12 August 2009

Kalaulah...


Mood untuk saya berblogging skang adelah macam haremsss je.. Upss.. ampun terkasar bahase sikit.. Mulai hari ini saya akan menggunakan perkataan saya sebagai ganti diri aku.. Biar la saya nampak sopan lagi santun sikit kan.. Sebab saya ni kan salu kasar2, nanti org tak soke.. Hipokrit sikit pun tak ape kan, asalkan dapat puaskan hati semua org..

Lagi pun kalau kita berubah ke arah kebaikan tak salah kan.. 2, 3 hari ini saya banyak berfikir yang bukan-bukan.. Yang sepatutnya tak patut saya fikir pun.. Dalam duk banyak fikir tu, tido malam say lena jugak.. Mungkin sebab badan saya terlalu letih kut.. Jadi bila letak pale atas bantal, landing atas katil terus saya terlena..

Tapi even saya terlena pun, saya mimpi yang pelik2 lah.. Bila bangun pagi saya terfikir lagi kenapa saya mimpi macam itu.. Hurmm, peliknya.. Tak soke betul saya kalau mimpi pelik2 nie.. Tapi yang saya peliknya bile bangun pagi mesti saya terlupe ape mimpi saya yg pelik tu.. Pelik kan? hikkss.. Iye saya tau, saya agak merepek di situ..

Semalam saya dapat email dari 'Baby Center'- My Pregnancy this Week @22 weeks.. Dulu masa saya pregnant saya ada daftar dengan laman web baby center. So, tiap2 minggu saya akan dapat perkembangan macam mane keadaan kandungan saya. Tapi saya sempat sampai 11 minggu sahaja.. Yang mane saya telah kehilangan anak pertama saya masa usianye hampir nak masuk 12 minggu.. Sedihnye saya rase.. Kalaulah saya boleh puta balik waktu, saya akan jaga diri saya baik2 masa tu.. Oh, biasenye minggu2 lepas kalau email tu masuk saya tak nak pandang pun, even jeling pun tak sebab saya takut saya sedih. Tapi semalam, saya boleh bukak dan baca plak..

Dan bile saya bukak dan baca, memang betul lah saya sedih yang sangat2.. Sampai saya tak sedar air mata saya jatuh setitik setitik.. Saya terfikir lagi kalaulah saya tak keguguran mesti skang saya dah boleh rase pergerakan dia dalam womb saya.. Mesti perut saya dah besa dan moncet skang.. Skang pun moncet jugak tapi takde isi lah.. :p.. Sedihnya saya rase.. Menyesal pulak saya bukak email tu tau.. Skang saya dah jadik emo..

Lepas tu kan, bile saya blog hoping ke blog2 bloggers lain, sekali terterjah kat blog ibu mengandung plak.. Pastu dia bercerita pasal baby dalam perut dia, oh jelesnya saya.. grrrr.. Tapi saya baca jugak sampai abes.. Lepas tu bile saya pegi ke blog dia dan dia oh, dia dah pregnant lagiks.. Tahniah, saya gembira untuk kamu.. Tapi, saya jeles lah dengan kamu.. Oh.. saya tak soke lah dengan ape yang saya rase nie..

Lepas tu kan, malam semalam tengah2 saya iron baju keje encip Izhan, saya terpandang plak majalah2 Pa & Ma yang saya simpan kat situ. Lepas dah siap iron baju seme, saya belek2 majalah tu.. Baru saya perasan, lepas saya keguguran saya dah tak bukak lagi majalah tu, sebab saya takut saya sedih.. Tapi malam tu saya bukak, saya belek dan saya bace.. Dan memang betul saya rase sedih lah.. :'( Emo lagikss.. Bukan saya tak dapat terima takdir, tapi semua ni datang balik pada saya secare tibe2..

Mungkin jugak sebab saya ade banyak bende nak kene fikir, saya nak kene muhasabah diri saya lah.. Mungkin jugak saya terlalu banyak buat silap dulu.. Dan saya harus terime dengan hati yang lapang dan fikiran yang positif..

Ada sesuatu yang penting saya kene buat malam ni.. Dan saya masih lagi terfikir2 macam mane nak mulakan dan ape yang saya akan dapat kalau saya buat.. Saya harap ia sesuatu yang baik.. Mungkin jugak tak.. Tapi sekurang-kurangnya saya mencuba dari tak melakukan apa-apa.. Kalau tak berjaya jugak, tak apalah.. Saya akan tetap teruskan hidup saya macam biasa..


5 comments:

FastRi said...

fa inna lau taftahu amal al-syaitoon
maksudnya lebih kurang: banyak sangat perkataan 'kalau' tu membuka kepada kerja2 setan.

jadi kita terima je apa yg berlaku. bykkan bersabar. buat pengajaran dan pembetulan. aim utk masa akan datang pulok.

FastRi said...

cuba cari lagu 'hadapi saja' - iwan fals

Warnawanie said...

Allah lebih mengetahui apa yg tersirat dan yang tersurat. Kdg2 kite rasa sedih sgt, kecewa yg amat sangat dan benci akan sesuatu yg berlaku ke atas kite, padahal itulah perkara yang terbaik buat kite.

Ujian dan rahmat dari Allah dtg dalam pelbagai cara. Yang pasti, yang diuji dan teruji pasti akan mendapat ganjaran yg besar dariNya.

Kite selalu pandang orang yang hidupnya lebih selesa dan sempurna dari kita... bile kite naik keta kancil, kite selalu cemburu tgk orang yg naik kete mewah dari kite.. tapi kita jarang or langsung tak pandang orang yang naik motor jer... yang mana kite lebih beruntung dari dia... ;)

Tak semestinya orang naik kete mewah tu, hidup dia lebih bahagia dari kita yang naik kete kancil ni.. mungkin ujian Tuhan lagi teruk darinya..

So che che, at least.. che che pernah merasa nikmat dan bahagia 'mengandung' walaupun tempohnya hanya 11minggu...ada lagi insan yang blom pernah merasainya..

Dun be too sad.. think positive~!

Ms AiReEn MoHd said...

salam babe...haah betoikate warna warni tu....aku memula bace komen ko kat moi aku tu kan...alala ala tahu sape tapi tak konpiden la kan...aku ari tu tumpang gembira ko da peknen...alih alih aku tgk ko pg redang...aik...bukan budak ni peknen...leh bersakan kan...

pastu aku scroll lagik...sampai aku terbace n3 ko ni...kate yg ko da keguguran ...aku sedeh plak kan....alahai takper nok...ko at least da rase mcm mane peknen tu...aku lum penah rase lagi..namun aku sabo em nanti saat da tika waktu tu sampai....jgn bersedey....

ops aku nak taip ape itu moi..termemalaut lakkan..moi tu bubur nasik la babe...sedap wooo aku suker mamam tu...moi tu aku rase la kan org utara panggilkot...ke ntah la plak..abis da boy panggil moi..aku polo jerk la....ok babe cheer up ur life okies....

mYpRecious said...

Tq la tuk seme nasehat tu yek.. Sangat memberi semangat kepada saya..

ni sayang kat seme neh.. :P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin