17 August 2009

Holiday in Redang (Part 1)

Well, last week kan saya ngan encip Izhan ade pergi holiday plus cuti2 Malaysia kat Pulau Redang.. So damn happy weols kat sane okes!! Saya rase macam tak nak balik jew.. Tak puas tau mandi laut, snorkeling dan tengok laut yg sangat cantek.. Ekceli hari2 pun saya boleh tengok laut, umah saya kan dekat dengan pantai.. Tapi kan serius la tak same dengan laut dekat Redang.. Subhanallah memang sangat cantek tau..

Saya pergi tu hari Khamis tau sampailah hari sabtu (3 hari 2 malam). Mase hari Khamis tu gak saya ade interview SPA pagi tu.. Ingatkan sempat lah kan nak catch up ferry kol 3pm dekat jeti shahbandar Kuala Terengganu.. Sekali pagi tu jalan jem gile2 tahap tak bley ampun weiii.. Panas betul hati saya.. Sebabnye ade 3 eksiden kut kat atas jambatan Sultan Mahmud.. Stress tau, tibe2 hilang je mood saya nak pergi interview.. huh~!!

So, kekdahnya pukul 9 am lebey baru saya sampai tempat interview dan saya dapat no. giliran keempat yg terlast.. Tensen betul duk nunggu, kol 1.15pm barulah saya abes interview.. Hati saya dah berdebar2 sempat ke ni nak naik feri kol 3 nie.. Umah saya tu dah la jauh gak dari bandar K.Terengganu.. Ngam2 kol 2 sampai umah, siap laju2 kol 2.30pm camtu kuar dari umah..
Naseb sempat kol 3 ngam2 sampai jeti..

Tengok2 passengers len pun lom check in lagi, siap ade yg duk beli tiket lagi.. Hikkss... Okey la tu tade la weols semput napas sangat nak kene berkejaran naik feri plak.. Hari khamis tu memang agak ramai org2 pulau nak balik Redang.. Feri penuh ngn bebudak sekolah jew.. So, lam kol 3.30 pm camtu, feri pun gerak.. Saspen gak saya kut2 la saya mabuk ke muntah ke kan.. Sebab mase 1st time nek feri gi Redang dulu saya mabuk, sebab ombak ya ampun sgt kuat.. Sampai feri tu saya rase dah macam roller coaster.. Seram betul saya rase time tuh..

Ni saya snap mase dalam feri otw ke Redang tuh.. Tu nampak tak pulau tu saya pun tak tau tu pulau ape.. huhu.. Pulau Bidong agaknye..

Dalam kol 4.30pm tu weols dah sampai jeti kampung Redang.. Satu jam je? Sekejap la plak.. Biase satu jam setengah, rupenye kami naik feri besar time tu dats why bole save 30 minit sebab dia lagi laju dari feri kecik.. Bile dah sampai kat jeti kampung tu jangan le risau cam ne nak gi resort atau chalet, cos ade feri kecik name 'Sejahtera 10' akan transferkan passengers dorang ke resort atau chalet.. Sonangkan!! Sejahtera 10 ni hantarkan weols betul2 kat depan beach Wisana Beach Chalet. Dan naik feri tu adelah sangat best, sebab dy cam open air gitu pastu ade seat2 cam lam bas tu.. Fuhh angin laut yg sepoi2, pastu boleh tengok pemandang lagi.. Rase macam, nak suh abang feri tuh bawak kami pi pusing2 pulau lak.. hahaha.. (Harus kene campak lam laut saya agaknye, hikkss..)


Mase ni saya dah duk lam feri 'Sejahtera 10'.. Kat belkang nun la feri yg saya naik dekat jeti shahbandar tu..

Itu le kojenye encip Izhan saya neh.. kuar je dari feri terus menggagau carik rokok.. Siap bawak 4 kotak rokok lagi, tuk bekalan katenye.. hikkss..

Inilah rupenye, 'Sejahtera 10' feri tu..

Yang kat belakang tu ar jeti kampung Redang


Cite lom abes lagi tau.. Nanti saya sambung part 2 plak.. Kalo saya pulun satu entry muntah darah plak bace kan.. hikkss.. :)

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin