ape pon), nak penyedap sket saya wat sambal kicap.. Ala kadar je kan pemakanan kami malam ni.. Tapi encip Izhan sosah 2 pinggan jugak tau.. Ngeeee.. Soke saya kalo bile saya masak encip Izhan makan banyak sampai bertambah2.. Itu pasal le makin 'berkembang pesat' laki aii tu yuuu.. NGeeee.. =P

Dan encip Izhan jugak adelah paling pantang kalo saya masak terlebey masin.. Terus dia macam hilang selere gitu.. Saya lak kalo masak mmg pemasin.. Dan skang saya cube utk kurangkan kadar kemasinan dalam masakan saya tuh..huhu.. Lagi pon tak elok sgt kan makan masin2 neh.. Darah tinggi woo..

Malam ni, saya dah plan2 dalam kepale kene masak lauk ayam yg goreng2 jugak.. Sebab ayam still ade lagi balance kan.. Tadi dah google resepi, so decide nak wat ayam goreng black pepper.. Resepi pon senang dan simple jew.. Pastu ingat nak goreng tofu telur style chinese tu or just wat sup tofu telur sajork..

Sorry la, tade gamba pon.. Ade je saya snap malam tadi, tapi encip Izhan die pakai hp saya skang.. Sebab hp die salu bateri kong.. Sorry jugak sebab entry saya skang soke panjang berjele2, mcm nak suh org tido samabil tgk blog saya ni kan.. Pastu dah le bosan giler sebab tade gambo... Tunggu gaji la, akan saya beli jugak sejibik kamera baru.. Tak sabar... Ngeee.. Ke encip Izhan nak sponsor? Kalo nak sponsor saya nak yg Sony yg touch screen tu.. Kalo dapat la, alangkah indahnye hidup ini.. hahaha.. Tetibe.. =)

Ok, bye.. Besok dah cuti.. Boleh la ngemas umah yg dah macam sarang tikus tuh.. upppssssi.. Bocor rahsia aiiii... =P




No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin