28 June 2009

Dikhianati Part 3~!!

Thanks kepada kawan2 yg masih bersama aku senang dan susah.. You are my true friends..

Punyelah berjanggut nak tunggu aku sambung citer ni.. Pesal ntah 2,3 minggu lepas mood nak tulis entry panjang2 aku terbantut.. Mungkin aku mmg ade sindrom 'malas' atau aku kunun2 aku busy.. hikkss.. Aku pun dah tak bape nak ingat tang mane dah cite aku.. kene recap balik la cam ni.. Dah tua cam tu le.. huhu..

Ok ok, aku stop dekat mase aku kuarkan duit and balance tinggal RM19.90.. Shitto betul kan.. Time tu sumpah aku cuak wei.. Aku cakap la ngn Ct,

"Ti mane ade aku cucuk duit sapa tinggal balance banyak tu, gane ni ti? mane duit aku ni?"

kakak aku tu kunun2 nak coolkan aku la time tu. Ct time tu dy keje kat Public Bank, so dy cakap kut2 mung kene fraud.. Org dalam yg amek duit tu.. Ct, cakap pe2 hal wat reprt kat bank dulu. Wat report hape hari tu hari Sabtu mane bank bukak weii.. Last2 bincang punye bincang, aku pun dah puas nanges2 seme.. hahaha.. Aku ngaku aku ade mmg seorang yg 'penangis'.. hikkss.. Bile sedey ke, cuak ke, gabra ke, marah ke mesti otomatik mate aku ni jadik bergenang..Kadang aku rase mcm segan le pulak.. mcm aku ni ade sindrom tangis.. hahaha..

Eh, melencong sudahh cite aku.. Ok pas dah bincang tu, aku amek keputusan malam tu jugak aku balik Terengganu.. Sebab mase tu aku pakai Affin Bank, dan buku seme aku wat kat Teregganu. So, pegi report kat situ jelah.. Terus balik umah packing2 baju, kuar balik pegi KL..
Pas beli tiket kat Putra, bas aku malam kol 9pm. Jalan2 dulu ngn Ct. Sempat lagi Ct banje Kenny Rogers, amse tu 1st time kut makan Kenny Rogers.. hehehe.. Iye, saye mmg jakun umo 18tahun bru merase Kenny Rogers.. Hello, kat Terengganu mane ade mende2 tu seme.. hikss..

Perjalanan ke Terengganu berjalan lancar.. Tapi penat giler aku rase, minggu sebelum tu sbnarnye dah balik Terengganu.. Bile sampai umah subuh2 tu mak aku cam pelik jew.. Aik bali lagi ko, minggu lepas dah balik.. Ko ingat KL-Terengganu tu sedepe ke.. hikkss.. Tapi aku mcm dah flat, cakap nak tido dlu.. Nanti dah bangun baru aku citer.. Agak derhake di situ ye.. Sile jgn contohi perangai saye, kalu mak2 anda bertnye sile jawab laju2.. takde la dy duk risau kan..

Pagi tu aku bangun kol baoe ntah, bru aku cite bla bla bla kat mak aku.. Mak aku dah bebel dah bising2.. Mcm mane boley jadi camtu.. Mak aku siap cakap "kut budak sebilik mung kut amek tu, mung tu bukan bule kire sngat pitih, beg pitih buh ngate rawe skali. Mok tau la mung tu gane." bla bla bla.. dan sungguh panjang khutbah2 yg aku dengo.. biase la leter mak kan. Pas dah kene leter 2,3 guni aku terus siap2 nak gi Affin Bank kat bando K.trg.

Lepas dah wat report seme, biase la org bank cakap kite akan siasat la cam ne boley jadik camtu.. Lebih kurang sebulan baru dy akan bagitahu mcm mane.. Dalam hati aku cess, ko ingat sebulan tu sekejap ke.. Dorang cakap gak kalo betul2 mmg ade silap pihak bank, dorang akakn ganti balik duit tu.. Tapi lmabat sket ar, sbb bnyak prosedur dy.. Huh.. Mase tu, aku mmg tade syak ape2 kut.., Dalam hati aku mmg aku pk bank tu yg salah.. So, aku maki2 la bank tu.. Tapi dalam hati je la.. hehehe..

Sebulan selepas itu...

Kak Nor call aku, surat dari bank dah smpai.. Dorang wat la laporan kat situ mmg ade pengeluaran duit telah dibuat di Atm BcB Bank Alor Gajah pada pukul bla bla, tarik bla bla dan jumlah bla bla.. Aku dengo je nanges wei T_T
Sape yg begitu durjana itu.. Aku balik2 bilik jew, aku bikin kecoh la dalam bilik. Mase tu aku pk rumate akuKak Erin yg amek, sbb a few days before duit aku hilang Kak Erin ade cakap nak pinjam duit ngn aku RM50 jew kut.. Mase diskus ngan rumate aku seme tu, seme adela.. Aku siap cakap, mmg aku doa org yg curik duit aku tu mati kene langgar lori. Tetibe si Maz bersuare ko, dy cakap tak baik doakan org mcm tu.. aku cakap la, lantak la, ko doh tangan panjang pandai2 curik duit aku sampai seribu tu.. nak aku doa yg baik2 ke kat dy.. tak kut.. huh.. sungguh geram aku rase mcm tu..

Besoknye tu, Kak Nor ade call aku.. Mase tu hari khamis kut, dy suh aku gi Bcb Bank ALor Gajah, dan mintak dekat security kat situ tuk tgk cctv yg pasang dekat Atm tu.. Giler kentang betul idea Kak Nor. Aku tak terpk lansung kut nak wat camtu. Balik je bilik tu, aku terus bagitau idea Kak Nor nak gi tgk cctv kat BcB Bank tu. Pastu seme sokong wei, tapi Maz.. Hurm dy mcm tak bape nak suke la ngn idea aku tu.. Siap dy cakap nak tgk tu kene ade prosedur seme. Mesti tak bole sbb bende tu p & c kan.. Tapi mmg aku ade ajak dy temankan aku tuk pegi besoknye tu. Dy beria2 wei cakap aku tak payah la pegi. dan aku tgk muke dy ade sdikit cuak..

Tapi biasela wei, aku mane nak noticed bende2 tu.. hahaha.. mmg la aku ni senang kene tipu.. Besoknye hari Jumaat, mmg aku dah niat kalu tade sape2 nak temankan aku.. Aku nekad jew pegi sorang2.. Sebab biasenye hari Jumaat mmg kelas aku kol 8-10am jew. Surat dari bank pun dah ade Kak Nor pos laju lagi kat aku sbgai proof la nak tunjuk kat org bank tu. Tapi kan, pagi tu lepas je aku abes kelas, dalam kol 10 am camtu aku dapat 1 call dari sorang lelaki. Call yg aku rase sangat pelik.

Lelaki tu kenalkan diri dy sebagai org dari Affin Bank. And dy bagitau aku, yg mmg ada kesilapan pada acc bank aku.. Dan duit aku yg m.i.a tu dah dimasukkan balik dalam acc bank aku. Dan lepas ni aku boleh terus pegi cek acc aku. Aku pun mcm tak pk ape2 lagi lepas tu. Cume aku seronok gile2 sebab duit aku yg hilang tu dah dapat balik.. Siap aku bgtau dak kelas aku yg duit aku mmg dah dapat balik dan mmg silap dari bank. Then, pastu aku gi Atm, mmg ade balik la duit aku. Sgt magic la aku rase.. hehehe.. Siap aku dah kenselkan niat aku nak gi Bcb Bank kat Alor Gajah tu. Mase tu aku tgh lepaq2 makan ngn Miza(classmate aku),aku cakap la mcm pelik je phone call aku dapat dari bank tu. Aku tgk balik no phone bank tu, hurmm.. Mcm no public phone je.. Sebab kalo no public phone kan, korang tambah 2 jumlah no terakhir kat belkang jadik 11 kompom la tu no public. Aku tujuk kat Miza, Miza cakap tu mcm no area Kajang, Bangi, & Serdang. Cos Miza kan org Kajang of cos le dy tau.

Hahhhh Serdang??? aku pun, wei rumate aku Maz autie dy org Kajang. Bf dy lak study kat UPM, Serdang.. Giles weii.. Takkan dy selame ni yg amek duit aku.. Dan lagi sekali aku blur.. Sumpah aku dah menggigil sebab kenangkan org yg paling aku trus lam bilik tu dah wat aku cm ni. Ok, fine duit mmg aku dah dapat.. But i really need to find the truth. Lepas je makan ngn Miza, aku terus blahh nekad nak pegi Bcb Bank nak tgk cctv tu. Sepanjang aku jalan nak keluar tu, mcm2 aku pk.

Bile dah smpai Alor Gajah town, tibe2 terserempak lak ngn Kak Erin rumate aku, ngn Wawa classmate dy. AKu pun ape lagi ajak la dorang sekali.. Mase tu mmg kelakar pun ade gak aku rase.. Dah le bertiga mcm charlie's angle pun ade gak kunun nak pi nyiasat kan.. Dah sampai kat bank, tgk muke pak guard punye grang dah cuak.. duk tolak2, kaule pi tanye kau le, kaule.. Last2 aku jugak le pi tanye pak guard tu.. Sekali, baikk la pak guard tu, hikss.. Terus dy masuk dalm bagitau pegawai dorang.. Pastu terus officer tu bawak kiterorg naik kat bilik cctv.
39
Jeng jeng, saspen kut mase ni... hikkss.. org2 bank tu duk sebok la interview kami bertiga.. Bla bla bla sambil leter2 mcm mak aku.. Dy cakap, pak cik rase mesti rumate ko jugak yg amek ni.. Terus dy melawak tujuk dekat Kak Erin, cos Kak Erin ade bgtau yg akmi sebilik.. aku pun bagtau mase dan tarikh.. Terus dy carik2 tape, pastu pasang.. Aku saspen je tgk... Agaknye sape la ye..

Sekali aku tgk ko, aku kenal bag tu, aku kenal baju tu, aku kenal tudung tu... Aku kenal org tu.. Dan dy adelah Mazni, rumate yg paling rapat dgn aku dalam bilik.. Menangis aku tgk T_T
Now aku dah ade bukti.. yg aku tgk sendiri dan bersaksikan Kak Erin dan Wawa. Kejiiiiiiii ko Maz!!!! Benci aku nga ko... Tapi aku lagi sedey sebab aku anggap ko kawan baik aku dan ko dah khianat dgn kepercayaan yg aku dah bagi kat ko...

Hurmm, hari Isnin baru la Maz balik bilik.. Dan hari tu kami berempat mulekan perhitungan. Aku yg biase la mmg cengeng, lom ape2 dah nanges.. hak hak.. aku aku sedey la kawan aku wat mcm tu.. Aku tanye la elok kenape curik duit aku mcm tu.. Terdesak sgt ke? Dy bagi alasan kat aku nak beli tiket nak balik Sabah.. Dan hari tu baru aku tau the true color Maz, dy mmg sorang yg putar belit lidah bercabang.. Tak sangka sorang yg sangat baik luarannye, busuk hati perangai tak senonoh mcm tu.. Mencuri, khianat dgn kawan.. So, kawan2 dun't judge a book by its cover.

Lepas kejadian tu aku dan Maz, tak pernah bercakap.. Lebih2 lagi lepas kes tu Maz selalu tade kat bilik. Mungkin dy malu dgn ape yg dy dah buat. Sbb budak2 level dah tau, bdak2 kelas dy pun dah tau. Sbb bdk level aku ade gak dak kelas dy.. Minggu selepas tu pun dah stat final exam, so dy wat hal sendiri je la. Tade sape pun yg tegur dy kat bilik. Masuk sem 2, dy dah tade kat Kampus Melaka. Denga cite dy dah mintak tuka kat Kampus Segamat.. Dan sampai skang aku tak penah denga citer pasal dy lagi..

Tu je la kisah benar yg lame dulu jadik kat aku.. Mungkin boleh jadikan pengajaran tuk bloggers seme.. Yg buruk dari aku dan yg baik semua datang dari Dia yg satu..



4 comments:

FARIE said...

kalo 100 tu leh maap lg.. tp 1000 tu ssh la..
plg xleh maaf amik kesempatan ats kepercayaan kte..

mrs hafiidz nadia said...

Errr..teruk la, sebab kita selalu anggap kawan tu sahabat. Tapi bukan senang kan nak carik sahabat betul2? Saya pun selalu jugak terjumpa kawan yang tak leh jadi sahabat ni. Kisah saya lain sikit la tapi. Apa2 pun harap2 awak lebih berhati2 dikemudian hari. Tak pe, tak pe. Sakng kan ada encip Izhang. Sapa buli, suh dia tumbuk!!Wuhuhuhu...

Maafkanlah perbuatan 'kawan' awak tu. Sebab nanti dia kana dapat jugak balasan daripada Allah. Kita pun tak elok nak doa yang tak elok kat orang kan? So berusaha lah memaafkan dia =)

mYpRecious said...

Farie --> betul tu Farie..sy lagi sedey sbb sy percayakan dy dan anggap dy sbg kwn baik.. last2 ini yg dy buat kat sy..

Kak Nadia--> sy dh lama maafkan perbuatan dy kat sy.. sy maafkn dy dri hari kami bersemuka tuk diskus pasal bende tu lg.. kalo sy ni dendam ngn dy, dah lame sy report kat HEP.. mmg kene gantung study la dy sy rase.. skang ni rase mcm teringin nak jumpe dy.. mane ntah dy skang .. ntah dah kawen ke belu, agaknye..

Mince4AM said...

wah citer ni..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin