30 July 2009

::Hobi Baru Kami::

Hikss.. Saje la aku nak menggediks bagitau yg kami(aku+encip Izhan) sudah mempunyai hobi baru yee... Skang kami gigih duk bela ikan hiasan dalam akuarium tu.. Beshh wooo.. Sangat ralit duk tengok ikan2 yg colorful itu berenang2 dgn seronokss.. eh seronokss ke dorang(ikan2 tu la) duk lam akurium tuh.. huhu

Kami beli akuarium ni pun tade plan2 ke ape ye.. Hari khamis lepas, pas abes keje tetibe 'jom pegi kedai akuarium ngn ikan'.. hikss.. Ingatkan nak survey2 dulu, tengok2 dulu, cuci2 mate dulu.. Sekali terus je beli akuarium dengan ikan2 sekali.. Untuk permulaan ni kami beli akuarium yg kecik2 anak je dulu.. Bele pun ikan-ikan kecik2, cikai2 jew.. huhu.. Kate baru nak belajakan..

Kedai yg kami pegi tu namenye Ming Yu Two Aquarium, best woo kedai tu.. Akuarium pun banyak choices, ikan pun banyak pilihan, harga pun adelah sangat reasonable, dan yang aku paling soke.. Dorang punye layanan adelah superb.. Kami kan baru je nak berjinak2 dalam akuarium ikan hiasan ni, so mane nak tahu nak kene bubuh ape, air cam ne, akuarium cam ne seswai, motor dia pasang cam ne kene pakai lampu ke idak.. seme dia dorang kasi explain gitu..

Itu yg tergoda terus rembat beli tu.. ngeh ngeh.. Yang kami beli adelah sebijik akuarium bentuk macam heksagon gitu,pam air, lampu,batu2 hiasan, ikan, makanan ikan, garam crystal, dan cecair untuk nyahklorin air. Seme abes dalam RM145.00 camtu.. Kire ok la tu, idakle mahal sangat kan..

Sampai umah tak sabar2 nak hias akuarium, bubuh ikan seme dan tengok ikan2 itu berenang.. Tak nyempat mandi ke ape, kami pun duk selongkar le barang yang di beli ikut instruction yg di bagi seme.. Sekali dah masuk2 ikan seme, air akua lak jadik keruh.. Camne tu ek.. Encip Izhan dah runsing pale2 tgk air aqua dia penuh.. huhu..Aku ilek jew.. hiks..

Tapi now, dah ok yew.. Air aqua kami dah jernih woo.. Sebab kami beli ubat ape tah namenye tuk jernihkan air dalam aquarium.. Pas letak ubat tu lam sejam jew gitu, wahh sudah jernih.. Kagum!! hikks.. Baru la senang hati laki aku tu.. hahaha..

Tapi now, dia duk planning macam2 la pasal aqua tu.. Dah macam obses pulak.. hikss.. Hari2 duk hadap ikan2 dia tu.. Siap boleh borak2 lagi ko.. Comel je aku tengok.. huhu.. Hari ni genap ah seminggu kami membela 15 ekor ikan hiasan yg colorful(oren,biru,hitam, silver dan hijau) dan hasilnye 2 ekor telah meninggal dunia, seekor pada hari ke-3 dan lagi sekor pagi tadi.. Terbungkang je ikan guppy aku kat dasar aqua aku tengok pagi tadi.. hehehe..

Dan sekor ikan tiger barb(kaler hijau) putus ekor ngan sirip bawah.. Kesian giler aku tgk ikan neh, nak berenang pun senget2 badan dia.. Sampai hari ni aku ngn encip Izhan duk pikir mcm mane ekor dia boleh putus.. Dorang gaduh2 sesame sendirikah? tersepit celah batu kah? Tersedut dalam pam kah? Sampai aku pun malas dah nak pikir.. huhu.. =p

Dalam mase seminggu tu jugak dah 3 kali kami duk ulang2 gi kedai jual aquarium dan ikan.. hahaha...Kalo ikut encip Izhan tu hari2 pas balik keje nak menyinggah sane.. Pastu tgk aqua cantek2 kat sane, pastu berangan.. Bile aqua kite nak cantek macam tu.. hahaha.. =D
Tu lom campur pagi2 gi pantai Teluk Ketapang(dekat je ngn umah aku neh) carik kayu hanyut(nak wat hiasan dalam aqua) and kutip shells.. hufff, semangat betul.. hahaha..

Pastu skang neh topik borak kami asek ikan, aquarium.. Pusing2, konar2 ikan+aquarium jugak.. huhu.. Tapi besh tau bela ikan ni, balik keje penat2, tengok ikan tu berenang2, main kejar2 celah batu, celah pokok rumpai, fuhhh tenang je rase.. Kire macam satu kepuasan gitu.. Kire macam satu agen untuk menghilangkan stress gitu.. hikks..

Petang tadi dalam kete on the way nak balik umah encip Izhan cakap, nanti kalo kite dah terror bela ikan fresh water kite try yang marine fish pulak.. huhu.. =D



Inilah rupe aquarium kami yg telah di snap pada hari Selasa lepas.. Hikks.. Semalam berubah wajah lagi aqua kami, sebab baru tambah 3 lagi pokok hidup.. Makin sonok la ikan tu main kejar2.. huhu..


Kasi zoom sket dalam air neh.. Aku snap pakai kamera hp jew.. Itu yg blurr semacam jew.. Salah sekor ikan kami.. Yang len bile aku nk snap je dorang lari celah pokok.. Dorang malu agaknye.. Ngeh ngeh.. =D




5 comments:

Warnawanie said...

erk payoh nok comment..submit je ilang...

huhuhuhu
mcm pakat je bae ngan azhar..
kt ghumoh ni lok, 2weeks lebih doh ada penghuni baru..tapi marine fish ;)

marine fish ni lg cerewet, sensitip n high maintainance!!!

2 3 minggu azhar duk herek gi kedai ikang.. sapa ke kedai tutup doh, ye sanggup gi ketuk pintu..seb bayek tokei kedai tu buka... hahaha

dan sejok tu laa me naik pangkat jadi fish feeding manager tak bergaji... huhuhu

mYpRecious said...

La ye ke susah nok tulis comment..
eh mcam pakat plok azhar ngn bae ni.. hehehe..
wah ade marine fish lagi.. itula, mmg cerewet pun, air kene jage, suhu kene jage ph pin kene jage.. Silap2 timbul seme ikan.. hikss.. org pun jadik fish feeding jugak nie.. hahaha..

BAe mesti pesan jgn bgi makan banyk2 kekgi kotor fish tank die.. huhu..

Kan wani balik pantang kat trg ade jgk peneman azhar tu.. hikks..

:p

xnx said...

huwaaaa...sangat swonok hobi baru kalian yek..aku plak yg teruje..lalala..

bile mau bele mentibang laot plak???hikssss

larikssss

Anonymous said...

nak tanya sket la.beli katne akuarium ni??mmg rm145 jek ke?harga utk sume ke pe?tgh crik akuarium baru yg lawa2+reasonable price.do let me know.tq

mail me: fath_azmie@ovi.com

Anonymous said...

This is actually the quality rank juice extractor in which the should
be screaming the right juice extractor anywhere.
It's very important knowledge the very fruits and veggies may kick in the time used together to stop nor gerd. Vitamin a palmitate is in addition just the tools for knocked up moms encourage a competent promoter with regards to dominant health-related within both expectant mother on top of that little tot.

Here is my site - blenders food processors combo

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin