13 September 2009

Kawan2 encip Izhan nak datang berbuke kat umah??

Hari Jumaat lepas, umah saya terime tetamu tau.. 1st time ade org nak datang umah berbuke puase.. Means bile ade org datang umah tu, kite kene siapkan hidangan.. Sape yg nak siapkan tu kalo bukan saya jugak.. Berpeluh2 ketiak duk bersilat kat dapur.. ngeh ngeh.. Name pun puase kan, dy punye fenat tu over lebey sket.. Cett.. Cakap macam 40 org jew nak datang buke kat umah padahal 2 org je.. Hahaha.. Over tau saya ni..

Sebenarnye yg datang bukan org lain sangat pun.. Kawan baik encip Izhan gak, yg dah biase2 sangat ngan saya, Shabri ngn Awang.. Member jamming merangkap member lepaq2 sambil makan roti canai.. =)

Dah lame gak kut dia request nak makan masakan saya yg tak seberape nie.. Ala org baru belajar masak cam saya ni, masak pun yg simple2 ajew.. Resepi pun duk google2 aje.. Hari2 bawak balik kertas resepi print kat opis.. hikss =P

Saya cakap la ngn encip Izhan ajak la kawan2 tu datang makan hari Jumaat.. Saya ni kalo nak kasi org len makan saya pening sket nak masak ape.. Tapi kalo laki sendiri senang plak keje saya.. Saya tau ape yg dia suke ngn tak suke.. Ape yg wat dy makan banyak ngn makan sikit.. =P

Mule2 pk nak masak tom yam je lah.. Sebab bahan2 seme dah ade.. Pastu nak wat sayur lemak kacang panjang campur ngn sawi, panggang ikan kembung dengan ikan cencaru sumbat goreng.. Uisshh.. Sekali bile dah sampai pasar mase nak beli barang2 tu tetibe lak boleh jadik lain resepi saya.. Encip Izhan ni, tetibe lak request nak makan gulai lemak pucuk paku.. Mak aiihh zaman roman eh lom penah saya masak gulai lemak pucuk paku.. Pastu saya pun iye2 kan je la cakap reti, sbb seingat2 saya ade kut resepi tu dalam buku resepi yg saya beli.. hikkss..
Kalo takde gak, saya campak2 je lah lebeh kurang mcm gulai lemak ayam cili api.. huhu..

Resepi ikan panggang lak mintak kat che mok saya.. Yg ni pun baru 1 st time nak try.. Gilers betul saya, nak kasi tetamu makan masakan baru pertame kali nak try.. Hahaha.. Merase la korang kalo tak sedap.. =P

Dan hari Jumaat tu saya mmg penat betul.. Nak masak lagi nak kemas umah lagi.. Rase macam superwoman lak saya.. Hebat!! Tapi encip Izhan pun tolong2 gak saya ngemas.. Lepas saya dah siap cuci ikan, siapkan bahan2 nak masak seme, terus saya stat keje2 housekeeping lak.. Umah saya dalam 2 minggu lepas mmg cam tak bape nak rupe rumah sket.. huhu.. Bis saya ngemas encip Izhan sepahkan saya ngemas lagi encip Izhan sepahkan lagi, last2 lantak la kat situ sepah2 pun sepah la..

Laki saya tu kan duk sebuk nak set up akuarium bagai kan, pastu duk wat DIY filter akuarium ape ke bende ntah.. Itu yg bersepah tu, dengan paip la, batu la, pasir, tools2 seme.. Adeiis, fenat la kalu saya nak list satu2 ape yg sepah tu.. Saya biar je sampai siap keje2 dia seme baru saya ingat nak kemas.. Niat jugak nak kemas sekali tuk raya terus.. Sekali ade tetamu lak nak datang tu yg terpakse berdesupp saya ngemas laju2.. Nasib saya ni superwoman.. huhu.. (padahal zaman anak dara pemalas pianggg!! ngeh ngeh...Nasib ade gak orang nak pinang saya..=P)

Lepas abes2 ngemas dalam kol 4.30pm camtu terus gigih bersilat kat dapor lak.. kol 6.30pm camtu seme dah siap terhidang atas meja.. Dan lauk berbuke hari tu adelah Gulai Lemak Pucuk Paku campur Udang, sambal belacan tempoyak, ikan kembung panggang dan ikan cencaru sumbat dan ulam-ulaman.. Alhamdulillah.. Rezeki kami tu hari tu.. =)

Gambar saya cilok dari sape ntah.. saje nak jadikan hiasan.. Lebih kurang cam gini gak saya punye gulai lomak tuh.. Hihiihi.. =P

Seme makan bertambah tu, selera betul.. Lauk2 kampung macam ni memang laju je mulut menyuap.. hehehe.. Ade plak ulam raja ngan sambal tempoyak.. mmg la tangkap leleh.. Saya tak amek gambo plak lauk yg saya masak tu.. Tade mood la nak snap gambo pakai hp neh.. Sejak kamera saya rosak nie, dah tak bnyak gambar saya letak kat blog saya ni kan..

Kejap tadi tadi saya refresh blog saya tengok kat cbox dapat msg dari Shabri :

"Da, thanks 4 the iftar ari tu. Kamu sungguh pandai memasakla...wase nok gi makan pulok je kahkahkah..patut pun izhan koho se'eh jalan pun.."

Huhu.. Lawak je saya rase.. "sungguh pandai" tu.. Padahal saya baru je 1st time masak lauk tu dia tak tau ke.. ngeh ngeh.. =P

Ape pun, thanks jugak sebab sudi datang buke puase kat umah saya.. Biase saya berbuke berdue jew, bile ade tetamu ni meriah sikit rase..



3 comments:

xnx said...

CAITTT...terlioq aku nengok lawok udang gulai tuh...nyumnyummm

pose tawon ni..tade iftar reception dari sesape pon tuk haku..owiz buke kt umah n kdg2 jek mkn kt lua..ngan hosmet aku..

so loser aku tawon nih..tape..jimat duwet...lalalla

mYpRecious said...

Tapi Na, still tak leh celen gulai lomak pucuk paku udang yg mak ko masak, mase aku dtg dulu.. slurrppp slurrpp sodapppp.. First gulai lemak pucuk paku yg aku makan dlm hidup aku.. hihihi..
Aku ingt lg aku mmg mkn bnyk betul time tu.. hahaha.. Jakun wei tk penah jumpe lauk cam gitu.. hehehe...

Wahidah said...

wah jamu kawan2 hubby mkn yea...oergh..cayalahhh..hehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin