28 May 2009

Bukan Rezeki Saya lagi...

Dah lame tak apdate blog ni.. Rindunye aku.. Tak berkesempatan nak jenguk2 kat sini sbb 4 days aku warded dekat Hospital Sultanah Nur Zahirah, K.Trg.. It was a nightmare kut kat sane.. Seriyes mmg aku takkan lupe sampai bile2..Tapi, Thank God seme dah berakhir, dan aku dah makin sihat.. Even aku takleh wat keje berat2.. Skang encip Izhan jadik Mr Mama kat umah.. Sweet kan.. Besh jugak jadik org sakit neh.. miahahaha...

Why aku masuk ward? maybe ade yg dah tahu.. K, now aku nak story mory la nie.. Ok, cam ni citenye.. hari Jumaat lepas, omg aku bleeding sgt banyak.. Bukan brownish spot dah mmg kompom fresh blood yg kuar.. Gigil tgn aku pegang panties mase tgk tu.. Laju2 aku panggil encip Izhan suh tgk.. Dy blurr, aku pun blurr.. Aku mmg dah leleh air mate mase tu, takut sumthing bad happen to our baby.. Then, aku laju2 mandi.. Terus kite org gi klinik tuk check up..

Mase doktor scan tu, mmg Ya Allah bedebar2 sgt.. Tak tau nak ckp ape.. Doktor tu tekan2 still tak nampak sbb bladder aku tak penuh.. Kene menum air sampai 2 mug, pastu bile rase nk kencing baru gitau dy then baru boley scan... Sesak napas aku nak abeskan air sampai 2 mug tu.. Then, bile dah scan doktor still tak nampak.. So, dy wat decision yg my baby dah keguguran.. Mase tu, sedih sesangat.. Rase mcm kehilangan yg teramat sgt.. Aku speechless tak tau nak ckp ape lgi.. Yg aku tau mase tu, air mate aku tik tik kuar tak berenti2 sepanjang dalam kete otw nak balik umah tu...

It was the most bad feeling that i ever had in my life.. Rase mcm loser sesangat sbb tak reti nak jage kandungan sendiri sampai mende cam ni jadik kat aku.. Rase mcm dunia gelap jew mase tu.. mcm2 perasaan la yg aku rase mase tu, mmg betul2 tak stabil emosi aku.. Tapi skang, jagn risau aku dah boleh terime yg itu bukan rezeki kami lagi.. Semua yg jadik ade hikmahnye kan.. So, aku nak pk mende yg jadik ni secare positif..

Tapi, 2 days before aku bleeding tu mmg aku dah rase tak bape sedap badan.. Even minggu tu mmg minggu yg paling memenatkan bg aku.. 2,3 hari tu mmg aku selalu rase sengal2 dekat perut dan dekat ari2 tu.. Tapi tade lah sakit sgt so, aku diam2 je lah.. Dan aku pk, maybe tu normal je kut.. Dan 2 malam sebelum aku bleeding tu aku ade mimpi yg aku bersalin, dapat baby laki yg numuks dan sgt comey dan sgt sehat.. Mase bersalin tu gak aku mmg tak rase sakit ape2, kate pun mimpi kan.. Dan mase tu aku rase sgt bahagia.. Bile terjage jew dari tido aku dah senyum2 sorang.. Siap ckp ngn diri sendiri lgi, tak sabarnye nak tunggu baby ni kuar, mane tahu same mcm dlam mimpi aku tu kan..

Tapi kan, org2 tua cakap kalo mimpi tu kan mesti terbalik kan.. Mak aku salu ckp cam tu.. Mase visit Kak Nor kat hospital hari khamis tu kau bagitau mak pasal mimpi aku tu.. che mok mcm terkejut, dan dy senyap kejap pastu baru dy senyum2.. sambil cakap "mung ni mcm2 la idah".. Tapi mase tu sikit pun aku tak terpk ape2 pasal mimpi yg ter balik neh.. Bile dah jadik mcm ni, baru aku tringat pasal mimpi aku tu, mungkin it was sign kut..

Tapi aku syukur, seme dah baik2 je.. Aku dah selamat wat proses D&C atau cuci rahim tu.. Dan seme dah berjaya aku lalui.. Even aku cuak giler bile hari ke-3 di hospital sehari selepas aku wat d&c, doktor suspek aku pregnant luar rahim atau epiktomi... Betul ke ni aku eje.. belasah je lah.. Mase tu mmg aku cuak sesangat, sbb ,kalo betul kan nanti pewut kene tebuk cos nak buang kandungan tu cos akan membahayakan nyawa aku nanti.. Tinggal la aku sehari lg kat sane, sbb nak tunggu ujian darah aku.. Syukur sesangat, sbb darah aku ok.. Dan hari ke-4 aku dah boleh balik.. suke2.. Tak sabar nak balik umah ni.. hehehe..

Bile di hospital, buat aku lebih tabah sebab sgt ramai yg senasib dengan aku di sini.. Dan kami saling bercerita dan itu membuat terfikir yg dis is not that bad.. Mungkin hari ni bukan rezeki aku dan encip Izhan lagi..

Cheers~!!

p/s tengah hari tadi encip Izhan masak sup ayam untuk saye.. sedap sedap.. Tak sangke ade bakat terpendam laki aku neh.. hikkss...


12 comments:

Wahidah said...

get well soon..sorry to hear that...tabah kay..blum rezeki lagi kot..

Datin Paduka Bokbong said...

Fidah, b strong ok..sbr byk2..insya Allah, akn ade rezeki fidah & hubby nti..msh ade pluang.amin

jg dri & ksihatn baik2 tau..pantang2! heheheh

jiGoku_sHoujO said...

sabar ek numuks...aku yang menitis air mate..huk huk..xpe, bukan rezeki lagi...janji ko selamat oke?
loph u dear..!
jaga diri k..

mummy_ayu said...

sorry to read it cayang! ternangis gak cikit depan komputer nie bila dapat tau news nie..takpe la, bukan rezeki u kan..maybe lepas nie dapat kembar ke...be strong OK!meh layan blog mummy ayu tengok gelagat ian & iris ok! muahhh!!!

myprecious said...

Thanks kawan2 blogger seme dan jugak Jijah.. Doakan sy cepat2 sembuh.. Nanti boley cepat2 buat baby lg.. ngeh ngeh.. mmg sedey bile ape yg kite hrapkan sangat2 tak dapat.. Tapi itu dah takdir, so sy dan encip Izhan terime mungkin ini bukan rezeki kami lg.. Insyallah, mane tau nanti dpt ank kembar sekaligus mcm mummy_ayu ckp tu.. hikkss.. Mummy_ayu nak pinjam iris ngn ian jap.. Nak peluk2 buley..

xnx said...

syg kamu jugek....diz is real lyfe..wutever hapen, u mas face it..aku owiz pray 4 ur hepines da...

'He'noe watever yg terrrbest buwat kamu...

'DIA sngt sygkn org2 yg BERSABAR..

moMmY miMiL said...

slm perkenalan..

smoga awak tabah menghadapi dugaanNya..
mayb ada rahmat disebalik seme ini..
insyaAllah, ada rezki lain selepas ini..;-)

Fazemy said...

Takziah Rafidah. Its ok..sekurg2nya pernah merasa ada something dlm perut kan. Takpe rezeki tu ada..cuma cpt dn lambat je.

Zaleha Ismail said...

Sorry to hear that dear... Insyallah ada rezeki nanti... Jaga kesihatan baik2 ya....

Mince4AM said...

banyakkan bersabar, banyakkan berdoa

Cursive said...

erkk.. sabor ye puan.. semua yg terjadi de hikmahnye..

Shiha said...

akak, sorry shiha baru tau psl ni.
u'r okay right? takpe. maybe ade hikmah, n syukur akak x ape2 ;)
miss you ~!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin