06 September 2009

Kawan Baru

Saje nak poyo bagitau, saya ngan encip Izhan dah tambah kawan baru kat umah tu.. Namenye encip Tommy & Oscar, encip Ali dan encip Red diamond.. Tommy and Oscar ni berasal dari South America manakala encip Ali dari Tasik Malawi, Africa dan encip Red diamond dari West Africa.. huhu.. sokenye kami bile dah ade ramai kawan kat umah ni.. =)

Poyo betul kan kami, seme hosmate asal dari overseas nun.. ngeh ngeh.. dah lah duk Africa.. huhu.. Ganas2 plak tu sekor2.. hahaha..

Lagi sekali poyo tuk saya!! huhu.. Hosmate baru saya adalah ikan la.. huhu.. Dulu 1, skang dah 3.. Ape bende yg satu pe bende yg 3? Adakah encip Izhan dah tambah bini jadik 3? uisshh nak kene lempang ngan saya boley la kalo nak tambah bini jadi 3 tu.. ngeh ngeh.. =p
Ekceli, tank fish kat umah tu, dulu kan 1 je ade, skang tak agak2 dah jadik 3.. Macam terror sangat je bele ikan nak sampai 3 aquarium.. hahaha..

Padahal ikan duk hari2 je mati.. Semalam je mati lagi 4 ekor.. Name pe ntah ikan tu.. Lupe lak saya.. Sian oh dia, dari 12 ekor tinggal 4 ekor jew.. Ramai oh mati.. Ni sebab kami tak bape peduli ngn aqurium lgi satu tu pasal duk asek set up aquarium baru nak bubuh hosmate baru tuh.. Akibatnye hosmate lame pulak yg meniggal dunia..

Takpe2, ikan yg mati tu takdelah membazir buang, kite kasi si Tommy & Oscar makan.. Cos ikan ni mmg makan anak2 ikan.. Ekceli kan name dy Oscar je, saya saje gedik tambah Tommy & Oscar pasal dy ade sepasang senang saya nk sembang2 ngn dorang.. sekor panggil Tommy sekor panggil Oscar.. huhu.. Tadi saya ade la google pasal ikan Oscar ni, rupenye ikan ni mmg cerdik okes..

Dan dy adelah pandai berlakon buat2 nak mati sebab nak tangkap anak2 ikan untuk di makan.. Pandai oh.. Patutla yg kat umah tu, saya tengok asek baring kat pasir terbongkang terus.. Say siap cakap kut2 nak mati dah ni.. Rupenye mmg tabiat dy mcm gitu..Dan yg saya bace jugak ikan Oscar ni pandai, dia kenal oh tuan dia.. Harap2 dia boley cam saya dengan encip Izhan, pastu lambai2 dengan sirip dia.. hahaha.. Banyak lagi kut pasal si Oscar ni, kan kalu saya cite seme kan jenuh pulak nak bace..

Inilah si Oscar saya.. hihi.. Tapi gambo ni saya cilok dari link kat bawah yg saya bubuh tu.. Say lom snap2 lagi tau gambo si Oscar tu.. Tapi bih kurang macam ni gak rupenye, except for size dia kecik sket dan kaler hitam dy tak terang macam tu la..

Berbalik kepada si Ali ni plak, dia sebenarnye dalam keluarga African cichlids fish yg asal dari Tasek Malawi.. Ikan ni ade sikit agresif, sikit ke? banyak wooo.. Yang saya perati, dia soke amatlah main kejar.. pastu gigit ekor member.. Pastu soke nyorok celah batu2 dan korek2 pasir.. Pastu dia nak ade territory sendiri ko.. ngades2 tau.. means kalo ikan2 len masuk kawasan yg dy dah jage tu siap la ikan tu mmg kompom kene halau main dekat lain.. huhu.. Pastu kalo makan, mmg sap sap soi dy sambar.. gelojoh betul.. ishh ishh.. Ali, Ali sile manner sedikit ye..

Ni plak si Ali haa.. Atau African Cichlids Fish.. Tengok muke dah tau ganas.. huhu.. Kat umah tu saya ade kaler kuning cam gini ha, cekelat belang2 dengan kuning campor2 hitam.. Agresif oh ikan ni.. dia telah berjaya membunuh sekor kawan dia yg saya dah lupe name ape.. Ish ishh.. Cian ikan saya yg tu..

Si red diamond plak, saya tengok dia okey2 ajew.. soke main celah2 batu jugak.. soke main kejar2 gak.. Dan idakle seganas si Ali tu.. Walaupun kami buh Ali ngn red diamond sekali dalm satu tank tapi nampknye Ali takut nak kacau red diamond sebab lgi besar dari dia.. huhu.. Padan muke ko Ali, sape suh ko ganas yg hamat.. ngeh ngeh..

Yang ni plak si red diamond.. Hari khamis tu saya beli sepasang, rege dia RM4.80 je sekor.. ngeh ngeh.. Tapi yg saya pasan yg lagi sekor tu bile bawak balik umah tak jadi red dah, jadi blue pulak.. Naseb la ko cantek ikan oii... =P

Berbalik cite pada 3 tank saya tu, yg 1st kami buh Tommy & Oscar, yg 2nd buh ikan2 africa(ikan ganas seme satu tank) dan tank yg last ikan2 tropika, ade platy, golly(kire cam community tankle).. Gambo sekeping haram saya tak hambek.. Maklum le org dah tade camera skang.. sob sob.. Saya buh gamba2 yg saya google je la .. Nanti la saya snap pakai hp encip Izhan.. sob sob..

Takpe2 korang imagine kan je la cam ne k.. huhu..
Nanti kalau saya rajin saya update pasal cite 'kawan2' baru saya ni.. =)

Credit to: pets1000.blogspot.com for photos and sources




4 comments:

mummy_ayu said...

ingat kwan baru apa..bela ikan plak..ok la tu..

Nyzal Aziz said...

adoiiii..adikku..
sejak bilalah plak begitu serius membela ikan nih...tang nama ikan yg tak tahan gelak tuh..guling2 aku..kirim salam kat ali..muahahah

Putra Al-Maliki said...

Ikan oh ikan... kenapa engkau ikan... =)

mYpRecious said...

mummy ayu--> mmg besh pun bele ikan neh.. hikkss.. saje saya kasi gempaq sket kak.. hikss..

Nyzal--> huhu.. kalo ajok si tencik ngn abg harus setempek je dpn akurium duk tgk ikn2 tuh.. hahaha.

Putra Al-Maliki --> sbb beliau adelah ikan.. hikkss.. :p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin