29 July 2009

::Mari Belajar Bahasa Jepun::



Tajuk tak bley blahhh weii.. Kire kan adela jugak unsur2 ilmiah blog aku neh.. Kalo idak duk merepek tulis thrash sesado.. huhu.. Sejak 2 menjak neh asek la aku tulis blog merepek2 sket.. update dengan perasaan malas meraja camtu la jadikss.. ahakss.. Dah tau malas tapi nak update jugak.. apekah aku ni.. huh~!!

Oh!! hari ni aku nak ajar korang seme bahasa jepun.. hahaha.. cess, ayat macam aku ni terror sangat je.. huhu.. Aku ingat pun sepatah 2 je... Dulu mase kat uitm amek japanese as a third langguage.. hoho.. Ni aku ajor sepatahh 2 jew wei.. huhu.. Tetibe rindu plak kat Boiiey sensei yg ngajo aku Jepun dolu..

::KOTOBA::

  • kireina --> beautiful
  • purezento --> present
  • koibito --> lover
  • chici --> (my) father
  • haha --> (my) mother
  • shitte imasu --> know
  • hanashimasu --> talk
  • yobimasu --> call
  • muzukashii --> difficult
  • omoshiroi --> interesting
  • shinsetsu --> kind
  • genki --> healthy
  • shizuka --> quiet
  • amai --> sweet
  • kashikomarimashita --> all right/certainly
  • yama --> mountain
  • umi --> sea
  • dekimashita --> ready
  • tomodachi --> friend
  • Kazoku --> family
  • tabemasu --> eat
  • nomimasu --> drink
  • kakimasu --> write
  • benkyo o shimasu --> (to) study
  • shigoto o shimasu --> (to) work
  • shokuji o shimasu --> (to) have a meal
  • ryoko o shimasu --> (to) travel
  • yoyaku --> reservation
  • koku-ken --> air ticket
  • atarashii --> new/fresh

Itu sahaja pelajaran kite hari ini ye.. sampai berjumpa lagi di sesi akan datang.. ngiahahaha..
Tapi sangat besh la dapat belajar bahasa jepun neh.. Even ssh tahap gaban.. Naseb exam aku pass.. dapat B je kut.. Nampak sangat malas study.. hahaha.. winks* winks*

Dan aku sangat respect dan bangge dengan 2 orang kawan sekolah aku yg telah further study kat Jepun.. Mesti korang dah fasih gaban japanese neh kan kan.. Lame betul tak jumpe dorang.. windunye kawan2 lame aku.. sigh~!

2 comments:

fazemy said...

Suka bahas jepun ni. byk guna hurup vokal. haik haik..

mYpRecious said...

haik haik..

hikss..

Pastu cakp nak kene laju2 baru care kak emy.. huhu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin