16 June 2009

::Sindrom Sakit Gigi::



Adeiisss.. Sakit2.. Bise2.. Ni baru sakit gigi kut, lum sakit lain lg neh.. 3,4 hari lepas encip Izhan asek sakit gigi.. kesian dy aku tengok.. Korang tau le sakit gigi ni mmg menyusahkan, sekali datang satu hape keje pun tak leh wat.. Rase nak telan je sape2 yg lalu dpn mate.. hikksss... Naseb je aku tak kene telan.. Aku pun sakit gigi gaks sebenarnye, tapi sakit aku yg lite2 gitu.. Yg boley je aku nak wat dunno.. tapi encip Izhan punye sakit lansung tak leh wat ape weiii..

2,3 malam lepas asek la kami berdua ni tido lambat.. Pasal ape, encip Izhan aku tu lansung tak leh nak tido duk tahan sakit gigi tu.. Makan ubat? hurmm dah berpapan2 kut dy telan, cam imune dah.. Tade hilang lansung... dy punye tahap tensen duk menahan sakit tu sampai duk hantuk2 pale kat sofa.. Geli hati pun ade gaks.. huhu..

Ade malam tu sekali, dy duk menahan sakit tu sampai tetido depan tv.. Aku pun kejutkan la, ajak tido lam bilik.. Hambek ko, sekali aku kene hepp plak.. Pasai ape kejutkan dy, sbb bile bangun2 je terus rase sakit.. Nak tido balik kan dah susah.. adeiss, takkan le aku ni sampai hati nak bior tido sengsorang kat luor.. Org kalo dah sakit gigi ni cpt nau nak marah kan.. tapi aku tak amek hati pun.. Ala cinonet mcm tu jew.. Tapi mmg siyes kesian, merana jew aku tgk muke dy..

Last2 hari Ahad tu, ajak pi klinik gigi(klinik kerajaan la murah, tapi lambat sket la servis dy).. Hari tu mmg dah penah pegi yg swasta punye, tapi dy gitau bayaran tuk cabut tu RM300.00, terus hilang ko rase sakit dengo dy cakap RM300.00 tuh, haha.. Cam tak berbaloi je, RM300.00 tu tuk cabut sebatang gigi.. Takpe2, klinik kerajaan kan ade ko bayor RM2.00 je, murah dan lebey kurang same je.. Tu yg kami pi klinik kerajaan je tu.. encip Izhan nak cabut gigi aku pun gediks nak cabut gak.. Tapi aku hengat nak tampal lu, cos ade gigi yg lubang la.. hehehe..

Sekali dah masuk bilik rawatan tu, dy cek2..pastu dy cakap2 kat asisstant dy ngn bahase2 yg mmg ko tak paham.. Terus dy kuarkan jarum wei.. Terkujat aku.. Dah le lom ready lagi.. Terus nak kasi bius kat aku.. Siap aku tanye lagi, kalo nak tampal dulu, yg cabut tu wat appointment boley.. Gigi yg aku nak cabut tu, aku pernah datang cabut dulu.. Tapi sbb doktor tu tak teror dy boley men cabut separuh2 je.. Tetingal le akarnye lgi.. Ape motif ko cabut gigi, kalo akar dy ko tak cabut.. Tu yg doktor tu gigih nak cabut gigi aku hari tu gak.. hikkss.. pas aku dah tarik napas bnyk2 terus dy inject botox uppss bius kat sekeliling gusi aku.. Sakit wei, tapi ilek ar.. Aku dah imune kut ngn jarum2 neh.. Pengalaman duk sepital banayak mengajar kut.. huhu

Terus je kebas weii.. Bibir aku dah rase tebal 40 inchi kut.. Pastu kene kuar balik, cos nak tunggu ubat bius tu meresapi segale ceruk rantau gusi aku.. Ngeh ngeh.. Aku pun imagine ecnip Izhan kene bius cam aku gak.. Kuar2 je tgk dy tade dah kat luar.. duk jap, dy pun kuar dr bilik rawatn, ilek jew.. Aku tanye la "Cabut dop? Kene bius dop?" Dy pun cakap la, doktor tak kasi cabut lagi cos gigi dy ngah sakit and gusi bengkak.. Kene makan ubat ngn antibiotik lu ar..pastu minggu depan baru boley cabut itu.. Adeiiss, malam kang ade yg hantuk pale kat sofa lagi la nampak nye.. Ngeh ngeh..

Ironi betul, encip Izhan yg nak cabut gigi ngn nak mc.. Last2 gigi aku yg kene cabut dan aku yang dapat mc.. ngeh ngeh.. mc tu harus weii, sakit woo cabut gigi tu, pas hilang dy punye bius ko punye gusi bedenyut2 wei.. Nak nanges je aku rase.. Petang tu encip Izhan balik keje dgn muke yg sungguh stress.. kesian aku nengok wei.. baring tak kene, duduk tak kene, tgk tv tak kene,nak tiod pun tak kene.. Serbe serbi tak kene lah.. Makan ubat tahan sakit pun tak hilang2 gak..

Besok tu, terus cuti.. Aku pun cuti gak temankan dy kat umah.. Hari tu gak kami jumpe penyelesaian yg paling besh nak hilangkan sakit gigi tu.. encip Izhan duk google2 la petua nak hilangkan sakit gigi tu.. Terus dapat satu neh, meh aku ajar naa..

"Amek beberape kuntum bunga cengkih.. pastu ko tumbuk2 la kasi hancur.. Pastu serbuk cengkih yg dah hancur tu ko masukkan kat dalam gigi berlubang yg sakit tu.. pastu ko tutup ngn kapas."

Sekejapan jew bubuh cengkih tu.. Walla encip Izhan cakap dah tak rase sakit dah.. Magic betul weii.. Kagum kejap aku.. dah bape hari asek sakit sepnajang hari bile bubuh cengkih tu terus hilang, sgt la ajaib aku rase.. Dan berakhir la penderitaan laki aku tuh.. Tunggu ahad ni beru boley cabut.. Sesape yg ade sakit gigi tu, aku sgt2 la sarankan menggunakan petua tu.. sgt mujarab okes.. Ko tak yah susah nak abeskan duit beli ubat kat farmasi tu.. godek2 cengkih je kat dapor tuh.. hikkss.. Dan hari ni encip Izhan cuti lagi.. tu mesti membingkang tgk tv kat umah tu.. Jelus betul aku..

Okey.. Cheers~!! winks ++ winks ++


2 comments:

FastRi said...

rasanya kena tuko. bukan encip izhan. Dato' Izhan sebenornya

mYpRecious said...

hahaha.. saye jadik datin la yek..
winks winks..

:P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin