03 September 2009

Berbuke di rumah family

Hari Selasa lepas saya baru lah berkesempatan nak berbuke kat umah family saya.. Tu pun che mok dah call saya pagi tu suh balik berbuke kat umah.. Hikss.. Tapi kalo che mok tak call pun memang saya dah niat nak ke sane petang tuh..

Saya siap oder2 lagi nak makan ape ngan che mok.. huhu.. Rindunye ngan masakan mak saya.. Saya cakap la rase nak makan asam pedas je tak kesah la ikan tongkol ke ikan tenggiri ke.. tapi nak ade kacang bendi.. Nyum nyum (time tulis ni boley lak terimagine, terus lapar aku rase.. hahaha). Dan surprisely, che mok pun mmg dah niat nak masak lauk itu tuk berbuke.. Itu lah kan org cakap instinct sorang ibu.. huhu..

Saya punye lah rase excited yg hamat nak balik umah ni, windu ngn seme org kat umah.. Sebab dah lame gak saya tak nyinggah sane ade la dalam 2 minggu cam tu.. mmg la dasaarrr saya ni kan.. hikkss.. Lebey2 lagi saya excited nak tengok si baby Amjaad.. Che mok cakap budak tuh main tembam dan dah pandai nak ajak org berborak.. means kalo kite agah2 atau cakap2 dgn dia, kan main laju dia bagi respon sambil mulut duk membebel in his own bahase.. hikkss..

Petang tu cam biase kuar opis kol 5, singgah le ke bazar kejap.. Kunun2 la kejap kan, hambek sekali kol 6.30 pm tu duk kat sane lagi.. Kak Nor ngan che mok dah siap duk kol tanye mane tak samapai2 umah lagi nie.. Bukan ape kan, saya duk nunggu ikan pari bakar tu la yg wat lame yg hamat.. Kiteorg dah dtg chupp ikan tu, sekali dia boley kasi kat org lain.. Bukan sekali wei dia wat cam tu, banyak kali.. jadiknye org2 yg dtg lambat dari kami dpt dulu lah.. Hangen jew saya, rase mcm nak berasap jew.. Last2 dapat gak kat kiteorang ikan pari bakar tu, nasib la ko bg diskaun sebab tunggu lame sangat.. Dan naseb jugakla, umah family saya tu 10 minit camtu jew dari bandar K.Trg.. Kalo umah saya, gamaknye mmg la berbuke dalam kete.. huhu..

Sampai2 umah jew, saya terus gi jenguk baby Amjaad.. Mak aiii, kus semangat betul bdk ni.. numuksnye, pipinye gebus betul... dan makin berat, siyes comelnye.. saya rase nak kidnap je bawak balik.. huhu.. Pastu, umo baru 2 bulan lebey dah pandai ajak org bersembang, pastu gelak2.. gerams nye saya.. Mate dah a cepet.. huhu.. encip Izhan cakap macam anak cine jew.. Kulit dia pun makin cerah dari mase dia baru lahir dulu..

Si Amjad y numuks dan tomei.. Geramsnye Che de dekat awok neh.. Gegets pipi kan!!

Dan dapat saya jumpe 3 hero kesayangan saya nie.. hew hew.. Tencik tu, ya ampun makin 'disaster' jadiknye.. Fadan muke dia kene marah ngan encip Izhan.. Org len marah dia tak makan wei, sekali kene hepp ngn uncle A'Ang(panggilan anak buah aku tuk encip Izhan) dia, terus tekup muke dengan mangkuk.. huhu..

Mase tu mase dah semput2 dekat nak buke.. apelagi hidang secara pantas.. Saya tolong2 gitu jew.. huhu.. bile balik umah family saya ni lah baru ade can saya nak malas2.. huhu.. =)
Mase che mok buh asam pedas lam mangkuk saya dah cam omg sedapnye dapat hirup kuah ni..slurrp slurpp.. ngeeeee...

credit to Kak Nor yg rajin amek gambo.. Maklum le kamera saya kan dah rosak, moad nak amek gambo mmg nan adoo.. Peace ye!! Padahal tak sabar nak makan.. haha.. Dalam gambo tu yg baju putih adik bongsu saya Farah, tu tangan abah saya je nampak dan cm bese la encip Izhan..

Lauk simple2 kampung jew.. Tapi saya lebey suke lauk sebegini.. =)
Lom dapat ikan singgang lagi neh..kalo ade mmg masyuk la, tp kalo ikan singgang pun saya memilih gak, ikan singgang mak saya jew yg saya makan.. Kalo kat kedai mmg saya tolak tepi.. hehehe..

Dan hari tu mak saya masak asam pedas ikan tongkol, ikan kembung+kerisi goreng(ikan goreng che mok terbaeekk okey), kangkung belacan, ade budu(umah saya memang seme hantu budu), telor asin, ayam percik, kueh belimbing dan satar.. Burrpp Alhamdulillah.. Banyak kut saya makan.. Lauk len saya tak pandang, duk ceduk asam pedas jew.. Lawan plak ngan budu, pergghhh sorgaaaaa betul..

Tak sabar nak tunggu ct ngn abang Jep balik, tak sabar nak buke ramai2.. mesti lagi meriah.. =)

Lepas maghrib, dalam kol 8.30pm camtu saya ngn encip Izhan pun balik.. Che mok ngn abah tade dah, dorang gi terawih kat masjid.. Saya siap tapau lagi lauk, nak wat sahur malam kang.. huhu.. Tak yah le aii masak.. =p



Cheers~!!

3 comments:

aZuRa AhMaD said...

Bestkan berbuka posa ramai2 ngan family...

xnx said...

MAK AIII...chumel giler amjad..si tencik afham pon makin chumel..gindu r ngan che mok..adiess..bile lagi r amu g sane yek...

gindu ko gak da...mmmuuuuaacckkksss!!!

mYpRecious said...

Azura --> mmg best pun Zura.. Ni tak sabar nak tunggu seme adik badik balik bekumpul.. Harus kecoh satu rumah.. =)

xnx--> aku pun rindu ko gak na.. dorang comel pasal ikut Che De nye.. ngeh ngeh..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin