23 September 2008

Asal usul Buah Tamar/Kurma..

Sempena Ramadhan Al mubarak neh aku nak share sikit info yg aku dpt melalui email melalui sorang kawan.. Meh kite hayati same2 okes..


Uniknya kejadian buah kurma (diceritakan oleh krew RTM)


Ketahui lah....

Ketibaan bulan Ramadan tidak meriah tanpa dapat menikmati buah tamar

sebagai juadah berbuka puasa. Seperti menjadi satu kewajipan bagi
setiap rumah untuk membelinya tidak kira dari jenis, gred yang paling
rendah atau yang paling mahal seperti tamar ajwah 'pure' Madinah yang
berharga RM120.00 sekilo pada hari biasa manakala pada bulan ramadan harganya
menjadi lebih mahal.

Tamar juga menurut kajian sains merupakan buah yang khasiat dan kandungan
gulanya cepat meresap ke dalam tubuh. Kita selalu mendengar kisah2
Rasulullah s.a.w. dengan pohon tamar. Nyata pohon tamar punya sejarah
yang cukup unik dan masih ramai tidak mengetahuinya. Syukur dengan berkat mengunjungi Makkah dan Madinah untuk mengerjakan umrah semasa pengambaran Drama Cinta Madinah yang bakal disiarkan ceritanya pada saluran RTM bulan ini, saya dan semua krew dan artis memperolehi satu lagi cerita istimewa asal-usul kejadian pokok tamar
dari Tuan Haji Isa Darus atau Pak Long (Kisah Pak Long Isa pernah tersiar dalam Anis julai lalu).

Menurut cerita Pak Long , asal-usul kejadian pokok tamar adalah dari lebihan tanah yang Allah s.w.t. ciptakan Nabi Adam a.s. Pokok tamar betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkan anaknya Nabi Isa a.s., Siti Maryam telah diminta oleh Allah s.w.t untuk menggoncangkan pohon tamar yang terdapat di tempat dia melahirkan anaknya lalu gugurlah buah tamar masak dan di makan
oleh Siti Maryam. Itulah sejarah yang pertama tamar menjadi ubat
berkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk mengumpul
tenaga selepas selamat bersalin hanya dengan makan tamar, tanpa tumbuhan
herba yang lain.

Ditakdirkan Allah s.w.t. dengan kelahiran Nabi Isa a.s. itu juga,
Allah s.w.t. telah tumbuhkan pokok tamar jantan di sebelah pokok tamar
betina. Dan untuk tujuan mendapat hasil buah tamar yang elok ia juga harus dilakukan menerusi kaedah 'kahwin bunga' (melakukan proses pendebungaan betina dengan debu bunga jantan).

Untuk mengenali perbezaan di antara tamar jantan dengan tamar betina, tamar jantan lebih tinggi pohonnya, berdaun keras menjulang ke langit. Pokok tamar betina rendah sedikit dan daunnya dmelintuk ke bawah. Pada
bulan februari pohon tamar jantan berbunga setahun sekali sama dengan
tamar betina .

Bezanya bunga jantan ia mengeluarkan debu-debu halus. Pada bulan ini ketika tamar betina mengeluarkan bunga, petugas (terdiri dari mereka yang berbangsa Arab) akan memanjat pokok tamar betina dan dijalankan
proses kahwin bunga, ditepuk-tepuk,disapu dua tiga ranting bunga jantan
kepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya. Ternyata untuk menghasilkan buah tamar yang elok berkualiti, ia mesti 'disenyawakan' oleh tangan manusia, tidak boleh melalui binatang atau diterbangkan oleh angin.

Pokok tamar tidak akan berbuah dengan sempurna jika tidak dicantum oleh tangan manusia. Buah tamar tidak akan masak jika suhu kurang dari 55oC. Bulan Julai adalah musim tamar masak ranum manakala bulan ogos adalah musim menuai. Menurut Pak Long Haji Isa, bagi sebuah kebun memadai ada beberapa batang sahaja pokok tamar jantan berbanding dengan ratusan pokok tamar betina, kerana debunga pada satu dahan pohon tamar jantan boleh
digunakan untuk proses pendebungaan dengan ratusan tandan pada pokok tamar betina . Debu yang perlu digunakan pada setiap pokok terlalu sedikit. Bunga jantan ini juga boleh disimpan di tempat yang kering untuk kegunaan berulang-ulang kali selagi debunganya masih ada.

"Allah s.w.t. jadikan buah tamar cukup istimewa. Cuba perhatikan sepanjang ia berada di atas pokok tidak ada seekor binatang atau burung yang mematuk atau merosakkannya. Ini kerana buah tidak berbau. Allah s.w.t
pelihara dan memuliakannya. Ia mesti disenyawakan oleh tangan manusia. Di Madinah hanya bangsa Arab sahaja yang sanggup panjat dan turun naik ke atas pokok tamar untuk lakukan kerja pencantuman ini. Bangsa lain tak mampu, tenaga tak sekuat bangsa ni." Jelas Pak Long.

Pokok Tamar ayah saudara kita.... Mula-mula kami juga bingung kenapa keunikan ini berlaku pada buah yang istimewa ini, lalu Mak Long Normah Morad, isteri Hj Isa Darus beri kami sentuh debu jantan, "Gosok pada tangan dan cium," katanya. "Masya-Allah bau air mani," kata kami tergamam.

" Ya, memang bau air mani, bau ini bukan semua makhluk suka. Pokok tamar kalau mahukan buahnya elok, ia mesti disenyawakaan oleh tangan manusia, sebab pokok ini Allah s.w.t. jadikan dari lebihan tanah kejadian Nabi Adam a.s. "

"Ringkasnya, dia umpama pak menakan(ayah saudara) kita. Sebab itu kita tak boleh pandang remeh padanya. Rasulullah s.a.w. dan Nabi-Nabi lain sangat sayang padanya. Sebab itu dikatakan sebaik-baik buah yang serasi
dengan badan kita adalah buah tamar kerana ia sebahagian dari kita. Jadi setiap kali menjamah tamar ingat-ingatlah asal kejadiannya. Buah ini tidak berbau kerana Allah s.w.t. nak pelihara kesuciannya di samping mudah untuk
kita menguruskannya dengan kelebihan cuaca yang panas kering. Penjual tak risau lalat atau semut kerana bumi barakah ini."Ujar Pak Long dengan senyum lebar.




Source pic: Pak cik Google..

Jangan Tgok Lelame Okes!!

AMARAN:

Dilarang menjilat bibir dan menelan ayark liur...

Tapi iman sape lah tak tergode nengok kek2 yg sungguh menggode jiwe dan rage neh. Sile sabar yer seme org..

Tapi problemnye, aku nengok pun tergode neh.. sabau2.. Ni yg tetibe tekak rase nak makan secret recipe neh.. Tapi kan, tapikan.. hubby kite mane ade pat sini, dah pegi kusus kat genting nun ha.. uwaaa nak ajak sape pi secret recipe neh.. Encip Izhan, blek kusus nanti sile banje bini anda kek secret recipe okess... dah kemaruk nau neh.. Tak sian kat bini ke? huhu.. lalala






Seme nampak sedap okes.. lagi bulan2 pose neh.. Yg tak sedap pun nampak sedap kan...

21 September 2008

Saye kene Tag la.. Lalala...

Dah a few days aku tak online neh.. lame tul bercuti.. ahakkss.. stat dari Nuzul Al-Quran ri tuh smpai la ri ahad neh bru msuk keje blik.. Tetibe lak kene tag ngn xriziex the punkrocker(katenye lah).. hahaha.. rizie mmg punk pon jgn maroh yew.. huhu.. So meh layan tag ekk..

TAG AND TAG AND TAG

RULE #1 People who have been tagged must write their answers on their blogs and replace any 1 questions that they dislike with a new question formulated by themselves.

RULE #2 Tag 5 people to do this quiz and those who are tagged cannot refuse. These people must state who they were tagged by and cannot tag the person whom they were tagged by and continue this game by sending it to other people.

Tagged by xRiziex


1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?
Lover.. Aku dah tawen la(sambil malu2 kambin)..Tapi lau hubby wat aku cam gitu.. Hurmm dah tentu sgt sedey.. mesti life aku dah rase tak bereti.. sbb dy kan husband kite.. lau bf tu len la.. lantak la kan.. boley cari org len jew.. Tapi aku yaki 100% he will never or ever cheat on me.. sbb aku kan wife dy.. Sape tak sayang bini oiii... lalala

2. If you can have a dream to come true, what would it be?
Impian aku nak jadik suri di hati hubby dah tercapai.. Ape yg aku nak skang, sorang baby yg boley tambahkan kebahagiaan kami.. pastu nak ade umah sendiri dekat K.Terengganu okes(bukan umah dy atau umah aku).. Nak hidup berdikari ngn hubby.. Pastu nak hubby cepat2 dapt tuka keje kat K.Terengganu.. Sengsare okes tiap2 mggu kene tinggal.. Tuhan je yg taw..

3. Whose butt would you like to kick?
Ade jew.. Sorang tu.. Tapi malas la nak ckp sape.. dy dah sakitkan hati akak sy.. buat akak sy sedey.. mmg nak sepak je laju2 rase.. Dy blek raye nanti mmg malas la rase nak tgok muke dy tuh.. nyakitkan hati jew.. :(

4. What would you do with a billion dollars?
nak wat business sendiri my own travel agent.. huhu..nak beli kete..beli umah..anta che mok ngn abaoh pi Mekah..

5. Will you fall in love with your bestfriend?
Mase kecik2 dlu.. mase tu baru je darjah 2 okes.. ahakkss.. boley kire jatuh chenta ke tuh.. sbb sy sgt kamceng ngn dy.. ahakkss..

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
Of cos le being loved by someone.. huhu.. bile manje2 gitew..

7. How long do you intend to wait for someone you really love?
Waiting is better than having sumtimes aight? hahaha.. ye ke? sengsare okes bab tunggu menunggu neh.. If aku nmpk cam ade harapan la tuk aku dan dy bersame why not kan? ehek.. Cam me n hubby, tak lame pun aku tunggu.. lalala.. At last dy confess gak dy syang aku.. huhu.. my sweetest memory to be remembered.. Declare lam bas tu.. boley camtu.. ahakss... upss terbocor sudaa.. lalala :p

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
Makan dalam tu.. hahaha.. namoh komen bnyk2 okes.. cite lame seme..

9. Have u ever been labeled as a snatcher?
nope..

10. What takes you down the fastest?
being backstabbed..

11. How would you see yourself in ten years time?
Hopefully :
1) Dah ade 2 orang anak time tuh..
2) Dah ade umah sendiri
3) Ade lesen kete dan kete sendiri..
4) Dapat keje yg gaji cambesh dr skang..
5) Time tu body aku still mcm anak dare okes..lalala

12. What do you really want at the moment of responding to this tag?
Ngantuk bangat neh.. Nak tido je rase.. Lalala.. Boley cam tu..

13. What kind of person do you think the person who tagged you is?
Hurmm.. Ekceli la kan.. Aku tak kenal sgt pun rizie neh.. Mule2 kenal dy time mase gig hubby kat Paul's Place.. Hurmm ye ke time tu aku kenal dy.. Ehek.. ntah le.. dah ingt2 lupe lak.. ehek.. Tapi yg pastinye, rizie is one of hubby's close fwen.. so, kwn2 hubby kawan2 aku gak okess... kwn2 aku kwn2 hubby gak.. cmtu la.. aku pat taw sikit2 la pasal rizie neh, umo dy sebaye aku.. Mude lagi okes.. dy ade band iaitu Jelly belly ngn Dum dum tak.. Aku layankan je la lagu2 dorang neh.. Dy duk kat Kg Tok Kaye.. Takde la jauh sgt dr kg aku.. ehek.. Pe lagi ekkk.. Jarang2 le burak2 ngn dy.. lau burak2 pun xde la beriye2 bebenor.. sbb aku kan pemalu gitew.. Lau time lepaq2 ngn geng2 hubby aku jdi cm pemalu gitew.. hahahaha.. iyelah tu kan.. So, kesimpulannya aku akan jumpe ngn rizie neh bile ade gig atau jam session or pe2 yg melibatkan band or music.. Sekian time kasih..


14. Would you rather be single and rich or married but poor?
I'm married and not rich.. Tapi kami bahagia wut.. lalalala

15. What's the first thing you do when you wake up?
Off alarm hp (jwpana same ngn rizie)

16. Would you give all in a relationship?
Of cos i will...

17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
Aku tak penah la ade perasaan mcm neh.. Tak baik tau..

18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
Of cos i will.. Tapi mungkin ape yg dy dah buat pade aku still berbekas kat hati..

19. Do you prefer being single or having a relationship?
Having relationship.. Cos ade org amek berat kat kite dan ade org utk kite amek berat.. saling jage menjage.. Sharing is luving aight yayam?..

20. List 5 person that i tag

1)Silverferio
2)Jiejah
3)Akak VirusPadu yg cumil neh
4)Mentibang Paku
5)My sis in law (Wanie)

Tudung munge2 cinta.. huhu

ahakks.. saje aku nak gediks2 sket ri nie.. Ari tu jenjalan kat mydin Mall ngn hubby terlihat la tudung munge2 neh.. dari jauh nampak cam santek jew.. ehek.. Pastu belek2 la den nengok.. Kain dy lain sket dr tudung munge2 yg salu de jual tu.. Pastu aku pun beli la selai.. rege dy murah jew 10 hengget gitew..

Blek je, trus testing 1, 2, 3.. Adeiiss cam tk besh lak pakei tudung neh.. Pendek nau.. Pastu kain dy lembut+sensitif yg amat.. Baru nak berangan2 tukau pesen tudung.. Nampak gayenye, tudung bawal je la yg seswai ngn aku neh.. seswai ngn jiwe aku neh..

ehek.. Sbnarnye mmg le aku tk bape suke sgt tudung munge2 neh.. Tapi ri tu tgo kat fs my beshfwen nad, dy pakai tudung munge2.. Nampak cantek lak.. ehek.. So, try la ne la taw kut2 la santek kan bile aku pakai.. lalala..

Sempat snap pic.. so layankan je la okes.. hurmm okey ke aku pakai neh.. Abaikan muke2 gediks tu yerk.. huhu.. cheers~!



mulot nak muncung2 kan.. kunun2 cumil la tu.. lalalala

Senget la plak.. sile sengetkan pale okes.. huhu


meh la same2 kite peace okes.. ahakkss...

15 September 2008

Happy Anniversary..

Ni, mase majlis bertandang...
aku suke la pic aku yg neh..
lalala...
Seronok yekk jadik Raja Sehari neh

Malam akad nikah kami (15 Feb 2008)

uwwaaahh.. mcm tak caye pejam celik pejam celik rupenye dah 7 bulan aku tawen.. ehek.. boley panggil pengantin baru lagi ke neh.. ahakkkss.. Pengantin basi boley le kut.. lalala.. =)
Pengantin basi pun pengantin basi la.. Janji hati ku bahagia.. huhu.. Cpat tul mase tu blalu, rase mcm aku bru lgi kenal ngn encip izhan tuh.. Mule2, sms2 dolu.. pastu kenal orgnye.. pastu tjatuh chenta, pastu tunang, pastu tawen.. ahakkss..Ekceli aku kenal ngan hubby melalui my sis.. Dy keje satu opis dolu2.. So, my sis ni kan akak yg sulong gitew.. Pastu sorang akak yg mmg sgt concern pd adik2 dy.. huhu.. akak sulong neh mmg camtu kut.. Pastu nak dijadikan cite, hubby neh close jgkle ngn my akak tuh.. my akak lak selalu je duk bercerite psl adik2 dy yg 5 ketul neh.. tetibe lak hubby neh cm terkonan nk kwn ngn adik dy yg sorang neh(aku le tu..lalala) Pastu akak pn kasi le no phone aku.. huhu.. malu i, u.. ehek.. aku lak gatai2 melayan le.. cos mase tu mmg ngah jiwe luke.. so by making a lot of frens xde la aku nak hengat mende2 yg wat aku sedey.. ececey.. ekceli he really mending my broken hearted.. ehek..

Thanks a lot.. Pastu kan, tetibe lak rase cam tersuke lak kat dy.. pastu mule la den makn tak kenyang, tido tak lena, mandi tak basah.. hahaha.. klaka taw bile ingat cite dolu2 neh.. huhu..
Tapi tu la kenangan terindah dalam hidup aku.. kenangan yg tak boley di tukar ngn ape2 pun di dunie nie.. my precious moment that i ever had in my life..

Now, impian kami utk hidup bersama dah jadik realiti.. Semoga jodoh kami kekal berpanjangan hingga akhir hayat.. InsyaAllah.. Semoga kami dikurniakan anak2 yg soleh dan solehah..
Perjalanan 7 bulan bergelar sorang isteri terlalu istimewa bagi aku.. Sedangkan lidah lagi tergegets org ckp kan.. Ini lagi la suami isteri, so aku kene sgt2 bersabar dalam hal ni.. Takleh nak ikut kepale sendiri je.. Aku ni kan ala2 mude2 remaje lagi.. So, kadang mmg sgt bnyk silap yg aku wat.. kekadang tak sedar lansung ape yg aku wat or cakap or ape2 la wat hubby marah or tak suke or tak senang..

So, syang mucuk2 aku tu kene la manyak2 tegur aku ngn care yg amat berhemah.. Ehek.. pasal kdg2 aku ni degil jugak.. lalala.. lau kene marah sikit mule la sentap lelebey.. lalala.. kekdahnye, aku jadi pendiam yg amat.. huhu.. Tapi seme tu bukan satu masalah bg aku.. Aku senantiasa cube utk jadi isteri yg terbaik utk hubby.. InsyaAllah..

Wutever, Happy anniversary yg ke 7 Bulan buat aku dan hubby.. lalala.. Semoga kami bahagia hingga ke akhir hayat..

14 September 2008

Tak mangun...

ayooo.. ri nie aku miss sahur lagi la.. dah 2 kali tak bangun sahur.. ehek.. Itu le penangan terlupe nak alarm hp b4 tido.. ehek.. Rerase cm dah alarm kut, tapi lak dy melalak kol 4 am cam biase.. huhu.. kekdah nye.. mmg lansung tak bangun.. Bile aku terjage je dah kol 6.30am.. huhu.. Syian kat hubby, pat wife maknga serupe aku.. lalala.. Pastu bile dah tak sahur neh, kekdah nye, bile dah tengah hari sikit mule la dtg pening2.. ahakkss.. lembik longlai.. nantuk.. seme ade.. hahaha.. Dugaan berpose cam nie lah.. uhuk uhuk..

11 September 2008

Al-Fatihah buat arwah nenek... :'(

Ramadhan tahun ini tidak akan sesekali aku lupakan di benak fikiran aku.. Kerana Ramadhan tahun ini aku menyambut dengan seseorang bergelar suami dan Ramadhan tahun ini jugakla aku kehilangan satu2nye nenek yg masih aku ade.. Terkilan rase hati aku ni.. Sebab aku tk sempat nk jumpe arwah Tuk(gelaran tuk nenek di Trg) sebelum arwah menghembuskan nafas yg terakhir.. ape yg membuatkan aku sebak, mak aku bgtau.. Sebelum meninggal arwah selalu sebut2 aku dan Izhan(suami aku) kenape tk datang jenguk dy.. Tuhan sahaja yg taw bagaimana kesal,sebal dan macam2 aku lagi aku rase.. Tak sempat aku nak mohon ampun atas dosa2 aku dengan arwah.. Walaupun Che de Ya(adik kpd mak) bgtau arwah tuk dah ampunkan seme dosa2 anak2 dan cucu2 dan seme org yg penah buat salah dgn dy.. Tapi hati aku msih terase kesal dgn diri sendiri..

Arwah tuk pergi pada hari ke-8 Ramadhan, selepas waktu berbuke pada kol 8.15pm. Kebetulan pada hri tu mmg telah terniat di hati aku nak menziarah tuk bersame ngn hubby.. Sebab aku mmg rase tak sedap hati selepas terime sms dr kak nor.. dy bgtau keadaan tuk makin worse.. Tuk tk bukak mate, tak maw makan.. dan nafas tuk berombak2.. Semasa bersiap2 aku terima call dari abg aku dri K.L(sewaktu itew aku dekat umh mentua), luluh longlai perasaan aku waktu tu.. Abg bgtau tuk dah tkde, tuk dah pergi menghadap Pencipta-Nya.. Dari-Nya kita datang kepada-Nya juga kita pulang...

Aku bergegas balik ke rumah segere... Sewaktu itu aku dalam keadaan uzur.. Tak dapat aku nk menbacakan Yasin utk tuk.. Syahdunye perasaan aku ketika itu melihat tuk terbaring kaku.. Wajah tuk aku tatap, aku kucup dahinye... Tuk seperti sedang tidur.. Tapi tidurnye tak akan bangun2 lagi..

Keesokan harinye, arwah tuk selamat disemadikan bersebelah kubur arwah tokki ku... Terasa sebak hati ku melihat jenazah tuk.. Bile bacaan talkin didengarkan, aku terase semakin sayu.. Ya Allah Ya Tuhanku tempatkan lah tuk di kalangan org2 yg beriman.. Al-Fatihah buat arwah tuk.. Semuge rohnye aman dan tenang di sana...

07 September 2008

Alamak!! Dia Mimpi saya....

Mcm saspen lak entry sy pada hari ini.. Saspen la sangat kan.. Ekekeke.. Tapi kan, tapi kan..
Sy nak cite la.. Malam nye tu kami bantai men Ps2 game The Golden Compass sampai kol 3.30 pagi.. Pastu bile nak mangun sahur mule le mate bpinor2 pening.. Nak makan pun xde selere dah.. Takpe2, kami dah bantai makan kfc spices and crunch tu pade pukul 1pagi.. ehek.. skima pulak ayat sy pada hari ini.. pengganti nama pun dah "sy" haruslah skima sedikit.. huhu.. So, sisa2 kekenyangan tu still ade la.. ehek..

Pagi tu just sahur ngn milo panas jew.. pastu bantai tido balik.. ehek.. pastu tak pueh hati lagi nk smbung lagi men ps2.. Kami men lagi dr kol 11.30am sampai le kol 3 lebey.. bru reti nak benti.. ahakss.. betul2 gile kentang la.. ahakkksss..

Pastu, kami dah melepek.. Penat kan.. Kate puase.. Lalalala... Last2 due2 dah jenere(tido laa).. Tetibe sy terjage.. Adeiiss dah kol 5.30pm.. Lame gak tido neh.. Dah lewat nak gi bazar neh.. Pastu sy kejutkan lah hubby sy tu iaitu encip izhan.. "Yang, mangunla dah petang neh.. Nak gi bazar tak neh" lebey kureng cm nie la skrip sy.. Ngan muke ala2 nomeynye+mamai+terpisat2, boley lak dy jawab... "Yang, tadi org mimpi syang pregnant"... Lalalala... Sy pun dah blushing neh.. Tak taw nk ckp ape ngn hubby.. sy gelak jew pastu ade la sesi mencover malu.. huhu..

InsyaAllah, kalau ade rezekikan.. Both of us will be very happy.. :)

04 September 2008

03 September 2008

Ramadhan Ini...

Ramadhan tahun ni paling bermakna bagi aku.. muahahaha.. Tahun ni aku berpuasa bersama sorang laki yg bergelar suami dan aku pat title bini.. lalala.. Tahun ni kami pat pose berdue.. ntah2 tahun depan bertige.. ehek.. lalalala.. tersedak den ha.. Hari ni dah masuk hari ke-3 bulan Ramadhan.. Mase 1st day pose tu, leh lak aku apply cuti nak buke ngn hubby punye pasal.. ahakkss.. Semalam buke kat umah aku.. Petang ni hubby blik dari Besut.. yahuuu pat buke pose ngn dy lagi.. Maybe buke pose kat umah mentua la kut.. huhu.. Ntah larat ke idak le drive dari besut nk kuala neh.. Pe bende la aku duk melalut pat sini.. huhuhu.. sebenarnye sgt la buhsan ri ni.. nantuk mate tahap gaban.. ngiahahaha.. Petang nie nak gi bazar Ramadhan lah.. Lom jenguk lagi kat sane.. ehek.. Cheers~!

Hubby Demam lak!!

Sian kat encip Izhan.. Dy demam seh ari khamis ri tu.. Pagi tu dy dah mesej gtaw x sedap badan ngan pening2.. Dah manyak kali gak dy demam taun nie.. Duk berulang Besut-K.T-Besut.. Mesti badan fenat tu.. So, petang tu dy pick up kat umah dekat2 maghrib dah lam kol 7 lebey cm tu.. time sampai tu, muke alahai musyuk betul.. Muke tak sehat.. Dy diam jew, x cakap pe2 lansung.. Ehek, biasenye hubbyku ini lau tak sehat mmg cmtu le.. Tak bercakap.. Pastu denga le dy duk batuk2 kungkangkungkang.. Syiannye hubbyku ini.. Me pon ckp ngn dy, ti makan ubat neh pat umah..

Pastu sesampai je pat umah, trus baring.. syiannye.. Pastu trus berkelubung lam comforter.. ehek.. sbgai bini yg baik( baik le sgt kunun2..lalala) sy pon picit2 la pale, then kasi obat kat dy suh makan.. ehek.. Pastu dy pon trus tidooo.. Disebabkan hubbyku dah tito, dan malam masih mude.. huhu.. Me pon men game smpai la mate nantuk.. Dah xde koje nak buekk cam ni lah haa.. huhu.. Pastu tetibe je me tjage lam kol 2 am lebey camtu.. Hubby batuk kungkang lagi.. Bagi dy ubat and panadol.. Badan pun cm makin panas.. Risau lak eh.. 2 bln lepas pon dy penah gak demam panas camtu.. Sampai me bjage malam x sampai hati nak tido tgok badan dy dah mengigil.. Pastu me pon picit2 le pale dy neh.. Bagi dy lene sket.. tetibe lak hubbyku ini bersuare.. "Meeting abes dop agi" (ni me tulis loghat trg..sape paham, pahamla k..huhu) Pastu me pon cakap la.. "Meeting apenye yang tgh2 malam neh" Pastu dy duk ulang2 lagi ayt tu.. ehek.. Mate pejam.. mulut bercakap.. Pastu, dy cakap lagi "doploh ribu cukup dop peruntukan tu" eheh.. Kompom la nie mengigau..

Pastu before dy melalut lagi manyak me tutup mulut dy then suh dy tido je.. Penat sgt la tu, otak ingat pasal keje lagi.. Adeiiss, syian tul.. Keje kuat sgt ye yayam.. 3 hari gak deman+selseme+batuk2 hubby ku ini.. Sampai la ni pun batuk2 dy lom hilang gak lagi.. kungkangkungkang lagi.. me lak yg pedih tekak denga dy batuk.. Ehek tu le cite hubby ku yg demam.. sekian.. Cheers~!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin